• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gastronomia się otwiera, ale wiele lokali nie doczekało tego momentu

Mateusz Groen
27 maja 2021 (artykuł sprzed 2 lat) 
Zamknięte lokale gastronomiczne z Gdyni. Na zdjęciu lokal po restauracji Familia. Zamknięte lokale gastronomiczne z Gdyni. Na zdjęciu lokal po restauracji Familia.

Pandemia i związany z nią lockdown doprowadziły do upadku wielu lokali gastronomicznych. Z gastronomicznej mapy Trójmiasta zniknęły zarówno duże, znane restauracje, klimatyczne kawiarnie, jak i małe, osiedlowe lokale. Gastronomia mimo że ponownie otwarta, dopiero powoli zaczyna odrabiać zaległości. Na miejscu zamkniętych restauracji powstają nowe, niektóre lokale wciąż czekają na nowych najemców. Zobaczcie, w których restauracjach nie zjecie już posiłku.




Zmiany w świecie trójmiejskiej gastronomii



Czy przywiązujesz się do lokali gastronomicznych?

Przez ponad rok przedsiębiorcy wymyślali nowe sposoby na ratowanie swoich biznesów. Jedni mocno postawili na jedzenie na dowóz i na wynos, inni zawiesili swoje działalności korzystając z tarczy antykryzysowej, jeszcze inni działali w "podziemiu" lub otwarcie łamali przepisy ich zdaniem niekonstytucyjnego rozporządzenia, co kończyło się kontrolami, karami, a czasami wręcz decyzjami sanepidu o zamknięciu lokalu. Przetrwali ci, którzy potrafili odpowiednio zarządzać swoim biznesem w sytuacji kryzysowej, wykazali się elastycznością, mieli oszczędności i przede wszystkim ci, którzy dostali środki z rządowej tarczy.

Wielu gastronomów nie doczekało jednak dnia poluzowania obostrzeń i nie udało im się uratować swojego biznesu przed upadkiem. Oszczędności kiedyś się kończą, nic więc dziwnego, że długie tygodnie obostrzeń przyniosły kolejne ofiary w branży gastronomicznej. Wiele miejsc, które jeszcze do niedawna tętniło życiem, stoi obecnie całkowicie pustych, inne zaś już znalazły nowych właścicieli, którzy mają plan na rozkręcenie swojej działalności w miejscu niedawno zamkniętej restauracji.

  • W miejscu restauracji Piqniq powstała restauracja Nor
  • Zamknięte lokale gastronomiczne z Gdyni.
  • Zamknięte lokale gastronomiczne z Gdyni.
  • Nie wszystkim udało się dotrwać do momentu zdjęcia obostrzeń z lokali gastronomicznych. Na zdjęciu lokal po restauracji Familia w Gdyni.

Wśród zamkniętych lokali w Trójmieście znalazły się takie punkty, jak:

Long Street 52, Mamamadre, Medusa Bar Sopot, Moje Miejsce, wspomniany Piqnik, Radiostacja, Prologue, Restauracja Bonum (mimo, że restauracja zakończyła swoją działalność, to hotel mieszczący się pod tą samą nazwą w dalszym ciągu sprawnie funkcjonuje.), Mr. Pancake, Familia, Trattoria La Fortuna.


Lokal był jednym z lubianych przez młodzież miejsc. Jego zamknięcie poruszyło sporą rzeszę fanów "amerykańskich" i kolorowych naleśników rodem z filmów. Ponad 200 osób zareagowało na informację o zamknięciu lokalu. Lokal był jednym z lubianych przez młodzież miejsc. Jego zamknięcie poruszyło sporą rzeszę fanów "amerykańskich" i kolorowych naleśników rodem z filmów. Ponad 200 osób zareagowało na informację o zamknięciu lokalu.
Lokale w różny sposób znikały z gastronomicznego świata, jedne żegnały się ze swoimi gośćmi na łamach mediów społecznościowych, inni zaś odeszli po cichu nie pozostawiając po sobie śladu.

- Nadszedł niestety ten dzień, że Piqniq po 5,5 roku zakończył swoją działalność. Wiele słów nasuwa nam się teraz na myśl, które chcielibyśmy Wam przekazać. Na pewno chcemy bardzo Wam podziękować, wszystkim naszym klientom. Spędziliśmy z Wami bardzo dużo niezapomnianych chwil. Po 5,5 roku prowadzenia Piqniqa mamy setki wspomnień, które zostaną z nami na zawsze.

Chcemy także na forum bardzo podziękować wszystkim naszym pracownikom, którzy przez te wszystkie lata tworzyli z nami Piqniq. Tak naprawdę Piqniq to nie były ściany, wystrój czy nawet jedzenie, tylko ludzie, którzy go tworzyli, a do pracowników mieliśmy zawsze mega szczęście - poinformowali na Facebooku właściciele lubianej restauracji Piqniq w Gdyni.

Ponad 300 zawieszonych działalności



Lokal zwolniony przez Piqniq zajęła już nowa restauracja Nór. Gdynia pożegnała jednak kilka innych popularnych lokali, w tym również lubianą w środowisku młodzieżowym naleśnikarnio-pizzerię Mr. Pancake. Właściciele zapowiadają jednak reinkarnację i otwarcie lokalu w innym miejscu. Nie zjemy już posiłku również w lubianej restauracji Trattoria La Fortuna tuż przy Placu Grunwaldzkim. Jej miejsce zajęła Malika, która przeprowadziła się z ulicy Świętojańskiej. Ze Świętojańskiej zniknęła również lubiana restauracja Familia, w której można było zjeść zarówno po polsku, jak i po włosku.

W Gdańsku zakończyła zaś działalność restauracja Long Street 52, ale w jej miejscu szybko pojawił się następca, czyli Stek House Evil. Pisaliśmy o nim w tekście prezentującym nowe lokale gastronomiczne.

Przesuń aby
porównać
Ale nie tylko pandemia krzyżuje plany restauratorom. W przypadku popularnej restauracji Prologue, która zakończyła swoją działalność przy ulicy Grodzkiej 9 w Gdańsku, główną przyczyną była konieczność szukania nowego lokalu na działalność. Właściciele zapowiadają odrodzenie restauracji w innej lokalizacji.

- Drodzy Goście i Przyjaciele Prologue. Z przykrością informujemy, że Prologue zaprzestaje swojej działalności pod dotychczasowym adresem na Starym Mieście w Gdańsku. Po wyczerpującej i nierównej walce o lokal podczas trwania pandemii zostaliśmy jednak zmuszeni do zmiany naszych planów. Chcielibyśmy serdecznie podziękować zarówno Wam, jak i naszym pracownikom, za ogromne wsparcie w ciągu ostatnich sześciu lat naszej działalności. Bez Was wszystkich nie udałoby się nam odnieść sukcesu, którym cieszyliśmy się wspólnie przez ostanie lata. Nie martwcie się o nas! Nie jesteśmy jeszcze gotowi opuścić Was na zawsze. Może będzie inaczej, ale tak jak zawsze w Prologue, smacznie i zdrowo - czytamy na Facebooku restauracji.
Czytaj też: Lockdown uderza w trójmiejskie gastro

Na miejscu zamkniętych restauracji powstają nowe



Życie nie znosi próżni, a w świecie gastronomicznym normą jest, że gdy zamyka się jeden lokal, na jego miejsce wchodzi kolejny. Wiele spośród wymienionych wcześniej lokali znalazło już nowych właścicieli i najemców, którzy otwierają swoje biznesy gastronomiczne. W miejscu zamkniętej restauracji Prologue, pojawi się restauracja Zielone Drzwi. Prócz zmiany nazwy, zmieni się również kuchnia. Lokal ma w planach ruszyć już od następnej środy.

  • Miejsce na Chmielnej 10, które niedawno jeszcze było restauracją Mamamadre.
  • Miejsce na Chmielnej 10, które niedawno jeszcze było restauracją Mamamadre.
  • Miejsce na Chmielnej 10, które niedawno jeszcze było restauracją Mamamadre.
  • Miejsce na Chmielnej 10, które niedawno jeszcze było restauracją Mamamadre.
  • W dawnej restauracji Prologue powstanie teraz nowy lokal Zielone Drzwi. Więcej na jego temat dowiemy się niebawem.
  • W dawnej restauracji Prologue powstanie teraz nowy lokal Zielone Drzwi. Więcej na jego temat dowiemy się niebawem.
  • W dawnej restauracji Prologue powstanie teraz nowy lokal Zielone Drzwi. Więcej na jego temat dowiemy się niebawem.
Zmiany dotknęły też stosunkowo nowy gastronomiczny zaułek, jakim jest Wyspa Spichrzów w Gdańsku. Niedawno mieszcząca się w tym miejscu restauracja Mamamadre zmieniła właściciela i powstał w tym miejscu znana z gdyńskich terenów restauracja Pasta Miasta. Obecnie w lokalu trwają prace remontowe i niedługo pojawi się tam nowa restauracja w pełnej krasie. Jest duża szansa, że się utrzyma, Wyspa Spichrzów stała się w ostatnich miesiącach bardzo popularnym miejscem do wieczornych spotkań ze znajomymi, chętnie zaglądają tam także turyści, dzisiaj jeszcze nieliczni, ale przecież sezon już za chwilę. Nawet w trakcie panujących obostrzeń, miejsce to było odwiedzane przez sporą liczbę osób, które mogły kupić jedzenie i napoje na wynos, usiąść na nieopodal mieszczących się ławkach nad Motławą i rozkoszować się widokiem na klimatyczne kamienice i Żuraw.

Przypominamy, że od piątku 28 maja lokale gastronomiczne będą mogły przyjmować gości i podawać jedzenie wewnątrz, oczywiście w reżimie sanitarnym - 50 procent obłożenia restauracji, zajęty co drugi stolik, dystans 1,5 m między stolikami. Od 15 maja funkcjonują już restauracyjne ogródki i tarasy.

Jeżeli zabrakło w artykule zamkniętych lokali w twojej okolicy, prześlij nam informacje: kulinaria@trojmiasto.pl.

Miejsca

Opinie (163) ponad 10 zablokowanych

  • Za drogo to padli (7)

    • 79 25

    • Kiepskie firmy. Tłuste lata się skończyły trzeba się dostosować do chudych. (3)

      Czysta ekonomia

      • 71 12

      • ...

        widać że komentuje osoba bez doświadczenia w przedsiębiorczości

        • 9 17

      • z pisem to już każde będą chude (1)

        każdy kto pracuje uczciwie będzie miał coraz większe podatki na rzecz nierobów i cwaniaków

        głosy same się nie kupią, pałacyki też nie a pieniądze na nie można wydrukować ale lepiej zabrać w podatkach

        • 21 12

        • lud minusuje. ludowi się należy

          i reaguje bardzo gwałtownie, jak tylko ktos wspomni, ze nie chce placic wiecej na ICH nalezne benefity

          • 4 3

    • (2)

      Dlatego ich nastepcy nie powtorza tego bledu i beda karmili za darmo. Ich targetem ma byc PiSia patolka plus.

      • 12 9

      • Obrażasz wielu uczciwych i ciężko pracujących ludzi. Nie dziwota, że po przegrywa wybory. Kopalnia i elektrownia do zamknięcia bo unia nakazała, ludzie pracujący to patolnia... Żyjcie dalej w swojej bańce.

        • 4 0

      • To nie tak. Jak serwujesz półgotowce z makro z narzutem 500% to w końcu noga się powinie.

        • 3 0

  • (6)

    Czemu nie "wspierałem gasto#"?

    • 19 8

    • (5)

      Czemu nie "wspierałem gasto#"? Był rok 2013. Na szkoleniu w jednej prężnej żałosnej "korporacji" poznałem koleżankę, która wcześniej pracowała w gastronomii. Spytałem się skąd z jej strony jest taka chęć zmiana branży. Powiedziała, że chciała pracować w restauracji, była już prawie zatrudniona , wcześniej przekazała też Januszowi, jakich to oczekuje warunków płacowych(" poprosiła o wygórowane" 10 zł netto na zleceniu). Przyjął ją, po chwili zwalniając, bo ktoś inny zgodził się dygać za 7zł....
      Rok 2016. Od innej osoby pracującej jako kucharz w (uwaga!) F.,...rze dowiedziałem się, że zasuwa za 10 zł na godzinę , oczywiście umowa zlecenie i praca od pon do niedzieli. Dziękuję. Postoję i pozdrawiam.

      • 91 6

      • bo taka była minimalna wtedy, no chyba że na czarno to trzeba było zgłosić

        • 4 21

      • Skoro sie zgodzil za tyle pracowac na takich warunkach to w czym problem? (1)

        Praca to towar, czemu pracodawca ma dawać więcej niż ktoś chce sprzedać swój czas?

        • 7 16

        • Bo jest zmowa cenowa.

          Znam takich byznemenow, żenada. Ludzie granatem od pluga oderwani dzięki PRLwi stali się "Kimś".

          • 19 1

      • Jak taki dobry biech otworzy swój lokal

        I wtedy zobaczy jaki to miód

        • 0 9

      • To w McD wieciej płacą

        Zmieniają pracowników co miesiąc a jakość żarcia na tym cierpi. Klientow brakuje lokal pada potem remont i ten sam wlaściciel otwiera drugi. I tak w kółko.

        • 5 0

  • (6)

    Większości nawet nie znam, więc nie dziwne że padli

    • 73 17

    • (5)

      Ty jedynie maka i hotdogi z żabki znasz

      • 12 27

      • Haha.

        Dobre.

        • 4 4

      • (3)

        Ach, gdybyś chociaż wiedział, jak ja się na gastronomii znam. Stągiewna, Bursztyn, Neptun, Kefirek, Akademicki, Słoneczny, Turystyczny, Syrena, Mleczna Fala. Wspaniałe restauracje da prawdziwych człowieków. I wiesz co? Funkcjonują.

        • 18 2

        • (1)

          Musze przyznac, ze po tym jak rzuciles nazwami kilku restauracji/barow mlecznych to faktycznie udowodniles swiatu, ze sie znasz na gastronomii. Podobno Michelin bedzie teraz rozdawal gwiazdki tylko po konsultacji z toba.

          • 4 11

          • Sprawdzales czy aby nie za niskie iq masz?

            • 4 2

        • Wcale tanio aż tak nie jest.
          Często tłusto
          Do tego tłok i śmierdzi.
          Ok, za studenta też jadałem.

          • 7 3

  • może będzie luźniej na ulicach (5)

    • 37 14

    • nie będę współczuć producentom jedzenia luksusowego (4)

      i biżuterii luksusowej

      • 60 12

      • Nie przejmuj się. Nikt tobie też nie będzie współczuł. (1)

        • 10 14

        • I tobie. I najważniejsze : twojemu sąsiadowi też !

          • 11 2

      • A barach mlecznych i podrzędnych knajpach

        Gdzie gotuje pani Zosia z panią Helena oblozenie, że nawet nie ma gdzie tylka posadzić. Burger 200 g za 30 zł to mozna zjeść raz na miesiąc. Gastro same na siebie nakręcili bat

        • 18 1

      • to były dwie moje nie związane ze sobą wypowiedzi, po co je połaczyliście ? a połączycie też z różnych działów ?

        • 0 0

  • nie żałuję tej branży (5)

    za dużo tego było, lokal na lokalu a jakość wydawanych posiłków co najmniej dyskusyjna - tzn. z półproduktów kupowanych w jakimś Makro etc.

    • 141 20

    • A ty byś chciał, żeby gdzie kupowali? Skoro i tak przyjdziesz, spojrzysz w menu i powiesz, że za drogo. (3)

      Jak w tym kraju ma być dobrze, skoro ciągle ludzie wierzą, że może być tanio i dobrze jednocześnie.

      • 11 38

      • A niech kupują w makro, biedrze, lidlu (1)

        tylko niech nie ściemniają o lokalnych producentach i dostawcach. A ceny w lokalach są często wygórowane.

        • 43 2

        • lokalne makro ich dostawcą XDD

          • 14 0

      • Kłopot w tym

        że jest i drogo, i źle.

        • 7 0

    • Racja jedyna Warszawa stara sie bronić ale generalnie jak jeść dobrze to nie w Polsce ..... Cyba że mc donald

      • 2 11

  • Nie znam ani jednej z wymienionych

    • 64 6

  • Często bywam w restauracjach w Gdyni (8)

    ale te co padły to szczerze nie znam. Pewnie im nie szło i dlatego zamknęli. Jakoś inne gdzie można naprawdę dobrze zjeść dalej funkcjonują i mają się dobrze

    • 88 14

    • (1)

      Selekcja naturalna. Żadna z "moich" restauracji się nie zamknęła.

      • 22 3

      • A masz tylko ki bel za biedroną

        • 0 0

    • A to nie przypadkiem

      przez betonowe koło ratunkowe?
      (dotyczy również komentarza niżej)

      • 2 9

    • Suvy w leasingu

      Życie ponad stan, a tu pandemia i już nie było na przeczekanie. A raty trzeba płacić

      • 20 1

    • La vita

      Padła też La Vita na Władysława IV

      • 1 1

    • Kilka miesięcy temu był artykuł na tym portalu o sytuacji lokali w Gdyni i w Gdańsku (1)

      Pomimo ogólnego biadolenia okazało się, że liczba lokali w obydwu miastach praktycznie się nie zmieniła. Tam gdzie zamykano lokal, otwierano inny, tak jak to teraz przedstawiono w powyżej. Proces upadania lokali gastronomicznych był jest i będzie - to normalne. Pamiętajmy także, że w przypadku małych firm (a czasami sytuacja ta obejmuje lokale gastronomiczne), 80% upada w ciągu pierwszego roku. C'est la vie

      • 1 0

      • Pralnia

        • 0 0

    • Za maly cyns

      • 0 0

  • Świętojańska 108 (1)

    Ta kamienica wygląda jak speluno
    Kto tym zarządza?um czy jakiś prywaciarz? Ogólnie ten lokal miał kiedyś sklep obuwniczy a później był bank Ale cały czas zazwyczaj stoi puste

    • 26 2

    • prywaciarz od lat tym zawiaduje

      • 4 0

  • znika jeden pojawia sie drugi. nad czym tu debatować

    • 38 3

  • Czemu mnie to nie dziwi

    Przecież dzięki wsparciu mięli się utrzymać. Nic z tego nie rozumiem.

    • 22 6

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane