- 1 Co Polacy jedzą na śniadanie? (90 opinii)
- 2 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (69 opinii)
- 3 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (103 opinie)
- 4 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
- 5 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 6 Restauracje idealne dla osób dojrzałych (112 opinii)
Lokalna podróż kulinarna z Restaurant Week
Ponad trzydzieści restauracji z Trójmiasta weźmie udział w kolejnej odsłonie festiwalu kulinarnego Restaurant Week, który potrwa w dniach 17-31 października. Dobra wiadomość dla bywalców imprezy: na listę trafiło sporo nowych lokali. Za trzydaniowe menu zapłacimy 49 zł.
- Podróżowanie w poszukiwaniu smaków jest coraz bardziej popularne i ten rodzaj turystyki wybiera coraz więcej Polaków - mówi trójmiejski koordynator festiwal Tomasz Chądzyński. - My chcemy przypomnieć, że fascynującą podróż kulinarną można odbyć również lokalnie. W Trójmieście jest wiele wspaniałych restauracji, a Restaurant Week jest świetną okazją, aby za niewygórowaną cenę zapoznać się z ich ofertą.
Do udziału organizatorzy zaprosili 31 lokali z Gdańska, Gdyni i Sopotu. W każdym szef kuchni przygotuje popisowe menu składające się z przystawki lub zupy, dania głównego i deseru. Cena w każdym miejscu jest taka sama - za 90-minutową wizytę zapłacimy 49 zł od osoby. Rezerwacji można dokonać na stronie restaurantweek.pl.
Większość miejsc oferuje opcję mięsną oraz wegetariańską. W festiwalowych jadłospisach znajdziemy m.in. konfitowane gęsie żołądki z chałką, pistacjami i sosem demi-glace z żurawiną; chmielowe gofry z tatarem wołowym, półkaczkiem i konfiturą z żurawiny i czerwonej cebuli; "stek" z buraka z purée z palonego kalafiora, piklowaną dynią i kasztanami; polędwiczki w sosie balsamicznym podawane na risotto kremowym; gnocchi na palonym maśle z ricottą, duszonym szpinakiem i pangrattto; tadżin cieciorkowo-dyniowy z harissą, kiszoną cytryną i jagnięciną; zupę z kimchi z pulpetami wieprzowymi i sezamem czy marynowane opieńki podane z oliwą ziołową i chipsem z boczku.
- Trójmiejska scena gastronomiczna zmienia się i rośnie bardzo dynamicznie, dlatego postanowiliśmy zrewidować listę lokali biorących udział w festiwalu - mówi Chądzyński. - Bywalcy zauważą, że pojawiło się wiele nowych, ciekawych według nas, miejsc. Część z nich to lokale z wyższymi cenami, ale właśnie dzięki Restaurant Week możemy się przekonać, czy warto tam wrócić.
Recenzujemy trójmiejskie lokale w cyklu "Jemy na mieście"
W jesiennej edycji RW wezmą udział takie lokale, jak Cyganeria, Chwila Moment, Cozzi, Dwie Zmiany, Espléndidos, Fedde, Fidel, Fino, Gvara, Koncept, Moje Miasto, Nie/mięsny, Nowy Świat, Osteria Fino, Papieroovka, Pélican, Pomelo, Punkt Gdynia, Rada Miasta, Restauracja 5. Piętro, Polskie Smaki, Restauracja Filharmonia, Majolika, Restauracja No. 88, Serio, Sztuczka Bistro, Tapas Barcelona, Trafik, Verres en Vers, Wozownia Gdańsk.
- Zachęcamy do podzielenia się wrażeniami z wizyty na Instagramie. Wśród osób, które opiszą zdjęcia #restaurantweek i #grunding, wybierzemy najlepsze, a zwycięzca w nagrodę będzie mógł wybrać bilet lotniczy do Los Angeles albo wizytę w jednej z najlepszych restauracji na świecie - Osteria Francescana w Modenie szefa Massimo Bottury - dodaje Chądzyński.
Wydarzenia
Miejsca
Zobacz także
Opinie (24) 4 zablokowane
-
2018-10-16 21:44
Wygrana (1)
A ja idę: )
- 2 0
-
2018-10-17 06:30
Idź idź
na kimś muszą zarobić
- 0 1
-
2018-10-16 20:48
Naciągacze to nie jest wart nawet polowe tej ceny
- 0 2
-
2018-10-15 19:32
oceniam to tak (1)
antybakteryjne mydlo w plynie. tylko do uzytku zewnetrznego. chronic przed dziecmi. unikac kontaktu z oczami. w przypadku dostania sie do oczu, przeplukac je natychmiast obficie woda. w przypadku trwalego podraznienia nalezy skonsultowac sie z lekarzem. przechowywac w temperaturze pokojowej.
- 9 2
-
2018-10-16 09:21
chyba ktoś tu czytał artykuł na tronie :)
- 2 1
-
2018-10-15 20:47
Biznes (2)
Dlaczego nie ma w tych cudach kuchni wloskiej? Bo kuchnia wloska to porzadne porcje i drogie skladniki. Nie da sie zrobic mikroporcji spaghetti, pizza neapolitanska ma swoje wymiary, mozarella musi pochodzic z odpowiedniej rasy bydla nie mowiac o prosciutto. Tiramisu na deser tez trudno zrobic w wersji mikro. A danie 4x4 cm z wykorzystaniem buraka i kalafiora? Co sie bardziej oplaca? Dorobic tylko odpowiednia otoczke, marketing, zaprosic pania H. z trojmiasto i golic frajerow co z duma beda wrzucac foty na instagramy jak to dali sie wydymac a i tak sie nie najedli
- 21 1
-
2018-10-16 09:18
mozarella z odpowiedniej rasy bydła?
Grubo masz na kubkach smakowych...- 1 1
-
2018-10-16 06:55
niestety tak
wiekszosc restauratorow jak ma kupic cos co nie jest najtansze to przechodzi wewnetrzna walke. wystarczy rzucic okiem co sie dzieje w selgrosie: wywoza tonami najtanszy chlam. zapewniam was ze to wszystko ląduje w waszych autorskich daniach
- 4 0
-
2018-10-16 07:53
Bieda i głód dorwały się do klawiatury i takie komentarze powypisywały
- 7 3
-
2018-10-15 20:20
(1)
Nie rozumiem, dlaczego nie napiszą w języku polskim?
- 23 1
-
2018-10-15 23:54
bo po angielskiemu
jest bardziej światowo
- 2 0
-
2018-10-15 20:40
(1)
Najlepsza byla restauracja 4 strony swiata przy kolobrzeskiej. Solidne porcje, bez zadecia, bez dziwolagow, normalna cena. Coraz mniej zwyklych restauracji z normalnym jedzeniem a coraz wiecej nowofalowycj dziwactw gdzie pod plaszczykiem nowoczesnosci sprzedaje sie tanie skladniki w mikroskopijnych porcjach za nieadekwatna cene. Stek z buraka z pure z palonego kalafiora okraszone dynia. Chyba tylko swiadomosc ze wydalo sie na to kilkadziesiat pln powstrzymslaby mnie przed wsadzeniem palca do gardla celem wywolania wymiotow.
- 16 5
-
2018-10-15 23:53
Nie znasz się...
Wiesz jak ciężko spalić kalafiora? Wymaga to niebanalnego kunsztu i techniki obróbki cieplnej.
- 2 0
-
2018-10-15 21:17
Restaurant łykend??? (1)
Organizator musi się dowartościować? Języka polskiego zapomniał?
- 16 1
-
2018-10-15 23:51
I oczywiście "festiwal"
Zaskakująco, tym razem przez "W" a nie przez "V"...
- 3 0
-
2018-10-15 23:21
żarcie w domu
wiem z czego gotuje i porcje są takie ze się najem ,a nie popatrzę . na dodatek po przeliczeniu wychodzi na bogato ,a nie tyle ile trzeba
- 6 0
-
2018-10-15 21:59
O nie, będzie sporo pracy..
- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.