• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kulinarne miasteczko kontenerowe. Co zjeść w 100czni?

Łukasz Stafiej
12 czerwca 2018 (artykuł sprzed 5 lat) 
100cznia to miasteczko kontenerowe nieopodal wiaduktu Jerzego Popiełuszki. Można tam zjeść codziennie od godz. 12. 100cznia to miasteczko kontenerowe nieopodal wiaduktu Jerzego Popiełuszki. Można tam zjeść codziennie od godz. 12.

Otoczone kontenerami patio 100cznia to nie tylko imprezowania, ale również miasteczko gastronomiczne, gdzie zjemy ciekawy i niedostępny nigdzie indziej street-food. Warto wybrać się we wtorek, gdy obowiązuje promocja - wybrane dania kosztują 10 zł.



Gdy 100cznia ruszała w ubiegłe wakacje, mało kto wierzył, że pomysł Alicji JabłonowskiejKuby Łukaszewskiego wypali. Rzeczywistość jednak szybko zweryfikowała opinie niedowiarków. Przestrzeń imprezowo-kulinarna w kontenerowym miasteczku na gdańskich terenach postoczniowych (a dokładniej przy ulicy Stolarzy, czyli nieopodal wiaduktu nad Jana z Kolna zobacz na mapie Gdańska) zyskała sporą popularność i kilka tygodni temu, wraz z rozpoczęciem sezonu letniego, wznowiła działalność.

Oprócz bogatego programu wydarzeń muzycznych czy warsztatowych (więcej informacji można znaleźć w naszym kalendarzu imprez), 100cznia to również ciekawa przestrzeń gastronomiczna. W tworzących zamknięte patio kontenerach ulokowało się dziesięć barów serwujących przeróżne menu. Co ważne, jedzenie, którego po części nie dostaniemy nigdzie indziej w Trójmieście.

Wszystkie imprezy w 100czni w najbliższym czasie


  • Karma Guru karmi hinduskim, wegańskim street-foodem, m.in. vada pav.
  • W Morze Pasta zjemy świeże, robione na miejscu makarony.
  • Mecyje to bar z goframi - słodkimi i wytrawnymi.
  • Sunra specjalizuje się w pieczenie orzechowo-warzywnej z dodatkami.
  • W Arancione zjemy przekąski dobrze znane tym, którzy podróżowali Sycylię.

Nowe i rzadko spotykane



W Arancione zjemy przekąski dobrze znane tym, którzy podróżowali Sycylię. Na razie serwowane są dwa specjały: arancini (od 11 zł), czyli smażone w głębokim oleju kule z ryżu arborio z różnymi dodatkami (np. sosem bolognese, prosciutto czy gorgonzolą) oraz canolii (9 zł) - słodkie rurki z kruchego ciasta nadziewane ricottą i bakaliami. Oprócz tego włoskie wino doprawione cytrusami, sokiem pomarańczowym, wanilią i cynamonem (12 zł). Właściciel - zafascynowany sycylijskim street-foodem - planuje wprowadzać do menu kolejne mało znane przekąski.

Z drugiego końca świata, bo aż z Indii inspirację do otwarcia swojego baru przywieźli właściciele Karma Guru. Można było ich już od kilku lat spotkać na różnych kulinarnych festiwalach, teraz na 100czni mają stały punkt. W krótkie karcie prym wiedzie vada pav (15 zł), czyli mumbajski burger wegański - mocno doprawiony kotlet warzywny podawany w maślanej bułce z dodatkami. Zjemy tu również pakorę, czyli różne warzywa smażone w panierce z mąki ciecierzycowej (15 zł) oraz pakorową wariację na temat frytek poutine (19 zł) - tutaj w sosie z "mięsem wegańskim". Na większy głód trzeba pytać o masalę dnia (20 zł), czyli ryż z sosem i dodatkami.

Weganie odnajdą się również przy okienku Sunra, którego właściciel wymyślił i niemalże do perfekcji opracował przepis na orzechowo-warzywną pieczeń, które składa się z mieszanki kilkudziesięciu różnych warzyw, przypraw i ziaren. Fleksy - bo tak się nazywa - ląduje na talerzu w postaci kotleta (15 zł), który można łączyć z przeróżnymi dodatkami, burgera (20 zł) albo tacosów czy wrapa (15 zł), w których zamienia się w rozdrobniony farsz.

W gofrach specjalizuje się natomiast Mecyje - kratkowane placki są tutaj wypiekane na miejscu i podawane w postaci sandwiczy z różnymi dodatkami. Zjemy i słodkiego gofra z masłem orzechowym, masą kajmakową i owocami (13 zł), i wytrawne (od 17 zł), m.in. z kozim serem, grillowanymi warzywami i konfiturą z czerwonej cebuli lub z szynką parmeńską, oliwkami i serem pecorino.

Miłośnicy makaronów powinni zjeść w Morze Pasta, gdzie ten pochodzący z Włoch produkt zagniatany i gotowany jest na miejscu. Świeży makaron możemy wybrać w kilku wersjach (m.in. spaghetti czy pappardelle) i komponować z różnymi mięsami, warzywami, sosami czy serami (każdy składnik ma podaną cenę). Kto woli szybszą opcję, może wybrać jedną z kompozycji już gotowych, m.in. z klopsikami, krewetkami czy pancettą i śmietaną (od 17 zł). Na miejscu zjemy też krem z pomidorów (8 zł).

  • Pan Baleron serwuje kanapki ze stekiem i sosem serowym, a czasem można załapać się u niego na hot-doga z majonezem bekonowym.
  • Hummusland specjalizuje się w hummusie i falafelach.
  • W Oliwie do Ognia zjemy pizzę.
  • W Ninja Asian Street Food zjemy rolki sushi oraz ramen.

Znane i lubiane



Mięsożercy wybrać się powinni do Pana Balerona w Pułapce, czyli wspólnej miejscówki sopockiego baru serwującego kanapki z grillowanym antrykotem wołowym, sosem serowym i dodatkami oraz gdańskiego pubu z piwem rzemieślniczym. Bułę w wersji podstawowej zjemy od 19 zł (choć warto spróbować parę złotych droższej opcji z marynowaną dynią i pikantnym relishem), a piwa napijemy się od 9 zł (za szklankę 0,3 zł).

Mięsa nie ma z kolei w ogóle w specjalizującym się w smakach bliskowschodnich Hummuslandzie, gdzie króluje - nomen omen - hummus (16 zł) w kilku odsłonach (jest klasyczny, ale też marchewkowy, dyniowy czy pomidorowy). Można też zamówić wrapa z falafelami (16 zł) albo gęstą zupę harrirę (8 zł).

Pizzę (od 17 zł) w kilku opcjach zamówimy w Oliwie do Ognia, a rolki z sushi (od 10 zł) w Ninja Asian Street Food. Ten ostatni bar to w zasadzie jedyne miejsce z dalekowschodnim jedzeniem w 100czni. Możemy tam również zamówić ramen (od 18 zł) przygotowywany - jak zapewniają właściciele - na długo gotowanym wywarze z kości drobiowych i wołowych z dodatkiem autorskiej esencji tare. Są dwie wersje - z kurczakiem w sosie albo tofu w sosie teriyaki. Oprócz tego w karcie znalazły się dwie inne zupy na mleku kokosowym (19 zł): inspirowana malezyjską laksą z krewetkami i kurczakiem oraz tajska z pastą curry, warzywami i ananasem.

Wieczorami 100cznia zamienia się w plenerowy klub, za dnia można tam zjeść. Najlepiej we wtorek, gdy obowiązuje promocja na wybrane dania za 10 zł. Wieczorami 100cznia zamienia się w plenerowy klub, za dnia można tam zjeść. Najlepiej we wtorek, gdy obowiązuje promocja na wybrane dania za 10 zł.

Tanie wtorki



Napoje bezalkoholowe i piwo znajdziemy niemal w każdym lokalu, ale największy wybór oferuje główny bar 100cznia przy wejściu na patio, który jako jedyny sprzedaje również mocniejsze trunki. Za shota zapłacimy 8 zł, za Cuba Libre 12 zł, za Aperol Spritz 17 zł, a za kieliszek prosecco 10 zł. Są też wina, giny, rumy, whisky i kilka klasycznych drinków. Piwo sprzedawane jest od 10 zł.

Miasteczko gastronomiczne w 100czni rusza codziennie o godz. 12 i od niedzieli do czwartku karmi do godz. 23, a w piątki i soboty do godz. 2. Na kulinarny spacer najlepiej wybrać się tutaj we wtorek, kiedy to każdy z lokali przygotowuje promocyjne danie w cenie 10 zł. 100cznia będzie działała na pewno do końca wakacji, a może i we wrześniu. Na miejsce najłatwiej dojść od stacji SKM Stocznia Gdańska albo od przystanku tramwajowego przy Jana z Kolna. Spacer z okolic ECS zajmie kilka minut.

Miejsca

Opinie (144) ponad 10 zablokowanych

  • Piwa z pułapki są warte swojej ceny pyszności i przyjemnie po nich szumi nie otumania jak koncerniaki

    • 4 9

  • Oj tam każdy krytykuje, że hipsterzy, że za drogo... a fajnie czasem wyjść i zjeść w jakimś innym, nowym miejscu niż McDonald, KFC i kebaby.

    • 10 3

  • czyli nie idzie skoro reklama leci (2)

    drogo i niedochodowo temu reklamują,
    po 2 miejsce słabe

    • 4 2

    • T jesteś słaby
      McDonald też się reklamuje a jakos mu idzie.
      Sam pewnie dziecku robisz tam urodziny

      • 0 1

    • Nie idzie? Oj widać, że nie byłeś... tam jest zawsze mnóstwo ludzi.

      • 1 1

  • Specjalizowac sie w gorfach to tak jak byc (3)

    specjalistą w robieniu jajecznicy. Nie róbmy kuchni z przekasek ktorych zrobienie jest tak trudne jak wiazanie buta.
    Mecyje to nie jest dobra kuchnia.

    • 10 6

    • Na bank robisz slaba jajecznice zatem.

      • 3 5

    • Makaron też można zrobic w domu, więc po co włoskie knajpy, tak samo burgery, więc po co Mcdonald, można by wymieniać...

      • 1 1

    • Ja umiem przyrządzić rybę Fugu. Wchodzisz w to ?

      • 0 1

  • (2)

    Najlepsze jest to co przygotujmy sami trochę wyobraźni i kreatywności...
    Nie wspominając o oszczędności portfela.
    Krótko i na temat.
    Dobrego dnia ;)

    • 6 6

    • (1)

      No raczej, kino też nie jest potrzebne bo film można sobie zobaczyć w necie, do muzeum też nie trzeba. Ogólnie wszystko możemy sami, najlepiej siedzieć w domu z kanapką z serem z Biedronki i cieszyć się, że przyoszczędziło się pieniądze

      • 4 1

      • I gra gitara ;)
        Poco przepłacać ;) można ze znajomymi przygotować produkty w koszyku i na łąkę proste jak barszcz ;)

        • 1 0

  • i te włosy z brody w hot dogu haha (1)

    • 6 2

    • ciekawe czy myje ręce po siku w takim kontenerze...

      • 2 0

  • La familia najlepsza o!

    • 0 1

  • Miejsce totalnej hipsterki (3)

    Masakra

    • 10 5

    • (2)

      Hispterzy już się skończyli, teraz na topie są chłopcy w ciasnych spodniach i ich dziewczyny ,które chcą wygladać jak faceci.

      • 2 2

      • (1)

        No niestety ;) to nie czasy mężczyzn... roczniki ponizej 90 w dół się nie ubierają w obcisłe portki jak chcą wyglądać jak mężczyźni
        Co to za facet w obcisłych portach że ściągaczami i z krokiem na kolanach
        Utopia męskości....

        • 2 0

        • za 10 lat tak będziesz się ubierał, jak przestanie być modne

          pamiętam jak w latach 90 tych można było oberwać od skina, jak się wyglądało inaczej - kolczyk, tatuaż, czy farbowane włosy. Dziś naziole tak sami się noszą.

          • 0 0

  • piwa napijemy się od 9 zł (za szklankę 0,3 zł).

    na bogato

    • 2 0

  • Bylem tam wczoraj z moim chlopakiem. Cool miejscowka.

    Szczegolnie polecam wieczorne imprezy z niezlymi przekaskami :-)

    • 2 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane