• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Lodziarnie: nietypowe lody w Trójmieście

Łukasz Stafiej
19 lipca 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 
Lody nakładane szpatułką to znak rozpoznawczy rzemieślniczych lodziarni. Tutaj też znajdziemy najciekawsze i rzadko spotykane smaki. Lody nakładane szpatułką to znak rozpoznawczy rzemieślniczych lodziarni. Tutaj też znajdziemy najciekawsze i rzadko spotykane smaki.

Lodziarnie - zwłaszcza w sezonie - cieszą się ogromną popularnością. W ostatnim czasie coraz większe uznanie zyskują lodziarnie rzemieślnicze - co chwilę pojawiają się nowe marki, a te znane otwierają kolejne lokale. To właśnie one poza klasycznymi smakami oferują inne, niespotykane i oryginalne. Gdzie znajdziemy najbardziej nietypowe lody? Ulubione, godne polecenia lodziarnie możecie oceniać w naszym systemie. Te, które zdobędą najwyższe noty, zaprezentujemy w rankingu najlepszych miejsc w Trójmieście już 1 sierpnia.



Słony Karmel



Kupując lody kieruję się:

Lodziarnie rzemieślnicze rozbijają przyzwyczajenia stałych bywalców - każdego dnia lodowe menu różni się smakami. Dzięki takiej elastyczności lodziarze mogą dać upust swojej kreatywności.

Mogą ukręcić na przykład taki lodowy rarytas, jak morela z marchwią i rumiankiem, który niedawno trafił do oferty Słonego Karmelu. Albo mleczny melon, solony migdał czy marshmallows z malinami. Przy okazji koniecznie spróbujcie - nomen omen - słonego karmelu. To ich spécialité de la maison.

Słony Karmel w Trójmieście:
- Słony Karmel w Gdyni przy ul. 10 lutego/6 zobacz na mapie Gdyni;
- Słony Karmel w Gdańsku przy ul. Wały Jagiellońskie 28/30 zobacz na mapie Gdańska;
- Słony Karmel przy ul. Wajdeloty 11 zobacz na mapie Gdańska.


  • Czarna marchew z jagodą i fiołkiem (sorbet) w Słonym Karmelu.
  • Morela z marchwią i rumiankiem - jedna z lodowych ciekawostek od Słonego Karmelu.
  • Gorgonzola z gruszką
  • Czarny kokos w Słonym Karmelu

Miło Mi



Miło Mi to bodajże pierwsza trójmiejska lodziarnia, która pojawiła się wraz z trendem na lody naturalne (zwane również rzemieślniczymi). Krążą plotki, że w Miło Mi zjemy najlepsze lody pistacjowe w mieście. Najlepiej smakują w połączeniu z tymi o smaku czekolady belgijskiej.

Tym, którzy szukają mniej konwencjonalnych smaków, polecamy rozglądać się za matchą z wiśnią, różową czekoladą albo pomarańczą z pietruszką. Ta ostatnia to wyjątkowo odświeżająca kompozycja.

Oddziały Miło Mi w Trójmieście:
- w Gdyni przy ul. Świętojańskiej;
- Miło Mi na osiedlu Nowe Orłowo;
- Miło Mi w Granizonie;
- Miło Mi w CH Riviera;
- przy wejściach na gdańską plażę: numer 66 w Jelitkowie zobacz na mapie Gdańskanr 49 w Brzeźnie zobacz na mapie Gdańska;
- Miło Mi w PPNT w Gdyni.

  • Lodowe menu z Miło Mi w Orłowie: oryginalnie brzmią smaki pomarańcza z pietruszką oraz chałwa z czarnym sezamem.
  • Różowa czekolada, czyli lody naturalne z różowego ziarna kakaowca.

Dzień Dobry Lody



Niedawno otwarta lodziarnia w Gdyni Dzień Dobry Lody, znajdująca się w Hali Targowej (pawilon 253), proponuje m.in. lody o smaku masła karmelowego z prażonym słonecznikiem, rozmaryn z poziomką czy bazylię z pomidorami i szalotką.

Dzień Dobry Lody działają również w Wejherowie przy ul. Adama Mickiewicza 10.

  • Bazylia z pomidorami i szalotką
  • Lody o smaku masła karmelowego z prażonym słonecznikiem

Tomasz Deker



Lody i sorbety o smakach alkoholi to z kolei eksperyment znanego trójmiejskiego cukiernika Tomasza Dekera, który kręci je pod marką Spoon, dostępną na różnych wydarzeniach kulinarnych albo stacjonarnie w jego kawiarni na osiedlu Cztery Oceany zobacz na mapie Gdańska.

U Dekera spróbujemy na przykład takich smaków jak prosecco, aperol, gin czy rum. Cukiernik proponuje też warzywne i owocowe sorbety, m.in. o smaku awokado, szpinaku czy pietruszki. Jego lody znaleźć można również w wybranych lokalach: dla Falovca robi wegańskie, a dla Kozlovnej Złotej Bramy lody piwne.

Lodziarnie Kwaśniak



Wszystkie lodziarnie rzemieślnicze podkreślają, że lody tworzą wyłącznie z naturalnych składników: mleka, śmietany, cukru, jaj oraz dodatku smakowego bez żadnych konserwantów. Kwaśniak w Gdyni dokłada do tego ponad półwieczną tradycję.

Prowadzący trzy nowoczesne lokale w Gdańsku - przy Wajdeloty, FlisykowskiegoPowroźniczej - dzieci pana Franciszka Kwaśniaka trzymają się oryginalnych receptur na bazę lodów, ale często bawią się kompozycjami smakowymi. Tak powstały na przykład lody dla poszukiwaczy nieoczywistych smaków - lukrecjowe albo z Martini i cytryną. Na pierwszy raz warto jednak spróbować klasycznych jagodowych i kakaowych.

  • Lody od Kwaśniaka o smaku Martini z cytryną
  • Na życzenie klienta lody można posypać strzelającą słodką posypką.

Bosko



Nowością na trójmiejskiej lodowej scenie jest marka Bosko z Lublina, która prowadzi ogólnopolską ekspansję. Lokalnie ich lodów skosztujemy przy Świętojańskiej zobacz na mapie Gdyni w Gdyni. Ciekawostką mogą być na przykład lody o smaku Nesquika, Kinder Niespodzianki, batona Grześki czy cukierków Michałków, ale absolutnie wyjątkowych smaków spróbujemy, gdy trafimy na śmietankowe z niebieską herbatą matcha albo sorbet agrestowy czy aloesowy.

Mamma Mia



Sorbety dla smakoszy znajdziemy również w ofercie Mamma Mia na Żabiance zobacz na mapie Gdańska, gdzie ostatnio wprowadzono sorbet z egzotycznego dżakfruta. Zjemy tam też takie ciekawostki, jak np. lody lawendowe, o smaku czarnej herbaty czy różane z pistacją i suszoną maliną. Mamma Mia zaprasza też do drugiej lokalizacji przy wejściu na sopockie molo na placu Zdrojowym zobacz na mapie Sopotu.

Kulki Anulki



W Kulkach Anulki przy Kościuszki zobacz na mapie Sopotu w Sopocie właścicielka lody kręci według rodzinnych receptur sprzed kilku dekad i nakłada je na wafelki gałkownicą, a nie szpatułką. Tutaj jednak romans z tradycją się kończy, ponieważ Anulka lubi łączyć nietypowe smaki. Klasyki w jej ofercie oczywiście nie brakuje, ale zjemy też np. malinę z lawendą czy rokitnik z truskawką.

  • Czarny Kokos - zeszłoroczny przebój gdyńskiej Marioli w tym sezonie również jest dostępny.
  • W Paolo Gelateria zjemy również... croissanty z lodami i dodatkami.
  • Biała czekolada z żółtą papryką
  • Smak: olej z pestek dyni
  • Piwne lody w PG4
  • Piwne lody w PG4

Inne miejsca z ciekawymi smakami



Na pewno warto odwiedzić MisiaZnane Smaki, które hołdują bardzo klasycznym kompozycjom smakowym. Gdyńska Mariola również skupia się na tradycji, ale nie boi się eksperymentów, np. czarnych lodów barwionych łupiną z palonej skorupy kokosa. Lodowe krafty serwuje również m.in. sopockie Capuccino Cafe, Gdańska Wytwórnia Lodów Naturalnych, gdańska Altana Smaków czy gdyńskie U Lodziarzy oraz Paulo Gelateria (oddziały w gdańskim Śródmieściu zobacz na mapie Gdańska i przy Unruga zobacz na mapie Gdyni w Gdyni).

Fani piwa pewnie docenią kulinarną ciekawostkę w PG4, gdzie w formie deseru skosztujemy lodów o smaku tego złotego trunku.

A które lodziarnie lubicie najbardziej? Czekamy na Wasze głosy w naszym rankingu - wyniki już 1 sierpnia.

Miejsca

Opinie (187) ponad 20 zablokowanych

  • Lody Bingsu

    Niestety nie znaleźliśmy się na liście nietypowych lodów w Trójmieście, widocznie za mało jesteśmy znani :). A nasze lody są wyjątkowe, bo koreańskie. Przygotowane w specjalnej maszynie sprowadzonej z Korei. Podstawa to mleko, reszta to naturalne dodatki (oreo, ciasteczka, mango-sernik, owoce). Lody są oryginalne i pięknie podane. Zapraszamy

    • 1 0

  • Lody Bingsu

    Najlepsze lody koreańskie w lokalu Bingsu Cafe

    • 1 0

  • Orłowo Przebedowskich

    dlaczego o rodzinnej lodziarni w Orlowie - ul.Przebedowskich - ani slowa?
    pyszne, polecam!

    • 0 0

  • Dla chcących rozpoznać temat lodów tzw rzemieślniczych

    to polecam wpisać w wyszukiwarkę frazę - Cała prawda o lodach naturalnych, sporo ciekawostek można się tam dowiedzieć

    • 1 0

  • Lodziarz musi byc wykształcony

    w tym kierunku, a nie być przypadkowym biznesmenem. Polecam włoską lodziarnię w Osowej vis-à-vis Lidla. Właścicielka po kursach lodziarstwa w Italii

    • 0 0

  • A taki cytat...

    "Wszystko rozbija się o koszty i zakres wiedzy technologa robiącego lody. Dziś producenci dają niemal wszystko na tacy. Skrajnym przypadkiem są gotowe mieszanki, do których wystarczy dodać wody. Oprócz tego na rynku dostępne są półprodukty takie jak pasty owocowe zastępujące świeże owoce czy gotowe kompozycje smakowe. Wystarczy je zmieszać z przygotowaną wcześniej bazą. W ten sposób można uzyskać dowolny smak w kilka chwil."

    Już widzę lodziarza np. palącego łupinę kokosa do lodów albo zbierającego lawendę w Luberon czy pistacje na Sycylii...

    • 2 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane