• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kuchnia fińska trafia w polski gust

Łukasz Stafiej
28 grudnia 2018 (artykuł sprzed 5 lat) 
  • Jedna z fińskich wizytówek kulinarnych - pierogi karelskie.
  • Żytni chleb - tradycyjne fińskie pieczywo.
  • Owoce leśne, a w szczególności konfitura z borówki brusznicy, są w Finlandii bardzo popularne.
  • Książkę wydało Hanami. Kupić można ją na stronie wydawnictwo.hanami.pl.

- Kuchnia fińska trafia w polski gust. Wykorzystujemy dużo takich samych produktów, ale podajemy je w nieco inny sposób - mówi Magdalena Tomaszewska-Bolałek, związana z Gdańskiem autorka książki "Tradycje kulinarne Finlandii". W piątek o godz. 18 w Bibliotece Manhattan zobacz na mapie Gdańska odbędzie się spotkanie z autorką. Warto dodać, że książka znalazła się w finale prestiżowego konkursu Gourmand World Cookbook Awards, zwanego Kulinarnymi Oskarami (wyniki w czerwcu).



Łukasz Stafiej: Jakie potrawy przeciętny Fin postawiłby na stole podczas rodzinnego obiadu?

Magdalena Tomaszewska-Bolałek: Wygląd stołu w dużej mierze zależy od miejsca w Finlandii. To duży kraj, w którym mieszają się różne wpływy kulturowe. Na wschodzie na pewno nie zabraknie chleba i różnych wypieków, mieszkańcy południa wyjątkowo upodobali sobie dania z ziemniakami, zaś w Laponii zawsze ważną rolę w kuchni odgrywało mięso reniferów. Bez względu na część kraju istotne jest też mleko (popija się je do każdego posiłku), masło, owoce leśne (w szczególności konfitura z borówki brusznicy) czy zapiekanki warzywne przygotowywane w jednym naczyniu.

Magdalena Tomaszewska-Bolałek jest orientalistą, badaczką kultury kulinarnej i autorką kilku książek kulinarnych. Od lat popularyzuje kulturę żywieniową poprzez spotkania, artykuły, wykłady oraz warsztaty kulinarne. Magdalena Tomaszewska-Bolałek jest orientalistą, badaczką kultury kulinarnej i autorką kilku książek kulinarnych. Od lat popularyzuje kulturę żywieniową poprzez spotkania, artykuły, wykłady oraz warsztaty kulinarne.
Smakowałoby Polakowi?

Kuchnia fińska trafia w polski gust. Wykorzystujemy dużo takich samych produktów, ale podajemy je w nieco inny sposób. Wśród dominujących smaków znajdziemy umami - obecny w pieczonych, grillowanych i wędzonych mięsach oraz rybach. Finowie lubią także smak kwaśny, dużo jest dań z dodatkiem octu. Kuchnia fińska pachnie również przyprawami korzennymi: kardamonem, cynamonem i goździkami.

Czy Finowie dużą uwagę przywiązują do tradycji kulinarnej?

Od kilku lat obserwujemy ogromny wzrost zainteresowania kulturą kulinarną na świecie. Nie inaczej jest w Finlandii. Szefowie kuchni, badacze i pasjonaci próbują ocalić dawne tradycje i wypracować definicję współczesnej kuchni fińskiej. Są ludzie, którzy szukają dawnych smaków, ale spotykamy się też ze zjawiskiem globalizacji. Fast foody, kuchnia fusion, kuchnie zagraniczne mają ogromny wpływ na kształtowanie się współczesnej fińskiej kultury kulinarnej.

Jakie produkty uchodzą tam za kulinarne wizytówki narodowe?

Myślę, że wśród ważnych produktów i potraw charakterystycznych dla Finlandii należy wymienić pierogi karelskie, chleb żytni, ser leipäjuusto, viili - fermentowany produkt mleczny, konfiturę z maliny moroszki, mięso renifera czy pachnące kardamonem bułeczki pulla.

Co panią w tej kuchni najbardziej zaskoczyło czy zaciekawiło?

