• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Listopad to miesiąc, w którym króluje gęsina

Aleksandra Wrona
16 listopada 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
W ogólnopolskiej akcji "Gęsina na św. Marcina" wzięło udział 8 restauratorów z województwa pomorskiego, w tym 4 z Trójmiasta. Nie oznacza to jednak, że tylko w tych restauracjach zjemy w tym okresie gęsinę. W ogólnopolskiej akcji "Gęsina na św. Marcina" wzięło udział 8 restauratorów z województwa pomorskiego, w tym 4 z Trójmiasta. Nie oznacza to jednak, że tylko w tych restauracjach zjemy w tym okresie gęsinę.

Listopad to miesiąc, w którym na talerzach króluje gęsina. I bardzo dobrze! Gęś, nazywana arystokracją wśród drobiu, nie dość, że wyśmienicie smakuje, to posiada wiele cennych wartości odżywczych. Od 11 listopada do 4 grudnia trwa VIII edycja akcji "Gęsina na św. Marcina". W tym okresie, w wielu restauracjach serwowane są dania z gęsiny. Postanowiliśmy sprawdzić, gdzie w Trójmieście można skosztować tego przysmaku.



Organizatorzy akcji przyznają, że od początku tej inicjatywy do dnia dzisiejszego, spożycie gęsiny w Polsce wzrosło prawie czterokrotnie. Niestety, Polacy wciąż sięgają po gęś stosunkowo rzadko. Tymczasem, według najnowszych badań gęsina, choć powszechnie uważana za bardzo tłustą, ma najkorzystniejszy skład kwasów tłuszczowych w porównaniu do innych gatunków mięsa. Jest też źródłem witamin z grupy B, witaminy A i E oraz składników mineralnych.

Zobacz, gdzie jeszcze zjesz gęsinę w listopadzie

Tradycja jedzenia gęsiny w listopadzie sięga aż do średniowiecza. W święto św. Marcina (11 listopada) zwyczajowo otwierano i pito pierwsze butelki wina z bieżącego rocznika. Oprócz wina, podczas uczt, nie mogło zabraknąć też dobrego jedzenia. Jako że w listopadzie gęsi są najtłustsze i najsmaczniejsze, to właśnie one trafiały na stół. Obecnie 11 listopada obchodzimy Dzień Polskiej Gęsi. Z tej okazji warto wybrać się do restauracji na danie z gęsiną w roli głównej.

  • Dobrą alternatywą dla tradycyjnej pieczonej gęsi są pierogi z gęsiną. Nova Pierogova podaje je ze słodką konfiturą z czerwonej cebuli.
  • Pierogi w Novej Pierogovej są zawsze świeżo przyrządzane. Wpisuje się to w ideę slow food.
  • Konfitura z czerwonej cebuli idealnie współgra z gęsiną.
  • Oprócz wyśmienitego smaku, w Novej Pierogovej możemy cieszyć się też ładnym widokiem na Gdańsk.
  • Delikatne ciasto i dużo nadzienia - dzięki temu możemy rozkoszować się smakiem gęsiny.

Poszukując świętomarcińskiej gęsi zajrzeliśmy do znajdującej się w Gdańsku restauracji Cała Naprzód. Dostaniemy tam pierś z gęsi przygotowywaną metodą sous-vide, kopytka, puree z czerwonej kapusty oraz sos wiśniowo-tymiankowy. Za takie danie zapłacimy 44 zł.

W możemy zjeść przystawkę w postaci kaszotto z gęsiną confit, płaskurką, komosą ryżową, mascarpone i podgrzybkiem (38 zł) oraz danie główne, czyli konfitowany udziec z gęsi rozmarynowej, Speck, buraczki, puree czosnkowe, jarmuż (65 zł). Istnieje też możliwość zamówienia serwowanej w całości gęsi rozmarynowej z kopytkami i modrą kapustą (650 zł). Zamówienie na to danie należy złożyć minimum 3 dni przed wizytą.

Wyjątkową propozycję dla wszystkich miłośników pierogów przygotowała gdańska restauracja Nova Pierogova. Z okazji akcji "Gęsina na św. Marcina" możemy skosztować tam pierogów z gęsią podawanych ze słodką konfiturą z czerwonej cebuli (6 szt.- 20zł, 10 szt.- 25 zł). Jest to ciekawa alternatywa dla tradycyjnie pieczonej gęsi.

Dania z gęsiną dostaniemy nie tylko w Gdańsku. Sopocka Świnka w trawce pod jabłonką przygotowała aż trzy potrawy z gęsią w roli głównej. Na przystawkę dostaniemy tu tatar z gęsi podawany z grzankami (33 zł). Kolejną propozycją jest bulion z gęsi podawany z warzywami (15 zł) oraz gęsie udko z pieczonymi jabłkami w sosie śliwkowym oraz kluskami śląskimi (37 zł).

  • Faszerowana gęś rozmarynowa w Restauracji Hotel Gdańsk.
  • Kaszotto z gęsiną to propozycja przystawki serwowanej w Restauracji Hotel Gdańsk.
  • W restauracji Cała Naprzód dostaniemy pierś z gęsi przygotowywaną metodą sous vide.
  • Tatar z gęsiny w restauracji Mariaszek podawany jest z domowym pieczywem z mąki orkiszowej.
  • W Sopocie zjemy też gęsie udko z pieczonymi jabłkami w sosie śliwkowym oraz kluskami śląskimi.
  • Bulion z gęsi w sopockiej Śwince w trawce pod jabłonką.

W poszukiwaniu gęsiny w Gdyni trafiliśmy do restauracji Mariaszek. Możemy dostać tam delikatny, drobno siekany tatar z gęsiny podawany z tymiankiem, czosnkiem, oliwą truflową, chipsem ze skóry gęsi oraz domowym pieczywem z mąki orkiszowej (16 zł). Restauracja planuje jednak wprowadzić więcej potraw z gęsiną w roli głównej, warto więc odwiedzić ją w najbliższym czasie.

W ogólnopolskiej akcji "Gęsina na św. Marcina" wzięło udział 8 restauratorów z województwa pomorskiego, w tym 4 z Trójmiasta. Nie oznacza to jednak, że tylko w tych restauracjach zjemy w tym okresie gęsinę.

Warto wspomnieć, że cała akcja zorganizowana została zgodnie z ideą slow food. Oznacza to, że gotowanie powinno być dobre, czyste i sprawiedliwe. Dania przyrządzane są z dobrych jakościowo składników i wytwarzane naturalnymi sposobami. Restauratorzy powinni też przestrzegać zasad sprawiedliwego handlu, czyli możliwie skracać łańcuch dystrybucyjny. Dzięki temu mamy pewność, że zamówione przez nas potrawy są najwyższej możliwej jakości.

Pomorskie restauracje biorące udział w akcji "Gęsina na św. Marcina":

Restauracja i Brovarnia Hotelu Gdańsk, Gdańsk
Nowy Świat, Sopot
Polskie Smaki, Sopot
Tabun, Gdańsk-Otomin
Restauracja Natura, Rosevia Resort, Jastrzębia Góra
Restauracja Hotelu Mistral Sport, Gniewino
Dym na wodzie, Ustka
Pałac Poraj, Poraj

Miejsca

Opinie (38)

  • sarnina

    • 4 0

  • Ceny jak zawsze z d**y.

    • 3 3

  • Bez przesady z tym "królowaniem" (1)

    Spożycie gęsiny w Polsce jest na poziomie 0,1% całkowitego spożycia mięsa, jeśli nie niższe. Pewnie 99% polskiej hodowli gęsi idzie na eksport.

    • 4 0

    • dajcie spokój z tymi zachwytami

      gęś kupiona w markecie smakuje jak pasza którą była karmiona na fermie, gdzie nawet nie widziała zielonej trawy; jak chcecie zjeść prawdziwą gęś to szukajcie po kaszubskich wsiach ale tanio nie będzie....

      • 2 0

  • A MIASTO ANIOŁÓW

    A co z Miastem Aniołów? To tam jadłam najlepszą gęsinę!

    • 1 0

  • Artykuł sponsorowany?

    Znowu ta świnka w hlewiku? Ile można? Napiszcie , że to artykuł sponsorowany.

    • 4 2

  • Weekend

    W weekend odwiedziliśmy Całą Naprzód, gesina polecam, polska tradycja gesina na Marcina,

    • 0 0

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane