- 1 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (48 opinii)
- 2 Restauracja po rewolucji Gessler na sprzedaż (149 opinii)
- 3 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (14 opinii)
- 4 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 5 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
- 6 "Zamawia espresso i siedzi 3 godziny" (219 opinii)
Lodziarnie: nietypowe lody w Trójmieście
Lodziarnie - zwłaszcza w sezonie - cieszą się ogromną popularnością. W ostatnim czasie coraz większe uznanie zyskują lodziarnie rzemieślnicze - co chwilę pojawiają się nowe marki, a te znane otwierają kolejne lokale. To właśnie one poza klasycznymi smakami oferują inne, niespotykane i oryginalne. Gdzie znajdziemy najbardziej nietypowe lody? Ulubione, godne polecenia lodziarnie możecie oceniać w naszym systemie. Te, które zdobędą najwyższe noty, zaprezentujemy w rankingu najlepszych miejsc w Trójmieście już 1 sierpnia.
Słony Karmel
Mogą ukręcić na przykład taki lodowy rarytas, jak morela z marchwią i rumiankiem, który niedawno trafił do oferty Słonego Karmelu. Albo mleczny melon, solony migdał czy marshmallows z malinami. Przy okazji koniecznie spróbujcie - nomen omen - słonego karmelu. To ich spécialité de la maison.
Słony Karmel w Trójmieście:
- Słony Karmel w Gdyni przy ul. 10 lutego/6 ;
- Słony Karmel w Gdańsku przy ul. Wały Jagiellońskie 28/30 ;
- Słony Karmel przy ul. Wajdeloty 11 .
Miło Mi
Miło Mi to bodajże pierwsza trójmiejska lodziarnia, która pojawiła się wraz z trendem na lody naturalne (zwane również rzemieślniczymi). Krążą plotki, że w Miło Mi zjemy najlepsze lody pistacjowe w mieście. Najlepiej smakują w połączeniu z tymi o smaku czekolady belgijskiej.
Tym, którzy szukają mniej konwencjonalnych smaków, polecamy rozglądać się za matchą z wiśnią, różową czekoladą albo pomarańczą z pietruszką. Ta ostatnia to wyjątkowo odświeżająca kompozycja.
Oddziały Miło Mi w Trójmieście:
- w Gdyni przy ul. Świętojańskiej;
- Miło Mi na osiedlu Nowe Orłowo;
- Miło Mi w Granizonie;
- Miło Mi w CH Riviera;
- przy wejściach na gdańską plażę: numer 66 w Jelitkowie i nr 49 w Brzeźnie ;
- Miło Mi w PPNT w Gdyni.
Dzień Dobry Lody
Niedawno otwarta lodziarnia w Gdyni Dzień Dobry Lody, znajdująca się w Hali Targowej (pawilon 253), proponuje m.in. lody o smaku masła karmelowego z prażonym słonecznikiem, rozmaryn z poziomką czy bazylię z pomidorami i szalotką.
Dzień Dobry Lody działają również w Wejherowie przy ul. Adama Mickiewicza 10.
Tomasz Deker
Lody i sorbety o smakach alkoholi to z kolei eksperyment znanego trójmiejskiego cukiernika Tomasza Dekera, który kręci je pod marką Spoon, dostępną na różnych wydarzeniach kulinarnych albo stacjonarnie w jego kawiarni na osiedlu Cztery Oceany .
U Dekera spróbujemy na przykład takich smaków jak prosecco, aperol, gin czy rum. Cukiernik proponuje też warzywne i owocowe sorbety, m.in. o smaku awokado, szpinaku czy pietruszki. Jego lody znaleźć można również w wybranych lokalach: dla Falovca robi wegańskie, a dla Kozlovnej Złotej Bramy lody piwne.
Lodziarnie Kwaśniak
Wszystkie lodziarnie rzemieślnicze podkreślają, że lody tworzą wyłącznie z naturalnych składników: mleka, śmietany, cukru, jaj oraz dodatku smakowego bez żadnych konserwantów. Kwaśniak w Gdyni dokłada do tego ponad półwieczną tradycję.
Prowadzący trzy nowoczesne lokale w Gdańsku - przy Wajdeloty, Flisykowskiego i Powroźniczej - dzieci pana Franciszka Kwaśniaka trzymają się oryginalnych receptur na bazę lodów, ale często bawią się kompozycjami smakowymi. Tak powstały na przykład lody dla poszukiwaczy nieoczywistych smaków - lukrecjowe albo z Martini i cytryną. Na pierwszy raz warto jednak spróbować klasycznych jagodowych i kakaowych.
Bosko
Nowością na trójmiejskiej lodowej scenie jest marka Bosko z Lublina, która prowadzi ogólnopolską ekspansję. Lokalnie ich lodów skosztujemy przy Świętojańskiej w Gdyni. Ciekawostką mogą być na przykład lody o smaku Nesquika, Kinder Niespodzianki, batona Grześki czy cukierków Michałków, ale absolutnie wyjątkowych smaków spróbujemy, gdy trafimy na śmietankowe z niebieską herbatą matcha albo sorbet agrestowy czy aloesowy.
Mamma Mia
Sorbety dla smakoszy znajdziemy również w ofercie Mamma Mia na Żabiance , gdzie ostatnio wprowadzono sorbet z egzotycznego dżakfruta. Zjemy tam też takie ciekawostki, jak np. lody lawendowe, o smaku czarnej herbaty czy różane z pistacją i suszoną maliną. Mamma Mia zaprasza też do drugiej lokalizacji przy wejściu na sopockie molo na placu Zdrojowym .
Kulki Anulki
W Kulkach Anulki przy Kościuszki w Sopocie właścicielka lody kręci według rodzinnych receptur sprzed kilku dekad i nakłada je na wafelki gałkownicą, a nie szpatułką. Tutaj jednak romans z tradycją się kończy, ponieważ Anulka lubi łączyć nietypowe smaki. Klasyki w jej ofercie oczywiście nie brakuje, ale zjemy też np. malinę z lawendą czy rokitnik z truskawką.
Inne miejsca z ciekawymi smakami
Na pewno warto odwiedzić Misia i Znane Smaki, które hołdują bardzo klasycznym kompozycjom smakowym. Gdyńska Mariola również skupia się na tradycji, ale nie boi się eksperymentów, np. czarnych lodów barwionych łupiną z palonej skorupy kokosa. Lodowe krafty serwuje również m.in. sopockie Capuccino Cafe, Gdańska Wytwórnia Lodów Naturalnych, gdańska Altana Smaków czy gdyńskie U Lodziarzy oraz Paulo Gelateria (oddziały w gdańskim Śródmieściu i przy Unruga w Gdyni).
Fani piwa pewnie docenią kulinarną ciekawostkę w PG4, gdzie w formie deseru skosztujemy lodów o smaku tego złotego trunku.
Miejsca
Opinie (187) ponad 20 zablokowanych
-
2019-07-22 12:17
Lody Bingsu
Niestety nie znaleźliśmy się na liście nietypowych lodów w Trójmieście, widocznie za mało jesteśmy znani :). A nasze lody są wyjątkowe, bo koreańskie. Przygotowane w specjalnej maszynie sprowadzonej z Korei. Podstawa to mleko, reszta to naturalne dodatki (oreo, ciasteczka, mango-sernik, owoce). Lody są oryginalne i pięknie podane. Zapraszamy
- 1 0
-
2019-07-22 12:24
Lody Bingsu
Najlepsze lody koreańskie w lokalu Bingsu Cafe
- 1 0
-
2019-07-22 19:36
Orłowo Przebedowskich
dlaczego o rodzinnej lodziarni w Orlowie - ul.Przebedowskich - ani slowa?
pyszne, polecam!- 0 0
-
2019-07-25 11:57
Dla chcących rozpoznać temat lodów tzw rzemieślniczych
to polecam wpisać w wyszukiwarkę frazę - Cała prawda o lodach naturalnych, sporo ciekawostek można się tam dowiedzieć
- 1 0
-
2019-07-26 07:32
Lodziarz musi byc wykształcony
w tym kierunku, a nie być przypadkowym biznesmenem. Polecam włoską lodziarnię w Osowej vis-à-vis Lidla. Właścicielka po kursach lodziarstwa w Italii
- 0 0
-
2019-07-26 12:42
A taki cytat...
"Wszystko rozbija się o koszty i zakres wiedzy technologa robiącego lody. Dziś producenci dają niemal wszystko na tacy. Skrajnym przypadkiem są gotowe mieszanki, do których wystarczy dodać wody. Oprócz tego na rynku dostępne są półprodukty takie jak pasty owocowe zastępujące świeże owoce czy gotowe kompozycje smakowe. Wystarczy je zmieszać z przygotowaną wcześniej bazą. W ten sposób można uzyskać dowolny smak w kilka chwil."
Już widzę lodziarza np. palącego łupinę kokosa do lodów albo zbierającego lawendę w Luberon czy pistacje na Sycylii...- 2 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.