Na kształt kuchni fińskiej największy wpływ miały trzy kultury kulinarne - skandynawska, słowiańska oraz saamska. Niezwykle interesujące jest, jak przenikały się one na przestrzeni wieków i jak stworzyły to, co dziś nazywamy kuchnią fińską.

Więcej o jedzeniu. Czytaj Serwis Kulinaria


No właśnie. Dla przeciętnego odbiorcy kuchnia nordycka czy skandynawska w ogólnym odbiorze jest bardzo zbliżona. Czym fińska wyróżnia się na tle innych z tamtych stron?

Diabeł tkwi w szczegółach. Wiele produktów używanych w krajach nordyckich jest podobnych. Różnice uwidaczniają się w sposobie przygotowania czy drobnych różnicach smakowych. W kuchni fińskiej mamy silnie zaznaczony element kuchni słowiańskiej, czego nie ma np. w kuchni szwedzkiej czy norweskiej. Jeśli weźmiemy taki prosty przykład, jak popularne wszędzie bułeczki drożdżowe, te szwedzkie będą mocniej pachniały cynamonem. W fińskiej pulli natomiast wyczujemy bardziej zapach i smak kardamonu.

Finlandia to duży kraj, w którym mieszają się różne wpływy kulturowe. Na wschodzie na pewno podczas rodzinnego obiadu nie zabraknie chleba i wypieków, mieszkańcy południa wyjątkowo upodobali sobie dania z ziemniakami, zaś w Laponii zawsze ważną rolę w kuchni odgrywało mięso reniferów. Finlandia to duży kraj, w którym mieszają się różne wpływy kulturowe. Na wschodzie na pewno podczas rodzinnego obiadu nie zabraknie chleba i wypieków, mieszkańcy południa wyjątkowo upodobali sobie dania z ziemniakami, zaś w Laponii zawsze ważną rolę w kuchni odgrywało mięso reniferów.
Co tamtejsi szefowie kuchni uważają za największą wartość fińskiej kuchni?

W kuchni fińskiej ważna jest jakość produktu. To, by był on możliwie jak najlepszy, od sprawdzonego dostawcy, najlepiej kupiony lokalnie. Szefowie kuchni chętnie sięgają do tradycyjnych potraw, ale podają je w nowoczesny sposób, tak jak oczekują tego obecnie klienci.

Czy zauważalne są jakieś mody we współczesnym gotowaniu w Finlandii?

Jest moda na fińską kuchnię. W szczególności silny jest trend powrotu do smaków dzieciństwa, ale we współczesnej formie. Finowie chętnie też sięgają po dania kuchni zagranicznych: pizza, burgery, skrzydełka z kurczaka, sushi czy ramen. Poza tym, podobnie jak na całym świecie, wśród ważnych trendów możemy wymienić: lokalność, sezonowość, zero waste, zrównoważony rozwój, transparentność składów i wspólne gotowanie.

Jakie dania warto wykonać samodzielnie na początek przygody ze smakami Finlandii?

Właśnie wstaliśmy od świątecznych stołów. W wielu regionach Polski w święta nie może zabraknąć sałatki jarzynowej. Ja zaś chciałam zaprosić wszystkich do spróbowania fińskiej sałatki ziemniaczanej - perunasalaatti. Produkty na nią można znaleźć praktycznie w każdym polskim sklepie, a jej smak na pewno zaskoczy.

Perunasalaatti (sałatka ziemniaczana)

  • 500 g gotowanych ziemniaków
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 małe jabłko
  • 1 mała cebula
  • 30 g kaparów
  • 150-200 g śmietany
  • 1-2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
  • 1-2 łyżeczki musztardy
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta cukru

Ziemniaki, ogórki i cebulę kroimy w małą kostkę. Jabłko obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Do miski wrzucamy pokrojone ziemniaki, ogórki, cebulę i jabłko. Dodajemy kapary, śmietanę, ocet, musztardę, sól, pieprz i cukier. Dokładnie mieszamy składniki i wstawiamy na kilka minut do lodówki.

Wydarzenia

Finlandia od kuchni

wykład / prezentacja, spotkanie

Miejsca

Opinie (59) 1 zablokowana

  • 'w Laponii zawsze ważną rolę w kuchni odgrywało mięso reniferów' - mięso to podstawa

    • 14 2

  • (7)

    Wśród dominujących smaków znajdziemy umami - obecny w pieczonych, grillowanych i wędzonych mięsach oraz rybach.

    tzn jaki?

    • 4 1

    • Glutaminian sodu

      • 6 1

    • Rosołowy

      • 3 0

    • Taki tłusty mięsny

      Jest taki smak, tylko trudny to dokładnego opisania

      • 2 0

    • (2)

      umami znaczy pyszny

      • 0 0

      • oshi znaczy pyszny więc nie zmyślaj (1)

        • 1 0

        • nie zmyśla

          po polsku znaczy pyszny

          • 0 0

    • Wystarczy sięgnąć do googla

      Umami to "jeden z pięciu podstawowych smaków odczuwanych przez człowieka." - źródło Wikipedia. Smak został wyodrębniony już 18 lat temu, więc za każdym razem opisywanie, co to jest, nie ma chyba sensu...

      • 4 0

  • :)

    tylko haluksy z łososia

    • 6 0

  • W Finlandii panuje minimalizm (2)

    Żywność jest bardzo droga, a sklepy miernie zaopatrzone. Byłem w niezłym szoku, będąc po raz pierwszy w Helsinkach i nie mogąc znaleźć w promieniu prawie 2 km żadnego - poza jednym - sklepu spożywczego. Wybór w tymże był, delikatnie mówiąc, bardzo kiepski.

    M.

    • 10 4

    • Helsinki (1)

      Szanowny Panie,
      Oby napewno byłeś w Helskinkach ? Może pomylisles stolice Finlandii z miasteczkiem pod. Niestety w poszukiwaniu Biedronki to nie ta cześć Europy. Zapewniam Pana, że w sklepach niczego nie brakuje, są one dostępne, a asortyment jest wręcz większy aniżeli w 3miescie. Pozdrawiam

      • 4 3

      • Helsinki, północna część miasta, w tym osiedle mieszkaniowe. Rejon zbliżony do hali widowiskowej Hartwall.
        Poza ścisłym centrum tzn. promieniem kilometra od centralnego dworca, w oczy rzuca się brak sklepów i sklepików.
        A biedronki sam sobie szukaj, ja ich nie potrzebuje. Choć wówczas w Helsinkach wszedłbym do takiej z niekłamaną radością.

        • 3 3

  • (4)

    pierogi karelskie
    przepis na ok. 30 sztuk

    Farsz:
    500 ml wody
    250 g ryżu (takiego, który po gotowaniu będzie się kleił, długoziarnisty się nie nadaje)
    1 litr mleka
    ok. 2 łyżeczek soli

    Ciasto:
    200 ml wody (ilość orientacyjna)
    2 łyżeczki soli
    ok. 700 g mąki żytniej razowej (typ 2000)
    lub
    400 g mąki żytniej razowej (typ 2000) i 300 g mąki pszennej
    (z dodatkiem mąki pszennej ciasto będzie bardziej plastyczne)

    Do namaczania upieczonych pierogów:
    50 g masła
    100 ml wody lub mleka

    Masło z jajkiem gotowanym do gotowych pierogów:
    200 g masła
    2 jajka ugotowane na twardo (całe)
    sól do smaku

    Wykonanie farszu ryżowego;

    1. Zagotuj wodę i do wrzątku wrzuć ryż. Gotuj do momentu, kiedy ryż całkowicie pochłonie wodę.
    2. Dodaj mleko i gotuj na małym ogniu ok. 30 minut często mieszając. Odstaw do wystygnięcia. Farsz powinien mieć konsystencję gęstego budyniu.

    Wykonanie ciasta, lepienie pierogów i pieczenie:

    1. Wymieszaj składniki i ugnieć ciasto, które konsystencją powinno przypominać ciasto na polskie pierogi – czyli powinno być zwarte. W razie potrzeby, jeśli jest zbyt suche i kruche - podlać wodą a jeśli jest zbyt luźne – podsypać mąką. Generalnie proporcje mąki żytniej i pszennej można modyfikować według własnych potrzeb ale mąka żytnia powinna grać w cieście główną rolę :-)

    2. Uformuj ciasto w wałek – tak, trzeba to powiedzieć: wyglądem będzie przypominał pasztetową. Podziel go na ok. 30 części – ale tu jest również dowolność: jeśli chcemy mieć większe pierogi dzielimy ciasto na mniej części, jeśli mniejsze – na więcej.

