Wiadomości

Kulinarna Świętojańska, czyli wielka restauracja na ulicy

W czasie imprezy na ulicy Świętojańskiej należy spodziewać się tłumów. Swoje stoiska będzie miało ponad trzydziestu gdyńskich restauratorów.
W czasie imprezy na ulicy Świętojańskiej należy spodziewać się tłumów. Swoje stoiska będzie miało ponad trzydziestu gdyńskich restauratorów. fot. Łukasz Głowala/Trojmiasto.pl

Po raz kolejny słynna gdyńska ulica przemieni się na kilka godzin w największą restaurację w mieście. Z okazji sobotniej imprezy Kulinarna Świętojańska ruch samochodowy zostanie wstrzymany, a wzdłuż chodników staną stoiska kilkudziesięciu restauratorów. Ceny dań zaczynać się będą od kilku złotych.



Kulinarna Świętojańska organizowana jest w Gdyni trzeci rok z rzędu i za każdy razem przyciąga coraz więcej osób. W ubiegłym roku zainteresowanie było tak wielkie, że na niektórych stoiskach trzeba było dowozić produkty potrzebne do przygotowania potraw. W sobotę pewnie będzie podobnie, więc warto przybyć bliżej południa niż późnym popołudniem - impreza trwa w godz. 12-18 na odcinku między ulicami Żwirki i Wigury zobacz na mapie GdyniWybickiego zobacz na mapie Gdyni.

Ponad trzydziestu restauratorów



- To świetna okazja, aby zapoznać się z kuchnią gdyńskich restauratorów, których ponad trzydziestu prezentować będzie swoje specjały - mówi Maja Stróżyk z Agencji Rozwoju Gdyni, która organizuje wydarzenia. - Jako organizator nie narzucamy tematyki menu, ale jesteśmy pewni, że na większości stoisk będzie można spróbować tego, co w gdyńskiej kuchni najlepsze. Będzie różnorodnie, nie zabraknie ryb i owoców morza oraz nowoczesnych trendów kulinarnych, z których tutejsi szefowie kuchni czerpią pełnymi garściami.
Najlepszym tego przykładem jest Jacek Fedde, szef kuchni i właściciel autorskiego Fedde Bistro przy Świętojańskiej, a zarazem kurator tegorocznej edycji Kulinarnej Świętojańskiej. Przygotowana przez niego belona została okrzyknięta przez magazyn "Esquire Polska" Produktem Roku 2017. Talentowi Jacka Fedde będzie można się przyjrzeć podczas pokazu gotowania na żywo o godz. 16:15 .

Jedną z atrakcji będą pokazy gotowania na żywo, w których weźmie udział m.in. Diana Volokhova oraz Jacek Fedde.
Jedną z atrakcji będą pokazy gotowania na żywo, w których weźmie udział m.in. Diana Volokhova oraz Jacek Fedde. fot. Lucyna Pęsik/Trojmiasto.pl
Wcześniej, bo o godz. 13:40 będzie można przyjrzeć się drugiej kuratorce imprezy - Dianie Volokhovej. To mistrzyni cukiernictwa oraz finalistka jednej z edycji programu "Masterchef". W Gdyni prowadzi cukiernię ze słodkościami z całego świata Więcej. Gotować na żywo będzie również szef kuchni z hotelu Mercure Gdynia Centrum Tomasz Kaniewski - jego pokaz zaplanowano na godz. 15.

- Pracy szefów kuchni będzie można przyjrzeć się również bezpośrednio na każdym ze stoisk, bo dania przygotowywane będą na oczach przechodniów - mówi Stróżyk. - Doświadczenie poprzednich edycji pokazuje, że będą pozycje w cenie kilku, ale i ponad dwudziestu złotych.
W ramach imprezy odbędzie się również bieg kelnerów, czyli zawody w biegu z tacą, kieliszkiem i butelką wina. Zmagania profesjonalistów, ale i amatorów będzie można oglądać między godz. 12:15 a 13. Zaplanowano również koncert zespołu North Jazz Trio.

Utrudnienia drogowe



Kulinarna Świętojańska spowoduje niewielkie utrudnienia drogowe. Kierowcy wybierający się w sobotę do centrum Gdyni powinni być przygotowani, że od godz. 9 do godz. 20 odcinek ul. Świętojańskiej pomiędzy ulicami Żwirki i Wigury a Wybickiego będzie wyłączony z ruchu samochodowego. Zmianie ulegną również rozkłady kursujących tamtędy trolejbusów.

Opinie (42) 1 zablokowana

  • (3)

    Dania za kilka zł? Super wpadne z całą rodzinka,wezne 25 złoty, na pewno się najemy i opijemy a i na wynos pewnie coś dadzą))

    • 34 10

    • (1)

      Za kilka złotych to najwyżej dostaniesz ogórka kiszonego.

      • 17 2

      • On weźmie 25 złoty, a nie złotych.

        • 3 3

    • buahahaa

      żebyś się nie zdziwił

      • 4 2

  • kulinarna Świętojańska odbywa się na ulicy wśród wielu zamknietych restauracji i lokali czekających na najemce. (7)

    ta ulica umiera:(

    • 66 6

    • zobacz Starowiejską co drugi lokal na wynajem (1)

      • 18 1

      • Wina Tuska!

        • 0 7

    • (4)

      Chcieliscie riviere to macie

      • 17 3

      • ale skont my mielismy wiedziec

        ze sila nabywcza rynku w Gdyni jest na poziomie Pułtuska? Myslelismy ze to tera sie wszystko pootwiera, pewnego dnia wstaniemy z lozek i Gdynia nasza bedzie jak jakies piekne miasto!

        • 16 0

      • Kto chciał?

        • 2 0

      • (1)

        Gryzoń chciał Rivierę, tak jak Budyń Forum.
        Oboje są po tej samej stronie Mocy.

        • 1 0

        • Oboje?

          • 0 0

  • o super

    byłem rok temu i spróbowałem kilku naprawdę świetnych dań, bo cenowo były bardziej przystępne niż normalnie w lokalu.
    W sobotę tez się wybiorę.

    • 13 36

  • ja jednak podziękuje za taki spęd bo pamiętam jakie były opinie o tym rok temu (3)

    czy pełen dramat :)

    • 31 8

    • (1)

      Taaa Horała czeka. Polactwu zawsze zle Tylko narzekać potraficie .Bo to drogo ,bo daleko ,bo Szczurek zły ,Wredny narzekający naród .Nic dobrego z polactwa cebulactwa nie było i nie ma

      • 7 8

      • z ciebie także

        • 5 1

    • Może warto wyrobić sobie własną opinię.

      • 3 3

  • jaka Diana? Volokhova? (4)

    co my jestesmy w jakims amerykanskim serialu? :D moze Wołokowa? tak troche bardziej po naszemu i bardziej po jej.

    czekamy na nowe nazwiska autorow z trojmiasto: Matsiey Nascrent i Peter Veltrovsky

    • 30 10

    • kij
      Ova

      • 2 0

    • (1)

      i Lukas Staphey

      • 4 0

      • znany amator kwasnych jablek

        • 2 0

    • Tak ma pewnie w paszporcie napisane.

      • 3 0

  • roszczeniowy tłum liczy na gratisy a cwany restaurator każe sobie słono płacić

    za resztki jedzenia na plastiku.

    • 29 4

  • świetnie. Wreszcie zamknijcie tą drogę i otwórzcie ludziom, pieszym.

    prosta sprawa.

    Aha. I zlikwidujcie ten gigaparking przy Błyskawicy bo to wiochą trąci. Najlepsze miejsce w Gdyni a zajęte zupełnie przez samochody. Wstyd.

    • 23 11

  • (1)

    To jeszcze proponuje zacząć malowanie bus-pasów na Władka w obu kierunkach, rozkopać więcej Morską , Zamknąć kielecką i równoległe i mamy pierwsze Getto w Polsce w 4 rp ...czy może już mamy 5 rp bo już się gubie:)
    A co do imprezy dań i cen to po pierwsze...gawiedź wszystko łyknie....szkoda tylko że lekko licząc "symboliczna porcja" ma cenę 3 krotności całego dania w restaurcaj przeliczając wagę do ceny i i w dodatku gdzie wtedy jest sanepid:) Bo do mnie to przychodzą co 2 miesiące i w kontakty wkłądają patyczki do uszu :)

    • 13 7

    • Z tej okazji mogliby foodtruck-pasy wymalowac.

      Wykonawca Boczek inventors (firma, ktora wynalazla biurowiec z parkingiem na koszt miasta)

      • 4 0

  • fajny pomysł (1)

    pójdę najeść się z rodziną

    • 6 13

    • To zanim się najesz weż z bankomatu 500 pln:)

      Bo porcja dania na 1 kens będzie kosztować 10 zł:)

      • 10 1

  • Kebsy (1)

    Bendom? Z dosikiem czosneczkowym z tortexa? Na rzatko bendzie sie dzialo z mom Grażyna

    • 11 2

    • Kebasy

      aleś głupi chyba sam nie wiesz co piszesz nie ćpaj tyle

      • 0 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Rozrywka

Od soboty jedzenie tylko na wynos. Nowe obostrzenia dla gastronomii
Nowe obostrzenia: jedzenie tylko na wynos
Tak restauracje radzą sobie z obostrzeniami
Tak restauracje radzą sobie z obostrzeniami

Kultura

Jak zostać aktorem? Opowiada dyrektor Studium Wokalno-Aktorskiego
Jak zostać aktorem?
Książka o chorobie Literacką Książką Roku. Przyznano Nagrody "Wiatr od Morza" 2019
Książka o chorobie Literacką Książką Roku

Nowe lokale

Umiko Sushi

Sushi
Gdynia
Świętojańska 130

Palec do budki

Pizzerie
Gdańsk
Śląska 17A

Bardzo Włosko

Pizzerie
Gdańsk
Przytulna 9U4