- 1 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (63 opinie)
- 2 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (102 opinie)
- 3 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
- 4 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 5 Restauracje idealne dla osób dojrzałych (112 opinii)
- 6 Restauracja po rewolucji Gessler na sprzedaż (155 opinii)
Kulinarna Świętojańska, czyli wielka restauracja na ulicy
19 lipca 2018 (artykuł sprzed 5 lat)
Po raz kolejny słynna gdyńska ulica przemieni się na kilka godzin w największą restaurację w mieście. Z okazji sobotniej imprezy Kulinarna Świętojańska ruch samochodowy zostanie wstrzymany, a wzdłuż chodników staną stoiska kilkudziesięciu restauratorów. Ceny dań zaczynać się będą od kilku złotych.
Kulinarna Świętojańska organizowana jest w Gdyni trzeci rok z rzędu i za każdy razem przyciąga coraz więcej osób. W ubiegłym roku zainteresowanie było tak wielkie, że na niektórych stoiskach trzeba było dowozić produkty potrzebne do przygotowania potraw. W sobotę pewnie będzie podobnie, więc warto przybyć bliżej południa niż późnym popołudniem - impreza trwa w godz. 12-18 na odcinku między ulicami Żwirki i Wigury i Wybickiego .
Ponad trzydziestu restauratorów
- To świetna okazja, aby zapoznać się z kuchnią gdyńskich restauratorów, których ponad trzydziestu prezentować będzie swoje specjały - mówi Maja Stróżyk z Agencji Rozwoju Gdyni, która organizuje wydarzenia. - Jako organizator nie narzucamy tematyki menu, ale jesteśmy pewni, że na większości stoisk będzie można spróbować tego, co w gdyńskiej kuchni najlepsze. Będzie różnorodnie, nie zabraknie ryb i owoców morza oraz nowoczesnych trendów kulinarnych, z których tutejsi szefowie kuchni czerpią pełnymi garściami.
Najlepszym tego przykładem jest Jacek Fedde, szef kuchni i właściciel autorskiego Fedde Bistro przy Świętojańskiej, a zarazem kurator tegorocznej edycji Kulinarnej Świętojańskiej. Przygotowana przez niego belona została okrzyknięta przez magazyn "Esquire Polska" Produktem Roku 2017. Talentowi Jacka Fedde będzie można się przyjrzeć podczas pokazu gotowania na żywo o godz. 16:15 .
Wcześniej, bo o godz. 13:40 będzie można przyjrzeć się drugiej kuratorce imprezy - Dianie Volokhovej. To mistrzyni cukiernictwa oraz finalistka jednej z edycji programu "Masterchef". W Gdyni prowadzi cukiernię ze słodkościami z całego świata Więcej. Gotować na żywo będzie również szef kuchni z hotelu Mercure Gdynia Centrum Tomasz Kaniewski - jego pokaz zaplanowano na godz. 15.
- Pracy szefów kuchni będzie można przyjrzeć się również bezpośrednio na każdym ze stoisk, bo dania przygotowywane będą na oczach przechodniów - mówi Stróżyk. - Doświadczenie poprzednich edycji pokazuje, że będą pozycje w cenie kilku, ale i ponad dwudziestu złotych.
W ramach imprezy odbędzie się również bieg kelnerów, czyli zawody w biegu z tacą, kieliszkiem i butelką wina. Zmagania profesjonalistów, ale i amatorów będzie można oglądać między godz. 12:15 a 13. Zaplanowano również koncert zespołu North Jazz Trio.
Utrudnienia drogowe
Kulinarna Świętojańska spowoduje niewielkie utrudnienia drogowe. Kierowcy wybierający się w sobotę do centrum Gdyni powinni być przygotowani, że od godz. 9 do godz. 20 odcinek ul. Świętojańskiej pomiędzy ulicami Żwirki i Wigury a Wybickiego będzie wyłączony z ruchu samochodowego. Zmianie ulegną również rozkłady kursujących tamtędy trolejbusów.
Miejsca
Wydarzenia
Zobacz także
21 lipca 2018
(73 opinie)