Wiadomości

Książka o warzywach w ciastach i deserach

Izabela Komor i Marta Rietz, autorki książki kulinarnej "Warzywna cukiernia Izy i Marty".
Izabela Komor i Marta Rietz, autorki książki kulinarnej "Warzywna cukiernia Izy i Marty". fot. Emilia Wronowska

- Nasza publikacja jest jedną z pierwszych publikacji na świecie na temat wykorzystania warzyw w cukiernictwie - mówią gdynianki Izabela Komor i Marta Rietz, które wydały książkę kulinarną "Warzywna cukiernia Izy i Marty".



Czy używasz zdrowszych i dietetycznych zamienników w tradycyjnych przepisach?

tak, staram się tak robić za każdym razem 34%
czasami próbuję eksperymentować, ale nie regularnie 43%
nie, prawdziwy smak wymaga oryginalnej receptury 23%
zakończona Łącznie głosów: 190
Izabela KomorMarta Rietz od trzech lat prowadzą w Gdyni pracownię tortów artystycznych Słodkości Marty i Izy, zajmują się przygotowywaniem słodkości na imprezy oraz uczą na warsztatach kulinarnych. Z czasem w swoich przepisach zaczęły szukać zdrowszych zamienników dla cukru, tłuszczu czy nabiału. Efekt? Szereg przepisów na słodkości z wykorzystaniem warzyw, którymi panie postanowiły podzielić się w książce "Warzywna cukiernia Izy i Marty".

- W naszych przepisach użyłyśmy warzyw, które na co dzień występują w sałatce i surówce do obiadu, ale są też niesamowitą podstawą deseru właśnie ze względu na zawartość wartości odżywczych - tłumaczą autorki. - Warzywo jest nieoczywistym składnikiem i kojarzącym się z kuchnią wytrawną. Chodzi o to, aby odczarować cukiernictwo, które wydaje się bardzo pracochłonne i wymagające niebywałych umiejętności. Poprzez książkę chcemy udowodnić, że cukiernictwo jest jeszcze nie do końca odkrytą dziedziną, która może zaskoczyć, inspirować i zachwycić na nowo.

I nie chodzi tylko o ciasto marchewkowe - teraz popularne nawet w sieciówkach, ale jeszcze niedawno zaskakujące nazwą i smakiem, który - mimo mylącej nazwy - okazywał się zbliżony do klasycznych ciast. Iza i Marta proponują wykorzystanie w słodkościach również m.in. batata, selera naciowego, fasoli, kopru włoskiego, kalafiora czy cukinii.

Zrobimy z nich np. tartę z cynamonowym kremem na batatach, ciasto kokosowe z cukinii, czekoladowe ciasto z kalafiora z jagodami i kremem whiskey, placek cytrynowy na kukurydzy z owocami lata i kruszonką, babkę z marchwi i selera naciowego czy słodkie pasty śniadaniowe na ciecierzycy. Na prawie dwustu stronach znajdziemy 52 przepisy ułożone alfabetycznie według warzyw.

Krzysztof Ilnicki z "Bake off": Widz chce czegoś pozytywnego


- Receptury są tak przygotowane, aby każdy z nas mógł zmienić rodzaj cukru, tłuszczu, mąk i kremu w cieście, a nawet smak. Każdy z nas ma inny gust, a deser ma nas uszczęśliwiać i zaspokajać zachciankę - mówią autorski. - Dlatego też przygotowaliśmy w książce specjalne miejsca na notatki, aby była ona naszym asystentem przy codziennym gotowaniu, a nie kolejną kurzącą się na półce pozycją.

Porady dietetyczne "Okiem dietetyka"


Książka została wydana samodzielnie przez autorki i jest dostępna w cenie 69 zł w pracowni Izy i Marty w Gdyni przy ul. Derdowskiego 7 zobacz na mapie Gdyni oraz na stronie warzywnacukiernia.pl.

Opinie (41) 1 zablokowana

  • Dla mnie to słabe połączenie (5)

    wolę osobno warzywka do obiadu a potem, słodki deserek. A mieszać się to mogą w brzuszku.

    • 20 11

    • znacie jakiś dobry zamiennik do ziemniaków? (4)

      bakłażan na przykład, może być?

      • 2 1

      • Zależy do czego

        Bataty są w sumie najlepsze, bo są słodkie, a jednocześnie wartości odżywczych mają dużo więcej niż ziemniaki. Aczkolwiek kwestia jak bardzo komu zależy na zachowaniu smaku :)

        • 3 0

      • pure z groszku lub fasoli

        • 4 0

      • (1)

        Kasze no i np ryż z kalafiora.
        Ciecierzyca, groszek, kalafior w wersji pure.

        • 4 0

        • Powaznie pytam.
          Co to ryż z kalafiora?

          • 2 0

  • (4)

    Ciasto z fasoli smakuje jak murzynek:) polecam

    • 14 9

    • ciasto marchewkowe jest przepyszne

      polecam ... łatwe do zrobienia /poziom trudności murzynka/ a przepis można znaleźć w internecie

      • 6 1

    • (2)

      Po co te seksualne wstawki?

      • 4 4

      • czarny bez

        • 1 2

      • joo,murzynek i jego marchewa

        • 1 0

  • (8)

    Mam dziecko, które nie przepada za warzywami, niektórych nawet nie tknie. Takie ciasta to świetny pomysł dla nas, o ile żadne warzywo nie wystaje

    • 15 7

    • Ale super

      • 0 2

    • (6)

      tylko skąd warzywa zdrowe brać - marchewka po detoxykacji ziemi pod inne uprawy głównie z Hiszpanii i Francji, brokuły - sama chemia , cukinia - sama chemia , ogórki sama chemia - pomidory - sama chemia aż czarne w środku... chyba czas zaorać trawnik i zrobić grządki

      • 6 1

      • sama chemia. (5)

        dobrze, że nie sama fizyka! Albo, co gorsza- sama geografia! A woda to już w ogóle, H2O, sama chemia! Dramat

        • 0 3

        • (4)

          Mało tego... Ona/On też składa się z chemii :-)

          • 2 1

          • (3)

            zajmij miejsce na onkologii - pośmieję się z ciebie za 5 lat... "zdrowo się odżywiam - jem warzywa " hahahah , może te bio z lidela co rosną obok rafinerii ?

            • 1 3

            • podaj mi jeden przypadek nowotworu (2)

              który wywołuje jedzenie warzyw. Serio, co za paranoja. Poczytajcie sobie co o pestycydach pisze np. dr Damian Parol na swoim blogu .
              Nawet warzywa z pestycydami, glifosatem i tą straszliwą chemią są zdrowsze, niż niejedzenie warzyw.

              • 3 2

              • (1)

                Amerykańska Agencja Ochrony Środowiska EPA twierdzi, że aktywny czynnik Roundupa jest bezpieczny dla ludzi, jeśli preparatu używa się zgodnie z instrukcją. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem z Francji należąca do WHO uznała go w 2015 r. za prawdopodobnie rakotwórczy. Władze Kaliforni wpisały glifosat na listę chemikaliów wywołujących raka.

                Chcesz to ryzykuj życiem - ja nie jestem aż takl odważny a na pewno nie będę ryzykował życiem dzieci - efekty wychodzą po latach a nie od razu tak jak z papierosami liquidowymi które miały być zdrowsze a trują bardziej niż tradycyjne jak pokazują ostatnie badania.

                Mądrości blogowe natomiast wsadzam między bajki bo wiem co za psedodoktorowie je piszą :))

                • 3 0

              • psedodoktorku

                "Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną. Tylko dawka czyni truciznę"

                W toksykologii stosuje się wskaźnik LD50, który w praktyce oznacza ilość substancji, której spożycie spowoduje śmierć 50% badanych osobników (przeważnie badania prowadzi się na szczurach). Ta miara służy głównie porównywaniu różnych substancji pod względem ich toksyczności. Im wyższa wartość wskaźnika, tym mniejsza toksyczność substancji. Dla przykładu:

                ♦ Boraks – LD50 (szczury, doustnie): 2660 mg/kg masy ciała

                ♦ Sól kuchenna – LD50 (szczury, doustnie): 3000 mg/kg masy ciała

                ♦ Kwas acetylosalicylowy (aspiryna) LD50 (szczury, doustnie): 1124 mg/kg masy ciała

                toksyczność boraksu jest porównywalna z solą kuchenną i zdecydowanie niższa, niż w przypadku dostępnej bez recepty i obecnej w niemal każdym gospodarstwie domowym – aspiryny.

                Pisanie, że zjedzenie sałaty czy pomidora to "ryzykowanie życiem" jest niezłą jazdą po bandzie, twoje życie musi być naszpikowane niebezpieczeństwami!

                A dr. Parol obronił doktorat na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. No, ale jak widać każdy internetowy troll może go określić mianem "psedodoktora" i wrócić do oglądania swoich filmików na jutjubie o chemtrailsach..

                • 1 0

  • Uwielbiam śledzie z marmoladą.

    • 16 2

  • (2)

    Kiedy ten grom z jasnego nieba w końcu pier...nie na ten świat I znów stanie się normalny ?

    • 9 19

    • Ten świat nigdy nie był normalny

      ...wszystko płynie

      • 4 0

    • A co Ci przeszkadza

      w ewolucji przepisów? Ludzie coraz lepiej poznają właściwości poszczególnych produktów spożywczych, więc warto korzystać z tej wiedzy i nie żreć samych cukrowych "tradycyjnych" cudactw. Tym bardziej, że te nowe przepisy są często i łatwe, i dają lepsze efekty smakowe, nie wymagają stosowania cudacznych produktów, ani chemii. To są akurat zmiany na dobre

      • 11 1

  • (1)

    Fajny pomysł dla ludzi, którzy starają się zdrowiej jeść, a uwielbiają słodycze.
    Zastanawia mnie bardziej cena książki 69 zł za 188 stron z których połowa to zdjęcia?
    Tańsze są książki (mają także więcej stron) znanych kucharzy i cukierników.

    • 15 1

    • W necie przepisow jest cala masa.

      • 3 0

  • (3)

    Co za ciemnogród - gdyby ktoś z Was spróbował takiego ciasta to nigdy by nie powiedział, że w środku jest warzywko. Ciasto takie smakuje jak każde inne z cukierni z masą cukru i innych składników.

    • 8 6

    • (2)

      a cukier niszczy szare komórki tak samo jak alkohol i uzależnia jak narkotyki

      • 7 0

      • (1)

        nie porównujmy cukru do piwa (na korzyść piwa)

        • 2 0

        • chciałem kiedyś przerzucić się na coś innego do picia ale poza wodą i sokiem to piwo ma najkrótszy skład i sama natura - oczywiście piwo a nie produkty piwopodobne bez podanego pełnego składu

          • 2 0

  • tylko surowe to zdrowe (1)

    Warzywa przetworzone nie mogą nam dać pełnej gamy witamin tylko ciasta z surowych owocòw i może troszkę warzyw to prawdziwy mastersztik i bomba witaminowa oczywiście bez cukru laktozy i glutenu taka książka jak by była chętnie kupię

    • 4 6

    • niesurowe warzywa też są zdrowe (i wskazane), ale mniej

      • 1 2

  • Nie przepadam

    Jadłam już różne wynalazki - ciasta z warzywami, bezglutenowe pizze, warzywne pasztety, sojowe zamienniki mięsa, piłam mleka sojowe, kokosowe i inne cuda. Nikt mi nie wmówi, że to smakuje identycznie jak normalne ciasto czy prawdziwe mięso. Można to lubić, można się nawet zachwycać, ale mówienie, że nie ma różnicy to kłamstwo :)

    • 9 1

  • (2)

    Lubię ciasto marchewkowe czy ze szpinakiem leśny mech. Ale tak na dobra sprawę to tych warzyw jest 10-30% w całym cieście - to raczej podróż kulinarna dla podniebienia a nie podnoszenie wartości odżywczych, tym bardziej ze po obróbce termicznej cienko zmielone warzywa i upieczone tracą duża cześć składników odżywczych.

    • 13 0

    • Nareszcie...

      Ktoś napisał prawdę o warzywach w ciastach.

      • 3 0

    • Polecam ciasto pomidorowe :)

      Pewnej znanej wegańskiej blogerki kulinarnej ;) pomidorom nie przeszkadza obróbka cieplna ani rozdrabnianie, a smak super!

      • 0 3

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

03

października

Święto Hal Targowych w Gdyni Gdynia, Hala Targowa

28

października

Restaurant Week Trójmiasto,

Rozrywka

Zdjęcia do filmu "Gierek" w Gdańsku
Zdjęcia do filmu "Gierek" w Gdańsku
Sztuka ozdabiania ciała: czarno-białe tatuaże
Czarno-biała sztuka ozdabiania ciała

Kultura

Roztańczony introwertyk. Artur Rojek w Starym Maneżu
Rojek w Starym Maneżu
Galiony Gdyńskie rozdane
Galiony Gdyńskie rozdane

Najczęściej czytane