- 1 Święto wszystkich kawoszy (69 opinii)
- 2 Gdzie dobrze zjeść w centrum Gdyni? (116 opinii)
- 3 Kuchnia jak u mamy, czyli jaka? (75 opinii)
- 4 Jemy na mieście: El Molo - bajeczny widok (37 opinii)
- 5 Nowy plan dla Bulwaru Nadmorskiego (222 opinie)
- 6 Nowy trend z TikToka budzi wątpliwości (75 opinii)
Lodziarnie: nietypowe lody w Trójmieście
Lodziarnie - zwłaszcza w sezonie - cieszą się ogromną popularnością. W ostatnim czasie coraz większe uznanie zyskują lodziarnie rzemieślnicze - co chwilę pojawiają się nowe marki, a te znane otwierają kolejne lokale. To właśnie one poza klasycznymi smakami oferują inne, niespotykane i oryginalne. Gdzie znajdziemy najbardziej nietypowe lody? Ulubione, godne polecenia lodziarnie możecie oceniać w naszym systemie. Te, które zdobędą najwyższe noty, zaprezentujemy w rankingu najlepszych miejsc w Trójmieście już 1 sierpnia.
Słony Karmel
Mogą ukręcić na przykład taki lodowy rarytas, jak morela z marchwią i rumiankiem, który niedawno trafił do oferty Słonego Karmelu. Albo mleczny melon, solony migdał czy marshmallows z malinami. Przy okazji koniecznie spróbujcie - nomen omen - słonego karmelu. To ich spécialité de la maison.
Słony Karmel w Trójmieście:
- Słony Karmel w Gdyni przy ul. 10 lutego/6

- Słony Karmel w Gdańsku przy ul. Wały Jagiellońskie 28/30

- Słony Karmel przy ul. Wajdeloty 11

Miło Mi
Miło Mi to bodajże pierwsza trójmiejska lodziarnia, która pojawiła się wraz z trendem na lody naturalne (zwane również rzemieślniczymi). Krążą plotki, że w Miło Mi zjemy najlepsze lody pistacjowe w mieście. Najlepiej smakują w połączeniu z tymi o smaku czekolady belgijskiej.
Tym, którzy szukają mniej konwencjonalnych smaków, polecamy rozglądać się za matchą z wiśnią, różową czekoladą albo pomarańczą z pietruszką. Ta ostatnia to wyjątkowo odświeżająca kompozycja.
Oddziały Miło Mi w Trójmieście:
- w Gdyni przy ul. Świętojańskiej;
- Miło Mi na osiedlu Nowe Orłowo;
- Miło Mi w Granizonie;
- Miło Mi w CH Riviera;
- przy wejściach na gdańską plażę: numer 66 w Jelitkowie


- Miło Mi w PPNT w Gdyni.
Dzień Dobry Lody
Niedawno otwarta lodziarnia w Gdyni Dzień Dobry Lody, znajdująca się w Hali Targowej (pawilon 253), proponuje m.in. lody o smaku masła karmelowego z prażonym słonecznikiem, rozmaryn z poziomką czy bazylię z pomidorami i szalotką.
Dzień Dobry Lody działają również w Wejherowie przy ul. Adama Mickiewicza 10.
Tomasz Deker
Lody i sorbety o smakach alkoholi to z kolei eksperyment znanego trójmiejskiego cukiernika Tomasza Dekera, który kręci je pod marką Spoon, dostępną na różnych wydarzeniach kulinarnych albo stacjonarnie w jego kawiarni na osiedlu Cztery Oceany

U Dekera spróbujemy na przykład takich smaków jak prosecco, aperol, gin czy rum. Cukiernik proponuje też warzywne i owocowe sorbety, m.in. o smaku awokado, szpinaku czy pietruszki. Jego lody znaleźć można również w wybranych lokalach: dla Falovca robi wegańskie, a dla Kozlovnej Złotej Bramy lody piwne.
Lodziarnie Kwaśniak
Wszystkie lodziarnie rzemieślnicze podkreślają, że lody tworzą wyłącznie z naturalnych składników: mleka, śmietany, cukru, jaj oraz dodatku smakowego bez żadnych konserwantów. Kwaśniak w Gdyni dokłada do tego ponad półwieczną tradycję.
Prowadzący trzy nowoczesne lokale w Gdańsku - przy Wajdeloty, Flisykowskiego i Powroźniczej - dzieci pana Franciszka Kwaśniaka trzymają się oryginalnych receptur na bazę lodów, ale często bawią się kompozycjami smakowymi. Tak powstały na przykład lody dla poszukiwaczy nieoczywistych smaków - lukrecjowe albo z Martini i cytryną. Na pierwszy raz warto jednak spróbować klasycznych jagodowych i kakaowych.
Bosko
Nowością na trójmiejskiej lodowej scenie jest marka Bosko z Lublina, która prowadzi ogólnopolską ekspansję. Lokalnie ich lodów skosztujemy przy Świętojańskiej

Mamma Mia
Sorbety dla smakoszy znajdziemy również w ofercie Mamma Mia na Żabiance


Kulki Anulki
W Kulkach Anulki przy Kościuszki

Inne miejsca z ciekawymi smakami
Na pewno warto odwiedzić Misia i Znane Smaki, które hołdują bardzo klasycznym kompozycjom smakowym. Gdyńska Mariola również skupia się na tradycji, ale nie boi się eksperymentów, np. czarnych lodów barwionych łupiną z palonej skorupy kokosa. Lodowe krafty serwuje również m.in. sopockie Capuccino Cafe, Gdańska Wytwórnia Lodów Naturalnych, gdańska Altana Smaków czy gdyńskie U Lodziarzy oraz Paulo Gelateria (oddziały w gdańskim Śródmieściu


Fani piwa pewnie docenią kulinarną ciekawostkę w PG4, gdzie w formie deseru skosztujemy lodów o smaku tego złotego trunku.
Miejsca
Opinie (187) ponad 20 zablokowanych
-
2019-07-19 07:20
Panie Safiej proszę podać definicję ,,nietypowych lodów,, ??? (11)
..lody jak lody tylko hipster definicja jest wpleciona żeby za gałkę -szpatułkę kasować 3-5 pln a nie 2 pln.....
- 79 12
-
2019-07-19 07:57
(1)
3-5 zeta to duzo? To idz po kupe na patyku do zabki to dasz 5.50...
- 8 18
-
2019-07-23 13:48
za 5,50 to masz lody prawdziwie śmietankowe
za takie jak tu wodę na patyku 1,20 co najwyżej
- 0 0
-
2019-07-19 07:59
(3)
Jak zwykle za drogo,hahaha. Dzięki za poprawienie humoru z rana
- 8 12
-
2019-07-19 08:17
To taka lokalna tradycja na trojmiasto.pl (2)
Trzeba pisać, że za drogo, albo ceny nie dla Polaków. Bez tego żaden artykuł okołokulinarny nie może się obejść.
- 14 9
-
2019-07-19 17:57
(1)
a mam pisać, że jest tanio, jak jest cholernie drogo?
- 8 2
-
2019-07-20 02:49
Gdyby przerastalo mnie 7 do 10zl za loda to zastanowilbym sie grubo nad swoim życiem.Tak pod rozwage nieudaczniki
- 1 3
-
2019-07-19 08:35
Ja lubię śmietankowe. Ale zawsze można sprzedawać smak "naturalna śmietanka z prażonymi listkami rokitnika" i już mamy nie wiadomo co. 6,50 za 80g lodów "rzemieślniczych"
- 22 2
-
2019-07-19 09:12
2 zł za gałkę? chyba w 2007... (1)
nawet sieciówki i zwykłe lodziarnio-piekarnie mają za minimum 3,50
- 26 3
-
2019-07-23 13:49
pamiętam, że pod koniec lat 70tych akurat gałka te 2zł też kosztowała ;))))))))))
- 0 0
-
2019-07-19 17:15
(1)
co to znaczy czekolada belgijska?
- 4 2
-
2019-07-23 13:55
a co znaczy czekolada biała czy szwajcarska albo polski chleb?
Belgijska czekolada jest uważana za najlepszą na świecie, gdyż belgijscy producenci używają najlepszego mleka i tylko takich najwyższej jakości ziaren kakao.
- 0 0
-
2019-07-19 07:20
(2)
Kulki Anulki brzmi ciekawie
- 122 4
-
2019-07-19 08:59
Anulka, nowa na Ranking, jak Wirkung innych , wedlug wlasnego upodobania miesza skladniki, ale nic o zaniechaniu chemii.
- 5 2
-
2019-07-19 14:41
kulki Anulki
Robaczywe myśli...he he he. Od razu przypomina mi się pewna pani, jak spytała dziennikarza - postawić panu loda ? uuuu he he he
- 3 1
-
2019-07-19 07:28
kiedyś (4)
u Eskimosa w Brzeźnie - to były lody! wprawdzie proste smaki, ale wszystko kręcone naturalnie na jajkach, a nie komponentach z fabryki
- 60 6
-
2019-07-19 09:13
nie były dobre
niby różne smaki, a wszystko smakowało tak samo mdło śmietaną
- 9 7
-
2019-07-19 12:09
taaaaaaa, trzy w porywach cztery smaki śmietanka truskawka i czekolada które były rzadkie i niedobre...... PRL wita......
- 5 2
-
2019-07-19 13:10
Uważam, że naturalne lody ( czy tez rzemieślnicze) smakują dużo lepiej od "zwykłych" jednak przyznaję rację, że lody u eskimosa to było coś! W sumie nie wiem czy te lody były naprawdę dobre ale klimat był super :D
- 2 2
-
2019-07-19 14:42
kiedyś
Przecież te same lody są na pętli w Oliwie.
- 0 0
-
2019-07-19 07:35
(2)
Lody jak lody, kwestia smaku i gustu, jeden lubi orzechowe, kto inny truskawkowe. Tutaj kluczem jest cena, a nie wymyślne nazwy
- 51 10
-
2019-07-19 16:49
(1)
kupuję swoje ulubione smaki, w sklepie
- 2 1
-
2019-07-20 16:48
W sklepie to kupujesz chemiczne wypełniacze
Twoich jelit.
- 1 0
-
2019-07-19 07:38
No nie wiem (6)
Nie byłem przy produkcji tych lodów ,wiec nie jestem przekonany co do ich składu .Wpiszcie sobie w wyszukiwarce: Cała prawda o produkcji lodów naturalnych.Jak oszukują nas lodziarnie . Opisane tam jest z czego są robione te niby lody naturalne!!! Gotowe mieszanki,pasty i pełno chemii,a kto im zabroni nazwać je naturalnymi, czy rzemieśniczymi
- 88 5
-
2019-07-19 07:51
A zatem jesz tylko to, co sam wyhodujesz i przygotujesz? (2)
- 8 7
-
2019-07-19 08:07
tak (1)
- 21 1
-
Opinia została zablokowana przez moderatora
-
2019-07-19 13:49
zgadza sie,
nie sposob znalezc lody produkowane wylacznie z naturalnych skladnikow. Lodziarnie nie maja nawet listy skladnikow swoich produktow lub nie sa zainteresowani aby wylozyc ja do wgladu na widocznym miejscu. Prosty sklad, najwyzej 5-6 skladnikow mozna kupic w wiekszych sklepach, wyprobowane moge polecic Hortex w kubelkach waniliowe i truskawkowe oraz Marletto rowniez w kubelkach, kawowe, czekoladowe, truskawkowe i waniliowe. Niestety lody na patyku, rozki i opakowania 1l tej firmy maja juz gorszy sklad. Najlepsze i najbezpieczniejsze dla alergikow to lody haagen-DAZS waniliowe i macadamia.
- 7 0
-
2019-07-19 14:31
Przecież 90% tych lodziarni to zwykłe sieciówki franczyzowe (1)
Wystarczy wpisać w guglu. A spora część (o ile większość) to nawet tych lodów nie produkuje, tylko je po prostu kupują w hurtowni, potem nakładają "szpatułką" z łapy aligatora do obowiązkowo bezglutenowego wafla z jakiegoś wózka w stylu amerykańcy amisze ze Słonego Jeziora i biznes się kręci.
- 15 0
-
2019-07-20 15:06
Amisze
W Salt Lake Citi ( że tak powiem Słone Jezioro) to mormoni. Oni jedzą tylko słony karmel.
- 1 0
-
2019-07-19 07:41
Jesli lody
To Kulki Anulki w Sopocie!!!!
- 16 8
-
2019-07-19 07:42
Tylko Eskimos Wrzeszcz (6)
Kto wie ten je :). Smak ten sam od wielu lat.
- 60 21
-
2019-07-19 08:54
a nie eskimo
?
- 10 1
-
2019-07-19 11:58
Bleh. Smakuja zle rozrobionym mlekiem w proszku. (2)
Ja nie polecam.
- 9 13
-
2019-07-19 13:28
Mi też nie przypadły do gustu. Takie sobie
- 7 7
-
2019-07-20 09:49
są pycha!
absolutnie się nie zgadzam... Są akurat! Ani nie za gęste, tłuste, ciężkie... Jasne, wszystko kwestia gustu ;) Śmietankowy smakuje śmietanką, a truskawkowy samą truskawką. Te lody po prostu są pyszne :) Pozdrawiam Wszystkich wychowanych na lodach "po schodkach w dół"
- 2 2
-
2019-07-19 13:38
Eskimos Najlepszy!
Pamiętam czasy sprzed prawie 40 lat gdy w niedzielę stało się tam godzinę w gigantycznej kolejce po lody dla całej rodziny! Kto nie był szczęśliwym posiadaczem termosu na lody z NRD brał do słoika owiniętego w gazety i pędził do domu :-))) Te wszystkie nowe lodziarnie z wymyślnymi nazwami smaków i cenami z kosmosu nie mają porównania do Eskimosa. Zrobić przepyszne po prostu śmietankowe, truskawkowe czy czekoladowe -to jest sztuka!
- 14 6
-
2019-07-19 15:14
Eskimos
I te same na pętli w Oliwie.
- 3 1
-
2019-07-19 07:50
(4)
Liczba 'oddziałów' powinna dać do myślenia.
Receptura rzemieślnicza: weźmij wiadro masy lodowej, zadaj perfumy i pigmenty z torebki, ać zamieszaj.- 73 8
-
2019-07-19 08:19
(2)
Najlepsze lody to w Baniach Mazurskich, z budki rodem z PRL. Ale za to na pewno domowej roboty.
- 7 1
-
2019-07-19 08:34
potwierdzam !!! (1)
- 1 0
-
2019-07-21 12:53
Rewelacyjne
- 0 0
-
2019-07-19 08:54
po jakiemu to?
z ciekawosci pytam...
- 2 5
-
2019-07-19 07:51
Kulki anulki.
Tylko malaga, orzech włoski i czekoladowe (nie wege!). Te są przepychota. Pozostałe komozycje smakowe, te wymyślne, mi niestety w ogóle nie smakują. Albo są za bardzo rozwodnione, albo są mdłe.
- 14 6
-
2019-07-19 08:02
jedyne lody naturalne to takie zrobione w domu z prostych skladnikow
w warunkach komercyjnych zawsze jest chemia: np konserwanty. Tak naprawde to wszystko jedno gdzie idziesz - roznica tylko w cenie . przestancie wciskac ten neologizm pt rzemieslnicze. wszystko co chca nam wepchnac po wyzszych cenach nosi nazwe rzemieslnicze.
- 51 8
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.