- 1 Jemy na mieście: Whiskey on the Rocks (120 opinii)
- 2 Duża impreza kulinarna znowu w Trójmieście (36 opinii)
- 3 Cateringi na święta. Zamów już teraz (64 opinie)
- 4 Nowe lokale: pizza, bistro i polska kuchnia (94 opinie)
- 5 Smutna prawda o influencerach (158 opinii)
- 6 Ta kolacja trwała 5 godzin! (6 opinii)
Lodziarnie: nietypowe lody w Trójmieście
Lodziarnie - zwłaszcza w sezonie - cieszą się ogromną popularnością. W ostatnim czasie coraz większe uznanie zyskują lodziarnie rzemieślnicze - co chwilę pojawiają się nowe marki, a te znane otwierają kolejne lokale. To właśnie one poza klasycznymi smakami oferują inne, niespotykane i oryginalne. Gdzie znajdziemy najbardziej nietypowe lody? Ulubione, godne polecenia lodziarnie możecie oceniać w naszym systemie. Te, które zdobędą najwyższe noty, zaprezentujemy w rankingu najlepszych miejsc w Trójmieście już 1 sierpnia.
Słony Karmel
Mogą ukręcić na przykład taki lodowy rarytas, jak morela z marchwią i rumiankiem, który niedawno trafił do oferty Słonego Karmelu. Albo mleczny melon, solony migdał czy marshmallows z malinami. Przy okazji koniecznie spróbujcie - nomen omen - słonego karmelu. To ich spécialité de la maison.
Słony Karmel w Trójmieście:
- Słony Karmel w Gdyni przy ul. 10 lutego/6 ;
- Słony Karmel w Gdańsku przy ul. Wały Jagiellońskie 28/30 ;
- Słony Karmel przy ul. Wajdeloty 11 .
Miło Mi
Miło Mi to bodajże pierwsza trójmiejska lodziarnia, która pojawiła się wraz z trendem na lody naturalne (zwane również rzemieślniczymi). Krążą plotki, że w Miło Mi zjemy najlepsze lody pistacjowe w mieście. Najlepiej smakują w połączeniu z tymi o smaku czekolady belgijskiej.
Tym, którzy szukają mniej konwencjonalnych smaków, polecamy rozglądać się za matchą z wiśnią, różową czekoladą albo pomarańczą z pietruszką. Ta ostatnia to wyjątkowo odświeżająca kompozycja.
Oddziały Miło Mi w Trójmieście:
- w Gdyni przy ul. Świętojańskiej;
- Miło Mi na osiedlu Nowe Orłowo;
- Miło Mi w Granizonie;
- Miło Mi w CH Riviera;
- przy wejściach na gdańską plażę: numer 66 w Jelitkowie i nr 49 w Brzeźnie ;
- Miło Mi w PPNT w Gdyni.
Dzień Dobry Lody
Niedawno otwarta lodziarnia w Gdyni Dzień Dobry Lody, znajdująca się w Hali Targowej (pawilon 253), proponuje m.in. lody o smaku masła karmelowego z prażonym słonecznikiem, rozmaryn z poziomką czy bazylię z pomidorami i szalotką.
Dzień Dobry Lody działają również w Wejherowie przy ul. Adama Mickiewicza 10.
Tomasz Deker
Lody i sorbety o smakach alkoholi to z kolei eksperyment znanego trójmiejskiego cukiernika Tomasza Dekera, który kręci je pod marką Spoon, dostępną na różnych wydarzeniach kulinarnych albo stacjonarnie w jego kawiarni na osiedlu Cztery Oceany .
U Dekera spróbujemy na przykład takich smaków jak prosecco, aperol, gin czy rum. Cukiernik proponuje też warzywne i owocowe sorbety, m.in. o smaku awokado, szpinaku czy pietruszki. Jego lody znaleźć można również w wybranych lokalach: dla Falovca robi wegańskie, a dla Kozlovnej Złotej Bramy lody piwne.
Lodziarnie Kwaśniak
Wszystkie lodziarnie rzemieślnicze podkreślają, że lody tworzą wyłącznie z naturalnych składników: mleka, śmietany, cukru, jaj oraz dodatku smakowego bez żadnych konserwantów. Kwaśniak w Gdyni dokłada do tego ponad półwieczną tradycję.
Prowadzący trzy nowoczesne lokale w Gdańsku - przy Wajdeloty, Flisykowskiego i Powroźniczej - dzieci pana Franciszka Kwaśniaka trzymają się oryginalnych receptur na bazę lodów, ale często bawią się kompozycjami smakowymi. Tak powstały na przykład lody dla poszukiwaczy nieoczywistych smaków - lukrecjowe albo z Martini i cytryną. Na pierwszy raz warto jednak spróbować klasycznych jagodowych i kakaowych.
Bosko
Nowością na trójmiejskiej lodowej scenie jest marka Bosko z Lublina, która prowadzi ogólnopolską ekspansję. Lokalnie ich lodów skosztujemy przy Świętojańskiej w Gdyni. Ciekawostką mogą być na przykład lody o smaku Nesquika, Kinder Niespodzianki, batona Grześki czy cukierków Michałków, ale absolutnie wyjątkowych smaków spróbujemy, gdy trafimy na śmietankowe z niebieską herbatą matcha albo sorbet agrestowy czy aloesowy.
Mamma Mia
Sorbety dla smakoszy znajdziemy również w ofercie Mamma Mia na Żabiance , gdzie ostatnio wprowadzono sorbet z egzotycznego dżakfruta. Zjemy tam też takie ciekawostki, jak np. lody lawendowe, o smaku czarnej herbaty czy różane z pistacją i suszoną maliną. Mamma Mia zaprasza też do drugiej lokalizacji przy wejściu na sopockie molo na placu Zdrojowym .
Kulki Anulki
W Kulkach Anulki przy Kościuszki w Sopocie właścicielka lody kręci według rodzinnych receptur sprzed kilku dekad i nakłada je na wafelki gałkownicą, a nie szpatułką. Tutaj jednak romans z tradycją się kończy, ponieważ Anulka lubi łączyć nietypowe smaki. Klasyki w jej ofercie oczywiście nie brakuje, ale zjemy też np. malinę z lawendą czy rokitnik z truskawką.
Inne miejsca z ciekawymi smakami
Na pewno warto odwiedzić Misia i Znane Smaki, które hołdują bardzo klasycznym kompozycjom smakowym. Gdyńska Mariola również skupia się na tradycji, ale nie boi się eksperymentów, np. czarnych lodów barwionych łupiną z palonej skorupy kokosa. Lodowe krafty serwuje również m.in. sopockie Capuccino Cafe, Gdańska Wytwórnia Lodów Naturalnych, gdańska Altana Smaków czy gdyńskie U Lodziarzy oraz Paulo Gelateria (oddziały w gdańskim Śródmieściu i przy Unruga w Gdyni).
Fani piwa pewnie docenią kulinarną ciekawostkę w PG4, gdzie w formie deseru skosztujemy lodów o smaku tego złotego trunku.
Miejsca
Opinie (187) ponad 20 zablokowanych
-
2019-07-19 11:57
Lody nakładane szpatułką to znak... hipsterskiej glupoty i kolejek. (5)
Nalozenie 3 porcji (galek) trwa minute. Najpierw ta szpatulka obsluga skrobie w pojemniku. Potem probuje ulepic na wafelku cos w miare spojnego. Nastepnie waga. Oj, za malo. Trzeba doskrobac i dokleic. Znowu waga. Druga galka, skrobanie, klejenie, ktore juz nie jest takie proste bo brzegi pierwszej porcji zaczynaja odpadac. Wazenie. Uf, tym razem dobrze. Trzecia porcja. Skrobanie. Klejenie. Wazenie. Prosze, oto Twoje lody, ktora za chwile beda kapac z kazdej strony.
Sa lodziarnie, ktore sobie tym strzelaja w stope. Np. Beza-Krowka. Super lody, ale jak mam z wiercacym dzieciakem stac w kolejce 15 minut a potem wycierac ten rozwalajacy sie ulepek to wole isc do lodziarni z normalnymi galkami.- 22 4
-
2019-07-19 12:07
(1)
He he racja, ale nigdy nie zdarzyło mi się żeby łopatką ktoś nałożył za mało i dokładał. W ich poczuciu ten wyskrobek wielkosci poł gałki to i tak za dużo. Niby ważą, ale wagi nie widać. Żenada. We Włoszech jak nakładają szpatułką to zawsze jest wiecej niz sie nalezalo.
- 7 0
-
2019-07-19 12:18
Zycia nie znasz.
Mi kiedys jedna porcje dziweczyna nakladala minute. Wazyla 4x. Lacznie dokleila 3 wiorki lodow. Z czego jeden wiorek odpadl na ziemie od razu po tym jak odebralem lody.
Glupia moda z tymi lopatkami. Chca byc trendy a wychodzi jakas karykatura.- 8 0
-
2019-07-19 13:38
(1)
Szpatułka to dobra rzecz, tylko paniom obsługującym zwyczajnie brak umiejętności lub lody są do bani.
- 4 0
-
2019-07-19 13:58
W czym jest takie nakladanie lepsze?
- 3 0
-
2019-07-19 22:23
O tak
Mam nadzieję, że ta głupia moda wreszcie zdechnie.
- 3 0
-
2019-07-19 11:57
Lodowe Love na ul. Malomiejskiej w Gdańsku polecam!!!
- 3 2
-
2019-07-19 12:00
(5)
Nienawidzę lodów nakładanych szpatułką;/ Od razu się odechciewa jesc na widok takiej paci na wafelku;/ Wolę Grycana. Tam nakładają eleganckie okrągłe gałeczki.
- 9 10
-
2019-07-19 12:10
Grycan daje za duzo cukru, az mdli. (4)
A co do szpatulek - pelna zgoda. Mam nadzieje, ze ta glupia moda szybko minie.
- 8 1
-
2019-07-19 12:59
Jakoś nie wyczułam żeby aż tyle cukru dawali, ale każdy ma inne odczucie słodkości. Mi odpowiada:)
- 0 3
-
2019-07-19 13:11
xyz (2)
Na południu Polski tak nakładają od wielu lat i ty to nazywasz modą xd.
- 2 2
-
2019-07-19 13:57
Nakladaja bo ma to jakies zalety?
Czy moze po prostu niektorym lodziarniom nie chce sie inwestowac 50 PLN w galkownice (taka lyzka z wypychaczem)?
- 3 0
-
2019-07-20 07:45
Krakusy to centusie, szkoda im pieniedzy na galkownice!
- 2 0
-
2019-07-19 12:02
Na najlepsze lody jezdzi sie do Torunia do Lenkiewicza. (1)
- 4 2
-
2019-07-20 16:54
Chyba do Radia do Muchomora
On kręci najlepsze lody z naszych podatków
- 0 0
-
2019-07-19 12:03
tylko osowa jednorozca
Gelato wymiata
- 5 0
-
2019-07-19 12:11
lody Calypso (4)
ze sklepowych nie ma obecnie lepszych lodów niż Calypso
żadne Carte d'Or, HagenDazs, JerryBerry, Z Budka, etc. tylko nasze dawne poczciwe Calypso w nowej odsłonie, z nowymi smakami (najlepsze są Kukułki)
jedyny z nimi problem to że się szybko roztapiają...problem z logistyką, ale za to dobrze świadczy o składnikach (mało wody)- 14 4
-
2019-07-19 12:13
własnie kupuje se mascarpone dobrze ze zrobili nowe smaki.Brakuje tylko malagi :) (1)
Zielona budka są słabe.
- 3 3
-
2019-07-19 13:56
Tak, pyszne sa
Kukułka, mascarpone, czarny kokos.
- 1 0
-
2019-07-19 13:31
Są słabe
Bez smaku i wodniste.
Kup se hagendaza- 2 7
-
2019-07-20 16:52
Ta, calypso z syropem glukozowo fruktozowym. Poczytaj skład
- 0 0
-
2019-07-19 12:21
Dlaczego Nietypowe wszystko musi byc?
NIech lody beda smaczne, kobiety ladne, a faceci mescy, A nie nietypowi.....
- 7 2
-
2019-07-19 12:29
Same komercyjne miejsca opisane...oj slabiutko Trojmiasto.pl (1)
Niestety Pan Stafiej lubi "trendy" nowosci itp...
- 5 1
-
2019-07-19 12:37
nieprawda
Widać próbowałeś wszystkich. Nie wszystkie te punkty są sieciówkami, więc piszesz bzdury.
- 0 0
-
2019-07-19 12:41
Część z nich to sieciówki z masową produkcją i owocami w proszku (1)
Pojęcie "lody naturalne" i "rzemieślnicze" nie jest obostrzone przepisami, dlatego każdy może napisać to na swoim szyldzie. Z lodów wymienionych w artykule próbowałem kilku - śmietanę i owoce można wyczuć w Mariolce i Dzień Dobry Lody, lody u nich smakują jak kilkadziesiąt lat temu. Oba miejsca robią lody na podstawie śmietany, która jest sekretem pysznych lodów.
- 7 0
-
2019-07-20 07:47
Sprobuj Delicje - ponoc tez tylko naturalne, choc smaki tradycyjne i nie jakos intensywne.
Moze dlatego, ze naturalne?
- 0 0
-
2019-07-19 12:51
beza krówka na Ujescisku
Przy ul. Płockiej.
Guma balonów, czarna porzeczka i mohito - mniam.- 5 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.