• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kulinarna Świętojańska. Wielka uczta na ulicy

Magda Mielke
9 lipca 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
  • Na imprezie królowały smaki z różnych stron świata. Chętnych do degustacji nie brakowało.
  • Na imprezie królowały smaki z różnych stron świata. Chętnych do degustacji nie brakowało.
  • Na imprezie królowały smaki z różnych stron świata. Chętnych do degustacji nie brakowało.
  • Na imprezie królowały smaki z różnych stron świata. Chętnych do degustacji nie brakowało.

Imprezy kulinarne, podczas których można spróbować degustacyjnych porcji dań od lokalnych restauratorów, to niesłabnący przebój ostatnich lat w Trójmieście. Najlepszym dowodem na to są tłumy, które pojawiły się sobotnim popołudniem na najsłynniejszej gdyńskiej ulicy. Po pandemicznej przerwie powróciła Kulinarna Świętojańska, czyli piąta już odsłona festiwalu kuchni ulicznej.



Imprezy kulinarne w Trójmieście


Czy plenerowe festiwale kulinarne to dobra alternatywa dla wizyty w restauracji?

Temat tego, czy ulica Świętojańska powinna stać się deptakiem, często wraca jak bumerang. W sobotnie popołudnie można było poniekąd zobaczyć, jakby to było - odcinek pomiędzy ulicami Wybickiego i Żwirki i WiguryMapka został wyłączony z ruchu samochodowego, a przestrzeń zapełniło kilkadziesiąt stoisk, na których promowali się gdyńscy restauratorzy.

Kulinarna Świętojańska przede wszystkim promuje najnowsze trendy kulinarne i daje możliwość spróbowania kuchni z całego świata. Na gastronomicznym deptaku tym razem królują głównie słodko-kwaśne smaki i kreatywne połączenia letnich produktów. Można spróbować ok. 40 propozycji, głównie tych pochodzących z najlepszych gdyńskich restauracji, takich jak: Tapas Barcelona, Restauracja Krew i Woda, Lolo Thaijolo, Borowa Ciotka, Przystanek Zupa, Ogniem i Piecem, Oficyna, Hanoi Pho, Tio Pepino, Kapitan Cook, Atelier Smaku, Sushi Kushi, Ramen Shop, kawiarnie KofeinaWięcej. Swoje wyroby oferują też Delikatesy Rybne "Gadus", Mowi, restauracja My Place, Celtyckie smaki, sieć lodziarni Lodostany, Sztuka Chleba,Miody Kaliny i Hala Lokalnie.


A jakich dań spróbujemy?rybne przysmaki, np. bułki ze śledziem (10 zł) i minitarty z krewetkami (10 zł), hiszpańskie specjały - paella z owocami morza (25 zł), pisto (10 zł), gazpacho (10 zł), marynowane oliwki (5 zł), pieczywo z szynką pinchos serrano (5 zł), dania kuchni tajskiej, np. bulion z pierożkami wonton, bułeczki bao, sajgonki z warzywami, pad thai. Poza tym zjemy tu zupy (tajska, pomidorowa, gulaszowa, rybna, krem z soczewicy i ciecierzycy, chłodnik litewski - 13 zł za 350 ml), buły z pastrami (35 zł), pizzę (10 zł za kawałek), wrapy (15-17 zł), sushi (30 zł za zestaw), ramen (30 zł), polewkę piwną (10 zł).

Wegetarianie i weganie także nie wyjdą głodni, są m.in. gulasz z cieciorką, fasolka po bretońsku czy "bigos" (25 zł każde). Na miejscu kupimy również przetwory, np. kiszone śledzie, kandyzowane szyszki sosny czy igły świerku cytrynowego (20-30 zł), miody, naturalne soki i chleby. Miłośnicy słodkości mogą wybierać spośród przeróżnych wypieków, zarówno domowych, jak i dość oryginalnych, np. ciasto z czarnego sezamu czy blondie cukiniowe (13-16 zł) i lodów (6 zł za packę). Na wielu stoiskach dostaniemy domową lemoniadę, napijemy się też kawy (od 10 zł). Większość wystawców oferuje porcje degustacyjne w cenie 5-10 zł, ale zdarzają się też drobne wyjątki, gdzie spróbować można jedynie dań w normalnych wielkościach.

Zainteresowanie Kulinarną Świętojańską jest spore - już po godzinie od rozpoczęcia imprezy przy wielu stoiskach ustawiały się kolejki. Nawet dość zmienna pogoda i krótkie opady deszczu nie przeszkadzały przybyłym na festiwal mieszkańcom i turystom w przechadzaniu się i próbowaniu dań. Narzekano tylko na jedno - nie na każdym stoisku podano ceny potraw.

  • Martin Gimenez Castro, szef kuchni, który stworzył warszawski Ceviche Bar, poprowadził pokaz kulinarny.
  • Martin Gimenez Castro, szef kuchni, który stworzył warszawski Ceviche Bar poprowadził pokaz kulinarny.
  • Martin Gimenez Castro, szef kuchni, który stworzył warszawski Ceviche Bar, poprowadził pokaz kulinarny.

Nie tylko stoiska kulinarne



Gościem specjalnym i kuratorem tegorocznej edycji jest Martin Gimenez Castro, szef kuchni, który stworzył warszawski Ceviche Bar. Argentyńczyk od 15 lat mieszka w Polsce, ale swoje umiejętności szlifował w restauracjach na całym świecie, w tym tych kilkukrotnie nagradzanych gwiazdkami Michelin. To pozwoliło mu stać się mistrzem w swoim fachu - obecnie jest specjalistą od ryb oraz owoców morza. Castro poprowadził w sobotę pokazy i warsztaty kulinarne. Podobny pokaz zorganizował też zespół Sushi Kushi, specjalizujący się w daniach kuchni orientalnej.

Pięć klimatycznych ogródków gastronomicznych w Trójmieście



Kulinarna Świętojańska to jednak nie tylko stoiska kulinarne oraz pokazy gotowania na żywo. To także rozrywka. W trakcie kilku godzin trwania imprezy odbyły się m.in. quizy oraz konkursy oparte na historii kulinarnej Gdyni. Duże zainteresowanie przybyłych wzbudził już tradycyjnie towarzyszący festiwalowi Bieg Kelnerów. Uczestnicy zmierzyli się w trzech kategoriach: profesjonalnej, amatorskiej i dziecięcej. Zadbano też o strawę dla ducha - imprezę umilił swoim występem zespół jazzowy.

Zainteresowani jeszcze mogą udać się na ulicę Świętojańską - impreza potrwa do godz. 18.

Wydarzenia

Kulinarna Świętojańska V edycja

street food, degustacja

Miejsca

Zobacz także

Opinie (91) 8 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • nie wiem z czego cieszy się pan trzymający zamordowaną rybę (8)

    nie wiem dlaczego muszę trafiać na takie zdjęcia. Jakby tak trzymał nieżywego kotka to by dostał areszt i wyrok (i dobrze) , ale ze świnką czy rybą to już można. Jemy zwierzęta, to się nie zmieni, ale nie uważam, że powinniśmy się tym chlubić.

    • 24 60

    • To idź tam i uratuj tę rybę

      • 22 7

    • K kim są ci ludzie

      Co się wszystkiego czepiają!? Jak macie problemy ze sobą to idź jeden z drugą do psychiatry.

      • 16 7

    • Zaraz dostaniesz hejty ze zabicie kota i zabicie krowy to nie te same smierci (3)

      Ale za 20 lat jedzenie miesa bedzie dostepne jedynie dla nielicznych nie mowiac o tym ze bedzie po prostu totalnym obciachem. Poki co wszystkim bardzo łatwo przychodzi glaskanie jedna reka kotka a druga reka jedzenie krowy w plastrach.

      • 8 20

      • Masz z tym problem. Zjedz kotka i krowę w plasterkach. (1)

        • 11 6

        • zabłysnąleś. pochwal sie jutro kolegom w piaskownicy.

          • 8 6

      • Nie głaskam kotków

        A nie jem ich przede wszystkim dlatego, że w okolicy szalenie trudno kupić dobrą kocinę.

        • 13 1

    • tak

      Zgadzam sie z przedmowca, okropne zdjecie, a chlop id.... i okrut.... sad....

      • 7 8

    • mam nadzieje

      ze ta ryba, w momencie robienia zdjecia naprawdę jest już jest martwa...

      • 1 0

  • (1)

    Trochę drogo

    • 32 10

    • Dla wyborcow tuska

      Nie drogo, widzisz ile ludzi

      • 4 2

  • Piękna feta....ale..... (1)

    Czy i kiedy sprzedawcy nauczą się że jak się sprzedaje żywność do bezpośredniej konsumpcji to jak się przyjmie pieniądze to nie podaje się żywności łąpami bez zabezpieczenia czy umycia:)
    Ciekawe czy jak wychodzi sam z WC to idzie jeść obiad bez mycia rąk?:)
    Szkoda że jak zwykle nie ma urzedników z Sanepid Gdynia.... ups...ale przecież to sobota i czas wolny dla służb:)
    Pozdrawiam tych co załapią jelitówkę:)

    • 51 16

    • Jelitowka?

      To chyba wersja light tego co można w takich warunkach złapać...

      • 11 5

  • Słaba frekwencja (11)

    Przez fatalną politykę parkingową mało kto zagląda do centrum

    • 64 18

    • Głupoty piszesz.

      Ludzi tyle, że ciężko przejść. Gdyby tak na stałe zamknąć tą ulicę dla samochodów interesy byłyby lepsze.

      • 10 22

    • Nie stać na opłacenie parkingu. Sprzedaj auto (1)

      nie męcz się.

      • 8 17

      • Autem można jeździć tam gdzie się nie płaci , nie trzeba go od razu sprzedawać . A tak w ogóle wiesz gdzie możesz swoje rady schować.

        • 0 0

    • (4)

      W Gdyni jeżdżą autobusy i trolejbusy. Kupuje się bilet, wsiada, można usiąść i można dojechać na miejsce.

      • 9 13

      • Żartujesz

        Kto to jeszcze jeździ autobusami

        • 8 5

      • (1)

        A bilet jest w uj drogi

        • 5 1

        • paliwo jeszcze droższe.

          • 1 4

      • Bilet za 5 zł .

        • 0 0

    • Zobacz zdjecia

      Ciekawe. Pare osób znam. Dzięki tym fotkom bede mogl podje... do ZUS, bo wiem ze sa na zwolnieniu. Korposzczurom nie chcieli dać urlopu

      • 4 2

    • na zdjęciach widać te 'słabą frekwencję' hahahaha

      • 2 2

    • um gdynia??? Istniejecie? Czy widmo?

      Mogliby tam deptak ogarnąć na stałe co to za atrakcja między autami siedzieć

      • 1 2

  • Wypadałoby te Swietojanska przy takiej okazji trochę posprzątać.Sorry , deszcz to zrobi

    • 38 2

  • Z czego tu się cieszyć (3)

    Impreza ciesząca się tak dużym zainteresowaniem, że imprezę ograniczono do ok 250 m. Jakie są fakty : Lokale na ulicy padają jak muchy, te która zostają to pralnie. Ceny kosmiczne. A jeżeli kawałek pizzy w trakcie takiej imprezy to 10 zł, przy cenie całej 30-40 zł, to gratuluję poczucia humoru.

    • 77 11

    • Sluchaj

      Siedź w domu i jedz gruz!

      • 8 22

    • Następna maruda, nudne to już.

      Wieczne narzekactwo. Zostaw komputer, wyjdź z domu , kup sobie coś smacznego do zjedzenia i przestań męczyć bułę.

      • 8 6

    • Masz rację, ceny kosmos

      • 8 1

  • Faralne to coś (4)

    Ceny z kosmosu
    I jedzenie na ulicy jest mało przyjemne.

    • 50 13

    • Na ogół marudzą ci, co im nic nie wyszło.

      Nieudolni.

      • 6 12

    • Ceny z kosmosu hehe (2)

      Rzeczywiście wydać 30zł to kosmos jak cholera. Co za ludzie.

      • 7 6

      • Za kawałek pizzy (1)

        To nie kosmos

        • 4 0

        • nie byłeś- nie pisz

          a nawet nie przeczytałaś /eś artykułu

          • 0 0

  • ciezka robota w tej gastronomii.

    trzeba sie nadygac zeby cokolwiek z tego bylo. bez inwestora jest trudno.
    mowie jako byly pracownik gastro a potem wlasciciel lokalu ok 40 miejsc.

    • 11 11

  • Opinia wyróżniona

    więcej (3)

    Powinno być więcej takich dni kulinarnych w Gdyni. Mamy tylko dwa miesiące wakacji i można to organizować w każdą sobotę. Wszyscy będą bardzo zadowoleni zarówno sprzedawcy ( restauratorzy i nie tylko ) jak i turyści nie mówiąc o mieszkańcach.

    • 38 32

    • Ostatnie podrygi branży restauracyjnej

      Jak naprawdę walnie kryzys (a teraz mamy dopiero przygrywkę) to z rynku wymiecie wszystko poza tanim żarciem.

      • 14 7

    • (1)

      Ja jako mieszkaniec to mi się to nie podoba

      • 5 8

      • Hehe a co się podoba jak nic się nie podoba wniosek hmm

        • 2 3

  • Do przemyślenia (11)

    Żeby ta ulica ożyła to włodarze winni zmniejszyć opłaty parkingowe, a w szczególności wprowadzić darmowe weekendy, zamknąć ruch w obu kierunkach (co daje ten jeden?!) i może jakąś ładną kostkę, do tego trochę zieleni, drzew jakichś - i mamy deptak. Inaczej słabo Lokale w Gdyni znikają na niespotykaną skalę, a szkoda :(

    • 67 11

    • W UM siedzą tacy co z innych prac wylecieli (1)

      Za lenistwo, niewiedzę i niekompetencję, więc nie wymagaj

      • 16 1

      • Urzędy

        Wnioski miesiącami ,,rozpatrują tragedia w gdyni

        • 8 1

    • darmowe weekendy

      Na razie to nie ma darmowych weekendów a i tak nie ma gdzie w centrum zaparkować.... :D Więc to nic nie da w sumie. Bo co to za różnica czy nie zaparkuję za pieniądze czy nie zaparkuję za darmo :D Zgodzę się z zamnięciem tej ulicy :)

      • 8 0

    • Parkingowy cyrk

      Problem parkingowy by rozwiązał jakiś spory parking, w okolicach UM chyba coś budują. Ale żeby ludzie chodzili to te opłaty w weekendy chociaż w dół..

      • 3 1

    • (5)

      Zasadnicza kwestia: knajpy, kawiarnie muszą być otwarte. Wczoraj zeszłam o 21:15 pol świętojańskiej żeby coś było otwarte i dało się zjeść, a jak już znalazłam, to kelnerka na wstępie poinformowała, że za godzinę zamykają. Mamy lato, weekend, z takim podejściem gastronomii nic się nie utrzyma.

      • 6 3

      • (2)

        Widocznie nie opłaca się mało klientów,koszta+pensje

        • 4 0

        • malo klientow bo nie ma gdzie zaparkowac (1)

          • 3 1

          • Deptakiem

            Ani zaparkować ani klimatu przez ruch uliczny, mogliby zamknąć wreszcie te ulice i deptak trzasnąć

            • 1 1

      • Nic dziwnego (1)

        Swietojanska po 19-20 całkowicie umiera, w lokalach sama obsługa

        • 3 1

        • Znów kłamiesz.

          Nigdy nie bywasz na tej ulicy czy robisz to za pieniądze?

          • 0 2

    • Raczej zamknąć dla ruchu samochodowego na stałe.

      • 0 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane