• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kuchnie świata w roślinnym wydaniu. Trwa Wege Festiwal

Magda Mielke
18 marca 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (97)
Wege Festiwal na Stadionie w Gdańsku potrwa do niedzieli. Wege Festiwal na Stadionie w Gdańsku potrwa do niedzieli.

Kuchnia tajska, gruzińska, perska, grecka czy turecka w wyłącznie roślinnej odsłonie. Przez cały weekend, 18 i 19 marca w Polsat Plus Arenie w Gdańsku odbywa się Wege Festiwal oraz towarzyszące mu targi biżuterii i kosmetyków naturalnych. Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny.




Jak często jesz dania bez mięsa?

W Polsce żyją obecnie ponad 3 miliony wegetarian, a niemal połowa Polaków choć raz próbowała wykluczyć z diety mięso i przejść na dietę wegetariańską bądź wegańską. Rosnące zainteresowanie kuchnią roślinną i zwiększająca się liczba półek sklepowych z żywnością bezmięsną mają bezpośredni wpływ na gastronomię. Powstaje coraz więcej lokali, które serwują wyłącznie roślinne dania, a w tradycyjnych kartach restauracyjnych pojawiają się coraz bardziej zróżnicowane propozycje dedykowane weganom oraz wegetarianom.

Doskonałą okazję do spróbowania różnorakich dań roślinnego pochodzenia dostarczają festiwale kulinarne, takie jak np. odbywający się już od kilku lat w Trójmieście Wege Festiwal. Targi przyciągają zwłaszcza spragnionych nowinek wegan i wegetarian, ale przypadną też do gustu otwartym na nowości mięsożercom, którzy chcą sprawdzić "co w trawie piszczy".

Choć na terenie stadionu rozstawiło się kilkadziesiąt stoisk, oferta nie jest tak bogata jak w ubiegłym roku, brakuje też kulinarnych nowinek. Niemniej dania i produkty są różnorodne i pochodzą z wielu części świata: od kuchni chińskiej i wietnamskiej, poprzez turecką, gruzińską i perską, aż po wegańskie odpowiedniki mięsa czy przetwory. Zjemy tu m.in. różne pierożki (dim sum, hanoi, wonton, boalni, samosa, z manioku), zupę pho, dania z ryżem i makaronem (pad thai, orientalne curry, udon, jalfrezi - aromatyczna potrawa z boczniaków), sajgonki, bułeczki bao, warzywne wrapy, burgery, calzone, czebureki i chaczapuri. Na stoiskach znajdziemy też wegańskie i wegetariańskie wersje mięsnych pierwowzorów: roślinne sznycle, burgery, paluszki a'la rybne i shoarmę. Są przeróżne wypieki, greckie oliwki w kilkunastu odmianach, specjały sprzedawane w słoikach: wegańskie pasztety, majonezy, sosy i miody, a także przyprawy, suplementy, herbaty, miody pitne, biosoki, oleje tłoczone na zimno i słodycze.

Gdzie zjeść? Restauracje z kuchnią wege


Na miejscu można też napić się piwa z browarów Wąsosz i Syców. Poza rzemieślniczym piwem jest też stoisko z bubble tea. Wiele punktów oferuje też napoje bezalkoholowe, m.in. lemoniady, kombuchę czy kawy. Na deser można zaś spróbować wegańskich ciast - tofurników i jagielników, tureckich słodyczy (chałwy, baklavy i rachatłukum) czy wege lodów.

Ile zapłacimy? Ceny są bardzo zróżnicowane i zazwyczaj uzależnione od wielkości porcji. Jeśli interesuje nas wyłącznie degustacja, to za jednego pierożka (gyoza, chinkali lub hanoi) czy sajgonkę zapłacimy ok. 4-6 zł, wietnamskie smakołyki (np. banh com czy banh gio) są po 10-12 zł, chaczapuri kosztuje ok. 20 zł, podobnie bolani. Jeśli zaś nastawiamy się na zjedzenie dania obiadowego, trzeba się liczyć z wydatkiem ok. 30-40 zł.

Co je i czego nie je wegetarianin, a co weganin? O dietach bezmięsnych Co je i czego nie je wegetarianin, a co weganin? O dietach bezmięsnych
Wege Festiwalowi towarzyszą Targi Biżuterii oraz Targi Kosmetyków Naturalnych - EkoPiękno. To sprawia, że festiwalowa oferta jest jeszcze szersza, a każdy z odwiedzających ma szansę znaleźć tu coś dla siebie.

Dzisiaj festiwal potrwa jeszcze do godz. 20, w niedzielę zaś można odwiedzić targi od godz. 12 do 18.

Wydarzenia

Wege Festiwal Trójmiasto (5 opinii)

(5 opinii)
street food, degustacja, targi

Miejsca

Zobacz także

Opinie (97) ponad 50 zablokowanych

  • Nie zapomnijcie o robalach.

    Kiedyś za tej biednej komuny, robak znaleziony w kaszy, mące czy w innych produktach, budził wstręt i obrzydzenie. Dzisiejsza komputerowa młodzież, przyszłość Narodu polskiego zachwyca się tym i robi sobie z tym paskudztwem selfie, by szybko pochwalić się przed takimi samymi jak oni dziećmi komputerów.

    • 8 1

  • Opinia wyróżniona

    Nie jestem wege (2)

    Ale mięsa jem coraz mniej. Po pierwsze jakość mięsa jest coraz gorszą i po spożyciu nie czułem się komfortowo. Po drugie coraz częściej nie stać mnie na lepsze mięso czy ryby. Z drugiej strony gdy czasami wpadam gdzie do wege knajpy to większość potraw jest mocno smażona więc też nie czuje się po nich komfortowo, a do tego często mocno zagazowany.

    • 15 10

    • Tylko, że dania vege też są drogie

      • 6 0

    • Ciekawe jakbyś spytał swojego pra pra dziadka co tyrał w polu ile misia jadł tygodniowo, co byś usłyszał.

      • 1 2

  • Tylko Ketoza

    Jestem na keto i serdecznie polecam, mięsa do woli!

    • 3 6

  • Nie jestem ani weganką ani wegetarianką, ale nigdy nie lubiłam mięsa/wędlin, jak mawiał mój tata na mięso miałam i mam dalej "długie zęby", ale mogłabym być frutarianką

    • 2 6

  • Jem Tylko mięso, mam samochód na olej napędowy, jestem katolikiem - w Gdańsku wróg numer jeden

    • 6 1

  • Lans

    Wg mnie to taki lans. Dzieciom wmawia się, że mają alergię na mięso żeby chociaż nie zjadło kabanosa jak ktoś częstuje, pies też wege. Komu to potrzebne?

    • 10 2

  • Niestety ale pewna obserwacja mnie przeraża (2)

    Wegetarianizm (pomijając piekne hasło) przyczynia się do silnego wyjałowienia naszej planety. Pola uprawne to dla Wielkiej Przyrody jest jałowa pustynia. Gorsza niż łąka z hodowlanymi zwierzętami. Nie uświadczysz tam ani zwierząt, ani "robactwa" ani nawet różnorodności roślinnej. Do tego żyzna gleba po kilku latach wyjaławia się i zamienia w piach. Niech mnie ktoś oświeci, że się mylę...

    • 11 5

    • Źle, bo pola głównie się zasiewa pod paszę dla zwierząt hodowlanych. (1)

      Więcej ludzi się z tego pola wykarmi roślinne, niż mięsem.

      • 1 4

      • Z danych statystycznych wynika, że...

        udział zbóż paszowych to ok 2/3 ogólnej produkcji zbóż. Jeżeli więc się skasuje jedzenie mięsa to ci ludzie (abstrachując od realności) zaczęliby też masowo wcinać paszę więc bilans wyjdzie na to samo. Krowy i bydło wcale nie muszą być karmione paszami. Można je wypasać na łąkach jak to drzewiej bywało i bez pasz. Tak więc Twój argument do mnie nie przemawia.

        • 3 0

  • Trawa nie jest smaczna

    • 4 0

  • Hmm

    Jak to rapowały Syny "Bio wege żarcie przeżenione porcje
    Tłuste ceny w karcie niesmak w mojej mordzie" ;)
    Czasem jest smacznie, często drogo i mało.

    • 1 0

  • Byłem próbowałem bo chce zmienić swoje nawyki żywieniowe ale akurat to co próbowałem było wszystko dobre ale za to bardzo tłuste bardziej niż schabowy które robię w domu.

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane