• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kulinarna Świętojańska, czyli wielka restauracja na ulicy

Łukasz Stafiej
19 lipca 2018 (artykuł sprzed 5 lat) 
W czasie imprezy na ulicy Świętojańskiej należy spodziewać się tłumów. Swoje stoiska będzie miało ponad trzydziestu gdyńskich restauratorów. W czasie imprezy na ulicy Świętojańskiej należy spodziewać się tłumów. Swoje stoiska będzie miało ponad trzydziestu gdyńskich restauratorów.

Po raz kolejny słynna gdyńska ulica przemieni się na kilka godzin w największą restaurację w mieście. Z okazji sobotniej imprezy Kulinarna Świętojańska ruch samochodowy zostanie wstrzymany, a wzdłuż chodników staną stoiska kilkudziesięciu restauratorów. Ceny dań zaczynać się będą od kilku złotych.



Kulinarna Świętojańska organizowana jest w Gdyni trzeci rok z rzędu i za każdy razem przyciąga coraz więcej osób. W ubiegłym roku zainteresowanie było tak wielkie, że na niektórych stoiskach trzeba było dowozić produkty potrzebne do przygotowania potraw. W sobotę pewnie będzie podobnie, więc warto przybyć bliżej południa niż późnym popołudniem - impreza trwa w godz. 12-18 na odcinku między ulicami Żwirki i Wigury zobacz na mapie GdyniWybickiego zobacz na mapie Gdyni.

Ponad trzydziestu restauratorów



- To świetna okazja, aby zapoznać się z kuchnią gdyńskich restauratorów, których ponad trzydziestu prezentować będzie swoje specjały - mówi Maja Stróżyk z Agencji Rozwoju Gdyni, która organizuje wydarzenia. - Jako organizator nie narzucamy tematyki menu, ale jesteśmy pewni, że na większości stoisk będzie można spróbować tego, co w gdyńskiej kuchni najlepsze. Będzie różnorodnie, nie zabraknie ryb i owoców morza oraz nowoczesnych trendów kulinarnych, z których tutejsi szefowie kuchni czerpią pełnymi garściami.
Najlepszym tego przykładem jest Jacek Fedde, szef kuchni i właściciel autorskiego Fedde Bistro przy Świętojańskiej, a zarazem kurator tegorocznej edycji Kulinarnej Świętojańskiej. Przygotowana przez niego belona została okrzyknięta przez magazyn "Esquire Polska" Produktem Roku 2017. Talentowi Jacka Fedde będzie można się przyjrzeć podczas pokazu gotowania na żywo o godz. 16:15 .

Jedną z atrakcji będą pokazy gotowania na żywo, w których weźmie udział m.in. Diana Volokhova oraz Jacek Fedde. Jedną z atrakcji będą pokazy gotowania na żywo, w których weźmie udział m.in. Diana Volokhova oraz Jacek Fedde.
Wcześniej, bo o godz. 13:40 będzie można przyjrzeć się drugiej kuratorce imprezy - Dianie Volokhovej. To mistrzyni cukiernictwa oraz finalistka jednej z edycji programu "Masterchef". W Gdyni prowadzi cukiernię ze słodkościami z całego świata Więcej. Gotować na żywo będzie również szef kuchni z hotelu Mercure Gdynia Centrum Tomasz Kaniewski - jego pokaz zaplanowano na godz. 15.

- Pracy szefów kuchni będzie można przyjrzeć się również bezpośrednio na każdym ze stoisk, bo dania przygotowywane będą na oczach przechodniów - mówi Stróżyk. - Doświadczenie poprzednich edycji pokazuje, że będą pozycje w cenie kilku, ale i ponad dwudziestu złotych.
W ramach imprezy odbędzie się również bieg kelnerów, czyli zawody w biegu z tacą, kieliszkiem i butelką wina. Zmagania profesjonalistów, ale i amatorów będzie można oglądać między godz. 12:15 a 13. Zaplanowano również koncert zespołu North Jazz Trio.

Utrudnienia drogowe



Kulinarna Świętojańska spowoduje niewielkie utrudnienia drogowe. Kierowcy wybierający się w sobotę do centrum Gdyni powinni być przygotowani, że od godz. 9 do godz. 20 odcinek ul. Świętojańskiej pomiędzy ulicami Żwirki i Wigury a Wybickiego będzie wyłączony z ruchu samochodowego. Zmianie ulegną również rozkłady kursujących tamtędy trolejbusów.

Miejsca

Wydarzenia

Zobacz także

Opinie (42) 1 zablokowana

  • Nic ciekawego :-(

    Zwykle szaraki kupują ciut „naturalnych” lodów a pani wiceprezydent i jej dzieci dostały za darmo.

    • 0 0

  • Skandal, znowu zamykają ulice bo jakaś banda biegaczy musi w centrum miasta truchtac. A wróć. To nie ten powod

    • 1 0

  • kulinarna Świętojańska odbywa się na ulicy wśród wielu zamknietych restauracji i lokali czekających na najemce. (7)

    ta ulica umiera:(

    • 66 6

    • (4)

      Chcieliscie riviere to macie

      • 17 3

      • (1)

        Gryzoń chciał Rivierę, tak jak Budyń Forum.
        Oboje są po tej samej stronie Mocy.

        • 1 0

        • Oboje?

          • 0 0

      • Kto chciał?

        • 2 0

      • ale skont my mielismy wiedziec

        ze sila nabywcza rynku w Gdyni jest na poziomie Pułtuska? Myslelismy ze to tera sie wszystko pootwiera, pewnego dnia wstaniemy z lozek i Gdynia nasza bedzie jak jakies piekne miasto!

        • 16 0

    • zobacz Starowiejską co drugi lokal na wynajem (1)

      • 18 1

      • Wina Tuska!

        • 0 7

  • Prawda jest taka:

    Byłem rok temu, było drogo,nie było żadnych promocji, tłum gapiów. Impreza była nieudana.Pani Wołkowa ma chyba najdroższą cukiernię w województwie pomorskim! Kogo promuje ten portal???

    • 2 0

  • Kebsy (1)

    Bendom? Z dosikiem czosneczkowym z tortexa? Na rzatko bendzie sie dzialo z mom Grażyna

    • 11 2

    • Kebasy

      aleś głupi chyba sam nie wiesz co piszesz nie ćpaj tyle

      • 0 2

  • tam wali ryba (1)

    Z calej wioski o nazwie Gdynia sledzie sie splyna na dokarmianie, pozniej z kolegami na flache i do domu na tarlo

    • 4 7

    • Tobie

      wali w tą zabetonowaną łepetynę cymbale.

      • 1 0

  • A bedzie sledz w smietanie

    Sledz po zydowsku hmmm a moze sledz w oleju

    • 3 0

  • Bez zdjecia wiadomo, ze zakonczenie programu Kulinarna Swietojanska odbedzie sie w muszli....

    • 4 0

  • (1)

    To jeszcze proponuje zacząć malowanie bus-pasów na Władka w obu kierunkach, rozkopać więcej Morską , Zamknąć kielecką i równoległe i mamy pierwsze Getto w Polsce w 4 rp ...czy może już mamy 5 rp bo już się gubie:)
    A co do imprezy dań i cen to po pierwsze...gawiedź wszystko łyknie....szkoda tylko że lekko licząc "symboliczna porcja" ma cenę 3 krotności całego dania w restaurcaj przeliczając wagę do ceny i i w dodatku gdzie wtedy jest sanepid:) Bo do mnie to przychodzą co 2 miesiące i w kontakty wkłądają patyczki do uszu :)

    • 13 7

    • Z tej okazji mogliby foodtruck-pasy wymalowac.

      Wykonawca Boczek inventors (firma, ktora wynalazla biurowiec z parkingiem na koszt miasta)

      • 4 0

  • A napoli mia

    Tez bedzie chlop z sopotu uciekl bo mu nie szlo teraz w gdyni a jak tu nie pojdzie to do tczewa pojdzie

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane