Lodziarnia Miś najpiękniej przystrojonym lokalem z okazji Święta Niepodległości

Wnętrze Lodziarni Miś ozdobiły balony, flagi, wstążki i kotyliony. Biało-czerwone barwy pojawiły się także w menu.
Wnętrze Lodziarni Miś ozdobiły balony, flagi, wstążki i kotyliony. Biało-czerwone barwy pojawiły się także w menu.

Z okazji Święta Niepodległości zorganizowano konkurs na najpiękniej przystrojony lokal gastronomiczny w Gdańsku. Pierwsze miejsce zajęła Lodziarnia Miś. W konkursie brało udział sześć lokali i były oceniane na podstawie wyglądu wewnątrz oraz z zewnątrz, a także kreatywności i propozycji w menu.



Restauracje w Trójmieście



Czy zwracasz uwagę w lokalach na tematyczne dekoracje?

Zobacz wyniki (324)
Rozety, balony, malowidła i flagi. 11 listopada w całym Trójmieście dominowały dwie barwy: biała i czerwona. Z okazji Święta Niepodległości w oknach domów, sklepów i lokali pojawiły się dwubarwne dekoracje. Fundacja Gdańska, Stowarzyszenie SUM oraz portal Trojmiasto.pl zorganizowali także konkurs na najciekawiej przystrojony lokal gastronomiczny w Gdańsku.

Sześć lokali



Do współzawodnictwa stanęło sześciu uczestników: Cafe Oficyna, Lodziarnia Miś, Restauracja Zacisze, Restaurant Fahrenheit, Restauracja Chmielna oraz Ferber Bread&Wine.

Zobacz też: Trójmiasto obchodziło Święto Niepodległości

W konkursie oceniane były dekoracje na zewnątrz, dekoracje w środku, kreatywność i specjalne menu. Każdy z organizatorów mógł przyznać maksymalnie 20 punktów jednemu uczestnikowi. Lokale przygotowały najróżniejsze dekoracje i świąteczne potrawy. W zwycięskiej Lodziarni Miś królowały tematyczne desery: biało-czerwone lody, biało-czerwone bezy, serniki oraz ciasta. Okna wystawowe pomalowano w piękne, tradycyjne polskie wzory, a wejście oraz wnętrze udekorowano także balonami, rozetami, kotylionami i papierowymi ozdobami.

"Lody narodowe"



- Ozdoby przygotowywaliśmy przez kilka dni i wszystkie wykonaliśmy zupełnie sami - mówiła Aneta PodgórskaLodziarni Miś. - Trzeba przyznać, że było to pracochłonne, ale przyjemne. Każdy z pracowników miał w tym swój wkład, dziewczyny wycinały i malowały, codziennie ktoś miał nowe pomysły, co jeszcze można dodać. W świąteczny dzień sprzedawaliśmy biało-czerwone lody, okrzyknięte przez samych klientów "lodami narodowymi". Były też ciasta i największym powodzeniem cieszyła się Beza Pavlova, która wyjątkowo tego dnia była biało-czerwona. Nie zabrakło galaretki z panna cottą i biało-czerwonego sernika na zimno.
Jak dodaje właścicielka lodziarni, nie tylko desery były świąteczne - wyraźnie można było odczuć podniosłą atmosferę.

- To był bardzo wesoły i rodzinny dzień. Od rana mieliśmy duży ruch, klientów przyciągały też właśnie nasze dekoracje. Było widać, że przychodzą całymi rodzinami, ze znajomymi. Byli też mieszkańcy Gdańska, którzy przyprowadzali swoich gości z zagranicy i opowiadali historię Polski oraz drogi do niepodległości. Wyraźnie było czuć różnicę między zwykłą niedzielą a tym wyjątkowym dniem.

Hymn Polski odegrany na Długim Targu:

Pozostali uczestnicy



Cafe Oficyna postawiła na papierowe dekoracje oraz świąteczny zestaw (rogal świętomarciński i kawa) w promocyjnej cenie 20 zł. Dodatkowo każda osoba wystylizowana na lata 20. otrzymywała rabat 5 proc. na każde zamówienie. Skromniej prezentował się wystrój Restauracji Zacisze. Tam przy dwóch wejściach zawisły flagi narodowe oraz Gdańska. Pojawiły się też kwiaty i stół z jesiennymi ozdobami oraz książki związane z Gdańskiem. W menu pojawiły się: przystawka - pate z gęsiej wątróbki oraz chutney cebulowy z chilli i brioche, a jako danie główne można było zamówić gęsie udo z kopytkami, modrą kapustą i sosem żurawinowym. Do tego serwowano polskie wina. Restaurant Fahrenheit wyróżniło się ogromnymi flagami na froncie swojego ogródka gastronomicznego, a w karcie pojawiła się pierś z gęsi. Nie zabrakło także drobnych ozdób na stolikach.

W Restauracji Chmielna zdecydowano się na wykałaczki z flagą biało-czerwoną dodawane do potraw, biało-czerwone kwiaty oraz szarfy w barwach narodowych. Na głodnych mieszkańców czekał żurek krem na domowym zakwasie z chrzanem, jajkiem, smażonymi ziemniakami, białą kiełbasą i borowikami. Imponująco wyglądały także ozdoby w Ferberze: tam w oknach namalowano pięknego, wielkiego orła na tle gdańskich kamienic i historyczne daty. Zawieszono też kotyliony i czerwone wstążki. Serwowano rogale gdańskie oraz koktajl w barwach narodowych w promocyjnej cenie.

Punktacja



Po zsumowaniu głosów wszystkich organizatorów ostateczna punktacja wyglądała następująco:

  • Cafe Oficyna - 37 punktów
  • Lodziarnia Miś - 51 punktów
  • Restauracja Zacisze - 17 punktów
  • Restauracja Fahrenheit - 37 punktów
  • Restauracja Chmielna - 30 punktów
  • Ferber Bread&wine - 45 punktów

Tym samym konkurs na najciekawiej przystrojony lokal gastronomiczny w Gdańsku wygrała Lodziarnia Miś. Wszystkim uczestnikom dziękujemy za udział w konkursie i gratulujemy.

Opinie wybrane


wszystkie opinie (66)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najnowsze

więcej artykułów »

Wydarzenia

Niedzielny brunch Sheraton Sopot
Niedzielny brunch Sheraton Sopot
degustacja
g. 13:30 - 17:30
Sopot, Sheraton
Włoskie czwartki na 32 piętrze
Włoskie czwartki na 32 piętrze
street food, pubbing
g. 16:00
Gdańsk, Olivia Star Top
Wege Wtorki
Wege Wtorki
muzyka na żywo, degustacja
g. 15:00
Gdańsk, Canis Restaurant

Nowe Lokale

Wkrótce otwarcie