- 1 Jemy na mieście: Whiskey on the Rocks (123 opinie)
- 2 Duża impreza kulinarna znowu w Trójmieście (36 opinii)
- 3 Nowe lokale: pizza, bistro i polska kuchnia (94 opinie)
- 4 Smutna prawda o influencerach (158 opinii)
- 5 Ta kolacja trwała 5 godzin! (6 opinii)
- 6 Cateringi na święta. Zamów już teraz (64 opinie)
Gdzie w Trójmieście spróbujemy kaszubskiej kuchni?
Szmurowany pomuchel, dziadówka, ruchanki, zylc i oczywiście śledź. To nic innego jak tradycyjne nazwy kaszubskich potraw, przyrządzanych od wielu lat według dawnych receptur. Czy ta regionalna kuchnia nadal smakuje tak jak kiedyś? Gdzie można spróbować kaszubskich przysmaków w Trójmieście?
Restauracje w Trójmieście
Jeśli tęskno nam za smakiem prawdziwych regionalnych potraw, a nie wybieramy się na Kaszuby, tradycyjnych dań można poszukać również w Trójmieście - podpowiadamy gdzie.
Borowa Ciotka
Restauracja Borowa Ciotka znajduje się przy al. Zwycięstwa w Gdyni. Zjeść tam można kuchnię polską, kaszubską i tradycyjne obiady domowe. Zamówić można także dania bezglutenowe i wegetariańskie. Restauracja korzysta z suszonych ziół i produktów od lokalnych rolników. W menu znajdziemy zupy i ręcznie lepione pierogi, w tym pierogi gdyńskie z dorszem i warzywami. Poza tym także naleśniki i plince kaszubskie, czyli placki ziemniaczane na słodko i wytrawnie. Są też dania mięsne: karbonada, czyli schabowy, pomuchel - inaczej dorsz, a także talerz chłopski i talerz gbura, który na Kaszubach oznacza majętnego gospodarza.
Sopot - gdzie zjeść? TOP 10 najlepszych restauracji w Sopocie w kwietniu 2022
Kafëbë Coffee & Bistro
Kafëbë Coffee & Bistro to przytulne kawiarniane bistro w centrum Gdańska. Ich menu zmienia się sezonowo. Rano można zjeść tu Śniadanie Kaszuba. W zestawie m.in. smarowidło z gęsi, swojska kiełbasa, jajko sadzone, warzywa i pieczywo. W śniadaniowej ofercie także tosty francuskie, jajecznica i granola. Wśród przystawek są szproty lub śledzie (w oleju, w śmietanie, w winie, w pomidorach). Dania obiadowe to zupa rybna, pierogi i sałatki. Zamówić można także makarony, tartę warzywną, burgery i żołądki gęsie z kaszą i karmelizowanym ogórkiem. W Kafëbë można także stworzyć własne danie z dowolnych składników. W karcie także regionalne piwo, herbaty i napary.
Bliżej
Bliżej znajduje się na placu Kaszubskim w Gdyni. W menu startery, czyli inaczej przystawki, a wśród nich smalec (także z gruszki), szałot z boczkiem lub kiszonym burakiem, śledzie, biała kiełbasa czy boczniaki. Wśród zup są: rybna, dziadówka z boczkiem lub z grzybami, chłodnik i kisiel ogórkowy. Dania główne to makrela pieczona, polędwica z dorsza, rolada śląska z zołzą. Zamówić można też sałatki (z gruszką lub makrelą) oraz kanapki o nietypowych nazwach ("Zboczniak", "Super świnia", "Złoty byk"). Dostępne jest również menu dla dzieci, bogata karta napojów, a także możliwość zamówienia warzyw z kurczakiem dla psa.
Bôłt
Bôłt, zlokalizowany w Stacji Food Hall, to koncept, który bazuje na produktach z Kaszub i okolic. Jak sami o sobie piszą, lokal ma zrzeszać ludzi z różnych kręgów kulturowych oraz docierać do szerokiego grona młodszego i starszego pokolenia. Serwuje znane kaszubskie specjały czy ryby w odsłonie streetfoodowej, nowoczesnej, zaadaptowanej pod współczesny rynek. Charakteryzuje się połączeniami mięsno-rybnymi. W menu takie propozycje, jak placek ziemniaczany z pastą z wędzonego pstrąga, gęsia okrasa z konfiturą rokitnikową, pieczony ziemniak ze śledziem, wegańska kiszka ziemniaczana, smażona kaszanka. Zamówić można także pomuchel, czyli dorsza z kaszubską kapustą kimchi i piklami, kaszubskie ruchanki, czyli racuchy na słodko, lub pierogi. To tutaj można spróbować też słynnej zupy dziadówki z sokiem po ogórkach, jajkiem, łopatką wieprzową.
- Chcemy zaszczepić kombinacje smakową wśród ludzi, którzy nie znali wcześniej tego typu jedzenia. Kierujemy się przede wszystkim balansem smakowym i naturalnością w produktach lokalnych - można przeczytać na ich stronie.
Karczma Polska "Zagroda"
Karczma Polska "Zagroda" przy al. Niepodległości w Sopocie serwuje staropolską kuchnię. W menu takie pozycje, jak: pieczeń z daniela, uczta gospodarza dla czterech osób, czyli zestaw mięs i dodatków, a także deska pasibrzucha - duża golonka. W karcie też bigos, śledź, tatar z łososia, zupy, pierogi i dania mięsne. Na miejscu kupić można też "produkty z własnej spiżarni". Są to miody, jagody, żurawina, borówka i grzyby marynowane: podgrzybki, kurki i borowiki. W sprzedaży także domowe wino oraz "Michałówka" - wyjątkowa nalewka staropolska, produkowana i serwowana tylko w karczmie.
Gospoda Chata Chłopska
Gospoda Chata Chłopska na placu Zebrań Ludowych to restauracja, która funkcjonuje w tym miejscu od wielu lat. Zjeść tam można dania polskie, a także niektóre przysmaki kaszubskie. W menu zakąski - na przykład zapiekana cebula faszerowana kaszanką, podana z kiszonym ogórkiem, wiejskim chlebem i sosem musztardowym, czy tarta wiejska z farszem z boczku, kiełbasy myśliwskiej, pieczarek, cebuli i sera. Są także zupy - chłodnik, kwaśnica, żurek na wędzonce, grochówka. Dania mięsne to między innymi: placek po zbójnicku, perliczka w pomarańczach, schabowy, pierś z kaczki, golonka szefowej kuchni oraz chłopska deska, czyli dwa rodzaje smażonych pierogów: z białą kiełbasą oraz kaszanką. Zamówić można również dania wegetariańskie, na przykład warzywne curry czy wege-gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami w sosie śmietanowym. Gospoda prowadzi także catering.
Miejsca
Opinie (168) ponad 20 zablokowanych
-
2020-07-03 16:05
w pełni się zgadzam
Wiadomo, że od czasu do czasu fajnie jest zjeść coś z innej części świata, ale jednak w Polsce mamy chyba "zagłębie" zup. Chyba w żadnym innym kraju nie ich aż tyle.
- 6 1
-
2020-07-03 16:31
Niektóre potrawy bardzo lubię
W domu robię pulki, a do tego śledzia w śmietanie.Rodzinie bardzo smakuje .Uwielbiam zylc taki prawdziwy, z nóżek.
- 11 1
-
2020-07-03 16:46
Śledź to nazwa tradycyjnej kaszubskiej potrawy? (1)
Do tej pory myślałem że to ryba.
- 13 1
-
2020-07-04 16:49
Ryba kaszubska.
- 0 0
-
2020-07-03 17:05
Mniam
Może średnio kaszubska ale zagroda pycha! Pyszne golonki! Michałówka jak znalazł na zaostrzenie apetytu :))
- 0 4
-
2020-07-03 17:06
ruchanki powinny być sprzedawane w Gdańsku, na rogu każdej ulicy. (4)
A naprawdę można je zjeść tylko w okolicy Wdzydz. Taka to stolica Kaszub ten Gdańsk.
- 18 1
-
2020-07-04 00:01
To tak jak
Moskole na podchalu i maczanka Krakowska o której w Krakowie Nikt nic nie wie i nie dane nam było jej spróbować.
- 0 0
-
2020-07-04 00:04
Jest, wiele dań regionalnych
Które można zamknąć w kilku metrach i sprzedawać. A nie tylko burgery i inny sh*t.
Można robić fajne kanapki ze śledziem zapiekanym marynowanym,szybkie dania jednogarnkowe w stylu Holenderskim. Mamy sporo do zaoferowania a zamykamy, się w wołowinie.- 1 0
-
2020-07-05 18:33
co do zasady ru***anki są kociewskie
- 0 0
-
2021-10-14 20:24
Bo ru***anki mają pochodzenie kociewskie
- 0 0
-
2020-07-03 17:29
Jest słabo jeśli ludzie myślą ze te zdjęcia obrazują kuchnie kaszubska.
- 12 0
-
2020-07-03 17:35
to ma tyle wspólnego z kuch kaszub co...........
piórnik do siodła......
- 7 0
-
2020-07-03 17:40
Pani Julio (2)
Co Pani wie o kuchni kaszubskiej ..........nistety niewiele .
Gdzie czarnina , gdzie gęsina , gdzie kartoflanka , gdzie kwaśne mleko , gdzie okrasa.....to sa Kaszuby , to kuchnia mojej Babci .
Bardzo proszę o wiadomości gdzie można zjeść oryginalna Czarninę na gęsinie z kluskami i suszonymi owocami !!!!
Kiedyś była niezła w "Spichrzu" pod Gdańskiem , niestety ostatnio sie popsuła .
Pani Julio to jest kuchnia kaszubska- 20 1
-
2020-07-05 18:34
Jest wiele miejsc, ale w Gdańsku nie kojarzę.
- 0 0
-
2020-07-08 14:49
Pod Basztami w Gdańsku jest czernina.
- 0 0
-
2020-07-03 17:45
(1)
kaszubi lubią sosy pieczeniowe , śmietanowe, ańtopy-fonetycznie piszę , leguminy ,szare kluski ze skwarkami lub śmietaną i ciasta pyszne ,to co jest w knajpach nigdy w domu mojej babci nie jadłam
- 16 0
-
2020-07-03 18:13
ańtopy-fonetycznie piszę
potwierdzam! skad maja o tym wiedziec?
- 0 2
-
2020-07-03 18:22
osrodki kaszub
kartuzy,koscierzyna,wejherowo,puck,wladyslawowo hel.
- 6 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.