• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kuchnia fińska trafia w polski gust

Łukasz Stafiej
28 grudnia 2018 (artykuł sprzed 5 lat) 
  • Jedna z fińskich wizytówek kulinarnych - pierogi karelskie.
  • Żytni chleb - tradycyjne fińskie pieczywo.
  • Owoce leśne, a w szczególności konfitura z borówki brusznicy, są w Finlandii bardzo popularne.
  • Książkę wydało Hanami. Kupić można ją na stronie wydawnictwo.hanami.pl.

- Kuchnia fińska trafia w polski gust. Wykorzystujemy dużo takich samych produktów, ale podajemy je w nieco inny sposób - mówi Magdalena Tomaszewska-Bolałek, związana z Gdańskiem autorka książki "Tradycje kulinarne Finlandii". W piątek o godz. 18 w Bibliotece Manhattan zobacz na mapie Gdańska odbędzie się spotkanie z autorką. Warto dodać, że książka znalazła się w finale prestiżowego konkursu Gourmand World Cookbook Awards, zwanego Kulinarnymi Oskarami (wyniki w czerwcu).



Łukasz Stafiej: Jakie potrawy przeciętny Fin postawiłby na stole podczas rodzinnego obiadu?

Magdalena Tomaszewska-Bolałek: Wygląd stołu w dużej mierze zależy od miejsca w Finlandii. To duży kraj, w którym mieszają się różne wpływy kulturowe. Na wschodzie na pewno nie zabraknie chleba i różnych wypieków, mieszkańcy południa wyjątkowo upodobali sobie dania z ziemniakami, zaś w Laponii zawsze ważną rolę w kuchni odgrywało mięso reniferów. Bez względu na część kraju istotne jest też mleko (popija się je do każdego posiłku), masło, owoce leśne (w szczególności konfitura z borówki brusznicy) czy zapiekanki warzywne przygotowywane w jednym naczyniu.

Magdalena Tomaszewska-Bolałek jest orientalistą, badaczką kultury kulinarnej i autorką kilku książek kulinarnych. Od lat popularyzuje kulturę żywieniową poprzez spotkania, artykuły, wykłady oraz warsztaty kulinarne. Magdalena Tomaszewska-Bolałek jest orientalistą, badaczką kultury kulinarnej i autorką kilku książek kulinarnych. Od lat popularyzuje kulturę żywieniową poprzez spotkania, artykuły, wykłady oraz warsztaty kulinarne.
Smakowałoby Polakowi?

Kuchnia fińska trafia w polski gust. Wykorzystujemy dużo takich samych produktów, ale podajemy je w nieco inny sposób. Wśród dominujących smaków znajdziemy umami - obecny w pieczonych, grillowanych i wędzonych mięsach oraz rybach. Finowie lubią także smak kwaśny, dużo jest dań z dodatkiem octu. Kuchnia fińska pachnie również przyprawami korzennymi: kardamonem, cynamonem i goździkami.

Czy Finowie dużą uwagę przywiązują do tradycji kulinarnej?

Od kilku lat obserwujemy ogromny wzrost zainteresowania kulturą kulinarną na świecie. Nie inaczej jest w Finlandii. Szefowie kuchni, badacze i pasjonaci próbują ocalić dawne tradycje i wypracować definicję współczesnej kuchni fińskiej. Są ludzie, którzy szukają dawnych smaków, ale spotykamy się też ze zjawiskiem globalizacji. Fast foody, kuchnia fusion, kuchnie zagraniczne mają ogromny wpływ na kształtowanie się współczesnej fińskiej kultury kulinarnej.

Jakie produkty uchodzą tam za kulinarne wizytówki narodowe?

Myślę, że wśród ważnych produktów i potraw charakterystycznych dla Finlandii należy wymienić pierogi karelskie, chleb żytni, ser leipäjuusto, viili - fermentowany produkt mleczny, konfiturę z maliny moroszki, mięso renifera czy pachnące kardamonem bułeczki pulla.

Co panią w tej kuchni najbardziej zaskoczyło czy zaciekawiło?

Na kształt kuchni fińskiej największy wpływ miały trzy kultury kulinarne - skandynawska, słowiańska oraz saamska. Niezwykle interesujące jest, jak przenikały się one na przestrzeni wieków i jak stworzyły to, co dziś nazywamy kuchnią fińską.

Więcej o jedzeniu. Czytaj Serwis Kulinaria


No właśnie. Dla przeciętnego odbiorcy kuchnia nordycka czy skandynawska w ogólnym odbiorze jest bardzo zbliżona. Czym fińska wyróżnia się na tle innych z tamtych stron?

Diabeł tkwi w szczegółach. Wiele produktów używanych w krajach nordyckich jest podobnych. Różnice uwidaczniają się w sposobie przygotowania czy drobnych różnicach smakowych. W kuchni fińskiej mamy silnie zaznaczony element kuchni słowiańskiej, czego nie ma np. w kuchni szwedzkiej czy norweskiej. Jeśli weźmiemy taki prosty przykład, jak popularne wszędzie bułeczki drożdżowe, te szwedzkie będą mocniej pachniały cynamonem. W fińskiej pulli natomiast wyczujemy bardziej zapach i smak kardamonu.

Finlandia to duży kraj, w którym mieszają się różne wpływy kulturowe. Na wschodzie na pewno podczas rodzinnego obiadu nie zabraknie chleba i wypieków, mieszkańcy południa wyjątkowo upodobali sobie dania z ziemniakami, zaś w Laponii zawsze ważną rolę w kuchni odgrywało mięso reniferów. Finlandia to duży kraj, w którym mieszają się różne wpływy kulturowe. Na wschodzie na pewno podczas rodzinnego obiadu nie zabraknie chleba i wypieków, mieszkańcy południa wyjątkowo upodobali sobie dania z ziemniakami, zaś w Laponii zawsze ważną rolę w kuchni odgrywało mięso reniferów.
Co tamtejsi szefowie kuchni uważają za największą wartość fińskiej kuchni?

W kuchni fińskiej ważna jest jakość produktu. To, by był on możliwie jak najlepszy, od sprawdzonego dostawcy, najlepiej kupiony lokalnie. Szefowie kuchni chętnie sięgają do tradycyjnych potraw, ale podają je w nowoczesny sposób, tak jak oczekują tego obecnie klienci.

Czy zauważalne są jakieś mody we współczesnym gotowaniu w Finlandii?

Jest moda na fińską kuchnię. W szczególności silny jest trend powrotu do smaków dzieciństwa, ale we współczesnej formie. Finowie chętnie też sięgają po dania kuchni zagranicznych: pizza, burgery, skrzydełka z kurczaka, sushi czy ramen. Poza tym, podobnie jak na całym świecie, wśród ważnych trendów możemy wymienić: lokalność, sezonowość, zero waste, zrównoważony rozwój, transparentność składów i wspólne gotowanie.

Jakie dania warto wykonać samodzielnie na początek przygody ze smakami Finlandii?

Właśnie wstaliśmy od świątecznych stołów. W wielu regionach Polski w święta nie może zabraknąć sałatki jarzynowej. Ja zaś chciałam zaprosić wszystkich do spróbowania fińskiej sałatki ziemniaczanej - perunasalaatti. Produkty na nią można znaleźć praktycznie w każdym polskim sklepie, a jej smak na pewno zaskoczy.

Perunasalaatti (sałatka ziemniaczana)

  • 500 g gotowanych ziemniaków
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 małe jabłko
  • 1 mała cebula
  • 30 g kaparów
  • 150-200 g śmietany
  • 1-2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
  • 1-2 łyżeczki musztardy
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta cukru

Ziemniaki, ogórki i cebulę kroimy w małą kostkę. Jabłko obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Do miski wrzucamy pokrojone ziemniaki, ogórki, cebulę i jabłko. Dodajemy kapary, śmietanę, ocet, musztardę, sól, pieprz i cukier. Dokładnie mieszamy składniki i wstawiamy na kilka minut do lodówki.

Wydarzenia

Finlandia od kuchni

wykład / prezentacja, spotkanie

Miejsca

Opinie (59) 1 zablokowana

  • (13)

    Sałatka ziemniaczana pochodzi z Niemiec.Ja tam preferuję dania polskie-schaboszczak,pyry i mizerja.

    • 48 24

    • Chyba PRLowskie a nie polskie (1)

      • 3 23

      • PRL też był polski

        • 30 2

    • (1)

      Kartofel salad jest bardzo dobre. Trzeba tylko odpowiednich ziemniaków.

      • 22 1

      • Kartoffelsalat

        • 5 1

    • pyry (2)

      Słoiku wracaj na swoją wioskę. Tutaj się jada ziemniaki lub kartofle.

      • 2 11

      • U mnie w domu mówi się bulwy.

        A jestem Gdynianinem. Mama oraz tata też urodzeni w Gdyni, tak samo jaki i babcia przedwojenna rodowita Gdynianka.

        • 15 2

      • Wyzywasz kogos od sloikow, a sprawdziles co i gdzie robili twoi dziadkowie jak my na Pomorzu gotowalismy bulwy czy pyry? Podpowiem ci, pasali kozki w Kruzewnikach za Bugiem.

        • 4 0

    • to czemu się nazywa sałatka Peruna?

      peruna salaatti,
      proste

      • 4 0

    • Bardzo (1)

      Ładna dziewczyna :-) z chęcią przeczytam książkę

      • 13 2

      • eee

        bez przesady, taka sobie

        • 1 8

    • Kotlet schabowy, ziemniaki i mizeria?

      Tylko że ten polski schaboszczak to klasyczny sznycel wiedeński (bez plasterka cytryny na kotlecie) lub sznycel po bawarsku.

      Nawet internet powie, że na kuchni polskiej silne piętno odcisnęły kuchnie: niemieckia, rusińska, francuska, włoska, żydowska, tatarsko-turecka (wcześniej mongolska).

      "Potrawy o nowszym rodowodzie, często wspólne z kuchnią niemiecką, włoską i francuską: ziemniaki - we wszelkich formach (gotowane, smażone, także kluski i placki), mizeria - pochodząca z Francji, kotlet schabowy w panierce, podawany z warzywami i ziemniakami, podobny do sznycla wiedeńskiego."

      • 10 2

    • (1)

      nie z Niemiec tylko z Rosji i to jeszcze carskiej, to emigranci rosyjscy po przewrocie bolszewickim roznieśli sałatkę po Europie

      • 4 0

      • Salat oliv'je :)

        • 1 0

  • Najbardziej lubie jussilainen w sosie z łosia (1)

    • 7 2

    • a nie w sosie z matoła?

      • 0 0

  • (1)

    czy jako klient barów mlecznych też jestem badaczem kultury kulinarnej i folkloru regionalnego
    ?

    • 47 2

    • taki współczesny Oskar Kolberg

      • 10 0

  • nie (1)

    przemawia do mnie ta książka

    • 14 11

    • Serio?

      Słyszysz głosy?

      • 4 4

  • To fińskiej sałatki wódeczka Finlandia. Smacznego mili Państwo.

    • 30 5

  • Czy alkohol to też kulinarna tradycja?
    Bo nie wiem z czym Fińczyki pijom. Finlandie i czym zakanszajom

    • 17 11

  • Befsztyk z Łosia z borówkami w sosie z kardamonu, cynamonu i sałatki ziemniaczanej z mlekiem.Niebo w gembie.

    • 15 2

  • polak fińczyk dwa bratanki (4)

    • 30 4

    • (2)

      sam jesteś jak ten "fińczyk"

      • 5 8

      • sam jesteś jak ten kevin sam w domu

        • 8 1

      • A wiesz chociaż skąd ten Fińczyk się wziął?

        • 4 1

    • Produkt chinlandzki

      Nokia - rozłącza ludzi

      • 0 0

  • witam jestem degustatorem kultury kulinarnej Turcji ostatnich lat (2)

    Wydaje mi się że przebiegają tam nuty wschodu i zachodu - Połączenie delitkatnego pieczywa opiekanwgo mięsa oraz warzyw które dodajhą kolorytu z dodatkiem akcentu sosowo czosnkowego mogą budzić skojarzenia kuchni fusion aczkolwiek jest to podane w bardzo tradycyjnej wersji- nazwa potrawy to kebab z podwójnym mięsem ( sos mieszany) . Ideologię można dodać do każdego dania

    • 50 4

    • Raz w bułce.
      Jakie mięso?
      Mieszane
      A sosy?
      Wszystkie

      • 20 1

    • kebcon tylko

      na cienkim z mieszanym!

      • 1 0

  • Mamy naprawdę fajną i zróżnicowaną kuchnię w porównaniu do pozostałych:) (1)

    • 12 8

    • chcesz powiedzieć, że cały świat ma monotonną kuchnię

      tylko Polska ma zróżnicowaną????????

      wiele pytań mi się nasuwa na temat twojego stanu psychicznego i poziomu intelektualnego, oj wiele

      • 0 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Rodzinne Niedziele - Brunch Mera Brasserie

170 zł
degustacja

Niedzielny brunch z muzyką na żywo

190 zł
muzyka na żywo, degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane