• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kuchnia wegetariańska z dowozem do domu

Julia Rzepecka
3 maja 2020 (artykuł sprzed 4 lat) 
Liczba zwolenników diety bezmięsnej i roślinnej rośnie. Nic w tym dziwnego - to rozwiązanie zdrowe, ekologiczne i smaczne. Liczba zwolenników diety bezmięsnej i roślinnej rośnie. Nic w tym dziwnego - to rozwiązanie zdrowe, ekologiczne i smaczne.

Jesteś wegetarianinem i szukasz nowych smaków? A może jesz mięso, ale masz ochotę na coś warzywnego od czasu do czasu? Nie trzeba stać w długiej kolejce przed sklepem, by nabyć odpowiednie składniki. Wegetariańskie i wegańskie dania można zamówić z dostawą do domu.



Jedzenie na telefon i online


Czy lubisz kuchnię roślinną?

Faloviec



Faloviec/kuchnia roślinna w swoim menu proponuje zestawy (zupa + lunch), dania obiadowe, a także napary, smoothie, kawy i herbaty. Codziennie przygotowywana jest inna zupa oraz lunch dnia. Wśród propozycji dań na obiad znajdziemy pad thai tamaryndowy, sojowy schabowy, falafel, curry buraczane czy kotlety jaglano-fasolowe.

Zamówić można poprzez stronę internetową , dzwoniąc pod numer 883-777-328 oraz zamawiając osobiście na wynos. Faloviec prowadzi również zbiórkę, aby przetrwać czas izolacji.

  • Curry zielone na mleku kokosowym z warzywami i ryżem.
  • Dania na wynos mają określoną datę przydatności do spożycia.
  • Kuchnia wegańska to nie tylko dania obiadowe. Można znaleźć także wegańskie propozycje ciast i deserów.
  • Desery można zamawiać na wynos w słoikach.

Avocado



Avocado przy ul. Wajdeloty w Gdańsku to tak naprawdę dwa lokale: Bistro oraz Avocado SPOT. W każdym z nich możemy zamówić coś innego.

- W naszym bistro mamy tradycyjną kuchnię polską w roślinnym wydaniu - mówi Joanna KrupickaAvocado. - Mamy też ciasta, desery i napoje. A od poniedziałku jest otwarte obok Avocado SPOT, gdzie można zamówić nasze największe klasyki: bajgle, wrapy, veganburgery i zupy. Mamy też od teraz uruchomiony warzywniak oraz świeże pieczywo. Można tu dostać produkty, których nie ma w typowych warzywniakach osiedlowych. Natomiast pieczywo na naturalnym zakwasie wypieka dla nas między innymi restauracja Prologue.

Okiem dietetyka: czym zastąpić mięso w diecie?



W Avocado można zamawiać zupełnie bezkontaktowo: przez stronę internetową, przez telefon i przez aplikacje, a zamówienia dostarczane są pod drzwi. Można także przyjść osobiście i odebrać dania spakowane na wynos. Minimalny koszt zamówienia na dowóz to 30 zł.

- Teraz częściej zdarza się, że klienci przychodzą i odbierają zamówienia o umówionej godzinie. Avocado SPOT był przez ponad miesiąc zamknięty, to była dla nas ciężka sytuacja, ale się otworzyliśmy na nowo. Mamy wszystko na wynos: kawę czy smoothie, chcemy też wprowadzić gofry i powoli zacząć wracać do normalności. Oczywiście z zachowaniem wszystkich zasad bezpieczeństwa - dodaje Joanna Krupicka.
  • Avocado serwuje tradycyjne polskie dania w wersji bezmięsnej.
  • Avocado serwuje tradycyjne polskie dania w wersji bezmięsnej.
  • Dania są dostępne na wynos z odbiorem osobistym lub z dowozem.
  • Dania są dostępne na wynos z odbiorem osobistym lub z dowozem.

Guga Sweet & Spicy



To wegetariańska propozycja azjatyckiej kuchni. Guga Sweet&Spicy w swoim menu ma przystawki zupy oraz dania główne, które zmieniają się co tydzień. Są to takie dania, jak pad thai, makaron udon teriyaki lub smażony ryż z kimchi. Dostępne są także: wietnamska zupa kokosowa oraz spring rolls, kimchi czy japońska sałatka z alg morskich.

Dostawa do domu odbywa się w godzinach od 12 do 19. Zamówienia można składać telefonicznie pod numerem 533-272-642. Opłaty przyjmowane są tylko przelewem.

  • Po zamówienia przygotowane na wynos można również przyjść osobiście.
  • Po zamówienia przygotowane na wynos można również przyjść osobiście.
  • Po zamówienia przygotowane na wynos można również przyjść osobiście.

Nie/mięsny



Chociaż nazwa tego lokalu sugeruje brak dań z mięsem - wcale tak nie jest. Nie/mięsny z Dolnego Miasta serwuje dania wegetariańskie i nie tylko. Nazwa to nawiązanie do sklepu mięsnego, który dawnej znajdował się w tym miejscu.

W menu roślinnym znajdziemy hummusy z warzywami, falafelem czy z bakłażanem. Zjeść można także labneh z boczniakiem, burger wegański lub halloumi. Dostępna jest także "misa mocy" oraz dodatki. Nowością jest burger Beyond.

- To 100 proc. roślinny zamiennik dla mięsa - czytamy na profilu Nie/mięsnego. - Ten smak i konsystencja mogą oszukać najbardziej wytrawnego mięsożercę. W dużej mierze składa się z białka grochu, dzięki czemu zawiera więcej protein niż tradycyjny kotlet mielony.
Zamówienia można składać telefonicznie pod numerem 699-989-156. Minimalna kwota zamówienia to 30 zł. Dowóz do 6 km jest bezpłatny.

  • Lokal serwuje dania mięsne, a także wegetariańskie.
  • Zamówić tam można także pasztet z groszku i bazylii, smalec wegański czy marynowane boczniaki.
  • Lokal serwuje dania mięsne, a także wegetariańskie.

Food Art Company



Food Art Company gotuje dania oparte na sezonowych roślinach i przyprawach. Codziennie zmieniają menu.

- Nie podrabiamy smaku mięsa, bo uważamy, że warzywa i zboża są na tyle aromatyczne i smaczne, że odpowiednio przyprawione są pysznym i zdrowym posiłkiem - czytamy na ich profilu.
W zależności od dnia w karcie można znaleźć takie dania, jak zupa meksykańska, gulasz libański z ciecierzycą, warzywa w tofu, kotlety jaglane, mussakę czy tartę ze szpinakiem.

Catering dietetyczny z Trójmiasta - zamówienia online


  • Dania sprzedawane są również na wynos - w słoikach.
  • Dania sprzedawane są również na wynos - w słoikach.
  • Dania sprzedawane są również na wynos - w słoikach.
  • Dania sprzedawane są również na wynos - w słoikach.

manna 68



Bogate menu dań wegetariańskich ma manna 68. Są tam zupy, spring rollsy, tatar z buraka i suszonych pomidorów. Zamówić można też sałatki: jesienną czy marokańską. Dania główne to między innymi ramen, burrito, makaron chow mein z woka czy jamajskie curry. Nie brakuje też dań dla dzieci o nazwach, które rodzice określą zapewne jako bardzo realistyczne: "Obojętnie mi" to tak naprawdę quesadilla z serem, a "Nie lubię tego" to miniburger z łódeczkami ziemniaczanymi. Desery to przede wszystkim ciasta (brownie, dyniowe i panna cotta), ale są także lody w wersji wegańskiej.

Zamówienia na wynos realizowane są z dostawą w obrębie 10 km od restauracji. Płatność gotówką, kartą albo przelewem. Minimalna kwota zamówienia to 32 zł. Lokal wesprzeć można również w zbiórce.

  • Lokal znajduje się na ulicy Świętego Ducha 68 w Gdańsku.
  • Lokal znajduje się na ulicy Świętego Ducha 68 w Gdańsku.
  • Lokal znajduje się na ulicy Świętego Ducha 68 w Gdańsku.
  • Lokal znajduje się na ulicy Świętego Ducha 68 w Gdańsku.

Miejsca

Opinie (83) ponad 10 zablokowanych

  • Nie/ mięsny przepyszny !

    • 8 5

  • Ja takie wegańskie dania to jak najbardziej

    Idealnie smakują do schabowego, steka, albo do biteczek :*

    • 8 18

  • (5)

    Nie jestem wegetarianka ale jakość mięsa jest tak beznadziejna ze 100 x wole zjeść wege burgera z mnóstwem warzyw niż śmierdzącego kotleta. Trzeba się niezle nakombinować Zeby zdobyć dobrej jakości mięso. Drobiu to już w ogóle nie uznaje fuj - jeden wielki ślepy antybiotyk z trzema nogami . Wybieram flexitarianizm.

    • 32 6

    • A te warzywka to tylko bio i eko? (1)

      Sama badasz czy z dala od szosy, czym naworzone, podlewane i odchwaszczane? XDDD

      • 3 3

      • Żarcie na mieście w ogóle nie jest dla mnie. Wszystko co robię robię sama wiem co jem i wiem co kupuje. Z mężem czasem wychodzimy do restauracji wybieramy wtedy te lepsze aby spróbować nowych smaków, takich których w domu odtworzyc się nie da. Ze znajomymi np chodzimy do meksykanskiej ( tej na P :))i mięsa się najem i warzyw a później znowu wracam do warzyw.

        • 2 0

    • No tak, bo wegeburger to samo zdrowie bez grama chemii.

      • 2 4

    • Zgadzam się w 100%. Też ograniczyłem mięso do 2-3 razy w miesiącu, właśnie z powodu jego tragicznej jakości. Zdaję sobie sprawę, że nic już nie jest całkowicie czyste od chemii ale mięso to już całkowita padlina.

      • 9 1

    • Nooo, fachura biomedycyny w akcji.

      Podawanie zwierzętom hodowlanym (nie tylko drobiowi) antybiotyków jest normalne i praktykowane od wielu lat. Łaskawie pani zapomniała przyswoić informację, że antybiotyk ulega całkowitej redukcji już 24h po podaniu ostatniej dawki. No i trzeba nauczyć się, jak kupować mięso, to się będzie kupowało dobre. Nie trzeba specjalnie kombinować - wystarczy nie kupować mięsa konfekcjonowanego luzem.

      • 0 9

  • (1)

    Dajcie coś o rybach!!

    • 7 4

    • Biedne ryby...

      Cierpią...
      Chlip chlip

      • 0 2

  • Super, że jest coraz więcej takich restauracji, coraz więcej osób zaczyna opierać swoją dietę na produktach roślinnych, idziemy w dobrym kierunku. Oby wszystkie te restauracje przetrwały ten trudny czas.

    • 8 1

  • Większość w Gdansku

    W Gdynia właściwie z sensem jest tylko Falla. Szkoda bo zamawialibysmy i chętniej i częściej, a nie w kółko to samo. Manna mogłaby się otworzyć tez w Gdyni, nawet w formie malutkiego lokalu. Foodtrucki maja teraz największy sens.

    • 5 1

  • jescze dziewuchy z HoSu (1)

    pyzuchy najlepsze na świecie!!!!!!

    • 10 4

    • Oj tak!

      • 2 0

  • Standardowo (1)

    Ciągle te same Vege lokale a np łąka bar?

    • 1 0

    • Wegetariańska w Łące jest tylko trwa z nazwy.

      • 0 0

  • Dlaczego dania weganskie

    nie są tańsze od dań mięsnych ? Cenę dania podbija koszt mięsa. Na przykładzie burgerów: bułka z wołowiną 23 PLN, bułka z grilowaną cukinią 23. Ktoś tu wegan robi w konia. Między innymi dlatego nie jem w restauracjach i barach dań wegańskich.

    • 8 7

  • Kiepski artykuł

    A gdzie Falla (dwa lokale - Gdańsk i Gdynia), Vegan Port, Wat Kam Chu, Hot Doggie?

    • 7 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane