Wiadomości

stat

Kuchnia fińska trafia w polski gust

- Kuchnia fińska trafia w polski gust. Wykorzystujemy dużo takich samych produktów, ale podajemy je w nieco inny sposób - mówi Magdalena Tomaszewska-Bolałek, związana z Gdańskiem autorka książki "Tradycje kulinarne Finlandii". W piątek o godz. 18 w Bibliotece Manhattan zobacz na mapie Gdańska odbędzie się spotkanie z autorką. Warto dodać, że książka znalazła się w finale prestiżowego konkursu Gourmand World Cookbook Awards, zwanego Kulinarnymi Oskarami (wyniki w czerwcu).



Łukasz Stafiej: Jakie potrawy przeciętny Fin postawiłby na stole podczas rodzinnego obiadu?

Magdalena Tomaszewska-Bolałek: Wygląd stołu w dużej mierze zależy od miejsca w Finlandii. To duży kraj, w którym mieszają się różne wpływy kulturowe. Na wschodzie na pewno nie zabraknie chleba i różnych wypieków, mieszkańcy południa wyjątkowo upodobali sobie dania z ziemniakami, zaś w Laponii zawsze ważną rolę w kuchni odgrywało mięso reniferów. Bez względu na część kraju istotne jest też mleko (popija się je do każdego posiłku), masło, owoce leśne (w szczególności konfitura z borówki brusznicy) czy zapiekanki warzywne przygotowywane w jednym naczyniu.

Magdalena Tomaszewska-Bolałek jest orientalistą, badaczką kultury kulinarnej i autorką kilku książek kulinarnych. Od lat popularyzuje kulturę żywieniową poprzez spotkania, artykuły, wykłady oraz warsztaty kulinarne.
Magdalena Tomaszewska-Bolałek jest orientalistą, badaczką kultury kulinarnej i autorką kilku książek kulinarnych. Od lat popularyzuje kulturę żywieniową poprzez spotkania, artykuły, wykłady oraz warsztaty kulinarne. fot. Marta Pańczyk
Smakowałoby Polakowi?

Kuchnia fińska trafia w polski gust. Wykorzystujemy dużo takich samych produktów, ale podajemy je w nieco inny sposób. Wśród dominujących smaków znajdziemy umami - obecny w pieczonych, grillowanych i wędzonych mięsach oraz rybach. Finowie lubią także smak kwaśny, dużo jest dań z dodatkiem octu. Kuchnia fińska pachnie również przyprawami korzennymi: kardamonem, cynamonem i goździkami.

Czy Finowie dużą uwagę przywiązują do tradycji kulinarnej?

Od kilku lat obserwujemy ogromny wzrost zainteresowania kulturą kulinarną na świecie. Nie inaczej jest w Finlandii. Szefowie kuchni, badacze i pasjonaci próbują ocalić dawne tradycje i wypracować definicję współczesnej kuchni fińskiej. Są ludzie, którzy szukają dawnych smaków, ale spotykamy się też ze zjawiskiem globalizacji. Fast foody, kuchnia fusion, kuchnie zagraniczne mają ogromny wpływ na kształtowanie się współczesnej fińskiej kultury kulinarnej.

Jakie produkty uchodzą tam za kulinarne wizytówki narodowe?

Myślę, że wśród ważnych produktów i potraw charakterystycznych dla Finlandii należy wymienić pierogi karelskie, chleb żytni, ser leipäjuusto, viili - fermentowany produkt mleczny, konfiturę z maliny moroszki, mięso renifera czy pachnące kardamonem bułeczki pulla.

Co panią w tej kuchni najbardziej zaskoczyło czy zaciekawiło?

Na kształt kuchni fińskiej największy wpływ miały trzy kultury kulinarne - skandynawska, słowiańska oraz saamska. Niezwykle interesujące jest, jak przenikały się one na przestrzeni wieków i jak stworzyły to, co dziś nazywamy kuchnią fińską.

Więcej o jedzeniu. Czytaj Serwis Kulinaria


No właśnie. Dla przeciętnego odbiorcy kuchnia nordycka czy skandynawska w ogólnym odbiorze jest bardzo zbliżona. Czym fińska wyróżnia się na tle innych z tamtych stron?

Diabeł tkwi w szczegółach. Wiele produktów używanych w krajach nordyckich jest podobnych. Różnice uwidaczniają się w sposobie przygotowania czy drobnych różnicach smakowych. W kuchni fińskiej mamy silnie zaznaczony element kuchni słowiańskiej, czego nie ma np. w kuchni szwedzkiej czy norweskiej. Jeśli weźmiemy taki prosty przykład, jak popularne wszędzie bułeczki drożdżowe, te szwedzkie będą mocniej pachniały cynamonem. W fińskiej pulli natomiast wyczujemy bardziej zapach i smak kardamonu.

Finlandia to duży kraj, w którym mieszają się różne wpływy kulturowe. Na wschodzie na pewno podczas rodzinnego obiadu nie zabraknie chleba i wypieków, mieszkańcy południa wyjątkowo upodobali sobie dania z ziemniakami, zaś w Laponii zawsze ważną rolę w kuchni odgrywało mięso reniferów.
Finlandia to duży kraj, w którym mieszają się różne wpływy kulturowe. Na wschodzie na pewno podczas rodzinnego obiadu nie zabraknie chleba i wypieków, mieszkańcy południa wyjątkowo upodobali sobie dania z ziemniakami, zaś w Laponii zawsze ważną rolę w kuchni odgrywało mięso reniferów. fot. Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Co tamtejsi szefowie kuchni uważają za największą wartość fińskiej kuchni?

W kuchni fińskiej ważna jest jakość produktu. To, by był on możliwie jak najlepszy, od sprawdzonego dostawcy, najlepiej kupiony lokalnie. Szefowie kuchni chętnie sięgają do tradycyjnych potraw, ale podają je w nowoczesny sposób, tak jak oczekują tego obecnie klienci.

Czy zauważalne są jakieś mody we współczesnym gotowaniu w Finlandii?

Jest moda na fińską kuchnię. W szczególności silny jest trend powrotu do smaków dzieciństwa, ale we współczesnej formie. Finowie chętnie też sięgają po dania kuchni zagranicznych: pizza, burgery, skrzydełka z kurczaka, sushi czy ramen. Poza tym, podobnie jak na całym świecie, wśród ważnych trendów możemy wymienić: lokalność, sezonowość, zero waste, zrównoważony rozwój, transparentność składów i wspólne gotowanie.

Jakie dania warto wykonać samodzielnie na początek przygody ze smakami Finlandii?

Właśnie wstaliśmy od świątecznych stołów. W wielu regionach Polski w święta nie może zabraknąć sałatki jarzynowej. Ja zaś chciałam zaprosić wszystkich do spróbowania fińskiej sałatki ziemniaczanej - perunasalaatti. Produkty na nią można znaleźć praktycznie w każdym polskim sklepie, a jej smak na pewno zaskoczy.

fot. Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Perunasalaatti (sałatka ziemniaczana)


  • 500 g gotowanych ziemniaków

  • 2 ogórki kiszone

  • 1 małe jabłko

  • 1 mała cebula

  • 30 g kaparów

  • 150-200 g śmietany

  • 1-2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny

  • 1-2 łyżeczki musztardy

  • szczypta soli

  • szczypta pieprzu

  • szczypta cukru

Ziemniaki, ogórki i cebulę kroimy w małą kostkę. Jabłko obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Do miski wrzucamy pokrojone ziemniaki, ogórki, cebulę i jabłko. Dodajemy kapary, śmietanę, ocet, musztardę, sól, pieprz i cukier. Dokładnie mieszamy składniki i wstawiamy na kilka minut do lodówki.

Opinie (59) 1 zablokowana

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

STOP Hejt! Przemyśl swoją opinię

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

01

czerwca

Street Food & Art Festival Gdańsk, Forum Gdańsk

14

czerwca

Hevelka Craft Beer Fest 2019 Gdańsk, Centrum Stocznia Gdańska

12

lipca

Baltic Beer Fest - Gdyński ... Gdynia, Gdynia Arena

Rozrywka

Nielegalny alkohol w kilku sopockich klubach
Nielegalny alkohol w 3 sopockich klubach
Deszczowy początek sezonu w Amfiteatrze Orana. Koncert Anny Dereszowskiej
Otwarcie sezonu w Parku Oruńskim

Kultura

Festiwal FETA. Kłopotliwe rekwizyty: kontenery na śmieci poszukiwane
Festiwal FETA: kłopotliwe rekwizyty

Nowe lokale

Fresh Gordon

Restauracje
Sopot
Bohaterów Monte Cassino 38

Smażalnia ryb - Fish & Chips

Bary, bistro
Gdańsk
Powroźnicza 19/20

4 Piętro

Restauracje
Gdańsk
al. Grunwaldzka 82

Planuj z nami tydzień

Planuj tydzień: przed nami czas pełen atrakcji
Planuj tydzień: czas pełen atrakcji