• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Książka o warzywach w ciastach i deserach

Łukasz Stafiej
17 kwietnia 2019 (artykuł sprzed 5 lat) 
Izabela Komor i Marta Rietz, autorki książki kulinarnej "Warzywna cukiernia Izy i Marty". Izabela Komor i Marta Rietz, autorki książki kulinarnej "Warzywna cukiernia Izy i Marty".

- Nasza publikacja jest jedną z pierwszych publikacji na świecie na temat wykorzystania warzyw w cukiernictwie - mówią gdynianki Izabela Komor i Marta Rietz, które wydały książkę kulinarną "Warzywna cukiernia Izy i Marty".



Czy używasz zdrowszych i dietetycznych zamienników w tradycyjnych przepisach?

Izabela KomorMarta Rietz od trzech lat prowadzą w Gdyni pracownię tortów artystycznych Słodkości Marty i Izy, zajmują się przygotowywaniem słodkości na imprezy oraz uczą na warsztatach kulinarnych. Z czasem w swoich przepisach zaczęły szukać zdrowszych zamienników dla cukru, tłuszczu czy nabiału. Efekt? Szereg przepisów na słodkości z wykorzystaniem warzyw, którymi panie postanowiły podzielić się w książce "Warzywna cukiernia Izy i Marty".

- W naszych przepisach użyłyśmy warzyw, które na co dzień występują w sałatce i surówce do obiadu, ale są też niesamowitą podstawą deseru właśnie ze względu na zawartość wartości odżywczych - tłumaczą autorki. - Warzywo jest nieoczywistym składnikiem i kojarzącym się z kuchnią wytrawną. Chodzi o to, aby odczarować cukiernictwo, które wydaje się bardzo pracochłonne i wymagające niebywałych umiejętności. Poprzez książkę chcemy udowodnić, że cukiernictwo jest jeszcze nie do końca odkrytą dziedziną, która może zaskoczyć, inspirować i zachwycić na nowo.

I nie chodzi tylko o ciasto marchewkowe - teraz popularne nawet w sieciówkach, ale jeszcze niedawno zaskakujące nazwą i smakiem, który - mimo mylącej nazwy - okazywał się zbliżony do klasycznych ciast. Iza i Marta proponują wykorzystanie w słodkościach również m.in. batata, selera naciowego, fasoli, kopru włoskiego, kalafiora czy cukinii.

  • Tarta z cynamonowym kremem na batatach.
  • Czekoladowe ciasto na kalafiorze z jagodami i whiskey.
  • Książkę można kupić w sieci albo w cukierni autorek.
Zrobimy z nich np. tartę z cynamonowym kremem na batatach, ciasto kokosowe z cukinii, czekoladowe ciasto z kalafiora z jagodami i kremem whiskey, placek cytrynowy na kukurydzy z owocami lata i kruszonką, babkę z marchwi i selera naciowego czy słodkie pasty śniadaniowe na ciecierzycy. Na prawie dwustu stronach znajdziemy 52 przepisy ułożone alfabetycznie według warzyw.

Krzysztof Ilnicki z "Bake off": Widz chce czegoś pozytywnego


- Receptury są tak przygotowane, aby każdy z nas mógł zmienić rodzaj cukru, tłuszczu, mąk i kremu w cieście, a nawet smak. Każdy z nas ma inny gust, a deser ma nas uszczęśliwiać i zaspokajać zachciankę - mówią autorski. - Dlatego też przygotowaliśmy w książce specjalne miejsca na notatki, aby była ona naszym asystentem przy codziennym gotowaniu, a nie kolejną kurzącą się na półce pozycją.

Porady dietetyczne "Okiem dietetyka"


Książka została wydana samodzielnie przez autorki i jest dostępna w cenie 69 zł w pracowni Izy i Marty w Gdyni przy ul. Derdowskiego 7 zobacz na mapie Gdyni oraz na stronie warzywnacukiernia.pl.

Miejsca

Opinie (41) 1 zablokowana

  • tarta wyjątkowo mało apetyczna !

    • 3 1

  • To ci odkrycie

    Nobel wisi w powietrzu.

    • 3 3

  • Rewelacja !!!!!

    • 2 4

  • z chęcią bym spróbował czegoś nowego/innego

    • 0 3

  • nie pierwsza i nie ostatnia ksiazka o gotowaniu

    • 3 0

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane