• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kulinarna Świętojańska, czyli wielka restauracja na ulicy

Łukasz Stafiej
19 lipca 2018 (artykuł sprzed 5 lat) 
W czasie imprezy na ulicy Świętojańskiej należy spodziewać się tłumów. Swoje stoiska będzie miało ponad trzydziestu gdyńskich restauratorów. W czasie imprezy na ulicy Świętojańskiej należy spodziewać się tłumów. Swoje stoiska będzie miało ponad trzydziestu gdyńskich restauratorów.

Po raz kolejny słynna gdyńska ulica przemieni się na kilka godzin w największą restaurację w mieście. Z okazji sobotniej imprezy Kulinarna Świętojańska ruch samochodowy zostanie wstrzymany, a wzdłuż chodników staną stoiska kilkudziesięciu restauratorów. Ceny dań zaczynać się będą od kilku złotych.



Kulinarna Świętojańska organizowana jest w Gdyni trzeci rok z rzędu i za każdy razem przyciąga coraz więcej osób. W ubiegłym roku zainteresowanie było tak wielkie, że na niektórych stoiskach trzeba było dowozić produkty potrzebne do przygotowania potraw. W sobotę pewnie będzie podobnie, więc warto przybyć bliżej południa niż późnym popołudniem - impreza trwa w godz. 12-18 na odcinku między ulicami Żwirki i Wigury zobacz na mapie GdyniWybickiego zobacz na mapie Gdyni.

Ponad trzydziestu restauratorów



- To świetna okazja, aby zapoznać się z kuchnią gdyńskich restauratorów, których ponad trzydziestu prezentować będzie swoje specjały - mówi Maja Stróżyk z Agencji Rozwoju Gdyni, która organizuje wydarzenia. - Jako organizator nie narzucamy tematyki menu, ale jesteśmy pewni, że na większości stoisk będzie można spróbować tego, co w gdyńskiej kuchni najlepsze. Będzie różnorodnie, nie zabraknie ryb i owoców morza oraz nowoczesnych trendów kulinarnych, z których tutejsi szefowie kuchni czerpią pełnymi garściami.
Najlepszym tego przykładem jest Jacek Fedde, szef kuchni i właściciel autorskiego Fedde Bistro przy Świętojańskiej, a zarazem kurator tegorocznej edycji Kulinarnej Świętojańskiej. Przygotowana przez niego belona została okrzyknięta przez magazyn "Esquire Polska" Produktem Roku 2017. Talentowi Jacka Fedde będzie można się przyjrzeć podczas pokazu gotowania na żywo o godz. 16:15 .

Jedną z atrakcji będą pokazy gotowania na żywo, w których weźmie udział m.in. Diana Volokhova oraz Jacek Fedde. Jedną z atrakcji będą pokazy gotowania na żywo, w których weźmie udział m.in. Diana Volokhova oraz Jacek Fedde.
Wcześniej, bo o godz. 13:40 będzie można przyjrzeć się drugiej kuratorce imprezy - Dianie Volokhovej. To mistrzyni cukiernictwa oraz finalistka jednej z edycji programu "Masterchef". W Gdyni prowadzi cukiernię ze słodkościami z całego świata Więcej. Gotować na żywo będzie również szef kuchni z hotelu Mercure Gdynia Centrum Tomasz Kaniewski - jego pokaz zaplanowano na godz. 15.

- Pracy szefów kuchni będzie można przyjrzeć się również bezpośrednio na każdym ze stoisk, bo dania przygotowywane będą na oczach przechodniów - mówi Stróżyk. - Doświadczenie poprzednich edycji pokazuje, że będą pozycje w cenie kilku, ale i ponad dwudziestu złotych.
W ramach imprezy odbędzie się również bieg kelnerów, czyli zawody w biegu z tacą, kieliszkiem i butelką wina. Zmagania profesjonalistów, ale i amatorów będzie można oglądać między godz. 12:15 a 13. Zaplanowano również koncert zespołu North Jazz Trio.

Utrudnienia drogowe



Kulinarna Świętojańska spowoduje niewielkie utrudnienia drogowe. Kierowcy wybierający się w sobotę do centrum Gdyni powinni być przygotowani, że od godz. 9 do godz. 20 odcinek ul. Świętojańskiej pomiędzy ulicami Żwirki i Wigury a Wybickiego będzie wyłączony z ruchu samochodowego. Zmianie ulegną również rozkłady kursujących tamtędy trolejbusów.

Miejsca

Wydarzenia

Zobacz także

Opinie (42) 1 zablokowana

  • Nic ciekawego :-(

    Zwykle szaraki kupują ciut „naturalnych” lodów a pani wiceprezydent i jej dzieci dostały za darmo.

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane