• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Tutaj już nie zjemy. Te restauracje zniknęły z gastronomicznej mapy Trójmiasta

Mateusz Groen
13 stycznia 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
Gastronomiczny świat zmienia się jak kryształki w kalejdoskopie. Dlatego postanowiliśmy podsumować ten zwariowany czas. Gastronomiczny świat zmienia się jak kryształki w kalejdoskopie. Dlatego postanowiliśmy podsumować ten zwariowany czas.

W Trójmieście otwiera się wiele nowych restauracji, pubów i barów. Nie sposób jednak nie zauważyć, że w 2021 r. wiele lokali zniknęło z gastronomicznej mapy Trójmiasta. Są wśród nich zarówno duże, znane restauracje i klimatyczne kawiarnie, jak i małe, osiedlowe lokale. Gdzie już nie zjemy naszych ulubionych dań?





Co twoim zdaniem jest najczęstszym powodem upadku lokali?

Niedawno pożegnaliśmy rok 2021, a wraz z nim wiele lokali gastronomicznych. Jedne odeszły po cichu, inne zaś ogłaszały zamknięcie oficjalnie, w mediach społecznościowych. Świat gastronomiczny mocno ucierpiał przez zamknięcie, które rok temu nastąpiło przez pandemię COVID-19. Jednak czy to ona była głównym powodem i tzw. gwoździem do trumny?

Wiele spośród zamkniętych lokali opisaliśmy w artykule, który miał swoją publikację w maju 2021. Większość z nich określana była jako żniwa pandemii. Wśród nich znalazły się takie miejsca, jak: Long Street 52, Mamamadre, Medusa Bar, Moje Miejsce, a także Piqnik, Radiostacja, Prologue, Restauracja Bonum, naleśnikarnio-pizzeria Mr. Pancake, która była bardzo popularnym i cenionym lokalem głównie w środowisku młodzieżowym, a także FamiliaTrattoria La Fortuna.

Po wielu miejscach nie zostało już śladu, w niektórych budynkach otworzyły się nowe restauracje, ale fala upadków trwała dalej. Które lokale zakończyły działalność w II połowie 2021 r.?

Czytaj też: Pizza na telefon z dowozem. Sprawdziliśmy lokale w centrum Gdyni

  • Time Out
  • Hashi Sushi Sopot
  • Na rafie
  • Krewetka i Kurczak
  • Na rafie
  • Winne Grono

Upadają przez pandemię czy po prostu taki jest rynek gastronomiczny?



Wśród lokali, które zostały zamknięte w Gdańsku, znalazła się restauracja Time Out mieszcząca się do niedawna przy ul. Piwnej w Gdańsku. Time Out Food & Sports Bar był skonkretyzowany głównie na miłośnikach rozgrywek sportowych, które były transmitowane w lokalu na żywo na blisko 27 telewizorach.

Zamknęła się też znana i lubiana "susharnia" New Kansai Sushi znajdująca się przy ul. Heweliusza tuż obok galerii Madison.

Upada wiele miejsc. Jednym z nich jest Niebo Bistro&Bar. Upada wiele miejsc. Jednym z nich jest Niebo Bistro&Bar.
Niedawno też w ramach cyklu "Nowe lokale" odwiedziliśmy lokal w gdańskim Brzeźnie Na rafie. Restauracja serwująca dania kuchni śródziemnomorskiej częściowo zamknęła się i poza sezonem organizuje imprezy okolicznościowe. W Gdańsku swą działalność zawiesiło również Monastico oraz Krewetka i Kurczak, czyli lokal, który od 2016 r. znany był jako food truck, a później również jako punkt stacjonarny. Specjalnością Krewetki i Kurczaka była kuchnia kreolska, ale w menu znaleźć mogliśmy również pad thai, krewetki w tempurze czy makaron udon. Na Zaspie przy ul. Hynka swoją działalność zawiesiła pizzeria Bosko & Włosko - nie jest pewne, czy lub kiedy ponownie zacznie serwować jedzenie. Nie ma też śladu po Niebo Bistro&Bar - lokal mieścił się na czwartym piętrze galerii Manhattan. Z restauracji można było oglądać panoramę Wrzeszcza.

Czytaj też: Restauracyjne objawienia 2021 roku w Trójmieście. Nasze subiektywne TOP 10

Co zamknęło się w Sopocie?



W Sopocie zamknęła się kawiarnia Mont Blanc, która mieściła się w Centrum Haffnera i była popularnym miejscem spotkań wszystkich łasuchów, a zwłaszcza miłośników gorącej czekolady. Tuż obok przez krótki czas działała restauracja Team Spirit, która należała do znanych piłkarzy, Sławomira Peszko, Jakuba Wawrzyniaka, Grzegorza Kuświka i Dusana Kuciaka. Lokal, w którym Sławomir Peszko serwował wódkę firmowaną swoim nazwiskiem, specjalizował się w kuchni włoskiej, amerykańskiej i japońskiej, jego oferta była skierowana do kibiców sportowych. Można było tutaj nie tylko zjeść, ale też obejrzeć transmisje meczów.

Zmiany zaszły także na sopockim dworcu. Zniknęła popularna restauracja Whiskey on the rocks, choć tutaj nie mówimy o upadku, a o przeniesieniu jej do Gdańska. W noc sylwestrową ostatnich gości obsłużyła też restauracja Hashi Sushi, która działała w tym miejscu od 2016 r. Nie przetrwała też inna sopocka "susharnia" - 30 września 2021 r. zamknęło się Ume Sushi mieszczące się w Krzywym Domku. Sopot pożegnał się również z restauracją szefa kuchni Jacka Koprowskiego Fino Noir oraz z restauracją Secretariat, z której okien mogliśmy oglądać hipodrom.

  • Małpa bistro
  • Monastico w Gdańsku
  • New Kansai Sushi
  • Niegdyś pełne gości, teraz pozbawione życia miejsca czekają na nowego właściciela. Nz. New Kansai Sushi
Z Sopotu zniknął również lokal Tu i Teraz, jeszcze niedawno znajdujący się w Krzywym Domku. Nie ma też lubianej Małpy - bistro mieszczące się przy ul. Podjazd przez osiem lat serwowało pyszne burgery na bazie świeżej, niemrożonej wołowiny i bułek wypiekanych przez ekopiekarnię. Jednak zanim właściciele zamknęli działalność, dodali pożegnalny wpis.

- Osiem lat minęło. [...] Na zakończenie wielka prośba i przestroga (Małpa osiągnęła taki wiek, że pozwala sobie na morały). Otóż przez dłuuugi czas wkładano nam do głowy: zostańcie w domu, jest epidemia, nie podawajcie ręki, jest epidemia, nie zbliżajcie się do nikogo, jest epidemia. Małpa nie lekceważy COVID-u, ale widzi, że propaganda wyrządziła nie mniejsze szkody niż pandemia. I jeżeli chcecie, by knajpy się nie zamykały, by teatry i kina pracowały, by odbywały się koncerty, a galerie handlowe uroczo tandetą kusiły - nie zostawajcie w domu! Wyjdźcie z niego, uśmiechajcie się do drugiego człowieka, nie olewajcie epidemii, ale... nie zostawajcie w domu! Nie przesadzajmy z zamawianiem sobie życia pod nos, bo prócz kurierów nikt nie będzie nas dobrze wspominał ani nawet znał - napisali na Facebooku właściciele Małpa Bistro.

Kultowe kluby, które zniknęły z mapy



Rockhouse w Gdyni Rockhouse w Gdyni

Lokale zamknięte w Gdyni



W Gdyni jednym z miejsc, z którym przypadło nam się całkowicie pożegnać, jest Shrimp House przy ul. Abrahama w Gdyni. Miejsce słynęło z obszernego "krewetkowego" menu i dań tajskich. Zniknął również jeden z bardziej znanych pubów - Rockhouse mieszczący się w samym sercu Gdyni, przy ul. Starowiejskiej 1.

Do niewielkich zmian doszło też w gdyńskiej "śniadaniowni" - Marmolada Chleb i Kawa. Restauracja znajdowała się przy ul. I Armii Wojska Polskiego 10. Już jej nie ma, ale w tym samym miejscu znajduje się Dobro. Koncept lokalu jest podobny do Marmolady. Z gastronomicznej mapy Gdyni zniknęła Botanica, która specjalizowała się w wegetariańskich burgerach, falafelach, roślinnych kotletach czy gulaszach. Zamknęło się też miejskie bistro Rozmaryn, które odwiedzać mogliśmy przy al. Piłsudskiego 56.

Nowy rok, nowa fala upadków?



Ledwo zaczął się nowy rok, a z gastronomicznego podwórka zaczęły dochodzić kolejne niepokojące wieści. Nieoczekiwanie na początku tego tygodnia zawiesiła działalność restauracja Winne Grono, która na gastronomicznej mapie Trójmiasta obecna była od kilku lat, a od 2019 r. działała w miejscu dawnej restauracji "Pod Łososiem" przy ul. Szerokiej w Gdańsku. Jej specjalnością była kuchnia polska z francuskim sznytem. Lokal słynął również z ogromnego wyboru dobrych win. Sądząc po wpisie, który został zamieszczony w mediach społecznościowych restauracji, możemy spekulować, że najpewniej w przyszłości jeszcze będziemy mogli się z nią spotkać - tylko może w nieco innym wydaniu.

- Niestety przez okoliczności, na które nie mieliśmy wpływu, nagle i niespodziewanie zmuszeni jesteśmy przerwać naszą działalność. Jak się otrząśniemy, damy Wam znać, co dalej - napisało niedawno na swoim profilu Winne Grono.
10 stycznia zamknęła się też restauracja Sayana Sushi przy ul. H. Kołłątaja w Gdańsku.

Przepraszamy, że w zestawieniu pojawiła się restauracja Buddha, która - jak informuje właściciel - została zamknięta na czas remontu.

Znasz inne lokale, które zamknęły się w ostatnim roku? Których lokali najbardziej wam brakuje? Podzielcie się opiniami w komentarzach.

Miejsca

Opinie (288) ponad 10 zablokowanych

  • Rockhouse

    zatęchła knajpa, od samych drzwi śmierdziało grzybem

    • 21 0

  • W Gdyni

    Żeby zjeść na mieście, to trzeba najpierw zarobić na parkowanie, nie każdy konsument lubi jak się z nim systemowo pogrywa...

    • 44 3

  • Lezzetli... (2)

    Padło. Covid spowodował, że fizole z brytyjskich zmywaków przestały wpadać, no i padła legenda.

    • 26 1

    • (1)

      No i bardzo dobrze . Chamstwo nie popłaca

      • 8 0

      • Oj tam, chamstwo. Opcja mordobicie z menago wyróżniała ten lokal od tysięcy innych.

        • 6 0

  • Śpieszmy się kochać lokale gastro

    Tak szybko odchodzą.

    • 13 2

  • Wszystki jest tak drogie

    ... że lepiej nie pracować, bo zasiłek wpadnie a odpowiedzialności zero, w końcu się należy... za pracę teraz się tylko karze coraz to nowymi podatkami, wyższymi składkami itd

    • 18 5

  • A ile się otworzylo lub zaraz otworzy często przez tych samych właścicieli? Jak co roku zmiany...

    • 12 2

  • Sam gotuje (1)

    najlepiej gotowa samemu , wiesz co jesz z czego i gdzie kupiłeś , szkoda kasy na jedzenie na mieście , wszystko idzie zrobić sam..ale jak jesteś d**ilem to nie potrafisz z YouTube krok po kroku nic zrobić

    • 7 18

    • Ach, więc skoro wiesz, gdzie kupiłeś (aldik, biedra, czy stragan?), to wiesz z czego kupiłeś... d**ili nie sieją, pewnie dlatego tak oszczędzasz, oszczędzasz i dalej nie masz miedzi.

      • 0 8

  • (1)

    Kolejność następująca: najpierw dano 500+ ściągając do restauracji element, co odciągnęło ludzi, bo kto normalny chce jeść w towarzystwie nawalonych fizoli. Potem inflacja zjadła 500+ i tak lokale zostały puste.

    • 18 16

    • 500+ to tylko fastfood

      • 7 0

  • Upadaja przez zielony ład inaczej polski wał

    upadły przez banksterów ue i ich korporacje tylko dzięki lobbystom korporacyjnym

    • 9 11

  • Ostatnio widać niepokojący trend. (9)

    Spadek jakości potraw w wielu miejscach, oszczędzanie na składnikach. Coraz mniej jest miejsc, gdzie można dobrze zjeść. Są restauracje, które od lat trzymają poziom i klientów nie brakuje, ale to niestety mniejszość.

    • 168 6

    • (3)

      To prawda. Czuć, że jakość spada i że jest przyoszczędzone na składnikach. A nie kazdy klient ze smakiem zje byle gwno i jeszcze zostawi napiwek. Ja kiedyś zostawiałam napiwki a teraz nie bo jestem zła że zmarnowałam kasę na niedobry obiad.

      • 34 1

      • W Gdyni to wszystko pada przez likwidację parkingów. (2)

        Boję się, że za 2-3 lata będzie tu centrum wsi.

        • 28 8

        • (1)

          W Gdyni wszystko pada przez nadmiar samochodów

          • 4 18

          • Tak, samochód na głowę ci pada ...

            • 4 5

    • Bla bl

      A co powiesz o restauracjach, które otworzyły działalność pod koniec 2019/ początek 2020. Zero wsparcia od państwa itp. PFR rozdawane po setki tysięcy dla starych wyjadaczy serwujących 80% potraw BY farm frites.
      Szkoda młodych, ambitnych, którzy niestety żyją w Pisowskim Panstwoe i nie maja perspektyw.

      • 9 12

    • Przy tych cenach lepiej gotować w domu. Zwłaszcza, że sporo osób z niego pracuje.

      Jeszcze w czasie pandemii zamówienie sobie dwa, trzy raz w tygodniu posiłku z knajpy nie stanowiło wyzwania dla portfela. A teraz? Drożyzna, wzrosły koszty życia, wzrosły koszty usług.

      Wolę gotować samemu.

      • 27 1

    • (1)

      Do tego spadek jakości serwisu. Nie mam słów na tych współczesnych podawczy. Stary dobry Pan Kelner to jest to. Zostawić takiemu napiwek to prawdziwa radość. Mówcie co chcecie ale restauracja to nie tylko jedzenie, to atmosfera budowana przez prawdziwych zawodowców, pasjonatów, ja to doceniam i tego szukam.

      • 25 1

      • tak jak w "Zaklętych rewirach"

        • 7 0

    • A kto się pasie? Ubery i inne pyszne. Skoro musicie wszystko zamawiać przez apki, to się potem nie dziwujcie, wszak oczywiście dostawa jest "za darmo". Prawda?

      • 13 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane