- 1 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (60 opinii)
- 2 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (49 opinii)
- 3 Restauracja po rewolucji Gessler na sprzedaż (153 opinie)
- 4 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 5 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
- 6 Koktajle na dzień trzeźwości? Czemu nie! (33 opinie)
Krepy, pankejki i naleśniki. Naleśnikarnie w Trójmieście
Gdzie zjemy bretońskie krepy z mąki gryczanej, gdzie podają największe porcje amerykańskich pancakes, a gdzie jest jest największy wybór w karcie dań? Sprawdzamy wybrane trójmiejskie naleśnikarnie.
La Galette
Francuska naleśnikarnia przy Abrahama w Gdyni. Wyróżnia się ofertą - zjemy tutaj bowiem bretońskie galletes, czyli składane w kopertę naleśniki z mąki gryczanej. W środku różne nadzienia - od absolutnej klasyki w postaci gotowanej szynki, jajka i żółtego sera, przez naleśnik z roquefortem, dojrzewającą szynką, żurawiną i orzechami, po kompozycję z raclette, ziemniakami i bekonem. Na słodko podawane są z kolei naleśniki na mące pszennej, a spróbować trzeba koniecznie klasyka Suzette - z pomarańczą i likierem pomarańczowym. Ceny od 8 zł.
Manekin
Myślisz naleśnikarnia - mówisz Manekin. Takie mogłoby być hasło reklamowe tego lokalu. Gdyby tak naprawdę potrzebował się reklamować, to bodaj pierwsza naleśnikarnia w Trójmieście - w lokalu na tyłach Biblioteki UG od lat niemal zawsze są tłumy (niebawem ruszy kolejny lokal Manekina na Zygmuntowskiej w Gdyni). Menu jest ogromne: są naleśniki wytrawne i słodkie; pełnoziarniste i kukurydziane; czarne z sepią z mątwy i specjalne zielone dietetyczne - na mleku owsianym, bez jajek i mleka krowiego. Zjemy też naleśnikowe tagliatelle czy amerykańskie pankejki - nawet w wersji z kawałkami czekolady. Ceny od 9,50 zł za najprostszą kompozycję do około 18-20 zł za naleśniki z krewetkami czy tajskie z kurczakiem, orzechami nerkowca i ananasem.
Fanaberia
Fanaberia w pasażu kulinarnym przy budynku Sopot Centrum (drugi oddział jest przy Świętojańskiej w Gdyni) wyróżnia się odrobinę designerskim wystrojem wnętrza. W karcie nie brakuje kompozycji smakowych, które zaspokoją głód chyba każdego miłośnika naleśników, ale warto zwrócić uwagę na te z rybnymi dodatkami (m.in. tuńczykiem i łososiem) oraz specjalności, m.in. hiszpański z chorizo, papryką i pieczonymi ziemniakami czy tajski z wieprzowiną, nudlami, warzywami, sosem słodko-ostrym i mlekiem kokosowym. Wszystkie naleśniki smażone są z mąki pszennej lub gryczanej. Ciekawostka: naleśnikowa lasagne w wydaniu warzywnym i mięsnym. Najtańsze naleśniki zjemy za niecałe 5 zł.
Cuda Wianki
W Cuda Wiankach jest domowo, rodzinnie i - mimo nie najmniejszego lokalu na górze Monciaka między tunelami - kameralnie. Spodoba się tutaj rodzinom z dziećmi. W ofercie znajdziemy sporo naleśników w różnych wydaniach: słodkie, wytrawne, mięsne, wegetariańskie, zapiekane z serem czy w postaci makaronu naleśnikowego. Warto jednak sięgnąć przede wszystkim po specjalności lokalu, czyli naleśniki w smakach z różnych stron świata: włoskie, meksykańskie, węgierskie, greckie czy indyjskie. Ceny od około 10 zł za najprostszą kompozycję.
Crepes
Crepes przy Szerokiej w Gdańsku menu ma krótkie, ale przemyślane. Są tutaj przede wszystkim klasyczne pozycje wytrawne (np. tuńczyk, szpinak, lazur, migdały; pieczarki, cebula, szynka czy ziemniaki, twaróg, skwarki) i na słodko (jabłka, cynamon, bita śmietana czy monte i czekolada). Ciekawostką dla fanów tego dania będą z pewnością naleśniki zapiekane z bezą (na przykład z nadzieniem z kremu kasztanowego i lodów śmietankowych). Zjemy też naleśniki zapiekane z beszamelem - przebój lokalu. Na specjalne życzenie naleśniki są przygotowywane na mące gryczanej. Ceny od 13 zł.
Yummy
Yummy to kraina naleśnikowej rozpusty. Choć raczej należałoby napisać: pankejkowej. Porcje tutaj są ogromne i ociekają słodkościami - pankejki (w których nie brakuje masła) podawane są w przeróżnych kompozycjach - z sosami owocowymi czy czekoladowymi, lodami, bitą śmietaną, batonikami, ciasteczkami, piankami marshmallow, popcornem, masłem orzechowym i z czym tylko dusza zapragnie. Ceny za naleśnikową wieżę - od 16 zł. Co ciekawe, są też pankejki wytrawne - np. z kurczakiem w mascarpone czy szpinakiem i fetą. Tylko dla tych, co nie liczą kalorii. Lokal ma dwa oddziały w Gdańsku: na Garncarskiej i Wajdeloty .
Jemy na mieście: naleśnikarnia Yummy we Wrzeszczu
Miejsca
Opinie (82) 9 zablokowanych
-
2019-05-18 16:16
Z kremem kasztanowym !!!!!!!
Pyyyyychaaaaa !
Mniam mniam.- 2 2
-
2019-05-18 16:50
Fanaberia Gdynia
Słaba knajpa, mrożona papka szpinakowa w naleśniku i ogólnie jakość składników z najniższej półki...zapewne przez wysoki czynsz...aaaa nie polecam świeżo wyciskanego soku z pomarańczy, wg tego lokalu sokowirówka wyciska sok z pomarańczy :)
- 6 1
-
2019-05-18 17:29
Endorfina na Zaspie
Bardzo smaczne naleśniki, cieniutkie ciasto, szkoda tylko, że mało wariantów słonych. Drugi naleśnik "dla przyjaciela" gratis. Można przychodzić ze zwierzakami, fajne, przestronne wnętrze.
- 6 3
-
2019-05-18 17:46
Naleśniki z jabłkami tylko w barze mlecznym Słonecznym
- 4 0
-
2019-05-18 19:15
brakuje a la francaise
Tradycyjne francuskie crepes, składniki bardzo dobrej jakości, smaczne i estetycznie podane. Niestety ceny trochę za wysokie żeby pozwolić sobie jadać tam na co dzień
- 2 2
-
2019-05-18 19:53
jako że mówimy tu o naleśnikach to zapytajcie włascicieli jakiej jakości jest główny składnik tych naleśników które serwują (4)
1. czy jest to gotowa masa jajeczna z hurtowni lub
2. czy są to jaja ekologiczne
Jeżeli nie eko logiczne jaja to nie warto kupować. lepiej zrobić w domu. Nie ma nic prostszego niż domowe naleśniki- 4 5
-
2019-05-19 14:51
(1)
Dobre ciasto na naleśniki to jak dobre ciasto na pizzę - niby wszyscy wiedza jak się to robi ale doskonale wychodzi niewielu.
Jakiś czas temu z jednego baru zamówiłam naleśniki to proszę mi wierzyć ze były tak puszyste i delikatne jak ptasie mleczko. Chodzi mi oczywiście o tradycyjne naleśniki. Nigdy w życiu nie jadłam tak fantastycznego i delikatnego ciasta.- 1 1
-
2019-05-19 19:38
Sama chemia
- 0 0
-
2019-05-20 11:20
Chleb też piecz w domu
Szyj w domu, naprawiaj auto w domu, zabijaj świniaka w domu...
- 0 1
-
2019-05-22 12:01
W zbiorowym żywieniu nie stosuje się jaj, tylko proszek jajeczny.
Względy sanitarne. Jaja (oczywiscie fermowe, kl. 3) są wyłącznie gotowane i sadzone, ale jajecznica też z proszku. Jajka ekologiczne będziesz miał w domu, jak takie kupisz w sklepie.
- 0 0
-
2019-05-18 20:03
Wolę dobrego kebaba na grubym ciescie i z ostrym sosem.
- 6 7
-
2019-05-18 20:46
Nie chodzę , szkodzą mi i źle się czuję po naleśnikach . Mogę zjeść sam farsz hehe
- 2 2
-
2019-05-18 21:25
Naleśniki z Bryki (1)
i tyle w temacie naleśników w 3mieście
- 3 3
-
2019-05-18 22:17
jak ktoś lubi przypalone nadmiernie od spodu
Może do jest taki styl tego foodtrucka, ale niestety do mnie nie przemawia przypalone creeps :( a szkoda, bo ceny i menu ciekawe.
- 2 1
-
2019-05-18 21:54
w selgrosie sprzedają gotowe ciasto na naleśniki . Ciekawe w ilu restauracjach używają czegoś takiego (2)
- 10 2
-
2019-05-19 13:31
Jak można być tak leniwym kucharzem
I używać takiego g*wna. Ciasto na naleśniki to chyba 10 letnie dziecko potrafi przygotować.
- 1 1
-
2019-05-22 12:04
Jadłodajnie oszczędzają na kosztach, więc bazują na półproduktach.
To oczywiste. A klient nie smakosz, więc nie wyczuje. Wiekszość i tak jest wychowana na śmieciowym jedzeniu, więc nawet szkoda fatygi.
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.