Zapraszamy na warsztaty kulinarne, gdzie poznacie tajniki przygotowywania koreańskich dań! W trakcie zajęć poznamy i przygotujemy pięć różnych potraw: Sundubu Jjigae, Bulgogi, Tteokbokki, Jeon, Hotteok.
Podobne wydarzenia
wtorek - środa, godz. 17:00 - 20:00
sobota, godz. 15:00 - 18:00
Kolejną potrawą, którą przygotujemy, będzie Bulgogi, czyli grillowane mięso marynowane w sosie sojowym. Nauczymy się jakie mięso wybrać i jak długo marynować, by uzyskać idealny smak. Następnie przystąpimy do przygotowania Tteokbokki, czyli pikantnych klusek ryżowych. Nauczymy się jak przygotować sos gochujang, który nadaje potrawie charakterystyczny smak i jakie dodatki dodać, by uzyskać pełnię smaku. Po pikantnej przystawce przyszedł czas na Jeon, czyli smażone placuszki z mąki ryżowej z różnymi nadzieniami. Nauczymy się jak przygotować ciasto i jakie dodatki wykorzystać, by nasze placuszki były miękkie i aromatyczne. Na koniec zajęć przygotujemy deser - Hotteok, czyli placki z cynamonem i brązowym cukrem. Nauczymy się jak przygotować ciasto i jak dodać odpowiednią ilość składników, by nasze placki były chrupiące i słodkie.
Co przygotujemy?
- Sundubu Jjigae (ostry gulasz z miękkim tofu)
- Bulgogi (smażona marynowana wołowina)
- Tteokbokki (kluski ryżowe w ostrym sosie)
- Jeon (placki)
- Hotteok (nadziewane "pancakes")
Bonus:
- Zajęcia rozpoczniemy od krótkiego wstępu na temat tradycyjnej kuchni, historii oraz ciekawostek.
- Dostęp do zamkniętej grupy Skōma Food Club.
Co zapewniamy:
- Poczęstunek kieliszkiem Proseccob!
- Broszurę z przepisami
- Fartuch, który możesz zabrać do domu
- Wszystkie składniki niezbędne do przygotowania dań
- Zmywanie naczyń!
Kto prowadzi:
Mariusz Buller
Co musisz przynieść:
- Buty na płaskiej podeszwie
- Wskazane są długie spodnie i bluzka z długim rękawem
- Plastikowe naczynia bądź słoiki, aby zabrać na wynos pozostałe dania.
Alergie i ograniczenia dietetyczne:
Tam gdzie jest to możliwie chętnie zmieniamy przepisy. Niektóre warsztaty będą jednak nieodpowiednie dla osób ze szczególnymi nietolerancjami. Zadzwoń do nas, aby omówić wszelkie istotne alergeny z członkiem zespołu: 507 776 778.