Dolomity to niezwykłe góry pełne koloru i nastroju które, jako jedyne na świecie charakteryzują się mlecznym i różowym kolorem czasie wschodu i zachodu słońca. Obejmują regiony Trydent, Górna Adyga i Veneto , gdzie znajdują się najważniejsze w Europie trasy narciarskie, największej karuzeli narciarskiej Dolomitisuperski. Kulinarnie, regiony Trydent i Veneto mają bardziej włoskie oblicze, podczas gdy Górna Adyga zdradza związki z Austrią.
Podobne wydarzenia
w każdą sobotę (od 06.04 do 20.04.2024), godz. 10:30
niedziela, godz. 10.00
Pani Claudia pokaże Wam jak przygotować dania tradycyjnej kuchni włoskich gór i opowie o regionach z nimi związanych, ich historii, zwyczajach kulinarnych, lokalnych potrawach i regionalnych produktach.
Przygotujemy
- Bresaola con le pere e aceto balsamico (carpaccio z Bresaoli z gruszką i octem balsamicznym)
- Pizzoccheri valtellinesi (makaron gryczany z kapustą i serem)
- Boccincini di trota con finferli al sugo (roladki z pstrąga z rukolą podane z kurkami w pomidorach).
- Bnatra tirolese (pierś z kaczki z suszonymi śliwkami, puree jabłkowym i borówkami)