Jesteś wegetarianinem i szukasz nowych smaków? A może jesz mięso, ale masz ochotę na coś warzywnego od czasu do czasu? Nie trzeba stać w długiej kolejce przed sklepem, by nabyć odpowiednie składniki. Wegetariańskie i wegańskie dania można zamówić z dostawą do domu.
Jedzenie na telefon i online
tak, jestem weganinem
10%
tak, jestem wegetarianinem
30%
tak, ale jem również mięso
52%
raczej nie, zazwyczaj jem potrawy mięsne
4%
nie, to zupełnie nie dla mnie
4%
Faloviec/kuchnia roślinna w swoim menu proponuje zestawy (zupa + lunch), dania obiadowe, a także napary, smoothie, kawy i herbaty. Codziennie przygotowywana jest inna
zupa oraz
lunch dnia. Wśród propozycji dań na obiad znajdziemy
pad thai tamaryndowy,
sojowy schabowy,
falafel,
curry buraczane czy
kotlety jaglano-fasolowe.
Zamówić można poprzez
stronę internetową , dzwoniąc pod numer 883-777-328 oraz zamawiając osobiście na wynos. Faloviec prowadzi również
zbiórkę, aby przetrwać czas izolacji.
Avocado przy ul. Wajdeloty w Gdańsku to tak naprawdę dwa lokale:
Bistro oraz
Avocado SPOT. W każdym z nich możemy zamówić coś innego.
- W naszym bistro mamy tradycyjną kuchnię polską w roślinnym wydaniu - mówi Joanna Krupicka z Avocado. - Mamy też ciasta, desery i napoje. A od poniedziałku jest otwarte obok Avocado SPOT, gdzie można zamówić nasze największe klasyki: bajgle, wrapy, veganburgery i zupy. Mamy też od teraz uruchomiony warzywniak oraz świeże pieczywo. Można tu dostać produkty, których nie ma w typowych warzywniakach osiedlowych. Natomiast pieczywo na naturalnym zakwasie wypieka dla nas między innymi restauracja Prologue.Okiem dietetyka: czym zastąpić mięso w diecie?
W Avocado można zamawiać zupełnie
bezkontaktowo: przez stronę internetową, przez telefon i przez aplikacje, a zamówienia dostarczane są pod drzwi. Można także przyjść osobiście i odebrać dania spakowane na wynos. Minimalny koszt zamówienia na dowóz to
30 zł.
- Teraz częściej zdarza się, że klienci przychodzą i odbierają zamówienia o umówionej godzinie. Avocado SPOT był przez ponad miesiąc zamknięty, to była dla nas ciężka sytuacja, ale się otworzyliśmy na nowo. Mamy wszystko na wynos: kawę czy smoothie, chcemy też wprowadzić gofry i powoli zacząć wracać do normalności. Oczywiście z zachowaniem wszystkich zasad bezpieczeństwa - dodaje Joanna Krupicka.
To wegetariańska propozycja azjatyckiej kuchni.
Guga Sweet&Spicy w swoim menu ma przystawki zupy oraz dania główne, które zmieniają się co tydzień. Są to takie dania, jak
pad thai, makaron
udon teriyaki lub smażony
ryż z kimchi. Dostępne są także:
wietnamska zupa kokosowa oraz
spring rolls, kimchi czy
japońska sałatka z alg morskich.
Dostawa do domu odbywa się w godzinach
od 12 do 19. Zamówienia można składać telefonicznie pod numerem 533-272-642. Opłaty przyjmowane są tylko
przelewem.
Chociaż nazwa tego lokalu sugeruje brak dań z mięsem - wcale tak nie jest.
Nie/mięsny z Dolnego Miasta serwuje dania wegetariańskie i nie tylko. Nazwa to nawiązanie do sklepu mięsnego, który dawnej znajdował się w tym miejscu.
W menu roślinnym znajdziemy
hummusy z warzywami, falafelem czy z bakłażanem. Zjeść można także
labneh z boczniakiem,
burger wegański lub
halloumi. Dostępna jest także
"misa mocy" oraz dodatki. Nowością jest
burger Beyond.
- To 100 proc. roślinny zamiennik dla mięsa - czytamy na profilu Nie/mięsnego. - Ten smak i konsystencja mogą oszukać najbardziej wytrawnego mięsożercę. W dużej mierze składa się z białka grochu, dzięki czemu zawiera więcej protein niż tradycyjny kotlet mielony.Zamówienia można składać telefonicznie pod numerem 699-989-156. Minimalna kwota zamówienia to
30 zł. Dowóz do
6 km jest bezpłatny.
Food Art Company gotuje dania oparte na
sezonowych roślinach i przyprawach. Codziennie zmieniają menu.
- Nie podrabiamy smaku mięsa, bo uważamy, że warzywa i zboża są na tyle aromatyczne i smaczne, że odpowiednio przyprawione są pysznym i zdrowym posiłkiem - czytamy na ich profilu. W zależności od dnia w karcie można znaleźć takie dania, jak
zupa meksykańska,
gulasz libański z ciecierzycą, warzywa w tofu, kotlety jaglane,
mussakę czy tartę ze szpinakiem.
Catering dietetyczny z Trójmiasta - zamówienia online
Bogate menu dań wegetariańskich ma
manna 68. Są tam
zupy,
spring rollsy,
tatar z buraka i suszonych pomidorów. Zamówić można też sałatki:
jesienną czy
marokańską. Dania główne to między innymi
ramen,
burrito, makaron
chow mein z woka czy
jamajskie curry. Nie brakuje też dań dla dzieci o nazwach, które rodzice określą zapewne jako bardzo realistyczne:
"Obojętnie mi" to tak naprawdę quesadilla z serem, a
"Nie lubię tego" to miniburger z łódeczkami ziemniaczanymi. Desery to przede wszystkim
ciasta (brownie, dyniowe i panna cotta), ale są także
lody w wersji wegańskiej.
Zamówienia na wynos realizowane są z dostawą w obrębie
10 km od restauracji. Płatność gotówką, kartą albo przelewem. Minimalna kwota zamówienia to
32 zł. Lokal wesprzeć można również w
zbiórce.