- 1 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (52 opinie)
- 2 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (74 opinie)
- 3 Restauracja po rewolucji Gessler na sprzedaż (154 opinie)
- 4 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
- 5 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 6 "Zamawia espresso i siedzi 3 godziny" (219 opinii)
Kuchnia wegetariańska z dowozem do domu
Jesteś wegetarianinem i szukasz nowych smaków? A może jesz mięso, ale masz ochotę na coś warzywnego od czasu do czasu? Nie trzeba stać w długiej kolejce przed sklepem, by nabyć odpowiednie składniki. Wegetariańskie i wegańskie dania można zamówić z dostawą do domu.
Jedzenie na telefon i online
Faloviec
Faloviec/kuchnia roślinna w swoim menu proponuje zestawy (zupa + lunch), dania obiadowe, a także napary, smoothie, kawy i herbaty. Codziennie przygotowywana jest inna zupa oraz lunch dnia. Wśród propozycji dań na obiad znajdziemy pad thai tamaryndowy, sojowy schabowy, falafel, curry buraczane czy kotlety jaglano-fasolowe.
Zamówić można poprzez stronę internetową , dzwoniąc pod numer 883-777-328 oraz zamawiając osobiście na wynos. Faloviec prowadzi również zbiórkę, aby przetrwać czas izolacji.
Avocado
Avocado przy ul. Wajdeloty w Gdańsku to tak naprawdę dwa lokale: Bistro oraz Avocado SPOT. W każdym z nich możemy zamówić coś innego.
- W naszym bistro mamy tradycyjną kuchnię polską w roślinnym wydaniu - mówi Joanna Krupicka z Avocado. - Mamy też ciasta, desery i napoje. A od poniedziałku jest otwarte obok Avocado SPOT, gdzie można zamówić nasze największe klasyki: bajgle, wrapy, veganburgery i zupy. Mamy też od teraz uruchomiony warzywniak oraz świeże pieczywo. Można tu dostać produkty, których nie ma w typowych warzywniakach osiedlowych. Natomiast pieczywo na naturalnym zakwasie wypieka dla nas między innymi restauracja Prologue.
Okiem dietetyka: czym zastąpić mięso w diecie?
W Avocado można zamawiać zupełnie bezkontaktowo: przez stronę internetową, przez telefon i przez aplikacje, a zamówienia dostarczane są pod drzwi. Można także przyjść osobiście i odebrać dania spakowane na wynos. Minimalny koszt zamówienia na dowóz to 30 zł.
- Teraz częściej zdarza się, że klienci przychodzą i odbierają zamówienia o umówionej godzinie. Avocado SPOT był przez ponad miesiąc zamknięty, to była dla nas ciężka sytuacja, ale się otworzyliśmy na nowo. Mamy wszystko na wynos: kawę czy smoothie, chcemy też wprowadzić gofry i powoli zacząć wracać do normalności. Oczywiście z zachowaniem wszystkich zasad bezpieczeństwa - dodaje Joanna Krupicka.
Guga Sweet & Spicy
To wegetariańska propozycja azjatyckiej kuchni. Guga Sweet&Spicy w swoim menu ma przystawki zupy oraz dania główne, które zmieniają się co tydzień. Są to takie dania, jak pad thai, makaron udon teriyaki lub smażony ryż z kimchi. Dostępne są także: wietnamska zupa kokosowa oraz spring rolls, kimchi czy japońska sałatka z alg morskich.
Dostawa do domu odbywa się w godzinach od 12 do 19. Zamówienia można składać telefonicznie pod numerem 533-272-642. Opłaty przyjmowane są tylko przelewem.
Nie/mięsny
Chociaż nazwa tego lokalu sugeruje brak dań z mięsem - wcale tak nie jest. Nie/mięsny z Dolnego Miasta serwuje dania wegetariańskie i nie tylko. Nazwa to nawiązanie do sklepu mięsnego, który dawnej znajdował się w tym miejscu.
W menu roślinnym znajdziemy hummusy z warzywami, falafelem czy z bakłażanem. Zjeść można także labneh z boczniakiem, burger wegański lub halloumi. Dostępna jest także "misa mocy" oraz dodatki. Nowością jest burger Beyond.
- To 100 proc. roślinny zamiennik dla mięsa - czytamy na profilu Nie/mięsnego. - Ten smak i konsystencja mogą oszukać najbardziej wytrawnego mięsożercę. W dużej mierze składa się z białka grochu, dzięki czemu zawiera więcej protein niż tradycyjny kotlet mielony.
Zamówienia można składać telefonicznie pod numerem 699-989-156. Minimalna kwota zamówienia to 30 zł. Dowóz do 6 km jest bezpłatny.
Food Art Company
Food Art Company gotuje dania oparte na sezonowych roślinach i przyprawach. Codziennie zmieniają menu.
- Nie podrabiamy smaku mięsa, bo uważamy, że warzywa i zboża są na tyle aromatyczne i smaczne, że odpowiednio przyprawione są pysznym i zdrowym posiłkiem - czytamy na ich profilu.
W zależności od dnia w karcie można znaleźć takie dania, jak zupa meksykańska, gulasz libański z ciecierzycą, warzywa w tofu, kotlety jaglane, mussakę czy tartę ze szpinakiem.
Catering dietetyczny z Trójmiasta - zamówienia online
manna 68
Bogate menu dań wegetariańskich ma manna 68. Są tam zupy, spring rollsy, tatar z buraka i suszonych pomidorów. Zamówić można też sałatki: jesienną czy marokańską. Dania główne to między innymi ramen, burrito, makaron chow mein z woka czy jamajskie curry. Nie brakuje też dań dla dzieci o nazwach, które rodzice określą zapewne jako bardzo realistyczne: "Obojętnie mi" to tak naprawdę quesadilla z serem, a "Nie lubię tego" to miniburger z łódeczkami ziemniaczanymi. Desery to przede wszystkim ciasta (brownie, dyniowe i panna cotta), ale są także lody w wersji wegańskiej.
Zamówienia na wynos realizowane są z dostawą w obrębie 10 km od restauracji. Płatność gotówką, kartą albo przelewem. Minimalna kwota zamówienia to 32 zł. Lokal wesprzeć można również w zbiórce.
Miejsca
Opinie (83) ponad 10 zablokowanych
-
2020-05-03 20:18
Nie/ mięsny przepyszny !
- 8 5
-
2020-05-03 21:17
Ja takie wegańskie dania to jak najbardziej
Idealnie smakują do schabowego, steka, albo do biteczek :*
- 8 18
-
2020-05-03 21:30
(5)
Nie jestem wegetarianka ale jakość mięsa jest tak beznadziejna ze 100 x wole zjeść wege burgera z mnóstwem warzyw niż śmierdzącego kotleta. Trzeba się niezle nakombinować Zeby zdobyć dobrej jakości mięso. Drobiu to już w ogóle nie uznaje fuj - jeden wielki ślepy antybiotyk z trzema nogami . Wybieram flexitarianizm.
- 32 6
-
2020-05-04 05:38
A te warzywka to tylko bio i eko? (1)
Sama badasz czy z dala od szosy, czym naworzone, podlewane i odchwaszczane? XDDD
- 3 3
-
2020-05-04 09:09
Żarcie na mieście w ogóle nie jest dla mnie. Wszystko co robię robię sama wiem co jem i wiem co kupuje. Z mężem czasem wychodzimy do restauracji wybieramy wtedy te lepsze aby spróbować nowych smaków, takich których w domu odtworzyc się nie da. Ze znajomymi np chodzimy do meksykanskiej ( tej na P :))i mięsa się najem i warzyw a później znowu wracam do warzyw.
- 2 0
-
2020-05-04 07:06
No tak, bo wegeburger to samo zdrowie bez grama chemii.
- 2 4
-
2020-05-04 08:03
Zgadzam się w 100%. Też ograniczyłem mięso do 2-3 razy w miesiącu, właśnie z powodu jego tragicznej jakości. Zdaję sobie sprawę, że nic już nie jest całkowicie czyste od chemii ale mięso to już całkowita padlina.
- 9 1
-
2020-05-04 11:36
Nooo, fachura biomedycyny w akcji.
Podawanie zwierzętom hodowlanym (nie tylko drobiowi) antybiotyków jest normalne i praktykowane od wielu lat. Łaskawie pani zapomniała przyswoić informację, że antybiotyk ulega całkowitej redukcji już 24h po podaniu ostatniej dawki. No i trzeba nauczyć się, jak kupować mięso, to się będzie kupowało dobre. Nie trzeba specjalnie kombinować - wystarczy nie kupować mięsa konfekcjonowanego luzem.
- 0 9
-
2020-05-03 21:41
(1)
Dajcie coś o rybach!!
- 7 4
-
2020-05-04 07:33
Biedne ryby...
Cierpią...
Chlip chlip- 0 2
-
2020-05-04 08:06
Super, że jest coraz więcej takich restauracji, coraz więcej osób zaczyna opierać swoją dietę na produktach roślinnych, idziemy w dobrym kierunku. Oby wszystkie te restauracje przetrwały ten trudny czas.
- 8 1
-
2020-05-04 08:18
Większość w Gdansku
W Gdynia właściwie z sensem jest tylko Falla. Szkoda bo zamawialibysmy i chętniej i częściej, a nie w kółko to samo. Manna mogłaby się otworzyć tez w Gdyni, nawet w formie malutkiego lokalu. Foodtrucki maja teraz największy sens.
- 5 1
-
2020-05-04 09:15
jescze dziewuchy z HoSu (1)
pyzuchy najlepsze na świecie!!!!!!
- 10 4
-
2020-05-04 09:59
Oj tak!
- 2 0
-
2020-05-04 09:19
Standardowo (1)
Ciągle te same Vege lokale a np łąka bar?
- 1 0
-
2020-05-06 00:05
Wegetariańska w Łące jest tylko trwa z nazwy.
- 0 0
-
2020-05-04 09:25
Dlaczego dania weganskie
nie są tańsze od dań mięsnych ? Cenę dania podbija koszt mięsa. Na przykładzie burgerów: bułka z wołowiną 23 PLN, bułka z grilowaną cukinią 23. Ktoś tu wegan robi w konia. Między innymi dlatego nie jem w restauracjach i barach dań wegańskich.
- 8 7
-
2020-05-04 09:30
Kiepski artykuł
A gdzie Falla (dwa lokale - Gdańsk i Gdynia), Vegan Port, Wat Kam Chu, Hot Doggie?
- 7 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.