    3. Pocięte cząstki uformuj ręcznie w płaskie placuszki. Przykryj folią spożywczą, żeby nie wyschły kiedy będziesz z nich formować właściwe pierogi.

    4. Każdy z placuszków należy bardzo cienko rozwałkować – ideałem jest placek w kształcie owalu.

    5. Nakładamy na rozwałkowany placek porcję farszu ryżowego zostawiając ok. centymetrowy margines po jego brzegach i ...dochodzimy do sedna sprawy, czyli nadajemy pierogom ich specyficzny kształt tj. zawijamy i ściskamy kciukiem i palcem wskazującym ciasto z brzegów placka nadając im "falbankowe" wykończenie. Na początku nie wydaje się to łatwe ale wcale takie nie jest – po kilku pierogach ręce same opanują technikę :-)

    6. Przed pieczeniem warto przygotowć sobie jeszcze mieszankę wody lub mleka i masła do namaczania upieczonych już pierogów.

    7. Nagrzewamy piekarnik do 250°C. Pierogi wykładamy na blachę (można ją posypać mąką). Pieczemy pierogi ok. 15 minut. Powinny nabrać rumianego koloru.

    8. Upieczone i jeszcze ciepłe pierogi maczamy w mieszance wody lub mleka z masłem i odkładamy np. na kratkę do ciasta aby nią nasiąkły.

    Pierogi podajemy i konsumujemy ciepłe. Najlepiej smakują z masłem wymieszanym z posiekanym jajem na twardo.

    Przepis opracowany i wielokrotnie wypróbowany przez Urszulę Jóźków
    Źródło przepisu: prawdziwa fińska babcia

    Qrde, ale nędza!

    • 6 2

    • brzmi średnio.

      pierogi z ryżem.

      • 1 0

    • Przepis na pierogi super (1)

      Jw. Postaram się zapamiętać. Suomen mummu on tosi kulta.

      • 0 1

      • Ei kaikki kulta, joka loistaa ...

        • 0 1

    • ryż w karelii, już się mam śmiać?

      głupi troll

      • 0 0

  • Bułka z masłem(fińskim lub finlandzkim) i kiełbasą

    łał...bellissima...

    • 1 1

  • Finlandia tragiczny kraj nie polecam (3)

    No chyba ze laponie ale tam daleko, lepiej i taniej uderzyc w bieszczady tyle w temacie

    • 6 3

    • (2)

      Dlaczego?

      • 1 0

      • Byłem tam pod koniec lat 80. Nawet na tle zapyzialej (1)

        Polski wyglądało to tak sobie. Pierwszy mój wyjazd do kraju zachodniego. Ludzie brali nas za ruskich warczeli jak na psy. Nie wiedzieliśmy o wojnie zimowej a oficjalnie niby była też przyjaźń fińsko- radziecka. Dużo nawalonych było jak w Polsce na ulicach. Myślałem, że to tacy skandynawowie ale setki lat rosyjskiego panowania zrobiły swoje. Mentalnie są bardziej rosyjscy jak nawalą się to też dostają małpiego rozumu.

        • 3 2

        • głupi, ruski troll

          • 0 1

  • Nie wydaje mi się.

    Typowy artykulik z lokowaniem produktu.

    • 2 1

  • Jestem dumny że do Finlandii trafił czysto słowiański ..

    ...Kardamon.

    • 3 0

  • W Finlandii piłem najgorszą rzecz w życiu

    salmiaki - słony, mocny alkohol o smaku lukrecji podawany na ciepło! Poza tym pamiętam, że mają tylko dwie sieci sklepów (K-market i chyba S-market) w całym kraju i sztuczne, obrzydliwe pieczywo. Za to w Turku jadłem chyba najlepsze żeberka w życiu w restauracji meksykańskiej :D A dobre, regionalne rzeczy, typu mięso renifera, szalenie drogie. No i piwko wodniste i słabe, max 4% chyba, Kraj przyrodniczo ładny za to.

    • 1 2

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane