Wiadomości

Gdzie w Trójmieście spróbujemy kaszubskiej kuchni?

Kaszubskie dania zawsze były przyrządzane z produktów regionalnych, odpowiednich dla danej pory roku. To przede wszystkim ryby, drób, ziemniaki, brukiew, wieprzowina, suszone grzyby i owoce, a także mąka, z której przyrządzało się tradycyjne wypieki.
Kaszubskie dania zawsze były przyrządzane z produktów regionalnych, odpowiednich dla danej pory roku. To przede wszystkim ryby, drób, ziemniaki, brukiew, wieprzowina, suszone grzyby i owoce, a także mąka, z której przyrządzało się tradycyjne wypieki. Fot. Borowa Ciotka/ Facebook

Szmurowany pomuchel, dziadówka, ruchanki, zylc i oczywiście śledź. To nic innego jak tradycyjne nazwy kaszubskich potraw, przyrządzanych od wielu lat według dawnych receptur. Czy ta regionalna kuchnia nadal smakuje tak jak kiedyś? Gdzie można spróbować kaszubskich przysmaków w Trójmieście?



Restauracje w Trójmieście


Czy lubisz dania kuchni kaszubskiej?

bardzo, to moja ulubiona kuchnia 24%
raczej tak, jest całkiem niezła 47%
raczej nie 5%
nie, to nie moje smaki 7%
nie znam tej kuchni, ale planuję spróbować 17%
zakończona Łącznie głosów: 1147
Kuchnia kaszubska, ściśle związana z trybem życia mieszkańców, ich pracą oraz porą roku, była raczej skromna, ale to nie znaczy, że brakowało jej smaku. Kaszubi zajmowali się przede wszystkim rolnictwemrybołówstwem, dlatego na stołach królowały ryby, drób, dziczyzna, ale także grzyby, owoce leśnewarzywa.

Jeśli tęskno nam za smakiem prawdziwych regionalnych potraw, a nie wybieramy się na Kaszuby, tradycyjnych dań można poszukać również w Trójmieście - podpowiadamy gdzie.

Borowa Ciotka



Restauracja Borowa Ciotka znajduje się przy al. Zwycięstwa w GdyniMapka. Zjeść tam można kuchnię polską, kaszubską i tradycyjne obiady domowe. Zamówić można także dania bezglutenowe i wegetariańskie. Restauracja korzysta z suszonych ziół i produktów od lokalnych rolników. W menu znajdziemy zupy i ręcznie lepione pierogi, w tym pierogi gdyńskie z dorszem i warzywami. Poza tym także naleśniki i plince kaszubskie, czyli placki ziemniaczane na słodko i wytrawnie. Są też dania mięsne: karbonada, czyli schabowy, pomuchel - inaczej dorsz, a także talerz chłopski i talerz gbura, który na Kaszubach oznacza majętnego gospodarza.

Kafëbë Coffee & Bistro



Kafëbë Coffee & Bistro to przytulne kawiarniane bistro w centrum GdańskaMapka. Ich menu zmienia się sezonowo. Rano można zjeść tu Śniadanie Kaszuba. W zestawie m.in. smarowidło z gęsi, swojska kiełbasa, jajko sadzone, warzywa i pieczywo. W śniadaniowej ofercie także tosty francuskie, jajecznica i granola. Wśród przystawek są szproty lub śledzie (w oleju, w śmietanie, w winie, w pomidorach). Dania obiadowe to zupa rybna, pierogi i sałatki. Zamówić można także makarony, tartę warzywną, burgery i żołądki gęsie z kaszą i karmelizowanym ogórkiem. W Kafëbë można także stworzyć własne danie z dowolnych składników. W karcie także regionalne piwo, herbaty i napary.

Bliżej



Bliżej znajduje się na placu Kaszubskim w GdyniMapka. W menu startery, czyli inaczej przystawki, a wśród nich smalec (także z gruszki), szałot z boczkiem lub kiszonym burakiem, śledzie, biała kiełbasa czy boczniaki. Wśród zup są: rybna, dziadówka z boczkiem lub z grzybami, chłodnikkisiel ogórkowy. Dania główne to makrela pieczona, polędwica z dorsza, rolada śląska z zołzą. Zamówić można też sałatki (z gruszką lub makrelą) oraz kanapki o nietypowych nazwach ("Zboczniak", "Super świnia", "Złoty byk"). Dostępne jest również menu dla dzieci, bogata karta napojów, a także możliwość zamówienia warzyw z kurczakiem dla psa.

Bôłt



Bôłt, zlokalizowany w Stacji Food HallMapka, to koncept, który bazuje na produktach z Kaszub i okolic. Jak sami o sobie piszą, lokal ma zrzeszać ludzi z różnych kręgów kulturowych oraz docierać do szerokiego grona młodszego i starszego pokolenia. Serwuje znane kaszubskie specjały czy ryby w odsłonie streetfoodowej, nowoczesnej, zaadaptowanej pod współczesny rynek. Charakteryzuje się połączeniami mięsno-rybnymi. W menu takie propozycje, jak placek ziemniaczany z pastą z wędzonego pstrąga, gęsia okrasa z konfiturą rokitnikową, pieczony ziemniak ze śledziem, wegańska kiszka ziemniaczana, smażona kaszanka. Zamówić można także pomuchel, czyli dorsza z kaszubską kapustą kimchi i piklami, kaszubskie ruchanki, czyli racuchy na słodko, lub pierogi. To tutaj można spróbować też słynnej zupy dziadówki z sokiem po ogórkach, jajkiem, łopatką wieprzową.

- Chcemy zaszczepić kombinacje smakową wśród ludzi, którzy nie znali wcześniej tego typu jedzenia. Kierujemy się przede wszystkim balansem smakowym i naturalnością w produktach lokalnych - można przeczytać na ich stronie.

Karczma Polska "Zagroda"



Karczma Polska "Zagroda" przy al. Niepodległości w SopocieMapka serwuje staropolską kuchnię. W menu takie pozycje, jak: pieczeń z daniela, uczta gospodarza dla czterech osób, czyli zestaw mięs i dodatków, a także deska pasibrzucha - duża golonka. W karcie też bigos, śledź, tatar z łososia, zupy, pierogi i dania mięsne. Na miejscu kupić można też "produkty z własnej spiżarni". Są to miody, jagody, żurawina, borówka i grzyby marynowane: podgrzybki, kurki i borowiki. W sprzedaży także domowe wino oraz "Michałówka" - wyjątkowa nalewka staropolska, produkowana i serwowana tylko w karczmie.

Gospoda Chata Chłopska



Gospoda Chata Chłopska na placu Zebrań LudowychMapka to restauracja, która funkcjonuje w tym miejscu od wielu lat. Zjeść tam można dania polskie, a także niektóre przysmaki kaszubskie. W menu zakąski - na przykład zapiekana cebula faszerowana kaszanką, podana z kiszonym ogórkiem, wiejskim chlebem i sosem musztardowym, czy tarta wiejska z farszem z boczku, kiełbasy myśliwskiej, pieczarek, cebuli i sera. Są także zupy - chłodnik, kwaśnica, żurek na wędzonce, grochówka. Dania mięsne to między innymi: placek po zbójnicku, perliczka w pomarańczach, schabowy, pierś z kaczki, golonka szefowej kuchni oraz chłopska deska, czyli dwa rodzaje smażonych pierogów: z białą kiełbasą oraz kaszanką. Zamówić można również dania wegetariańskie, na przykład warzywne curry czy wege-gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami w sosie śmietanowym. Gospoda prowadzi także catering.

Opinie (172) ponad 10 zablokowanych

  • Patriotyzm lokalny (7)

    Niestety mlodzi ludzie preferuja pizze,hamburgery i inne fast Food propozycje nie znajac najczesciej kuchni regionalnej a szkoda.

    • 40 39

    • dane wyjęte znikąd

      super generalizacja poparta zupełnie niczym, brawo!

      • 31 4

    • (1)

      bo można je zamówić i szybko otrzymać. Większość z podanych w artykule miejsc (jak nie wszystkie, nie sprawdzałem) nie ma opcji dowozu. W obecnych czasach to strzał w stopę. Nie każdy ma czas jeździć "na obiad" i czekać na miejscu pół godziny na podanie

      • 20 5

      • A w weekendy i dni wolne od pracy których jest coraz więcej?

        • 1 7

    • Ale gadasz głupoty (1)

      Ja nigdy nie przepadałam za fast foodami, moja mama robiła najlepszą pizzę na świecie teraz ja ją robię dzieciom. Moje dzieci jedzą wszystko od śledzi, galarety po krewetki i szpinak kończąc na frytkach także nie wrzucaj wszystkich do swojego worka

      • 15 6

      • Nie rozumiesz człowieku o co chodzi, chodzi o popieranie i kultywowanie lokalnych tradycji nie tylko kulinarnych. W Polsce niestety potwierdza się przysłowie : cudze chwalicie swego nie znacie, w innych cywilizowanych krajach jest inaczej.A co do pizzy to też w domu nigdy w życiu nie będzie taka dobra jak w prawdziwej włoskiej pizzerii. Ale Słoiki tego nigdy nie zrozumią .

        • 6 6

    • Dobre polskie

      Polskie smakołyki, z chęcią bym sobie coś spróbował

      • 4 0

    • Na moim osiedlu na 10 knajp to 8 to pizza, 2x to burgery

      • 6 0

  • Kuchnia kaszubska w stolicy Kaszub- Gdańsku. (33)

    • 31 45

    • Coś na rzeczy jest. (19)

      Wybitny etnograf Józef Gajek badający Pomorze,Kaszuby, zauważa wspólne zwroty językowe kaszubskie i bialoruskie,profesor Gerard Labuda twierdzi,że Kaszubi to plemiona słowiańskie z okolic Podlasia.

      • 5 10

      • wystarczy posłuchać jak mówią szybko Białorusini i Kaszubi to okazuje się że Kaszubi zaciągają, tylko, że mają dużo germanizmów

        • 4 7

      • (10)

        Kaszubi to Górale, którzy nie zdążyli na statek do Ameryki.

        • 15 6

        • (6)

          Wszyscy jesteśmy Kaszubami,Mieszko I wydaje swojego syna Bolesława za księżniczkę kaszubską Emnilde,żeby mieć dostęp do morza( według Konecznego).

          • 5 6

          • To mnie rozbawiło :)

            Odkąd to syna wydaje się za mąż? A nie córkę? :D Kaszubi tak mówią?

            • 4 3

          • Bzdury wyssane z palca. (3)

            Nie pisal o tym Gall Anonim, ani Długosz... ale napisal o tym Koneczny w 2017 roku.

            • 4 3

            • Feliks Koneczny zmarł w 1949 roku,urodził w 1862 roku,wybitny (2)

              Polski historyk,nie pisał bajek ale prace naukowe,popularyzował historie,wznawiano jego dzieła m.inn."Dzieje Polski opowiedziane dla młodzieży"

              • 1 1

              • A czyjej był opcji? (1)

                Jakie poglądy, taka historia. Nie od dziś wiadomo, że Kaszubi są nacjonalistyczne nastawieni i jest spora ich część, która nie cierpi Polaków. Wystarczy pójść na zebranie Checzy, lub jakiegoś stowarzyszenia, aż włos się staje dęba co się tam wyprawia.

                • 4 2

              • nigdy nie było i nie ma żadnych polaków

                to wymysł taki sam jak rosja

                • 0 0

          • wszyscy jesteśmy Rumunami, po królu Stephanie Batorym

            • 0 0

        • Bzdury wyssane z palca. Kaszubi byli tu na dlugo przed goralami. (2)

          • 3 1

          • A kto tu był w 1 wieku p.n.e.? :) (1)

            • 3 1

            • a 8000 lat temu kaszubi byli czarni

              • 0 0

      • Gdańsk nigdy nie był kaszubski (4)

        Ale poleciały pieniążki na rozwój Regionów to, żeby się Gdańsk załapał, zmienili i historię :)

        • 6 10

        • Gdańsk zawsze był kaszubski. (1)

          SW. Wojciech pisał o wiosce rybackiej gdûnsk jaką odwiedził w czasie swej pielgrzymce. Potem Niemcy, krzyżacy zbudowali tu gród ...,a 1945 rok wymiótł rdzennych mieszkańców i akcja Wisła przywlokla tu "wschód" dziś powiedzielibyśmy słoiki. Więc zanim kogoś z Giżycka nazwiesz słoikiem zastanów się skąd ty pochodzisz.

          • 14 4

          • Tak, a kiedysiejsze y to teraz j

            I oczywiście semantyki słów nie znasz, a się powołujesz. Tragedia głupie narodu.

            • 1 0

        • Był zawsze. Kaszuby tu zyli ponad 1000 lat temu, kiedy Polską byl tylko Poznan i Kujawy. (1)

          • 9 3

          • Kaszubi, nie Kaszuby

            Żyły tu też inne plemiona, a nie nazywają Gdańska ich stolicą. Wam się wszystko już pomyliło. Sami Kaszubi do niedawna nie mówili tak o sobie, bo to było obraźliwe twierdzenie.

            • 4 3

      • Kaszubi są w pierwszej lini

        Od plemiona Pomorzan jednego z największych w tamtych czasach.

        • 6 1

      • Bzdury i to tragiczne.

        • 0 2

    • 100/100

      • 4 0

    • Dzisiejsi "gdańszczanie " w większości to potomkowie Białoruskich chłopów. (6)

      Wystarczy przyjrzeć się ich urodzie, rysy twarzy wschodnie, ruskie. Nazywają się dumnie "gdańszczanami" . Śmiać mi się chce jak z pogardą mówią o przyjezdnych ,a ich rodzice na ruskim czołgu tu wjechali wprost z kartofliska.

      • 8 7

      • Nie bądź za mundry (5)

        Jak moi przodkowie mieszkali w Gdańsku, to twoi jeszcze wypalali torf pod Mirachowem.

        • 3 6

        • Tak, tak masz rację. Już dobrze? Gdańszczanie od dwóch pokoleń... (4)

          • 2 3

          • Od pięciu (3)

            Të pùrtkù spjekloni

            • 5 1

            • Kaszubi to nie Gdańszczanie (2)

              • 3 4

              • Nie znasz Kaszubów mieszkających w Gdańsku? (1)

                • 1 3

              • kaszubi mają tyle wspólnego z Gdańskiem co górale z Krakowem

                • 2 6

    • (2)

      Gdańsk nigdy nie był kaszubski a już na pewno nie był stolicą kaszub...zerknij do historii

      • 4 2

      • (1)

        Danzig od 1773 był stolicą prowincji Prusy Zachodnie. Gdańsk to Prusy, a nie Kaszuby!

        • 4 2

        • A Kaszuby to w jakiej prowincji leżały matole?

          • 0 0

    • Jaka stolica Kaszub ? (1)

      Gdańsk nigdy nie był stolicą Kaszub ! To sztuczny wymysł. O to miano zawsze walczyły Kościerzyna z Kartuzami ! Gdańsk to Pomorze a nie Kaszuby. Kaszuby są dalej w głębi regionu.

      • 5 2

      • Taaa, Kaszuby leżą na Górnym Śląsku, specjalistko.

        Odsyłam do pruskiego spisu powrzechnego z 1890 roku oraz "Statystki ludności kaszubskiej" z 1899 roku wydanej przez Stefana Ramułta.

        A jeśli masz problemy z czytaniem to polecam....
        Mapa etnograficzna Kaszub - załącznik do Statystyki ludności kaszubskiej Stefana Ramułta (Źródło: J. Mordawski, Statystyka ludności kaszubskiej. Kaszubi u progu XXI wieku, Gdańsk 2005, s. 15)

        Może to bardziej do ciebie dotrze.

        • 2 0

  • Bolt jest super, jedna z najfajniejszych street foodowych kuchni w Trójmieście. Burger z dorsza, śledzie, dziadówka- palce lizać! Oby więcej takich lokalnych kuchni

    • 39 7

  • ?? (11)

    Mam wrażenie dużo dań wymienionych w artykule ma umiarkowany związek z kuchnią kaszubską. Trochę tak jak śledź po kaszubsku z marketu. Może ktoś mgłby polecić inne miejsca/dania?

    • 65 2

    • (2)

      "U Szadego" w Borkowie.

      • 14 0

      • To samo chciałem napisać, również polecam. (1)

        • 10 0

        • nie mylmy kuchni kaszubskiej z kuchnią na Kaszubach

          • 1 0

    • (2)

      Mulk w Miszewie :)

      • 8 2

      • Niestety obniżył standardy. (1)

        2-3 lata temu nadal bym polecał.

        • 3 1

        • Pierwszy raz miałam okazję tam być rok temu, więc mam porównanie tylko na przestrzeni kilkunastu miesięcy i zawsze, jak do tej pory, byłam zadowolona z jakości :)

          • 1 3

    • Trochę tak jak śledź po kaszubsku z marketu.

      zadales sobie pytanie,skad sie tam znalazl?rozumiem ze myslisz ze wyprodukowala je kreatywnosc handlowcow sieci?(jestem na polnocy,to po kaszubsku ale na slasku bedze slaski?) no i bestseller:paprykarz szczecinski!czesciowo podzielam twoje zdanie,bo nie ma miejsca o gesinie. i brukwi.

      • 3 0

    • Tak, te dania kaszubskie są tylko z nazwy i z kaszubską kuchnią mają tyle wspólnego co śledź po japońsku z Japonią. Chyba ze w restauracjach serwują jakieś kaszubskie dania, których autorka nie wymieniła. Ten tekst raczej mnie zniechęcił do odwiedzin w tych miejscach, bo nie lubię udawanej kuchni regionalnej przygotowanej dla turysty. A ja polecam Nordowi Mol w Celbowie przed Puckiem.

      • 6 2

    • Jesli lubisz gotowac...

      ...to polecam ksiazke Dawne Smaki Kociewia. Mam kilka regalow ksiazek kucharskich (wlacznie z Mastering the Art of French Cooking i innymi klasykami) i najwiekszy sentyment mam do tej ksiazki.

      • 3 1

    • Można pójść do Mestwina. Tak jest przegląd dań autentycznie kaszubskich.

      • 1 0

    • Sam artykuł bardzo słaby merytorycznie.

      • 3 0

  • Borowa Ciotka to mógłby być hit, gdyby obsługa i właściciele cokolwiek w swojej knajpie ogarniali.

    Jedzenie jest dobre, potrawy świeże, atmosfera wybitnie domowa. Otrzymanie wybranego dania graniczy z cudem, nikt na sali nie wie co się dzieje w kuchni. Jak ich chwalisz to lecą darmowe desery, jak narzekasz to "my tak robimy od lat i jest dobrze". Dom wariatów, ale ma swój urok.

    • 44 4

  • Moze być problem ze sprzedaza bo nazwy lokali nie sa angielsko brzmiace, do tego lokale nie maja kont na instagramie;)

    • 22 1

  • No z tą dziczyzna na kaszubskich stołach to przegiecie... (1)

    Jak zająca złapał pies to może wtedy...

    • 51 3

    • oj

      jestem z okolic wdzydz, gulasz z dzika, sarny i zając w całości to weekendowe klasyki :)

      • 4 1

  • herbata była dobra (1)

    Sam osobiście z tych wypisanych miałem przyjemność, a nie przepraszam.... niestety trafiłem do Gospoda Chata Chłopska. Nikomu nie polecam zderzenia z tym miejscem. Obsługa jak to obsługa trafiła się nam kiepska, ale może to tylko nam się tak trafiło. Na tym się niestety nie skończyło. Byliśmy w zaledwie 5 osób, a dania przychodziły w różnym czasie. No i na koniec to co najważniejsze - smak. Jadłem w przynajmniej kilku rzeczywiście kaszubskich chatach, restauracjach z tradycyjną tutejszą kuchnią. Jednak to co w tamtym miejscu zostało nam zaserwowane... tu nie chodzi o gust, czy też różny smak. Tutaj najprościej w świecie chodzi o brak podstaw w gotowaniu i trucie ludzi. Restauracja reprezentatywna, w centrum miasta, a nigdy w życiu nie zabrałbym tutaj nikogo, żeby zademonstrować mu naszą swojską Kuchnię. Radzę omijać szerokim łukiem.
    Czas jednak zaplanować wizyty w pozostałych propozycjach. Już na pierwszy rzut oka każda z nich wygląda bardziej zachęcająco, miejmy nadzieję, że tak też będzie.

    • 16 1

    • Personel się ciągle wymienia bo pewnie Janusz im mało płaci. Czego więc wymagasz?

      • 2 0

  • Jo a u mnie dzis mdze reba i bulwe z trzoska.

    • 30 3

  • Tłuste i ciężkie jedzenie... (5)

    Tfu!

    • 10 50

    • sam jesteś

      tłusty

      • 10 4

    • (1)

      To źle, że można normalnie zjeść zamiast wegańsko bezglutenowo ajfonowej szopki??;) Jedzenie jest po to by się najeść a nie dla robienia zdjęc dla relacji na insta;)

      • 17 3

      • Nie tylko...

        Jedzenie powinno byc przyjemnoscia Stad pojecie Comfort food.

        • 5 1

    • wódeczka wszystko złagodzi

      • 7 2

    • A ja bym się skusił na małe co nieco

      • 1 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Rozrywka

Rysownicy z Trójmiasta komentują protest
Rysownicy z Trójmiasta komentują protest
Bary i puby komentują obecną sytuację
Bary i puby komentują obecną sytuację

Kultura

Rysownicy z Trójmiasta komentują protest
Rysownicy z Trójmiasta komentują protest
Hasztagi na plakaty. O czym i do kogo krzyczą protestujący?
O czym i do kogo krzyczą protestujący?

Nowe lokale

Umiko Sushi

Sushi
Gdynia
Świętojańska 130

Palec do budki

Pizzerie
Gdańsk
Śląska 17A

NOI pizza i wino

Pizzerie
Gdańsk
Obrońców Wybrzeża 3C/U13-14