Wiadomości

stat

Listopad to miesiąc, w którym króluje gęsina

W ogólnopolskiej akcji "Gęsina na św. Marcina" wzięło udział 8 restauratorów z województwa pomorskiego, w tym 4 z Trójmiasta. Nie oznacza to jednak, że tylko w tych restauracjach zjemy w tym okresie gęsinę.
W ogólnopolskiej akcji "Gęsina na św. Marcina" wzięło udział 8 restauratorów z województwa pomorskiego, w tym 4 z Trójmiasta. Nie oznacza to jednak, że tylko w tych restauracjach zjemy w tym okresie gęsinę. Fotolia/zoryanchik

Listopad to miesiąc, w którym na talerzach króluje gęsina. I bardzo dobrze! Gęś, nazywana arystokracją wśród drobiu, nie dość, że wyśmienicie smakuje, to posiada wiele cennych wartości odżywczych. Od 11 listopada do 4 grudnia trwa VIII edycja akcji "Gęsina na św. Marcina". W tym okresie, w wielu restauracjach serwowane są dania z gęsiny. Postanowiliśmy sprawdzić, gdzie w Trójmieście można skosztować tego przysmaku.



Organizatorzy akcji przyznają, że od początku tej inicjatywy do dnia dzisiejszego, spożycie gęsiny w Polsce wzrosło prawie czterokrotnie. Niestety, Polacy wciąż sięgają po gęś stosunkowo rzadko. Tymczasem, według najnowszych badań gęsina, choć powszechnie uważana za bardzo tłustą, ma najkorzystniejszy skład kwasów tłuszczowych w porównaniu do innych gatunków mięsa. Jest też źródłem witamin z grupy B, witaminy A i E oraz składników mineralnych.

Zobacz, gdzie jeszcze zjesz gęsinę w listopadzie

Tradycja jedzenia gęsiny w listopadzie sięga aż do średniowiecza. W święto św. Marcina (11 listopada) zwyczajowo otwierano i pito pierwsze butelki wina z bieżącego rocznika. Oprócz wina, podczas uczt, nie mogło zabraknąć też dobrego jedzenia. Jako że w listopadzie gęsi są najtłustsze i najsmaczniejsze, to właśnie one trafiały na stół. Obecnie 11 listopada obchodzimy Dzień Polskiej Gęsi. Z tej okazji warto wybrać się do restauracji na danie z gęsiną w roli głównej.


Poszukując świętomarcińskiej gęsi zajrzeliśmy do znajdującej się w Gdańsku restauracji Cała Naprzód. Dostaniemy tam pierś z gęsi przygotowywaną metodą sous-vide, kopytka, puree z czerwonej kapusty oraz sos wiśniowo-tymiankowy. Za takie danie zapłacimy 44 zł.

W możemy zjeść przystawkę w postaci kaszotto z gęsiną confit, płaskurką, komosą ryżową, mascarpone i podgrzybkiem (38 zł) oraz danie główne, czyli konfitowany udziec z gęsi rozmarynowej, Speck, buraczki, puree czosnkowe, jarmuż (65 zł). Istnieje też możliwość zamówienia serwowanej w całości gęsi rozmarynowej z kopytkami i modrą kapustą (650 zł). Zamówienie na to danie należy złożyć minimum 3 dni przed wizytą.

Wyjątkową propozycję dla wszystkich miłośników pierogów przygotowała gdańska restauracja Nova Pierogova. Z okazji akcji "Gęsina na św. Marcina" możemy skosztować tam pierogów z gęsią podawanych ze słodką konfiturą z czerwonej cebuli (6 szt.- 20zł, 10 szt.- 25 zł). Jest to ciekawa alternatywa dla tradycyjnie pieczonej gęsi.

Dania z gęsiną dostaniemy nie tylko w Gdańsku. Sopocka Świnka w trawce pod jabłonką przygotowała aż trzy potrawy z gęsią w roli głównej. Na przystawkę dostaniemy tu tatar z gęsi podawany z grzankami (33 zł). Kolejną propozycją jest bulion z gęsi podawany z warzywami (15 zł) oraz gęsie udko z pieczonymi jabłkami w sosie śliwkowym oraz kluskami śląskimi (37 zł).


W poszukiwaniu gęsiny w Gdyni trafiliśmy do restauracji Mariaszek. Możemy dostać tam delikatny, drobno siekany tatar z gęsiny podawany z tymiankiem, czosnkiem, oliwą truflową, chipsem ze skóry gęsi oraz domowym pieczywem z mąki orkiszowej (16 zł). Restauracja planuje jednak wprowadzić więcej potraw z gęsiną w roli głównej, warto więc odwiedzić ją w najbliższym czasie.

W ogólnopolskiej akcji "Gęsina na św. Marcina" wzięło udział 8 restauratorów z województwa pomorskiego, w tym 4 z Trójmiasta. Nie oznacza to jednak, że tylko w tych restauracjach zjemy w tym okresie gęsinę.

Warto wspomnieć, że cała akcja zorganizowana została zgodnie z ideą slow food. Oznacza to, że gotowanie powinno być dobre, czyste i sprawiedliwe. Dania przyrządzane są z dobrych jakościowo składników i wytwarzane naturalnymi sposobami. Restauratorzy powinni też przestrzegać zasad sprawiedliwego handlu, czyli możliwie skracać łańcuch dystrybucyjny. Dzięki temu mamy pewność, że zamówione przez nas potrawy są najwyższej możliwej jakości.

Pomorskie restauracje biorące udział w akcji "Gęsina na św. Marcina":

Restauracja i Brovarnia Hotelu Gdańsk, Gdańsk
Nowy Świat, Sopot
Polskie Smaki, Sopot
Tabun, Gdańsk-Otomin
Restauracja Natura, Rosevia Resort, Jastrzębia Góra
Restauracja Hotelu Mistral Sport, Gniewino
Dym na wodzie, Ustka
Pałac Poraj, Poraj

Dodaj zdjęcie do artykułu

Opinie (38)

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

Klikając "wyślij", akceptujesz regulamin dodawania opinii.
zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Opinie niezwiązane z tematem artykułu, wulgarne, obraźliwe, naruszające prawo będą usuwane.

- jeżeli uważasz, że dana opinia nie powinna się tu znaleźć, zgłoś ją do moderacji.

Nowe lokale

Andiamo A Roma

Pizzerie
Gdynia
Starowiejska 15

Leśna Kawiarnia

Kawiarnie i herbaciarnie
Gdynia
Świętojańska 61

Krewetkarnia

Bary, bistro
Gdynia
Świętojańska 81/1

Najświeższe oceny + dodaj ocenę

Bazaar by Feed My Soul 6.0

Restauracje
Wspaniałe jedzenie, szybka, życzliwa i miła obsługa.

Mandaryn 5.0

Restauracje
Po opiniach bałam się, ale nie było czego :) Wszystko na 5, nie na 6 bo na to trzeba porządnie zasłużyć, ale jedzenie... więcej

Azja kuchnia wietnamska 3.0

Restauracje
Niestety zupa Pho składała się z wody lekko przyprawionej ,nawet nie ostrej (chociaż prosiłam) , 5 wiórków imbiru ,pó... więcej

Restauracja Manca pokaż na mapie 6.0

Restauracje
Bardzo pyszne jedzenie, w bardzo przystępnej cenie, PRZEMIŁA obsługa. Świetny pomysł z placem zabaw dla dzieci! W prz... więcej