• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Krepy, pankejki i naleśniki. Naleśnikarnie w Trójmieście

Łukasz Stafiej
18 maja 2019 (artykuł sprzed 5 lat) 
Specjalnością La Galette są bretońskie naleśniki gryczane. Specjalnością La Galette są bretońskie naleśniki gryczane.

Gdzie zjemy bretońskie krepy z mąki gryczanej, gdzie podają największe porcje amerykańskich pancakes, a gdzie jest jest największy wybór w karcie dań? Sprawdzamy wybrane trójmiejskie naleśnikarnie.



Jak często jadasz w naleśnikarniach?

La Galette



Francuska naleśnikarnia przy Abrahama zobacz na mapie Gdyni w Gdyni. Wyróżnia się ofertą - zjemy tutaj bowiem bretońskie galletes, czyli składane w kopertę naleśniki z mąki gryczanej. W środku różne nadzienia - od absolutnej klasyki w postaci gotowanej szynki, jajka i żółtego sera, przez naleśnik z roquefortem, dojrzewającą szynką, żurawiną i orzechami, po kompozycję z raclette, ziemniakami i bekonem. Na słodko podawane są z kolei naleśniki na mące pszennej, a spróbować trzeba koniecznie klasyka Suzette - z pomarańczą i likierem pomarańczowym. Ceny od 8 zł.



Manekin



Manekin to chyba najpopularniejsza naleśnikarnia w Trójmieście. Manekin to chyba najpopularniejsza naleśnikarnia w Trójmieście.
Myślisz naleśnikarnia - mówisz Manekin. Takie mogłoby być hasło reklamowe tego lokalu. Gdyby tak naprawdę potrzebował się reklamować, to bodaj pierwsza naleśnikarnia w Trójmieście - w lokalu na tyłach Biblioteki UG zobacz na mapie Gdańska od lat niemal zawsze są tłumy (niebawem ruszy kolejny lokal Manekina na Zygmuntowskiej zobacz na mapie Gdyni w Gdyni). Menu jest ogromne: są naleśniki wytrawne i słodkie; pełnoziarniste i kukurydziane; czarne z sepią z mątwy i specjalne zielone dietetyczne - na mleku owsianym, bez jajek i mleka krowiego. Zjemy też naleśnikowe tagliatelle czy amerykańskie pankejki - nawet w wersji z kawałkami czekolady. Ceny od 9,50 zł za najprostszą kompozycję do około 18-20 zł za naleśniki z krewetkami czy tajskie z kurczakiem, orzechami nerkowca i ananasem.


Fanaberia



Fanaberia ma swoje oddziały w Sopocie i Gdyni. Fanaberia ma swoje oddziały w Sopocie i Gdyni.
Fanaberia w pasażu kulinarnym przy budynku Sopot Centrum zobacz na mapie Sopotu (drugi oddział jest przy Świętojańskiej zobacz na mapie Gdyni w Gdyni) wyróżnia się odrobinę designerskim wystrojem wnętrza. W karcie nie brakuje kompozycji smakowych, które zaspokoją głód chyba każdego miłośnika naleśników, ale warto zwrócić uwagę na te z rybnymi dodatkami (m.in. tuńczykiem i łososiem) oraz specjalności, m.in. hiszpański z chorizo, papryką i pieczonymi ziemniakami czy tajski z wieprzowiną, nudlami, warzywami, sosem słodko-ostrym i mlekiem kokosowym. Wszystkie naleśniki smażone są z mąki pszennej lub gryczanej. Ciekawostka: naleśnikowa lasagne w wydaniu warzywnym i mięsnym. Najtańsze naleśniki zjemy za niecałe 5 zł.


Cuda Wianki



Kameralny, domowy klimat naleśnikarni Cuda Wianki w Sopocie. Kameralny, domowy klimat naleśnikarni Cuda Wianki w Sopocie.
W Cuda Wiankach jest domowo, rodzinnie i - mimo nie najmniejszego lokalu na górze Monciaka między tunelami zobacz na mapie Sopotu - kameralnie. Spodoba się tutaj rodzinom z dziećmi. W ofercie znajdziemy sporo naleśników w różnych wydaniach: słodkie, wytrawne, mięsne, wegetariańskie, zapiekane z serem czy w postaci makaronu naleśnikowego. Warto jednak sięgnąć przede wszystkim po specjalności lokalu, czyli naleśniki w smakach z różnych stron świata: włoskie, meksykańskie, węgierskie, greckie czy indyjskie. Ceny od około 10 zł za najprostszą kompozycję.


Crepes



W gdańskim Crepes karta nie jest długa. W gdańskim Crepes karta nie jest długa.
Crepes przy Szerokiej zobacz na mapie Gdańska w Gdańsku menu ma krótkie, ale przemyślane. Są tutaj przede wszystkim klasyczne pozycje wytrawne (np. tuńczyk, szpinak, lazur, migdały; pieczarki, cebula, szynka czy ziemniaki, twaróg, skwarki) i na słodko (jabłka, cynamon, bita śmietana czy monte i czekolada). Ciekawostką dla fanów tego dania będą z pewnością naleśniki zapiekane z bezą (na przykład z nadzieniem z kremu kasztanowego i lodów śmietankowych). Zjemy też naleśniki zapiekane z beszamelem - przebój lokalu. Na specjalne życzenie naleśniki są przygotowywane na mące gryczanej. Ceny od 13 zł.


Yummy



Yummy specjalizuje się w okazałych wieżach z pankejków. Yummy specjalizuje się w okazałych wieżach z pankejków.
Yummy to kraina naleśnikowej rozpusty. Choć raczej należałoby napisać: pankejkowej. Porcje tutaj są ogromne i ociekają słodkościami - pankejki (w których nie brakuje masła) podawane są w przeróżnych kompozycjach - z sosami owocowymi czy czekoladowymi, lodami, bitą śmietaną, batonikami, ciasteczkami, piankami marshmallow, popcornem, masłem orzechowym i z czym tylko dusza zapragnie. Ceny za naleśnikową wieżę - od 16 zł. Co ciekawe, są też pankejki wytrawne - np. z kurczakiem w mascarpone czy szpinakiem i fetą. Tylko dla tych, co nie liczą kalorii. Lokal ma dwa oddziały w Gdańsku: na Garncarskiej zobacz na mapie GdańskaWajdeloty zobacz na mapie Gdańska.

Jemy na mieście: naleśnikarnia Yummy we Wrzeszczu

Miejsca

Opinie (82) 9 zablokowanych

  • w selgrosie sprzedają gotowe ciasto na naleśniki . Ciekawe w ilu restauracjach używają czegoś takiego (2)

    • 10 2

    • Jadłodajnie oszczędzają na kosztach, więc bazują na półproduktach.

      To oczywiste. A klient nie smakosz, więc nie wyczuje. Wiekszość i tak jest wychowana na śmieciowym jedzeniu, więc nawet szkoda fatygi.

      • 0 0

    • Jak można być tak leniwym kucharzem

      I używać takiego g*wna. Ciasto na naleśniki to chyba 10 letnie dziecko potrafi przygotować.

      • 1 1

  • jako że mówimy tu o naleśnikach to zapytajcie włascicieli jakiej jakości jest główny składnik tych naleśników które serwują (4)

    1. czy jest to gotowa masa jajeczna z hurtowni lub
    2. czy są to jaja ekologiczne
    Jeżeli nie eko logiczne jaja to nie warto kupować. lepiej zrobić w domu. Nie ma nic prostszego niż domowe naleśniki

    • 4 5

    • W zbiorowym żywieniu nie stosuje się jaj, tylko proszek jajeczny.

      Względy sanitarne. Jaja (oczywiscie fermowe, kl. 3) są wyłącznie gotowane i sadzone, ale jajecznica też z proszku. Jajka ekologiczne będziesz miał w domu, jak takie kupisz w sklepie.

      • 0 0

    • Chleb też piecz w domu

      Szyj w domu, naprawiaj auto w domu, zabijaj świniaka w domu...

      • 0 1

    • (1)

      Dobre ciasto na naleśniki to jak dobre ciasto na pizzę - niby wszyscy wiedza jak się to robi ale doskonale wychodzi niewielu.
      Jakiś czas temu z jednego baru zamówiłam naleśniki to proszę mi wierzyć ze były tak puszyste i delikatne jak ptasie mleczko. Chodzi mi oczywiście o tradycyjne naleśniki. Nigdy w życiu nie jadłam tak fantastycznego i delikatnego ciasta.

      • 1 1

      • Sama chemia

        • 0 0

  • Polecam Pankejka na Długiej. (5)

    Polecam Pankejka na Długiej na miejscu kina.

    • 2 24

    • Nie polecam Pankejka.

      • 0 0

    • Obsluga tragiczna, czekalismy 1,5 godz po to aby zjesc w 5 min naleśnika. Nic specjalnego, pankejki czuć sam proszek do pieczenia

      • 2 0

    • Naleśniki

      Są tam bardzo dobre, ale pancakes moim zdaniem już słabe

      • 2 1

    • Tragiczna obsługa. Dwa razy tak samo, kelnerów co nie miara kręci się po lokalu, zdają się nie zauważać klienta, który grzecznie czeka na wskazanie stolika, po długim czasie oczekiwania trzeba samemu upomnieć się, by złożyć zamówienie, tak samo z oczekiwaniem na rachunek. Naleśniki ok, placki ziemniaczane tłuste jak diabli. Trzeciego razu nie będzie.

      • 9 0

    • Pankejk to tragedia

      • 9 0

  • Manekin to już nie to (7)

    co na początku jesli chodzi o jakość dań i ilość farszu,a te dwie skromniutkie kupki suchej surówki mogliby sobie darowac ale ogólnie polecam i nie jest to żaden złośliwy hejt

    • 73 6

    • Czekanie ponad 40 minut by wejść do jakieks nalesnikarni by zjesc miedzy studenciakami. Ha ha ha

      • 2 0

    • (2)

      Miejsce dobre dla studenciakow.
      Oni wszystko zjedzą

      • 28 3

      • a powiedz nam, gdzie ty sie stolujesz, krolu zycia (1)

        zgaduje, ze u mamy

        • 1 25

        • Porównujesz obiady mojej mamy do jakiegoś naleśnika?

          Człowieku.
          To jak byś porównał ferrari z tramwajem.

          • 9 1

    • (1)

      Oni maja problem z nadmiarem gości - zamiast podnieść ceny i zarabiać tyle samo ale na 70% ilości obecnych gości, podnieść standard to robią tania Masówkę. ale może taka polityka lokalu. Jakby wrócili z jakością sprzed kilku lat to bez marudzenia dałabym za dobrego i dużego naleśnika 30zl.

      • 10 14

      • Raz byś dała. Ale wszyscy pracujemy dla kasy. I to jest ok. Żeby zarobić, trzeba dobrze robić. I ufam, że wszyscy tak robią. Taki jest rynek, takie zapotrzebowanie, to tak robią. Pod klienta, że tak powiem. Tobie nie pasuje, ale kasa się zgadza.

        • 6 1

    • To prawda. Manekin widocznie markę sobie wyrobił, a teraz idą na ilość. Popsuło się znacznie. Zrobiło się tak przeciętnie

      • 28 2

  • A Pankejk na Długiej? Nie zaplacili?

    • 2 1

  • drogo jak za tak mało wyszukane i proste danie (3)

    • 44 46

    • (1)

      drogo, ale naleśniki są ok

      • 0 0

      • wolę nasze swojskie polskie racuchy z kwaśnymi jabłkami

        • 1 0

    • Ceny nie zachęcają, jednak może kiedyś się skuszę (duży wybór)

      • 0 0

  • Czemu pomijacie jedne naleśnikarnie, a innych nie zabrakło? (1)

    Czy to jest artykuł sponsorowany? W gdańsku jest np. Po Naleśniku przy Grunwaldzkiej i choć to typowa naleśnikarnia - zapomnieliście o niej? Nie chcieli dac w łapę?

    • 5 4

    • Na Ogarnej też jest

      I ani słowa, nawet w komentarzach :)

      • 0 0

  • (3)

    bretońskie galletes, czyli składane w kopertę naleśniki z mąki gryczanej.

    a na zdjęciu trójkąt

    • 19 2

    • Bo to trójkątne koperty

      • 1 0

    • Trójkąt ale kwadratowy

      • 2 0

    • trójkąt ale francuski

      • 5 0

  • Krepy?

    Długa karta dań, czyli wielkie nic i dania podgrzewane w mikrofalówce.

    • 0 2

  • (4)

    Sopocką "Fanaberię" bardzo lubię. Zabrakło np. "Po naleśniku" na Grunwaldzkiej, też mają smacznie.

    • 3 8

    • Fanaberia jest raczej gdyńska

      W Sopocie to są max 2 lata...

      • 0 1

    • Lokal na grunwaldzkiej ma przed wszystkim fatalne usytuowanie, pół metra pod poziomem jezdni, do tego witryny zasłonięcie przez ozdobniki elewacji. Większość osób nie wie nawet że jest tam działający lokal. Jak widać piszący ten artykuł do nich się zalicza.

      • 3 0

    • (1)

      Po naleśniku - jak się zamyka lokal o godz. 18 to takiego lokalu nie bierze się pod uwagę. Lokal musi być czynny przynajmniej do godz. 21 / 22 / a najlepiej 23

      • 5 7

      • a najlepiej całom dobem

        • 5 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane