- 1 Restauracja po rewolucji Gessler na sprzedaż (149 opinii)
- 2 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (8 opinii)
- 3 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 4 Restauracje idealne dla osób dojrzałych (112 opinii)
- 5 Dziś świętują miłośnicy słodkości (27 opinii)
- 6 Jemy na mieście: Marisco w Sopocie (54 opinie)
Kuchnie świata w roślinnym wydaniu. Trwa Wege Festiwal
Kuchnia tajska, gruzińska, perska, grecka czy turecka w wyłącznie roślinnej odsłonie. Przez cały weekend, 18 i 19 marca w Polsat Plus Arenie w Gdańsku odbywa się Wege Festiwal oraz towarzyszące mu targi biżuterii i kosmetyków naturalnych. Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny.
Doskonałą okazję do spróbowania różnorakich dań roślinnego pochodzenia dostarczają festiwale kulinarne, takie jak np. odbywający się już od kilku lat w Trójmieście Wege Festiwal. Targi przyciągają zwłaszcza spragnionych nowinek wegan i wegetarian, ale przypadną też do gustu otwartym na nowości mięsożercom, którzy chcą sprawdzić "co w trawie piszczy".
Choć na terenie stadionu rozstawiło się kilkadziesiąt stoisk, oferta nie jest tak bogata jak w ubiegłym roku, brakuje też kulinarnych nowinek. Niemniej dania i produkty są różnorodne i pochodzą z wielu części świata: od kuchni chińskiej i wietnamskiej, poprzez turecką, gruzińską i perską, aż po wegańskie odpowiedniki mięsa czy przetwory. Zjemy tu m.in. różne pierożki (dim sum, hanoi, wonton, boalni, samosa, z manioku), zupę pho, dania z ryżem i makaronem (pad thai, orientalne curry, udon, jalfrezi - aromatyczna potrawa z boczniaków), sajgonki, bułeczki bao, warzywne wrapy, burgery, calzone, czebureki i chaczapuri. Na stoiskach znajdziemy też wegańskie i wegetariańskie wersje mięsnych pierwowzorów: roślinne sznycle, burgery, paluszki a'la rybne i shoarmę. Są przeróżne wypieki, greckie oliwki w kilkunastu odmianach, specjały sprzedawane w słoikach: wegańskie pasztety, majonezy, sosy i miody, a także przyprawy, suplementy, herbaty, miody pitne, biosoki, oleje tłoczone na zimno i słodycze.
Gdzie zjeść? Restauracje z kuchnią wege
Na miejscu można też napić się piwa z browarów Wąsosz i Syców. Poza rzemieślniczym piwem jest też stoisko z bubble tea. Wiele punktów oferuje też napoje bezalkoholowe, m.in. lemoniady, kombuchę czy kawy. Na deser można zaś spróbować wegańskich ciast - tofurników i jagielników, tureckich słodyczy (chałwy, baklavy i rachatłukum) czy wege lodów.
Ile zapłacimy? Ceny są bardzo zróżnicowane i zazwyczaj uzależnione od wielkości porcji. Jeśli interesuje nas wyłącznie degustacja, to za jednego pierożka (gyoza, chinkali lub hanoi) czy sajgonkę zapłacimy ok. 4-6 zł, wietnamskie smakołyki (np. banh com czy banh gio) są po 10-12 zł, chaczapuri kosztuje ok. 20 zł, podobnie bolani. Jeśli zaś nastawiamy się na zjedzenie dania obiadowego, trzeba się liczyć z wydatkiem ok. 30-40 zł.
Co je i czego nie je wegetarianin, a co weganin? O dietach bezmięsnych
Wege Festiwalowi towarzyszą Targi Biżuterii oraz Targi Kosmetyków Naturalnych - EkoPiękno. To sprawia, że festiwalowa oferta jest jeszcze szersza, a każdy z odwiedzających ma szansę znaleźć tu coś dla siebie.
Dzisiaj festiwal potrwa jeszcze do godz. 20, w niedzielę zaś można odwiedzić targi od godz. 12 do 18.
Wydarzenia
Miejsca
Zobacz także
Opinie (97) ponad 50 zablokowanych
-
2023-03-19 07:53
Nie zapomnijcie o robalach.
Kiedyś za tej biednej komuny, robak znaleziony w kaszy, mące czy w innych produktach, budził wstręt i obrzydzenie. Dzisiejsza komputerowa młodzież, przyszłość Narodu polskiego zachwyca się tym i robi sobie z tym paskudztwem selfie, by szybko pochwalić się przed takimi samymi jak oni dziećmi komputerów.
- 8 1
-
2023-03-19 08:20
Opinia wyróżniona
Nie jestem wege (2)
Ale mięsa jem coraz mniej. Po pierwsze jakość mięsa jest coraz gorszą i po spożyciu nie czułem się komfortowo. Po drugie coraz częściej nie stać mnie na lepsze mięso czy ryby. Z drugiej strony gdy czasami wpadam gdzie do wege knajpy to większość potraw jest mocno smażona więc też nie czuje się po nich komfortowo, a do tego często mocno zagazowany.
- 15 10
-
2023-03-19 08:40
Tylko, że dania vege też są drogie
- 6 0
-
2023-03-20 10:55
Ciekawe jakbyś spytał swojego pra pra dziadka co tyrał w polu ile misia jadł tygodniowo, co byś usłyszał.
- 1 2
-
2023-03-19 08:27
Tylko Ketoza
Jestem na keto i serdecznie polecam, mięsa do woli!
- 3 6
-
2023-03-19 08:42
Nie jestem ani weganką ani wegetarianką, ale nigdy nie lubiłam mięsa/wędlin, jak mawiał mój tata na mięso miałam i mam dalej "długie zęby", ale mogłabym być frutarianką
- 2 6
-
2023-03-19 09:34
Jem Tylko mięso, mam samochód na olej napędowy, jestem katolikiem - w Gdańsku wróg numer jeden
- 6 1
-
2023-03-19 10:58
Lans
Wg mnie to taki lans. Dzieciom wmawia się, że mają alergię na mięso żeby chociaż nie zjadło kabanosa jak ktoś częstuje, pies też wege. Komu to potrzebne?
- 10 2
-
2023-03-19 12:43
Niestety ale pewna obserwacja mnie przeraża (2)
Wegetarianizm (pomijając piekne hasło) przyczynia się do silnego wyjałowienia naszej planety. Pola uprawne to dla Wielkiej Przyrody jest jałowa pustynia. Gorsza niż łąka z hodowlanymi zwierzętami. Nie uświadczysz tam ani zwierząt, ani "robactwa" ani nawet różnorodności roślinnej. Do tego żyzna gleba po kilku latach wyjaławia się i zamienia w piach. Niech mnie ktoś oświeci, że się mylę...
- 11 5
-
2023-03-19 15:16
Źle, bo pola głównie się zasiewa pod paszę dla zwierząt hodowlanych. (1)
Więcej ludzi się z tego pola wykarmi roślinne, niż mięsem.
- 1 4
-
2023-03-19 20:14
Z danych statystycznych wynika, że...
udział zbóż paszowych to ok 2/3 ogólnej produkcji zbóż. Jeżeli więc się skasuje jedzenie mięsa to ci ludzie (abstrachując od realności) zaczęliby też masowo wcinać paszę więc bilans wyjdzie na to samo. Krowy i bydło wcale nie muszą być karmione paszami. Można je wypasać na łąkach jak to drzewiej bywało i bez pasz. Tak więc Twój argument do mnie nie przemawia.
- 3 0
-
2023-03-19 14:59
Trawa nie jest smaczna
- 4 0
-
2023-03-19 16:50
Hmm
Jak to rapowały Syny "Bio wege żarcie przeżenione porcje
Tłuste ceny w karcie niesmak w mojej mordzie" ;)
Czasem jest smacznie, często drogo i mało.- 1 0
-
2023-03-19 19:01
Byłem próbowałem bo chce zmienić swoje nawyki żywieniowe ale akurat to co próbowałem było wszystko dobre ale za to bardzo tłuste bardziej niż schabowy które robię w domu.
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.