• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kuchnia japońska z widokiem na Gdańsk. Nowe menu w Sassy

12 maja 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
  • Produkty najwyższej jakości, niejednokrotnie sprowadzane z samej Japonii, mięsa i ryby od najlepszych dostawców i kunszt szefa kuchni Dawida Uszyńskiego to jedne z głównych czynników, które przyczyniły się do sukcesu nowej karty w Sassy.
  • Produkty najwyższej jakości, niejednokrotnie sprowadzane z samej Japonii, mięsa i ryby od najlepszych dostawców i kunszt szefa kuchni Dawida Uszyńskiego to jedne z głównych czynników, które przyczyniły się do sukcesu nowej karty w Sassy.
  • Produkty najwyższej jakości, niejednokrotnie sprowadzane z samej Japonii, mięsa i ryby od najlepszych dostawców i kunszt szefa kuchni Dawida Uszyńskiego to jedne z głównych czynników, które przyczyniły się do sukcesu nowej karty w Sassy.
  • Produkty najwyższej jakości, niejednokrotnie sprowadzane z samej Japonii, mięsa i ryby od najlepszych dostawców i kunszt szefa kuchni Dawida Uszyńskiego to jedne z głównych czynników, które przyczyniły się do sukcesu nowej karty w Sassy.
  • Produkty najwyższej jakości, niejednokrotnie sprowadzane z samej Japonii, mięsa i ryby od najlepszych dostawców i kunszt szefa kuchni Dawida Uszyńskiego to jedne z głównych czynników, które przyczyniły się do sukcesu nowej karty w Sassy.
  • Produkty najwyższej jakości, niejednokrotnie sprowadzane z samej Japonii, mięsa i ryby od najlepszych dostawców i kunszt szefa kuchni Dawida Uszyńskiego to jedne z głównych czynników, które przyczyniły się do sukcesu nowej karty w Sassy.
  • Produkty najwyższej jakości, niejednokrotnie sprowadzane z samej Japonii, mięsa i ryby od najlepszych dostawców i kunszt szefa kuchni Dawida Uszyńskiego to jedne z głównych czynników, które przyczyniły się do sukcesu nowej karty w Sassy.
  • Produkty najwyższej jakości, niejednokrotnie sprowadzane z samej Japonii, mięsa i ryby od najlepszych dostawców i kunszt szefa kuchni Dawida Uszyńskiego to jedne z głównych czynników, które przyczyniły się do sukcesu nowej karty w Sassy.
  • Produkty najwyższej jakości, niejednokrotnie sprowadzane z samej Japonii, mięsa i ryby od najlepszych dostawców i kunszt szefa kuchni Dawida Uszyńskiego to jedne z głównych czynników, które przyczyniły się do sukcesu nowej karty w Sassy.
  • Produkty najwyższej jakości, niejednokrotnie sprowadzane z samej Japonii, mięsa i ryby od najlepszych dostawców i kunszt szefa kuchni Dawida Uszyńskiego to jedne z głównych czynników, które przyczyniły się do sukcesu nowej karty w Sassy.
  • Produkty najwyższej jakości, niejednokrotnie sprowadzane z samej Japonii, mięsa i ryby od najlepszych dostawców i kunszt szefa kuchni Dawida Uszyńskiego to jedne z głównych czynników, które przyczyniły się do sukcesu nowej karty w Sassy.
  • Produkty najwyższej jakości, niejednokrotnie sprowadzane z samej Japonii, mięsa i ryby od najlepszych dostawców i kunszt szefa kuchni Dawida Uszyńskiego to jedne z głównych czynników, które przyczyniły się do sukcesu nowej karty w Sassy.

Jak smakuje Japonia? Aby uzyskać odpowiedź na to pytanie, nie trzeba już jechać do "kraju kwitnącej wiśni". Nowe, japońskie menu, wprowadziła bowiem restauracja Sassy, mieszcząca się na szczycie Słonego Spichlerza, znajdującego się na Wyspie SpichrzówMapka. Autorem karty jest Dawid Uszyński - wybitny szef kuchni, który swoją wiedzą i doświadczeniem skradł już serca m.in. warszawskich smakoszy.



Wśród restauracji, z których tarasów rozpościera się najpiękniejszy widok na Gdańsk, Sassy bez wątpienia wiedzie prym. Mieszkańcy Trójmiasta i turyści odwiedzają to niezwykłe miejsce jednak nie tylko po to, aby z wysokości ósmego piętra popatrzeć na Długie Pobrzeże i okolice Motławy. Od dwóch lat magnesem, który ich przyciągał, była włoska karta, wypełniona największymi przysmakami rodem ze słonecznej Italii.

Nowe, japońskie menu, jako jedni z pierwszych mieli okazję skosztować trójmiejscy influencerzy. Podczas specjalnej kolacji osobiście ich ugościł autor karty i szef kuchni Sassy, Dawid Uszyński. Nowe, japońskie menu, jako jedni z pierwszych mieli okazję skosztować trójmiejscy influencerzy. Podczas specjalnej kolacji osobiście ich ugościł autor karty i szef kuchni Sassy, Dawid Uszyński.

Influencerzy testują nowe menu



Choć włoska karta cieszyła się dużą popularnością, firma SDG Ventures operująca Słonym Spichlerzem, restauracją Gwar i właśnie Sassy, zdecydowała się na zaskakujący krok, jakim jest diametralna zmiana konceptu.

Pomysł zrodził się w głowach właścicieli Sassy podczas wizyty w Japonce - jednym z najlepszych warszawskich sushi - barów, współprowadzonych przez wybitnego znawcę japońskiej kuchni, Dawida Uszyńskiego. Miejsca tak modnego, że przyciągnęło uwagę dziennikarzy portalu Vogue.pl.

Totalnie oczarowani kunsztem szefa kuchni, postanowili z jego pomocą stworzyć w swojej gdańskiej restauracji nie tylko nową, japońską kartę, ale też zaproponować Dawidowi Uszyńskiemu przeszkolenie pracowników kuchni. Jak postanowili, tak zrobili. Z jakim efektem? O tym, jako jedni z pierwszych, mieli okazję przekonać się trójmiejscy influencerzy podczas specjalnej kolacji, prezentującej wszystkie pozycje z karty.

Taras Sassy to jedno z ulubionych miejsc odwiedzanych przez instagramerów w Trójmieście. Teraz podziwianie panoramy Gdańska możesz połączyć z degustacją japońskich przysmaków. Taras Sassy to jedno z ulubionych miejsc odwiedzanych przez instagramerów w Trójmieście. Teraz podziwianie panoramy Gdańska możesz połączyć z degustacją japońskich przysmaków.

Japońskie smaki i niebanalny polski akcent



Influencerów, których zaproszono na degustację nowej karty, osobiście ugościł jej autor i szef kuchni Sassy Sushi & Asian Restaurant Dawid Uszyński.

- Czy są to dokładnie takie smaki, jakich możecie skosztować w Japonii? Częściowo tak, choć pozwoliłem też sobie na nieco wariacji - opowiadał podczas kolacji Dawid Uszyński. - Serwujemy tu kuchnię japońską, ale odwiedzają nas głównie goście z Europy, którzy na popularne w Azji połączenia smaków nie zawsze reagują dobrze. Dlatego też starałem się przygotować taką kartę, która jest zgodna z japońską sztuką kulinarną, a przy tym trafiała w upodobania europejskich smakoszy.
W karcie znajduje się też niebanalny polski akcent.

- Przyznaję, że w tym przypadku najbardziej puściłem wodze fantazji, ale entuzjastyczne reakcje zaskoczonych gości są najlepszym dowodem na to, że było warto - komentował szef kuchni Sassy, prezentując "Mariolkę" - maki sushi z pieczonym łososiem, serkiem Philadelphia, majonezem, sosem sriracha, posypane sezamem.
Produkty najwyższej jakości, niejednokrotnie sprowadzane z samej Japonii, mięsa i ryby od najlepszych dostawców i kunszt szefa kuchni Dawida Uszyńskiego to jedne z głównych czynników, które przyczyniły się do sukcesu nowej karty w Sassy. Produkty najwyższej jakości, niejednokrotnie sprowadzane z samej Japonii, mięsa i ryby od najlepszych dostawców i kunszt szefa kuchni Dawida Uszyńskiego to jedne z głównych czynników, które przyczyniły się do sukcesu nowej karty w Sassy.

Degustacja pełna smacznych niespodzianek



Influencerzy rozpoczęli poznawanie nowego, japońskiego menu w Sassy od przystawek. Na stole pojawiły się Edammame - zielone strąki młodej soi posypane morską solą oraz w opcji "spicy", otulone pikantną pastą z chili i fermentowanej fasoli. Zaserwowano też smażone papryczki padron obtoczone w pudrze z kombu shitake i katsuobushi oraz prasowany szpinak z sosem sezamowym. Goście z ekscytacją odkrywali te nowe smaki, z jednej strony zachwycając się ich różnorodnością, z drugiej szukając analogii w kuchni polskiej.

- Te strąki młodej soi przypominają mi strąki młodego groszku, które przygotowuję w podobny sposób, a więc posypane solą morską. Tym ciekawsze były moje wrażenia, bo mózg spodziewał się zupełnie innego smaku, niż zarejestrował. Fascynujące doznanie - komentowała Aleksandra Panasewicz - VlogLola - influencerka biorąca udział w premierowej kolacji.
Żywiołowym dyskusjom nie było końca, bo goście chętnie wymieniali się wrażeniami, biorąc jednocześnie szefa kuchni w krzyżowy ogień pytań. Ten chętnie odpowiadał, choć wszystkich tajemnic nie chciał zdradzić.

- Jak każdy szef kuchni mam swoje tajemnice, których zdradzić nie mogę, bo to zniszczyłoby całą magię - mówił Dawid Uszyński, kiedy goście zachwycali się dressingami do sałat i glonów wakame, dociekając, co nadaje im tak wyjątkowego smaku.
  • Rolki sushi spod ręki mistrza i współtwórcy jednego z najpopularniejszych sushi barów w Warszawie, to prawdziwe dzieła kulinarnej sztuki.
  • Sassy mieści się na szóstym i siódmym piętrze Słonego Spichlerza. Niedawno restauracja wprowadziła nową, japońską kartę, przygotowaną przez mistrza azjatyckiej kuchni Dawida Uszyńskiego.
  • Sassy mieści się na szóstym i siódmym piętrze Słonego Spichlerza. Niedawno restauracja wprowadziła nową, japońską kartę, przygotowaną przez mistrza azjatyckiej kuchni Dawida Uszyńskiego.
  • Sassy mieści się na szóstym i siódmym piętrze Słonego Spichlerza. Niedawno restauracja wprowadziła nową, japońską kartę, przygotowaną przez mistrza azjatyckiej kuchni Dawida Uszyńskiego.

Wołowina, ryby i być może najlepsze sushi w mieście



Goście byli bardzo dociekliwi. Gdy na stole pojawiły się dania główne, poruszona została kwestia produktów wykorzystanych do ich przygotowania.

- Ryby i mięso dostarczają nam sprawdzeni dostawcy, którzy zaopatrują najlepsze restauracje na świecie. Zdarza nam się sprowadzać produkty bezpośrednio z Japonii - opowiadał Dawid Uszyński. - Jako ciekawostkę dodam, że dziś, na tych stołach, mają państwo okazję skosztować m.in. tego, co osobiście przywiozłem z Japonii. Jak mi się zapasy skończą, będę musiał tam wrócić, żeby je uzupełnić.
Choć goście nie szczędzili słów zachwytu nad grillowanym ribeye'em z sosem musztardowym gyudare, łososiem w sosie teriyaki, grillowaną wołową bavettą w sosie z czerwonego miso czy doradą z "planczy" z grzybami shimeji, enoki, eringi i ikurą, wszyscy z wielką ekscytacją czekali na możliwość skosztowania tego słynnego sushi, którym Dawid Uszyński zdobył uznanie warszawskich smakoszy.

I nie zawiedli się - oferta była bogata, a smaki niebanalne. Zaserwowano m.in. maki sushi z pikantnym tuńczykiem bluefin, z pikantnym łososiem, z tygrysią krewetką z tempury, z sosem ponzu, z chrupiącym krabem i awokado, ze szparagiem z tempury obłożone awokado z sosem z żółtego chilli, z okoniem morskim na zewnątrz, ogórkiem, liściem shiso i kremowym sosem yuzu, z awokado, otulone opalanym łososiem z olejem i majonezem truflowym, z duszonym na miejscu węgorzem, obłożone awokado oraz wspomnianą wcześniej Mariolkę.

- To być może najlepsze sushi w Trójmieście - komentowała Aleksandra Panasewicz. - Być może, bo we wszystkich restauracjach jeszcze sushi nie próbowałam, niemniej trudno będzie dzieło Dawida Uszyńskiego przebić. Ryż jest obłędny, ma niesamowitą konsystencję, a dodatki są tak skomponowane, że aż szkoda tę feerię smaku przełamywać sosem sojowym. Pozwalając sobie na kolokwializm - niebo w gębie!
Desery są fascynującym kompromisem europejsko - japońskim. Szef kuchni postawił na ulubione przysmaki mieszkańców tej części Europy, ale ubarwił je japońskimi dodatkami.  Desery są fascynującym kompromisem europejsko - japońskim. Szef kuchni postawił na ulubione przysmaki mieszkańców tej części Europy, ale ubarwił je japońskimi dodatkami.

Japońskie wariacje na temat europejskich deserów. A może odwrotnie?



Ogromne wrażenie na gościach premierowej kolacji zrobiły też desery - z jednej strony dobrze znane, jednak w zupełnie nowej odsłonie, bo okraszone japońskimi smakami.

I tak, kremowa panna cotta została połączona z kremem z yuzu, tiramisu połączono z herbatą matcha, lody w różnych smakach obtoczono ciastem ryżowym, a w pavlowej bezę połączono z kremem ze słodkiego miso.

Całość dopełniały pełne finezji koktajle, które na specjalne życzenia gości przygotowywali barmani Sassy.

Potrawy, które zaserwowano podczas premierowej kolacji w Sassy Sushi & Asian Restaurant, są dostępne w menu restauracji. Kiedy wybierzecie się na najwyższe piętro Słonego Spichlerza, aby ich spróbować, nie zapomnijcie o wejściu na taras, z którego rozpościera się widok na Długie Pobrzeże i okolice Motławy - jedno z ulubionych trójmiejskich "instamiejsc".

* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł

Miejsca

 

Wydarzenia

Rodzinne Niedziele - Brunch Mera Brasserie

170 zł
degustacja

Niedzielny brunch z muzyką na żywo

190 zł
muzyka na żywo, degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane