- 1 Jemy na mieście: Whiskey on the Rocks (123 opinie)
- 2 Duża impreza kulinarna znowu w Trójmieście (36 opinii)
- 3 Nowe lokale: pizza, bistro i polska kuchnia (94 opinie)
- 4 Cateringi na święta. Zamów już teraz (64 opinie)
- 5 Smutna prawda o influencerach (158 opinii)
Kulinarne miasteczko kontenerowe. Co zjeść w 100czni?
Otoczone kontenerami patio 100cznia to nie tylko imprezowania, ale również miasteczko gastronomiczne, gdzie zjemy ciekawy i niedostępny nigdzie indziej street-food. Warto wybrać się we wtorek, gdy obowiązuje promocja - wybrane dania kosztują 10 zł.
Gdy 100cznia ruszała w ubiegłe wakacje, mało kto wierzył, że pomysł Alicji Jabłonowskiej i Kuby Łukaszewskiego wypali. Rzeczywistość jednak szybko zweryfikowała opinie niedowiarków. Przestrzeń imprezowo-kulinarna w kontenerowym miasteczku na gdańskich terenach postoczniowych (a dokładniej przy ulicy Stolarzy, czyli nieopodal wiaduktu nad Jana z Kolna ) zyskała sporą popularność i kilka tygodni temu, wraz z rozpoczęciem sezonu letniego, wznowiła działalność.
Oprócz bogatego programu wydarzeń muzycznych czy warsztatowych (więcej informacji można znaleźć w naszym kalendarzu imprez), 100cznia to również ciekawa przestrzeń gastronomiczna. W tworzących zamknięte patio kontenerach ulokowało się dziesięć barów serwujących przeróżne menu. Co ważne, jedzenie, którego po części nie dostaniemy nigdzie indziej w Trójmieście.
Wszystkie imprezy w 100czni w najbliższym czasie
Nowe i rzadko spotykane
W Arancione zjemy przekąski dobrze znane tym, którzy podróżowali Sycylię. Na razie serwowane są dwa specjały: arancini (od 11 zł), czyli smażone w głębokim oleju kule z ryżu arborio z różnymi dodatkami (np. sosem bolognese, prosciutto czy gorgonzolą) oraz canolii (9 zł) - słodkie rurki z kruchego ciasta nadziewane ricottą i bakaliami. Oprócz tego włoskie wino doprawione cytrusami, sokiem pomarańczowym, wanilią i cynamonem (12 zł). Właściciel - zafascynowany sycylijskim street-foodem - planuje wprowadzać do menu kolejne mało znane przekąski.
Z drugiego końca świata, bo aż z Indii inspirację do otwarcia swojego baru przywieźli właściciele Karma Guru. Można było ich już od kilku lat spotkać na różnych kulinarnych festiwalach, teraz na 100czni mają stały punkt. W krótkie karcie prym wiedzie vada pav (15 zł), czyli mumbajski burger wegański - mocno doprawiony kotlet warzywny podawany w maślanej bułce z dodatkami. Zjemy tu również pakorę, czyli różne warzywa smażone w panierce z mąki ciecierzycowej (15 zł) oraz pakorową wariację na temat frytek poutine (19 zł) - tutaj w sosie z "mięsem wegańskim". Na większy głód trzeba pytać o masalę dnia (20 zł), czyli ryż z sosem i dodatkami.
Weganie odnajdą się również przy okienku Sunra, którego właściciel wymyślił i niemalże do perfekcji opracował przepis na orzechowo-warzywną pieczeń, które składa się z mieszanki kilkudziesięciu różnych warzyw, przypraw i ziaren. Fleksy - bo tak się nazywa - ląduje na talerzu w postaci kotleta (15 zł), który można łączyć z przeróżnymi dodatkami, burgera (20 zł) albo tacosów czy wrapa (15 zł), w których zamienia się w rozdrobniony farsz.
W gofrach specjalizuje się natomiast Mecyje - kratkowane placki są tutaj wypiekane na miejscu i podawane w postaci sandwiczy z różnymi dodatkami. Zjemy i słodkiego gofra z masłem orzechowym, masą kajmakową i owocami (13 zł), i wytrawne (od 17 zł), m.in. z kozim serem, grillowanymi warzywami i konfiturą z czerwonej cebuli lub z szynką parmeńską, oliwkami i serem pecorino.
Miłośnicy makaronów powinni zjeść w Morze Pasta, gdzie ten pochodzący z Włoch produkt zagniatany i gotowany jest na miejscu. Świeży makaron możemy wybrać w kilku wersjach (m.in. spaghetti czy pappardelle) i komponować z różnymi mięsami, warzywami, sosami czy serami (każdy składnik ma podaną cenę). Kto woli szybszą opcję, może wybrać jedną z kompozycji już gotowych, m.in. z klopsikami, krewetkami czy pancettą i śmietaną (od 17 zł). Na miejscu zjemy też krem z pomidorów (8 zł).
Znane i lubiane
Mięsożercy wybrać się powinni do Pana Balerona w Pułapce, czyli wspólnej miejscówki sopockiego baru serwującego kanapki z grillowanym antrykotem wołowym, sosem serowym i dodatkami oraz gdańskiego pubu z piwem rzemieślniczym. Bułę w wersji podstawowej zjemy od 19 zł (choć warto spróbować parę złotych droższej opcji z marynowaną dynią i pikantnym relishem), a piwa napijemy się od 9 zł (za szklankę 0,3 zł).
Mięsa nie ma z kolei w ogóle w specjalizującym się w smakach bliskowschodnich Hummuslandzie, gdzie króluje - nomen omen - hummus (16 zł) w kilku odsłonach (jest klasyczny, ale też marchewkowy, dyniowy czy pomidorowy). Można też zamówić wrapa z falafelami (16 zł) albo gęstą zupę harrirę (8 zł).
Pizzę (od 17 zł) w kilku opcjach zamówimy w Oliwie do Ognia, a rolki z sushi (od 10 zł) w Ninja Asian Street Food. Ten ostatni bar to w zasadzie jedyne miejsce z dalekowschodnim jedzeniem w 100czni. Możemy tam również zamówić ramen (od 18 zł) przygotowywany - jak zapewniają właściciele - na długo gotowanym wywarze z kości drobiowych i wołowych z dodatkiem autorskiej esencji tare. Są dwie wersje - z kurczakiem w sosie albo tofu w sosie teriyaki. Oprócz tego w karcie znalazły się dwie inne zupy na mleku kokosowym (19 zł): inspirowana malezyjską laksą z krewetkami i kurczakiem oraz tajska z pastą curry, warzywami i ananasem.
Tanie wtorki
Napoje bezalkoholowe i piwo znajdziemy niemal w każdym lokalu, ale największy wybór oferuje główny bar 100cznia przy wejściu na patio, który jako jedyny sprzedaje również mocniejsze trunki. Za shota zapłacimy 8 zł, za Cuba Libre 12 zł, za Aperol Spritz 17 zł, a za kieliszek prosecco 10 zł. Są też wina, giny, rumy, whisky i kilka klasycznych drinków. Piwo sprzedawane jest od 10 zł.
Miasteczko gastronomiczne w 100czni rusza codziennie o godz. 12 i od niedzieli do czwartku karmi do godz. 23, a w piątki i soboty do godz. 2. Na kulinarny spacer najlepiej wybrać się tutaj we wtorek, kiedy to każdy z lokali przygotowuje promocyjne danie w cenie 10 zł. 100cznia będzie działała na pewno do końca wakacji, a może i we wrześniu. Na miejsce najłatwiej dojść od stacji SKM Stocznia Gdańska albo od przystanku tramwajowego przy Jana z Kolna. Spacer z okolic ECS zajmie kilka minut.
Miejsca
-
100cznia Gdańsk, ks. Jerzego Popiełuszki 5
Opinie (144) ponad 10 zablokowanych
-
2018-06-12 06:12
Jesteś tym co jesz... (10)
- 45 5
-
2018-06-12 07:24
(1)
Więc pewnie wyglądasz jak kilo parówek z biedronki
Hehe- 24 1
-
2018-06-12 09:29
Parówki z Biedronki to Ty szanuj :D
- 12 4
-
2018-06-12 08:53
A dokładniej to jesteś tym co uda Ci się przyswoić(z tego co zjdłeś)
- 6 1
-
2018-06-12 09:02
(2)
Kontenery całe pordzewiałe, tylko czekać jak IP i sanepid się tym zainteresuje
- 9 8
-
2018-06-12 09:51
Przestań pierdzielić
Myślisz, że sprzedają jedzeniówkę bez inspekcji i papierów? Dobry fantasta z Ciebie.
- 7 3
-
2018-06-12 22:40
Inicjatywa Pracownicza?
- 1 0
-
2018-06-12 09:48
Dokładnie. Wolę być zwierzęciem niż rośliną. :)
- 3 0
-
2018-06-12 09:54
Jestem makrelą? (1)
- 0 0
-
2018-06-12 10:23
Nie
Tylko walisz rybą- 1 0
-
2018-06-12 15:00
No to ty wega jesteś burakiem albo kartoflem :-)
Ja jestem łososiem, pstrągiem, rekinem, krewetką, mulem i ośmiornicą.
- 0 0
-
2018-06-12 06:14
Dlaczego brak wpisu "artykuł sponsorowany"? (15)
Mają toalety i bieżącą wodę w tych puszkach?
- 70 36
-
2018-06-12 06:26
Sanepid ma blisko ;)
- 12 1
-
2018-06-12 06:53
Kto wydał zgodę na ustawienie w ten sposób kontenerów? (7)
Obawiam się, że nikt bo jest to raczej samowola budowlana. Postawienie nawet na własnym terenie przyczepy, kontenera, na okres dłuższy niż 3 miesiące wymaga co najmniej zgłoszenia.
Dziwię się, że to funkcjonuje, może redakcja by tym się zajęła a nie reklamowała ten bajzel- 33 52
-
2018-06-12 07:09
(2)
A co Cię to obchodzi?
Ty i tak siedzisz w domu- 34 11
-
2018-06-12 07:26
Przegiąłeś! (1)
Zgłaszam to do płokułatuły
- 12 9
-
2018-06-12 07:31
Ok
Moje ip już masz- 5 1
-
2018-06-12 09:10
ten to chyba s pisu ;-)
- 3 9
-
2018-06-12 11:18
oho, prawacki ból d*py, nie ma flaków i schabowego to już czujesz się nieswojo? (2)
- 7 6
-
2018-06-12 15:02
Siostro! Pacjent gorzej się czuje i majaczy coś... (1)
- 5 3
-
2018-06-12 22:30
prawaki mają tylko kibolskie knajpy śmierdzące moczem
no i boją się tam chodzić, bo można dostać po mordzie za niewłaściwy kolor szalika, od rodaka.
- 2 2
-
2018-06-12 07:59
(5)
Mają i toalety i bierzącą wodę. Wystarczyło sprawdzić a nie oczerniać.
- 40 9
-
2018-06-12 08:58
Nie mają czepków na brody!!!
Sprawdziłem!
- 24 4
-
2018-06-12 09:49
Nikt nie oczernia, tylko pyta. Jesteś nadwrażliwy. (2)
- 8 4
-
2018-06-12 09:52
Ton wypowiedzi sugeruje, że nie mają (1)
więc jego założeniem było oczernianie a nie pytanie.
- 8 8
-
2018-06-12 17:29
no no
chcieli tez pobić pastowanego frajera z gadzinówki Szechtera
to byo widać w ich oczach- 1 0
-
2018-06-12 17:35
czyli jednak bieżącej wody nie mają
- 6 1
-
2018-06-12 06:18
uwielbiam 100cznie (4)
mozna razem z innymi małolatami poszwendac sie w kolko bez celu, postac w tlumie i chodzic zobaczyc. wszystko jest tu fajne albo superfajne!
- 63 11
-
2018-06-12 07:13
(2)
No tak lepiej siedziec na lawce pod blokiem albo przed tv z piwem w jednej rece i z druga reka w majtach jak pokolenie 50-60 latkow
- 11 24
-
2018-06-12 08:07
(1)
co za bzdurny stereotyp, na ławkach już nikt siedzie, nikt nie kroi telefonów takim lamusom jak Ty! :(
- 8 2
-
2018-06-12 09:30
Skąd wziąłeś to krojenie telefonów?
Wkręciło Ci się, bo Sebixy czekają na Ciebie, bo we 3 na jednego to jeszcze strach?- 1 1
-
2018-06-12 08:05
nie, nie, tam wszystko jest mega!
- 4 3
-
2018-06-12 06:18
Co za bzdury (4)
Jak to nie zjemy gdzie indziej?
Karma była we Wrzeszczu ale zmyła się po 3 miesiącach taki to wypas.
Baleron był we Wrzezczu, jest teraz w Sopocie i ma foodtrucka.- 43 8
-
2018-06-12 06:22
(2)
Hummus z Wajdeloty przeniósł się do Metro.
Oliwa do ognia jest we Wrzeszczu i Śródmieściu- 13 1
-
2018-06-12 09:07
A Czarnecki do Poznania po szwedzkim zaborze
- 24 2
-
2018-06-12 09:15
ale tych sycylijskich specjałów i pieczeni nie zjemy nigdzie indziej, chyba o to chodzilo w artykule a nie o całosc jedzenia
- 0 2
-
2018-06-12 09:17
robią tam dania, których nie serwują w innych swoich punktach
ale ciennikarz zapomnial o tym napisac
- 4 1
-
2018-06-12 06:27
Ci wytatuowani i brodaci kucharze. (4)
Sprawiają wrażenie niedomytych. Po prostu boję się brać jedzenie z takich kuchni.
- 98 51
-
2018-06-12 07:25
Nie takie rzeczy bierzesz do buzi i nie narzekasz
- 37 5
-
2018-06-12 09:04
na zdjęciu temu panu baleronowi broda prawie wpada w kanapkę
o fuj.............
- 21 3
-
2018-06-12 09:54
Oooo, mamy tytana higieny
Czempiona wykrywania książeczek sanepidowskich przez jpegi
- 9 7
-
2018-06-12 14:01
dla mnie wygladaja na bezdomnych
pracuja w kontenerze, wygladaja jakby lap nie myli. Na sam widok robi sie niedobrze
- 9 4
-
2018-06-12 06:40
Te kontenery w końcu pospadaja na ludzi i będzie kicha (1)
Przecież one są tylko położone, bez żadnych zabezpieczeń. Wystarczy jeden donos i już w te wakacje nic tam nie otworzą
- 25 45
-
2018-06-12 10:52
Jak na razie to jedynie tobie IQ spadło poniżej normy
- 6 5
-
2018-06-12 07:10
(1)
Byłem tam
Spoko miejscówka
Zarcie ok- 36 13
-
2018-06-12 09:54
tak . Mega tam jest
- 3 3
-
2018-06-12 07:14
Eko wege kłaki z brody (3)
- 77 23
-
2018-06-12 14:03
Dzisiaj Vege jutro Homo... (1)
- 6 3
-
2018-06-12 18:00
Tak daleko bym akurat nie szedł. Mówiłem w kwestii czystej estetyki oraz higieny w gastronomii.
- 2 0
-
2018-06-13 09:43
Zazdro
bo na brodzie koper tylko rośnie? :D
- 1 0
-
2018-06-12 07:40
Pseudo (4)
Żarcie za niemałe pieniądze z kontenera
- 45 12
-
2018-06-12 08:00
No...za dychę.
- 3 4
-
2018-06-12 10:49
Ty, ale chyba nikt Cię tam na siłę nie ciągnie, co?
- 2 8
-
2018-06-12 11:19
Jak to niemałe? Przecież to grosze...
- 1 6
-
2018-06-12 11:20
idź do biedry, kup sobie flaki, bądź szczęśliwy
i odwal się od innych, nikt cię nie zmusza.
- 6 8
-
2018-06-12 07:58
Obługa Oliwy do Ognia niestety pikuje. (10)
Jestem z tym lokalem od początkuz za każdym razem jest coraz gorzej. Chyba czas szukać innej prawdziwej włoskiej pizzy w Gdańsku. Może lepiej się skupić na jednym, dwóch lokalach?
- 20 1
-
2018-06-12 08:07
Bieda umysłowa Januszy w komentarzach zatrważa. (8)
Siedźcie dalej w swoich mieszkankach 43 m2 w wieżowcach i wcinajcie parówki przed LCD z Saturna.
Pewnie piszą to ludzie, którzy śmierdzą w autobusach.- 28 32
-
2018-06-12 09:31
(3)
Uuuuu mamy oświeconego konesera żarcia z kontenerów, popijającego fritz kolę za 9 zł.
- 23 5
-
2018-06-12 09:39
Uuu, koneser Drobimexu i wylewania żółci. (2)
Brawo
- 4 11
-
2018-06-12 09:55
od kiedy krytyka jest wylewaniem żółci? (1)
- 14 2
-
2018-06-12 10:36
Dla lewactwa zawsze
bo nie potrafią argumentować na rzeczy oczywiste
- 6 3
-
2018-06-12 10:12
wypowiedział się żul z "falowca"
- 3 8
-
2018-06-12 10:36
Właśnie świetnie pokreśliłeś bywalców tego rewiru
Sieczka w głowie i opluwanie innych
- 6 3
-
2018-06-12 10:52
nie rób trollingu
poznałem cię
- 1 0
-
2018-06-12 14:03
Kenny, opowiedz swojemu chlopakowi
jakiego zarta walnesles w internnecie dzis, ze smiechu az lunch od pana brody popusci
- 1 0
-
2018-06-12 10:16
to idz na szeroką, dwie obok siebie doskonałe pizze, la cucina i ta druga na F (nie pamietam nazwy, ale kiedyś była tam cafe bacalia)
- 2 3
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.