Kulinarne szaleństwo na sopockim molo - nadchodzi Slow Fest Sopot

Zobacz naszą relację z ubiegłorocznego Slow Food Fest:

Dwustu kucharzy artystów - pasjonatów, ok. 70 restauracji, kilkunastu wystawców, wykłady i szkolenia, ale przede wszystkim ogromny, 200-metrowy stół, przy którym za 30 zł będzie można skosztować serwowanych specjałów oraz spotkać się z zaproszonymi gośćmi - to tylko niektóre aktrakcje nadchodzącego Slow Fest Sopot. Wydarzenie odbędzie się w najbliższy weekend 25-26 czerwca w godz. 11-18 na sopockim molo zobacz na mapie Sopotu.



Już po raz czwarty sopockie molo zostanie oddane we władanie smakoszom. W najbliższy weekend przy wspólnym stole spotkają się ci, dla których jedzenie jest pasją, a przyrządzanie go - sztuką.

- Można powiedzieć, że ruch Slow Food osiągnął swój cel powodując efekt domina i stając się inspiracją dla wielu ruchów i mód kulinarnych. Dlatego też chcę tu, na Pomorzu, rozruszać tę najstarszą i największą na świecie organizację promującą między innymi lokalne tradycje kulinarne - mówi Wojciech Radtke, główny organizator festiwalu.
Slow Fest Sopot to dla łasuchów przede wszystkim okazja do degustacji potraw wykreowanych przez największych artystów w swoim fachu (koszt karnetu upoważniającego do degustacji 6 potraw wynosi 30 zł, osoby nie posiadające Karty Sopockiej zapłacą również za wstęp na molo - zobacz cennik).

Tak jak w latach ubiegłych, będzie można zrobić zakupy na stoiskach ze zdrową żywnością i produktami regionalnymi. Festiwal to również okazja do zgłębienia wiedzy na temat idei Slow Food podczas licznych wykładów, szkoleń i prezentacji z zakresu m.in. produkcji, upraw, etyki a także wiedzy o odżywianiu i gotowaniu.

Slow Fest Sopot to dla łasuchów przede wszystkim okazja do degustacji potraw wykreowanych przez największych artystów w swoim fachu (koszt karnetu upoważniającego do degustacji 6 potraw wynosi 30 zł, osoby nie posiadające Karty Sopockiej zapłacą również za wstęp na molo).
Slow Fest Sopot to dla łasuchów przede wszystkim okazja do degustacji potraw wykreowanych przez największych artystów w swoim fachu (koszt karnetu upoważniającego do degustacji 6 potraw wynosi 30 zł, osoby nie posiadające Karty Sopockiej zapłacą również za wstęp na molo). fot. Monika Goldszmidt- Czarniak
Przede wszystkim jednak będzie to znakomita okazja do spotkań i rozmów. Przy stole, z osobami odwiedzającymi imprezę, spotkają się m.in. Reni Jusis, Tymon Tymański, Przemysław Bluszcz, Robert Makłowicz, Tomek Jakubiak, a także blogerzy i dziennikarze kulinarni.

- Przy jednym stole wszyscy są równi, bo stół jest miejscem spotkań, wymiany wiedzy czy budowania relacji. Dla gości mniej majętnych to dobra okazja, by spróbować kuchni na światowym poziomie za jedyne 5 zł, dla kucharzy, by wyjść z kuchni i spotkać się z konsumentami, skonfrontować swoje przepisy oraz kunszt kulinarny, a dla restauracji to natomiast ogromna promocja, ponieważ festiwal ma zasięg międzynarodowy - mówi Radtke.
Dodatkową atrakcją będą konkursy z nagrodami ufundowanymi przez partnerów festiwalu. Na zwycięzców czekają m.in. zestawy filiżanek z limitowanej serii Illym eko, produkty eko, bony zakupowe i inne.

- Formuła będzie spontaniczna, a zasady ustalimy podczas festiwalu - zdradza Wojciech Radtke. - Pytania będą dotyczyły dań, produktów, smaku, itp. i zapewniam, że będą to pytania łatwe. W trakcie trwania festiwalu konkursów odbędzie się kilka, a nagrody zostaną wręczone natychmiast po ogłoszeniu wyników.
Organizatorzy zapewniają, że różnorodność potraw zaspokoi najwybredniejsze gusta. Przy jednym stole będzie można spróbować wariacje festiwalowe wspaniałych kucharzy, a każdy z nich przygotuje autorskie interpretacje dań w oparciu o przekazane przez organizatora produkty.

W menu znajdą się m. in. dania z ryb bałtyckich, atlantyckich i słodkowodnych
dania z owoców morza, dania z wołowiny, jagnięciny, wieprzowiny, dania greckie, japońskie, francuskie, włoskie, marokańskie, tajskie, hiszpańskie, polskie, szwedzkie, norweskie, dania egzotyczne, dania wegańskie i wegetariańskie, zupy, różnorodne wypieki, słodycze, desery, soki, napoje, wody, polskie wina i cydr, firmowa potrawa kurortu tzw. "Sopocki śledzik" oraz wiele unikatowych produktów i potraw z regionu.

Opinie (56) 1 zablokowana

  • błagam (7)

    tylko nie piszcie że za drogo

    • 10 33

    • Poczekaj, aż ten tekst znajdzie Szpilek (5)

      • 9 4

      • Ten troll osiągnął jedno: stał się znany (4)

        jak celebryta. Niczego nie osiągnąwszy oprócz zaistnienia w mediach.

        • 2 6

        • Doprowadzili do tego sami internauci. (3)

          Odpowiadali mu, "łapkowali" w górę czy w dół, wspominali o nim, a potem zdziwienie, frustracja i bezsilność, że troll jest wszędzie i o każdej porze.

          A przecież zignorowanie nie wymaga wysiłku...

          • 8 6

          • to ciebie powinno się ignorować zawistny krasnalu (2)

            • 1 8

            • za drogo....

              • 13 1

            • To zignoruj, dlaczego mi odpowiadasz?

              • 3 0

    • Za drogo, za drogo po trzykroć za drogo!

      • 6 1

  • (5)

    za 3 dychy mam 2 kilo karkówy i piwo

    • 49 12

    • za drogo!

      • 7 1

    • Albo 15 kilo ziemniaków

      • 6 1

    • Janusz, zostań w domu

      i zrób gryla na balkonie

      • 10 2

    • I pusty łeb od tego szitu

      • 2 0

    • chyba z hurtowni

      • 1 0

  • no ja byłem i więcej na pewno nie pójdę (4)

    serwowali kapustę, którą najchętniej jadły starsze panie po 40tce, wystarczyło kilka minut żeby atmosfera zrobiła się gęsta i nieprzyjemna

    • 22 15

    • (1)

      "starsze panie po 40-tce" ale mi poprawiles humor :)

      • 21 4

      • drobiazg niunia

        • 4 1

    • nie obiecuj...

      poczułem ukłucie żądzy :::::::::) idę

      • 1 0

    • za mało kminku

      • 0 0

  • To co na "zachodzie" jest standardem, u nas nazwano kulinarnym szalenstwem (3)

    • 25 6

    • to co w indiach jest standardem u nas trafia na smietnik (2)

      tak mędrkować można bez końca, więc zamilcz!

      • 8 7

      • a my aspirujemy do zachodu czy do dalekiego wschodu ? (1)

        • 6 5

        • Przecież jesteśmy cały czas na dorobku.

          Nie stać, nas abyśmy wszyscy pili szampana i spożywali kawior podczas corocznego urlopu na Bali...

          PS sarkazm.

          • 4 3

  • (2)

    świetnie - już chciałam iść ale 70 restauracji a ja mam tylko 6 spróbować - a na resztę mam sobie popatrzeć?! Zróbcie porządne targi, gdzie za wjazd płaci się 100zł osoba i można iść popróbować wszystkiego.

    • 25 6

    • wystarczy ci! (1)

      • 0 4

      • Te 15 najciekawszych można spokojnie spróbować - jak dostajesz porcję wielkości większego koreczka - żeby sprawdzić smak, dzięki temu jak zasmakuje już wiesz do której knajpy jechać na obiad.

        • 2 1

  • To jakaś kpina. Czego to nie wymyślą ,żeby zedrzeć z ludzi kasę. 30 zł + wstęp na molo 7,50 zł daje razem kwotę za którą robię (1)

    2 obiady na 3 osoby. Albo idę na pyszną pizzę.

    • 37 11

    • I co marudzisz

      Jak nie chcesz czy nie nie stać to nie idź. Tylko przestań narzekać. Zezryj coś w domu i zapis piwem za 1.5.

      • 8 4

  • Mam nadzieję, że będzie lało i grzmiało (4)

    Molo powinno być wolne od komerchy. Jedynie wata cukrowa, samochodziki dla szkrabów (w części przed molo) i fotograf.

    • 29 11

    • dziadku, komuna się skończyła! (3)

      • 5 11

      • Powiedz to KODerastom i KODomitom ormowcu:-) (2)

        • 5 10

        • Ładną macie grypserę teraz

          Dostajecie z rozdzielnika w mailu duszpasterskim z centrali?

          • 6 0

        • kto tego trola obudzil. Tak dlugo byl spokoj.

          • 0 0

  • ale bedzie Reni Jusis :-) i Tymon Tymonski (5)

    czyli Polskie G. Jedzonko bedzie- Pychotka, palce lizac... i 36.6 stopni wiec moze i salmonella wpadnie na degustacje. A Wy bez karnetu mozecie tylko popatrzec przed wejsciem na molo jak elyta bedzie konsumowac wspolczesna kuchnie polska.

    • 20 5

    • Makłowicz? Kto promuje tego durnia? (4)

      Dobrze zrobili go Paranienormalni.
      youtube.com/watch?v=LpIOv99znWA

      • 2 9

      • Obsobaczyć Makłowicza, ale zachwycać się Paranienormalnymi (3)

        to dopiero gust i smak.

        • 10 1

        • Rozumiem, że ty rżysz z Neonówki? (2)

          Cóż, jeden woli blondynki, a inny jak mu capi spod pachy.

          • 1 6

          • Polska scena kabaretowa dawno umarła. (1)

            A jeśli capi ci spod pachy, to proponuję abyś się umył, to pomaga, naprawdę.

            • 9 0

            • Polecam Kabaret Hrabi

              tylko się obawiam czy masz tak wysublimowane poczucie humoru. Zainteresuj się swoim życie, o pachy dbam sam, rym cym cym kolejny rym.

              • 2 3

  • w zeszłym roku 5 zł, teraz 30 (5)

    Kucharze w kitkach, z brodą. Dania położone na deseczce, maźnięte sosem, do tego rzucone trzy szyszki i kamyczki. A wszystko obsypane puree z batatów i mielonego rozmarynu
    i oto cały sekret slow food

    • 30 2

    • 30 zł to przynajmniej będzie mniej januszów (4)

      w sandałach i krotkich gaciach

      • 5 6

      • Tak ale więcej będzie gderających na tym forum (2)

        Oj jaki ja biedny nie stać mnie, a czemu tak drogo a dlaczego oni mają brody. I kurcze i za wstęp na koło musze płacić. Katastrofa

        • 2 5

        • *molo

          • 1 0

        • narzekam nie dlatego, ze kosztuje to 30 zl ale za zdzieranie za wstep na molo

          to jest celowe dzialanie wladz miasta. Tutaj powinno zjawic sie CBA

          • 2 2

      • Skarpety!!! Zapomniałeś o skarpetach do sandałów !

        Cóż za niecne przeoczenie ;)

        • 1 0

  • brawo za artykuł PRZED wydarzeniem (2)

    • 15 2

    • zle przecztales, to juz bylo, artykul jest PO

      • 2 1

    • ja bym sie tak nie cieszyl

      na pewno sprawdzilbym te informacje na innym portalu...
      ostatnio trojmiasto.pl ma same wtopy jesli chodzi o informacje dot. imprez,
      a to impreza w innym miejscu niz podane przez ten portal, a to w innym dniu, albo platna, a potral podal, ze bezplatna....

      • 2 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

BUFET WŁOSKI Pasta e Vino
BUFET WŁOSKI Pasta e Vino
degustacja
g. 18:00 - 22:30
Sopot, Sheraton
World Class Cocktail 2021
World Class Cocktail 2021
degustacja
lip 7-1.08
Trójmiasto
Do śniadania kieliszek Prosseco za 6zł
Do śniadania kieliszek Prosseco za 6zł
degustacja
lip 18-31
g. 08:00 - 13:00
Sopot, Kulinarny Motyw

Nowe Lokale

Wkrótce otwarcie