- 1 Jemy na mieście: Whiskey on the Rocks (120 opinii)
- 2 Duża impreza kulinarna znowu w Trójmieście (36 opinii)
- 3 Cateringi na święta. Zamów już teraz (64 opinie)
- 4 Nowe lokale: pizza, bistro i polska kuchnia (94 opinie)
- 5 Smutna prawda o influencerach (158 opinii)
- 6 Ta kolacja trwała 5 godzin! (6 opinii)
Kulinarna Świętojańska. Wielka uczta na ulicy
Imprezy kulinarne, podczas których można spróbować degustacyjnych porcji dań od lokalnych restauratorów, to niesłabnący przebój ostatnich lat w Trójmieście. Najlepszym dowodem na to są tłumy, które pojawiły się sobotnim popołudniem na najsłynniejszej gdyńskiej ulicy. Po pandemicznej przerwie powróciła Kulinarna Świętojańska, czyli piąta już odsłona festiwalu kuchni ulicznej.
Imprezy kulinarne w Trójmieście
Kulinarna Świętojańska przede wszystkim promuje najnowsze trendy kulinarne i daje możliwość spróbowania kuchni z całego świata. Na gastronomicznym deptaku tym razem królują głównie słodko-kwaśne smaki i kreatywne połączenia letnich produktów. Można spróbować ok. 40 propozycji, głównie tych pochodzących z najlepszych gdyńskich restauracji, takich jak: Tapas Barcelona, Restauracja Krew i Woda, Lolo Thaijolo, Borowa Ciotka, Przystanek Zupa, Ogniem i Piecem, Oficyna, Hanoi Pho, Tio Pepino, Kapitan Cook, Atelier Smaku, Sushi Kushi, Ramen Shop, kawiarnie Kofeina i Więcej. Swoje wyroby oferują też Delikatesy Rybne "Gadus", Mowi, restauracja My Place, Celtyckie smaki, sieć lodziarni Lodostany, Sztuka Chleba,Miody Kaliny i Hala Lokalnie.
Wegetarianie i weganie także nie wyjdą głodni, są m.in. gulasz z cieciorką, fasolka po bretońsku czy "bigos" (25 zł każde). Na miejscu kupimy również przetwory, np. kiszone śledzie, kandyzowane szyszki sosny czy igły świerku cytrynowego (20-30 zł), miody, naturalne soki i chleby. Miłośnicy słodkości mogą wybierać spośród przeróżnych wypieków, zarówno domowych, jak i dość oryginalnych, np. ciasto z czarnego sezamu czy blondie cukiniowe (13-16 zł) i lodów (6 zł za packę). Na wielu stoiskach dostaniemy domową lemoniadę, napijemy się też kawy (od 10 zł). Większość wystawców oferuje porcje degustacyjne w cenie 5-10 zł, ale zdarzają się też drobne wyjątki, gdzie spróbować można jedynie dań w normalnych wielkościach.
Zainteresowanie Kulinarną Świętojańską jest spore - już po godzinie od rozpoczęcia imprezy przy wielu stoiskach ustawiały się kolejki. Nawet dość zmienna pogoda i krótkie opady deszczu nie przeszkadzały przybyłym na festiwal mieszkańcom i turystom w przechadzaniu się i próbowaniu dań. Narzekano tylko na jedno - nie na każdym stoisku podano ceny potraw.
Nie tylko stoiska kulinarne
Gościem specjalnym i kuratorem tegorocznej edycji jest Martin Gimenez Castro, szef kuchni, który stworzył warszawski Ceviche Bar. Argentyńczyk od 15 lat mieszka w Polsce, ale swoje umiejętności szlifował w restauracjach na całym świecie, w tym tych kilkukrotnie nagradzanych gwiazdkami Michelin. To pozwoliło mu stać się mistrzem w swoim fachu - obecnie jest specjalistą od ryb oraz owoców morza. Castro poprowadził w sobotę pokazy i warsztaty kulinarne. Podobny pokaz zorganizował też zespół Sushi Kushi, specjalizujący się w daniach kuchni orientalnej.
Pięć klimatycznych ogródków gastronomicznych w Trójmieście
Kulinarna Świętojańska to jednak nie tylko stoiska kulinarne oraz pokazy gotowania na żywo. To także rozrywka. W trakcie kilku godzin trwania imprezy odbyły się m.in. quizy oraz konkursy oparte na historii kulinarnej Gdyni. Duże zainteresowanie przybyłych wzbudził już tradycyjnie towarzyszący festiwalowi Bieg Kelnerów. Uczestnicy zmierzyli się w trzech kategoriach: profesjonalnej, amatorskiej i dziecięcej. Zadbano też o strawę dla ducha - imprezę umilił swoim występem zespół jazzowy.
Zainteresowani jeszcze mogą udać się na ulicę Świętojańską - impreza potrwa do godz. 18.
Wydarzenia
Miejsca
Zobacz także
Opinie wybrane
-
2022-07-09 19:45
więcej (3)
Powinno być więcej takich dni kulinarnych w Gdyni. Mamy tylko dwa miesiące wakacji i można to organizować w każdą sobotę. Wszyscy będą bardzo zadowoleni zarówno sprzedawcy ( restauratorzy i nie tylko ) jak i turyści nie mówiąc o mieszkańcach.
- 38 32
-
2022-07-10 10:56
(1)
Ja jako mieszkaniec to mi się to nie podoba
- 5 8
-
2022-07-10 13:12
Hehe a co się podoba jak nic się nie podoba wniosek hmm
- 2 3
-
2022-07-09 20:57
Ostatnie podrygi branży restauracyjnej
Jak naprawdę walnie kryzys (a teraz mamy dopiero przygrywkę) to z rynku wymiecie wszystko poza tanim żarciem.
- 14 7
-
2022-07-10 13:10
ludzie na ulicy, a nie trzeba było betonowych blokad
Gdańsku, ucz się!
- 4 2
-
2022-07-10 08:58
Lubię kulinarne eventy (1)
Pyszne Gazpacho oraz krem z soczewicy, ogólnie całkiem spoko event, mam nadzieję że będzie powracał na Świętojańską, w drodze na plażę czy w drugą stronę można w locie zjeść coś smacznego
- 15 21
-
2022-07-10 14:28
Kromka chleba ze smalcem i ogórkiem za 20 złotych? Nie, dziękuję :)
- 2 5
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.