• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kulinarny weekend w Trójmieście. Kawa, wino, wege i fine dining

Magda Mielke
10 marca 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
Festiwale kulinarne są doskonałą okazją, aby zaznajomić się z aktualnymi trendami, spróbować nowych smaków, jak i uzupełnić zapasy. Odwiedzając Festiwal Kawy można posmakować różnych rodzajów kaw, parzonych różnymi metodami, a także posłuchać rad doświadczonych baristów.
Festiwale kulinarne są doskonałą okazją, aby zaznajomić się z aktualnymi trendami, spróbować nowych smaków, jak i uzupełnić zapasy. Odwiedzając Festiwal Kawy można posmakować różnych rodzajów kaw, parzonych różnymi metodami, a także posłuchać rad doświadczonych baristów.

Nadchodzący weekend zapowiada się bardzo ciekawie i... kulinarnie. Święto kuchni wege, festiwal kawy i czekolady, degustacja wina, wykwintna kolacja przygotowana przez wybitnych szefów kuchni i urodziny food hallu - jest w czym wybierać.



Imprezy kulinarne w Trójmieście


Najciekawiej zapowiada się:

Wege Festiwal, 12-13 marca



Już w ten weekend, 12 (godz. 12-20) i 13 marca (godz. 12-18) na Polsat Plus Arenie Gdańsk odbędzie się Wege Festiwal. Impreza zrzesza wegańskie i wegetariańskie restauracje i małe manufaktury z całej Polski. To doskonała okazja, aby spróbować najlepszej kuchni polskich wege restauracji. Organizatorzy zapowiadają, że zjeść będzie można przepyszne falafele, hummusy i wege burgery, wegański pad thai i duży wybór wegańskiej kuchni azjatyckiej. Mają pojawić się też odsłony domowych dań, zup, kuchnie świata, desery i ciasta.

Wege Festiwal to też okazja, aby zaopatrzyć się w wege produkty niedostępne w sklepach - wyjątkowe przyprawy, zioła, suplementy, przetwory, herbaty i słodycze. Poza produktami spożywczymi, ze swoimi wyrobami na festiwalu zjawią się też projektanci promujący modę bez dodatków skór czy futer, a także nabyć będzie można książki, kosmetyki cruelty free i produkty dla dzieci.

Festiwal Kawy i Czekolady, 12-13 marca



Wege Festiwalowi towarzyszyć będzie impreza, której nie może sobie odpuścić żaden fan kawy, herbaty, czekolady i wszelkich słodkości. Festiwal kawy i czekolady to wydarzenie, na którym spotkać można przeróżnych wystawców, którzy w swojej ofercie mają kawy z różnych zakątków świata i unikalne herbaty. Będzie można skosztować tych pyszności na miejscu, ale również zakupić ziarna i świeżo mieloną kawę do domu. Nie zabraknie też stoisk, na których znajdziecie różnego rodzaju kawowe akcesoria i dodatki.

Przyjadą także czekoladnicy z całego kraju z czekoladami mlecznymi, gorzkimi, wegańskimi, płynnymi, dekoracyjnymi, owocami w czekoladzie, ciastami, ciasteczkami i karmelkami. Impreza - tak samo jak Wege Festiwal - odbędzie się 12 marca w godz. 12-20 i 13 marca w godz. 12-18 na Polsat Plus Arena Gdańsk.


Piątkowe podróże z winem w Domu Zdrojowym, 11 marca



Wyjątkowe degustacje, które pozwalają przenieść się do wybranego regionu winiarskiego odbywają się co piątek w Domu Zdrojowym w Brzeźnie. Tym razem będzie się można wybrać w podróż do Hiszpanii. Wina oraz ciekawe opowieści o miejscu ich pochodzenia to tylko namiastka tego, czego będzie można doświadczyć. Spróbować będzie można pięciu szczepów win i dopasowanych do nich przekąsek. Spotkanie prowadzone będzie w konwencji zabawnej dyskusji pomiędzy uczestnikami i prezenterem i potrwa ok. 90 minut. Bilety w cenie 129 zł są jeszcze do nabycia.

W piątek, 11 marca odbędzie się kolacja dwóch autorytetów świata fine dining'u. Andoni Luis Aduriz i Paco Pérez przygotują autorskie menu. W piątek, 11 marca odbędzie się kolacja dwóch autorytetów świata fine dining'u. Andoni Luis Aduriz i Paco Pérez przygotują autorskie menu.

Kolacja z autorskim menu: Andoni Luis Aduriz i Paco Pérez, 11 marca



Wyjątkowa, unikalna na skalę Europy kolacja odbędzie się w piątek, 11 marca w restauracji Arco by Paco Pérez. Wybitni szefowie kuchni: Andoni Luis Aduriz (numer 3. w światowej liście The Best Chef Awards 2021, Szef Kuchni restauracji Mugaritz - uważanej za jedną z najlepszych restauracji na świecie, określany mianem jednego z najbardziej wpływowych szefów kuchni) wspólnie z Paco Pérezem przygotują kolację, będącą popisem ich nieograniczonej kreatywności, doświadczenia i wspólnej miłości do gotowania. To nie będzie zwykła wizyta w restauracji, lecz wejście do świata kuchni, która jest sztuką na najwyższym poziomie. Koszt menu degustacyjnego wynosi: 1100 zł za osobę. Dobór wina dodatkowa płatny 500 zł/os.

Czy wypada się dobrze bawić, gdy za wschodnią granicą trwa wojna?



Urodziny Słonego Spichlerza, 11-13 marca



Od piątku do niedzieli warto też odwiedzić Słony Spichlerz. Pierwszy gdański food hall w ten weekend będzie świętował swoje urodziny. To dobra okazja, aby przy okazji spaceru wpaść i spróbować kulinarnych propozycji przygotowanych przez kilka znajdujących się tu lokali, m.in. burgerów Sexy Bull, ciast od Błogo, makaronów Pasty Miasta czy pizzy z Czerwonego Pieca. Ponadto, w piątek i sobotę zagrają tu trójmiejscy DJ'e, serwowany będzie urodzinowy tort i shoty dla gości. Przez cały weekend w Salty Barze dostępny będzie urodzinowy koktajl w promocyjnej cenie. Na niedzielę zaś zaplanowano animacje dla dzieci. Weekend zakończy się hucznie podczas kolejnej odsłony Gastroparty - SłonoPoRobocie.

Słony Spichlerz szykuje na ten weekend kilka atrakcji w związku ze swoimi urodzinami. Słony Spichlerz szykuje na ten weekend kilka atrakcji w związku ze swoimi urodzinami.

Wydarzenia

Festiwal Kawy i Czekolady w Gdańsku (1 opinia)

(1 opinia)
street food, degustacja

Wege Festiwal Trójmiasto (8 opinii)

(8 opinii)
street food, degustacja, targi

Piątkowe Podróże z winem w Domu Zdrojowym

129 zł
degustacja

Kolacja z autorskim menu: Andoni Luis Aduriz i Paco Pérez

degustacja

Urodziny Słonego

clubbing / disko

Miejsca

Opinie (6) 4 zablokowane

  • Knajpy otworzyć serca i drzwi... Wy zawsze głową w piasek

    • 2 5

  • raczej gastro-knajpy umieraja.

    to takie konanie, ceny tak galopuja - kogo dzis stac. nie ma siana , nie ma radosci nie ma klienteli .

    • 9 1

  • Fine dining

    Droga oferta dla bogatych. Smaki to nie wiem jakie bom zbyt biedny. Ale spichlerz słony, to miejsce odradzam, po prostu moda i tyle. Płacisz duże ceny bo i sam sobie zanieś posprzątaj odnieś. Dobrze że miotły i ściery na koniec nie dają. Burgiery po 35;(

    • 4 0

  • Najbardziej słone w spichlerzu są ceny

    • 0 0

  • Koszt menu degustacyjnego wynosi: 1100 zł za osobę. Dobór wina dodatkowa płatny 500 zł/os

    Cooooo?????
    Ha ha ha

    • 2 0

  • Ale świetna sprawa! Uwielbiam takie wydarzenia. Ostatnio byłam u znajomych na domówce i też wspólnie gotowaliśmy. Wróciłam optitaxi o 2 w nocy najedzona i szczesliwa :) Super są takie akcje.

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Rodzinne Niedziele - Brunch Mera Brasserie

170 zł
degustacja

Niedzielny brunch z muzyką na żywo

190 zł
muzyka na żywo, degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane