• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

"Lody, lody dla ochłody!". Gdzie warto spróbować w Trójmieście?

Julia Rzepecka
14 czerwca 2020 (artykuł sprzed 3 lat) 
Lody w Mamma Mia w Sopocie zamówić można również na wynos - w sam raz na spacer na molo. Dostępne także większe pojemności (duże pudełka). Lody w Mamma Mia w Sopocie zamówić można również na wynos - w sam raz na spacer na molo. Dostępne także większe pojemności (duże pudełka).

Rzemieślnicze, naturalne, wegańskie, o dziwnych smakach, sorbety czy po prostu tradycyjne. Lody - to przysmak, bez którego trudno wyobrazić sobie lato. Zapewne każdy z nas ma swoje ulubione smaki i lodziarnie. Polecamy również poniższe zestawienie.



Lodziarnie w Trójmieście


Najlepsze lody to:

Niektórzy jedzą je tylko latem, dla innych to doskonały przysmak (na przykład do oglądania ulubionych seriali w domu) przez cały rok.

Lody to niewątpliwie jeden z najbardziej popularnych deserów na świecie. Od kilku lat można zauważyć coraz więcej lokali sprzedających lody naturalne czy rzemieślnicze, jest także moda na tworzenie nowych, wymyślnych smaków lub ciekawych kompozycji. Nie brakuje także miejsc, w których spróbować można lodów włoskich. Co ciekawe, w języku polskim ta nazwa ma aż trzy znaczenia. "Lody włoskie" mogą oznaczać te o konsystencji podobnej do sorbetu, mogą to być także miękkie lody serwowane z automatu albo lody tworzone we włoskim stylu i nakładane szpatułą - inaczej zwane gelato.

Gdynia



Lodziarnia Mariola znana jest gdynianom od kilkudziesięciu lat, to jedno z najstarszych takich miejsc w Gdyni. Spróbować można tam lodów w klasycznych smakach, ale pojawiły się także zupełnie nieoczywiste propozycje. Jedną z nich są czarne lody o smaku kokosowym. Ich niezwykły kolor uzyskiwany jest przez dodanie odrobiny popiołu z palonej łupiny kokosa. Ciekawe smaki to także matcha latte z limonką, sorbet z rabarbaru czy lody różane.

Wytwórnia lodów naturalnych Miło.Mi również przyciąga ciekawymi smakami - gruszka z gorgonzolą, kaszubska truskawka z bazylią czy migdał z solą morską. Spróbować można ich w aż trzech miejscach w Gdyni (ul. Świętojańska, al. Zwycięstwa, Riviera) i dwóch w Gdańsku (ul. Bałtycka, ul. Brzeźnieńska).


Przywędrowali do nas z Lublina - Bosko to lodziarnia w Gdyni, charakteryzująca się bardzo dużym wyborem smaków, które często się zmieniają, a jest ich ponad dwieście. Są także lody dla alergików oraz dla osób z nietolerancją pokarmową. Jest też opcja fit, bez cukru czy wegańska. Można zamówić także inne desery, w tym gofry i lemoniady.

Zupełnie nietradycyjne lody, których można spróbować w Gdyni, to Thai Roll, czyli inaczej lody tajskie. Przygotowywane są na oczach klientów, a ich końcowa forma to kształt charakterystycznych rolek. Sprzedawane są również w ciekawych egzotycznych smakach.

  • Smak czarnych lodów to kokos z dodatkiem miąższu orzecha oraz soku z limonki.
  • Charakterystyczny punkt z lodami nad samym morzem kojarzą na pewno nie tylko mieszkańcy, ale także turyści.
  • W lodziarni Miło.Mi zamówić można dowolne kompozycje smakowe dowiezione w pudełkach pod wskazany adres.
  • W lodziarni Miło.Mi zamówić można dowolne kompozycje smakowe dowiezione w pudełkach pod wskazany adres.
  • Czekolada z chili - to pikantna propozycja od Bosko.
  • Lody tajskie zyskują coraz większą popularność w Europie.

Sopot



Mamma Mia il Gelato Naturale to iście włoski lokal przy molo w Sopocie. Sprzedawane tam lody są podawane szpatułką i mają zachęcające smaki, które również często się zmieniają. Palony karmel z solą himalajską, domowy sernik z wiśnią i kruszonką, sorbet z liczi czy malaga z kroplą wina to tylko niektóre smaki warte uwagi. Tych włoskich lodów (i kawy) spróbować mogą również mieszkańcy Gdańska - Mamma Mia otworzyło drugi lokal na Żabiance.

Gdańsk



W miejscu Kromki, na skrzyżowaniu ulicy Dmowskiego i alei Grunwaldzkiej w Gdańsku, otworzyła się Le Delice Sztuka Lodów. To cukiernia i kawiarnia, a ich drugi lokal znajduje się na Morenie. Lody podawane są tam tradycyjnie, ale również w bardzo nietypowy sposób - w croissancie. W ofercie również bogaty wybór pieczywa, ciast, tortów i innych deserów.

Włoskich lodów spróbować można też w Gelaterii Italia na Osowej. Przygotowywane są w niezwykłych smakach: z egzotycznymi owocami (durian, jackfruit, lulo, owoc cytronu) z kawiorem limonkowym, miodowe z pyłkiem kwiatowym, pesto migdałowe, cytryna z bergamotką, kogel mogel, kiwi ze szpinakiem. W ofercie nie mniej ciekawe ciasta, ciasteczka i owoce w czekoladzie.

Dr Nitro Lody Atomowe w centrum Gdańska to lodziarnia tworząca lody poprzez mrożenie ciekłym azotem. Ta niezwykła metoda ma sprawiać, że nie trzeba do lodów dodawać sztucznych barwników, emulgatorów czy konserwantów. Do produkcji lodów wykorzystywane są świeże owoce i zioła kupione tego samego dnia. Klienci indywidualnie mogą dopasować sobie bazę lodów (mleczna, wegańska lub jogurt) i poziom słodkości. Smak tego lata w Dr Nitro to gruszka i pietruszka.

  • Dr Nitro - Lody Atomowe o smaku owocowym.
  • Lody w Mamma Mia zamówić można oczywiście również na wynos - w sam raz na spacer na molo. Dostępne także większe pojemności (duże pudełka).
  • Lody w croissancie to niespotykany sposób na ich podanie.
  • Otwarcie lokalu Sztuka Lodów na rogu ul. Dmowskiego we Wrzeszczu.
Wymieniając gdańskie lodziarnie, nie można zapomnieć o Lodziarni Miś, która funkcjonuje od 1962 roku i przez jej progi przewinęły się trzy pokolenia mieszkańców. To miejsce z długą historią, a w swojej ofercie mają przede wszystkim tradycyjne smaki: truskawkowy, cytrynowy, waniliowy, karmelowy czy też deser angielski. Inną lodziarnią z tradycją wartą wspomnienia są Znane Smaki. Mieszcząca się w centrum Gdańska lodziarnia otwarta jest w miesiącach letnich i sprzedaje lody w bardzo przystępnej cenie.

Skoro już o historii mowa - w Gdańskiej Wytwórni Lodów Naturalnych można spróbować lodów ze składnikiem, który powstał kilkaset lat temu - mlekiem gdańskim. Uchodziło ono dawniej za jeden z bardziej wykwintnych przysmaków, na którego stać było tylko zamożnych. Składało się z ubitej śmietanki, rumu oraz migdałów smażonych na maśle.

- Nasze lody zostały nawet uwiecznione w spisie "Smaki Gdańska" w jednym z przewodników - mówi Karolina Spaszewska, właścicielka. - Odkryliśmy w dawnych księgach kucharskich wzmiankę o mleku gdańskim i postanowiliśmy je wypróbować. Przyszła do nas nawet specjalna komisja, która uznała nasze lody za jedną z kulinarnych wizytówek Gdańska.
Lody tradycyjne przygotowuje także lodziarnia Kwaśniak. Oprócz klasycznych smaków zjeść można również takie jak między innymi mleczna malina, ciasteczko korzenne, opuncja figowa, mleczna porzeczka czy miodowy sezam ze skórką pomarańczową. Lodziarnia przygotowuje również lodowe torty.

  • Durian jest znany jako najbardziej śmierdzący owoc na świecie. To także jeden z najdroższych i najbardziej pożądanych owoców.
  • Lody miodowe z pyłkiem kwiatowym, ozdobione plastrem miodu.
  • Wśród mieszkańców Trójmiasta kilka lat temu wybuchła nawet dyskusja dotycząca Lodów Miś. Spierano się, czy obecna receptura jest taka sama, jak przed laty.
  • Lody Kwaśniak można kupić w trzech miejscach w Trójmieście.
  • Torty lodowe na zamówienie.

Miejsca

Opinie (243) ponad 20 zablokowanych

  • stary miś (1)

    dawne lody Miś, po srzedaży marki, to teraz Znane Smaki

    • 19 1

    • to nie była sprzedaż tylko odziedziczenie praw. i teraz pan zamiast jakości dba o tablice z historią i bajeczki

      • 0 0

  • Lody u paulo (1)

    Nie pojawiła się lodziarnia Paulo Gelateria. Lody są fantastyczne.

    • 13 4

    • W Oliwie otworzyli nową filię

      • 0 0

  • Dawno dawno temu....w odległej galaktyce... (2)

    W Gdańsku były tylko lody Miś i Eskimos. Stało się w kilkunastometrowej kolejce, brało się po 8 gałek na wafelek i jeszcze w termosie do domu. Te lody były najlepsze, bo jedyne. Nie było lodówek z setkami lodów w sklepach, a jedyne jakie się czasami trafiały to były śmietankowe Calypso. Czekoladowe to był rarytas. A kawowe to jak Yeti. Niby jest, ale nikt go nie widział.
    Wtedy (1986) pojechałem po raz pierwszy do Czechosłowacji i tam spróbowałem lodów. Były obrzydliwe, smakowały jak masło. Jakieś tłuste, gęste i w ogóle dziwne.
    Dziś własnie takie lody mamy w każdym sklepie. Tłuste, gęste i dziwne.
    A tamte z Misia i Eskimosa to były naturalne lody robione na mrożonym lodzie, mleku w proszku, jajkach i śmietanie. Lekko wodniste, szybko się topiące i lejące po rękach. Ale za to jakie pyszne :)

    • 42 3

    • Oj tak, w niedzielę jeździło się specjalnie do Wrzeszcza z termosem na lody :) dla dzieciaka 5 kulek w wafelku to był raj!

      • 11 0

    • Jeszcze przy św barbarze była lodziarnia, też kolejki z niedzielę na ulicę.

      • 0 0

  • Grycan i Zielona Budka (4)

    A dlaczego nie piszecie o najlepszych i najbardziej naturalnych lodach: "Grycan" i "Zielona Budka"?

    • 2 46

    • Grycan blee, jakieś ciągnące się, nie polecam

      • 7 0

    • (1)

      Może napiszesz o super produktach z Biedronki plebsie.

      • 2 5

      • Nie wszystki lody w biedronce to badziew dzbanie.

        • 6 2

    • rozśmieszyłęś mnie z tymi lodami od grycana, albo żartujesz albo naprawdę nie jadłeś dobrych lodów.

      • 2 1

  • (1)

    Tak naprawdę to teraz nie ma smacznych lodów Mis sztuczne Eskimo wodniste itd Nawet zwykłe calipso lepiej jakoś smakowały bardziej masłem śmietaną jajami no ale niestety, chociaż ostatnio jadłem dobre lody...w Kazimierzu Dolnym przy rynku prawdziwy smak

    • 11 5

    • kiedyś kostka calypso to ważyła jak teraz dwie

      • 6 0

  • Osowa (8)

    Godziny otwarcia to kpina.
    Wlasciciel nie nalezy do milych osob.
    I jeszcze to zamkniecie do marca...
    A ceny jak z kosmosu.

    Na szczescie otworzyli lodziarnie na deptaku w Osowej

    • 26 3

    • Może dzięki temu państwo z Gelateri Italia

      trochę ochłoną, jak się konkurencja pojawiła.
      Na razie nie dość że niemiło, to jeszcze niezapowiedziane dopłaty przy każdym zamówieniu.
      Więcej tam nie wrócę.

      • 18 0

    • Lody (1)

      Cała prawda . Poniedziałek i wtorek zamknięte. Dzień Dziecka zamknięte. Lody drogie . Ciast i ciasteczek tam nie ma . Kiedyś było coś tam ale bardzo słabe . Mam wrazenie ze ten cały interes to jakaś przykrywką.

      • 14 0

      • Już im się po prostu nie chce walczyć o klienta

        Brak konkurencji w pobliżu sprawia, że nieważne co niemiły właściciel z załogą zrobi, jakich nieujawnionych w cenniku dopłat zażąda, i tak tłumy będą przychodzić.
        A jakość lodów i obsługi z każdym dniem coraz słabsza

        • 10 0

    • Czemu tak agresywnie? (1)

      Przecież właściciele to tez ludzie. Pracują, przepraszam zasuwają przez 8 miesięcy i maja prawo do odpoczynku!!!! A co do cen to chyba dostosowują ja do składników z jakich robią lody. Niektóre smaki, takie jak durian (zreszta przepyszne) musza być drozsze

      • 3 10

      • Zasuwają...

        No tak bo robią to za darmo i należy im dziękować że w ogóle mają ochotę pracować. Chociaż ich podejście do klienta świadczy, że być może takich podziękowań właśnie oczekują.
        Jak nic się w umysłach tych ludzi nie zmieni to już niedługo będzie tam lokal do wynajęcia.

        • 6 0

    • I porcje mikro.

      • 1 0

    • Lody w Gelateri przepyszne. A te na deptaku ok bez szału a na pewno smakowo nie sa konkurencją.

      • 0 5

    • Lody na deptaku

      To porażka... Na lody wolę podjechać do jakieś prawdziwej lodziarni... Niestety na osowej same cebulaki

      • 0 1

  • wiele lodziarni {uważam z chciwości } traci {rytm, styl, smak, ton } i jak jeszcze by to zwał !

    chodzi o to ,że mając wieloletnią tradycje i uznanie na początku utrzymują receptury i smak i jak poczuję ,że wszystko idzie i jest O'k to zaczynają jazde po bandzie i zaczynają "kombinować" ,,, a ludzie są doskonałymi znawcami i smakoszami ! nie mozna dobrych lodów zastępować kitem ! .Ostatnio wnusia . oddała mi loda mówiąc ,że nie dobry oraz nie chcę już tych lodów . i po paru dniach po obiedzie mówię - idziemy na lody ? odrzekła " ale nie tam ...

    • 16 2

  • Koronawirus

    Nie czas na lody na mieście, trwa pandemia

    • 11 16

  • Byłem we wszystkich lodziarniach

    Brakuje mi tutaj Słonego Karmelu, jednego z moich faworytów

    • 15 7

  • Mama mia!

    Pyszne lody od otwarcia jesteśmy klientami, rewelacja!

    • 1 4

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane