- 1 Święto wszystkich kawoszy (75 opinii)
- 2 Gdzie dobrze zjeść w centrum Gdyni? (116 opinii)
- 3 Kuchnia jak u mamy, czyli jaka? (75 opinii)
- 4 Jemy na mieście: El Molo - bajeczny widok (37 opinii)
- 5 Nowy plan dla Bulwaru Nadmorskiego (222 opinie)
- 6 Sezon na śliwki. Dlaczego warto po nie sięgać? (14 opinii)
Co zamiast lodów, gofrów i smażonej ryby?
Ciepłe dni pełne są dietetycznych pokus. Nadmorskie powietrze zaostrza apetyt i sprawia, że chętniej sięgamy po lody, gofry czy zapiekanki. A jeśli dodamy do tego wieczornego grilla w ogrodzie, to bilans kaloryczny zaledwie jednego dnia może nas niemiło zaskoczyć. Czy to oznacza, że powinniśmy odmawiać sobie kulinarnych przyjemności?
Na słodko
Stojąc w kolejce przed budką z goframi, często zastanawiamy się nad tym, jakie smakowite dodatki do nich dobrać.
- Zamiast gofrów z bitą śmietaną warto spróbować gofrów z dodatkiem owoców. Owoce to źródło błonnika i witamin, które są niezbędne dla dobrego zdrowia. Można wybierać spośród wielu owoców, takich jak: truskawki, jagody, banany, kiwi i wiele innych. W ten sposób, zamiast spożywać puste kalorie, zyskujemy zdrowe składniki odżywcze - podpowiada dr n. med. Paulina Borek-Trybała, dietetyk medyczny, Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku.
Warto dodać, że jeden gofr bez dodatków to ok. 130 kcal, a gofr z bitą śmietaną i owocami to już 324 kcal. Innym przykładem letniej, kalorycznej przekąski, której trudno się oprzeć, są lody.
- Są stosunkowo mało kaloryczną przekąską, zwłaszcza jeśli wybierzemy orzeźwiające, owocowe sorbety zamiast tradycyjnych lodów. Trzy gałki sorbetu to tylko 160 kcal w porównaniu z prawie 400 kcal, których dostarczają trzy gałki tradycyjnych lodów śmietankowych czy czekoladowych. Ponadto sugeruję, aby rezygnować z deserów lodowych - bita śmietana i posypki często przewyższają kalorycznością same lody - ostrzega dr n. med. Karolina Kuźbicka, dietetyk kliniczny, Dietekspert.
Na słono
Ryba z frytkami to klasyk wśród nadmorskich przysmaków. W samej rybie i ziemniakach nie ma oczywiście nic złego, jednak sposób ich przygotowania może niepotrzebnie podbić liczbę kalorii, którą pochłoniemy wraz z obiadem.
- Zdrowszą alternatywą dla popularnych wakacyjnych dań jest wybieranie ryb pieczonych zamiast smażonych w panierce. Ryby są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które są korzystne dla zdrowia serca i mózgu. Pieczenie ryb jest także mniej kaloryczne niż smażenie, ponieważ nie dodajemy do nich tłuszczu, a dodatkowo pozbawiamy się niezdrowych substancji, które powstają podczas smażenia - tłumaczy dr n. med. Paulina Borek-Trybała, dietetyk medyczny, Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku.
Dla porównania 150 g pieczonej ryby to 160 kcal, a smażonej - aż 260 kcal. Pieczenie (lub gotowanie) zamiast smażenia warto wybrać też w przypadku ziemniaków - 100 g frytek to ok. 330 kcal, podczas gdy ta sama ilość pieczonych ziemniaków to zaledwie 90 kcal. Nie zapominajmy o surówce. Choć często trzeba za nią dodatkowo zapłacić, to jest to inwestycja w nasze zdrowie i dobre samopoczucie po obiedzie.
Zadbać o dobre nawyki żywieniowe możemy też przy grillu. Oprócz karkówki i kiełbasy zadbajmy o to, żeby na ruszcie pojawiły się ryby, drób i dużo warzyw.

Ważniejsze niż dieta
Wiosna i lato to nie tylko czas lodów, gofrów i grillowania, ale też świetna pora na aktywność na świeżym powietrzu. I to właśnie ona może być remedium na nadmiar smakowitych kalorii.
- Pamiętajmy o ruchu - przypomina Karolina Kuźbicka, dietetyk kliniczny, Dietekspert. - Lody czy gofry z owocami będą smakować dużo lepiej po długim spacerze, a grillowana kiełbaska na pewno nie zaszkodzi po całodziennej wycieczce rowerowej.
Miejsca
Opinie wybrane
-
2023-05-30 11:07
Po co sobie odmawiać? Żyje się raz! (1)
wystarczy, że codziennie wyjdziemy na długi spacer, pobiegać lub pojeździmy rowerem i spalimy nadmiar kalorii.
- 34 13
-
2023-05-31 00:25
A potem otyłość, cukrzyca, choroby zapalne jelit i przymusowa eliminacja z diety wielu produktów, które wcześniej mogliśmy jeść bez żadnych problemów, więc podziękuje za takie hasła, wole zachować umiar i zdrowie
- 2 3
-
2023-05-30 14:50
Obecne ceny
Raczej nie grozi nam przytycie od lodów czy gofrów. Mało kogo będzie stać na wiecej niż jedną gałkę lub tylko gofra z cukrem pudrem. Tak że pani dietetyk luz.
- 31 1
-
2023-05-30 11:13
Brakuje nad morzem 2 rzeczy (9)
I to generalnie dobry pomysł na biznes np foodtruck. Pierwsza to fish&chips a druga to kultowa bułka ze śledziem i remuladą lub sosem tatarskim (mega popularna przekąska np w Niemczech i innych krajach)
- 29 12
-
2023-05-30 11:16
(2)
szwabskie wynalazki nikogo nie obchodzą
- 18 17
-
2023-05-30 11:27
Powiedział Janusz z TDIkiem :D
- 15 9
-
2023-05-30 13:49
Rudy byłby zadowolony
- 4 5
-
2023-05-30 13:07
To ze Szkopy żrą ten syf z Bałtyku (1)
to nie znaczy że tutaj mamy to dziadostwo sprowadzać.
- 7 10
-
2023-05-30 13:15
z Bałtyku to Polacy fląderki z najbardziej zasyfionego dna jedzą
Niemcy łowią głównie na swoich łowiskach na morzu północnym
- 9 3
-
2023-05-30 13:10
bułka ze śledziem i remuladą lub sosem tatarskim
Fakt, kultowa (cokolwiek to znaczy) w Polsce...- 4 1
-
2023-05-30 13:38
Stacjonarni knajpiarze nie pozwolą.
- 4 0
-
2023-05-30 18:00
A w morzu brakuje ryb.
- 2 0
-
2023-05-30 18:16
Otworz i zarabiaj
- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.