- 1 Restauracja po rewolucji Gessler na sprzedaż (147 opinii)
- 2 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 3 Koktajle na dzień trzeźwości? Czemu nie! (30 opinii)
- 4 Restauracje idealne dla osób dojrzałych (112 opinii)
- 5 "Zamawia espresso i siedzi 3 godziny" (207 opinii)
- 6 Jemy na mieście: Marisco w Sopocie (54 opinie)
Dokąd na dania z grilla w Trójmieście?
Oliwskie Ludovisko zmieniło profil działalności i stało się grill barem z daniami kuchni południowoamerykańskiej. Podobnych restauracji z daniami z grilla z prawdziwego zdarzenia nie ma w Trójmieście wiele.
- Nie oznacza to wcale, że zrezygnowaliśmy z dań roślinnych - wciąż stanowią prawie połowę karty - mówi właściciel, Krzysztof Kordelewski. - Skupiliśmy się jednak na tym, aby każde z naszych dań miało grillowy szlif. Na talerzu jest kolorowo, aromatycznie i momentami dość nietypowo.
Ciekawostki odkryją przede wszystkim mięsożercy, dla których przygotowano w menu m.in. brzuch z dzika czy żebro wołowe. Jest też sałatka z grillowaną ośmiornicą, szaszłyki z krewetek, burger wołowy, a dla wegan m.in. burger z soczewicy, szaszłyki z tofu czy boczniaki BBQ. Ceny od 24 zł za danie główne.
- Nie chcieliśmy serwować wszechobecnej karkówki czy kiełbasy - mówi Anna Czermińska, szefowa kuchni. - Postawiliśmy na smaki południowoamerykańskie i tex-mex, bo podobają nam się tamtejsze składniki, rozwinięta kultura grillowania i spędzanie w ten sposób czasu.
Aby oddać klimat i smak, w Ludovisku zamówimy do dań smażone plantany, wszechobecny jest robiony sos chimichurri czy papryczki chipotle.
- Zaczęliśmy używać mielonej kawy do marynat - mówi Czermińska. - Drobiazg, ale taka sucha wcierka z przyprawami mocno potrafi zmienić smak i strukturę mięsa. Krewetki marynujemy w chilli, limonce i soli i potem je tylko przez moment grillujemy. Dzięki temu są soczyste i jędrne.
Grill barów z ciekawszą niż kiełbasa z grilla ofertą w Trójmieście nie znajdziemy wiele. We Wrzeszczu funkcjonuje Meat Shack - całkowicie unikatowy w Trójmieście lokal z mięsami przygotowanymi w smokerach według amerykańskich metod BBQ. Na miejscu zamówimy m.in. pieczoną przez wiele godzin w niskiej temperaturze szarpaną łopatkę wieprzową, karkówkę wołową, wieprzowe czy wołowe żebra.
Okiem dietetyka: pomysły na lekkie dania z grilla
Dania z grilla - choć już bardziej klasyczne - popularne są też wśród gości Browaru Miejskiego Sopot - zjemy tam m.in. grillowaną łatę wołową, żeberka czy stek z tuńczyka. Z kolei burgerownia My Burger na Przymorzu może pochwalić się grillem lawowym (a nie powszechnym w większości miejsc elektrycznym). Dzięki temu serwowane tutaj wołowe kotlety mają wyjątkowy, "dymny" posmak. W menu znajdziemy kilka kompozycji mięsnych i bezmięsnych - z serem halloumi zamiast wołowiny oraz kotletem dyniowym z suszonymi pomidorami.
Miłośnicy steków powinni z kolei bezapelacyjnie wybrać się do Piromana w Sopocie - to jedna z najciekawszych stekowni w Trójmieście. Na miejscu samodzielnie wybierzemy rodzaj sezonowanego mięsa oraz będziemy mogli obserwować jego przygotowanie w otwartej kuchni.
Miejsca
Opinie (48) ponad 20 zablokowanych
-
2019-06-07 16:41
Grila to ja odpalan w piatki i soboty u siebie na balkonie. (8)
Karkoweczka w Biedry i boczek z Lidla. Polecam. Do tego zimne piwko Kustosz i muzyka do rana. Kumple z wojska zawsze bawia sie na maksa.
- 5 4
-
2019-06-07 16:46
Janusz !!!!!!!!! (3)
bo przyjażń z wojska jest na wieki ...
- 3 0
-
2019-06-07 16:54
Prawda. Wlasnie odpalamy grila. Zapraszamy. 3 pietro. (2)
- 5 0
-
2019-06-07 19:03
Mam (1)
Samogon z podlasia, niszczy psyche. Ze dwa koła gietej od dziada
- 2 0
-
2019-06-07 19:06
Sam jestes samogon. Ja pije tylko markowe alkohole.
I firmowe mieso na grilla.
- 3 0
-
2019-06-07 20:23
Kustosz to dobre piwo. (1)
- 2 1
-
2019-06-08 18:57
pewnie że tak. lepsze od tyskiego i wielu innych
- 0 2
-
2019-06-08 22:34
Złotko (1)
Złotko...Pamiętaj że wojsko wiąże ludzi na całe życie.....
- 1 0
-
2019-06-09 10:27
Zapamiętaj sobie, a nie pamiętaj ;)
Poznasz Stefana.- 0 0
-
2019-06-07 16:50
ni e (2)
smacznego ! wszystko z gryla jest r a k o t w ó r c z e !
- 2 8
-
2019-06-07 17:07
Dobrze, że reszta obecnie produkowanego żarcia jest ok
- 8 0
-
2019-06-07 22:39
Jeżeli tłuszcz kapie na ogień
Ale jeśli masz tackę czy papier dompeiczeniw to lu
- 1 0
-
2019-06-07 17:08
Do Janusza na działkę.
Sopot ul.reja
- 7 1
-
2019-06-07 18:18
Opinia wyróżniona
A gdzie zjemy polski grill (4)
Już mam dość ślepego ściągania "modnego" jedzenia z zagranicy, kiedy człowiek w końcu zje z grilla karkóweczkę, szaszłyczka, itd. itp nie nie jakaś kuchnia qwa południowo amerykańska albo północno amerykańska !!
- 13 2
-
2019-06-07 18:32
na działce najlepszy, polski, taki jaki powinien być
- 3 0
-
2019-06-07 18:43
Tanio,
Tłusto,
Do syta.
Będziem Wolakamy.- 3 2
-
2019-06-07 22:38
Na co 2 działce
- 2 0
-
2019-06-12 23:50
nie ma czegoś takiego jak polski grill
albo inaczej ... Polski Grill to tradycyjne wypieki na rozgrzanym kamieniu lub zapiekanie w żarze
- 0 0
-
2019-06-07 21:37
U Stacha Okoniny kto byl ten wie jaki sztos tam serwują.
Jwt
- 0 0
-
2019-06-08 09:54
Będę jadł!
Burgery tylko w Ludovisku. Pizza też najlepsza. A karty spróbuję!
- 0 3
-
2019-06-08 11:03
Ludovisko (1)
Dobre żarcie w spoko cenie. Polecam
- 1 3
-
2019-06-08 14:24
Co to za knajacki żargon?
- 3 0
-
2019-06-08 22:59
Ludovisko
Szaszłyk z krewetek jest świetny. Ogórek grillowy tez bardzo przyjemny. Polecam.
- 0 0
-
2019-06-10 09:24
Pousada Kumaki w Bąkowie
Zaraz za Gdańskiem. Polecam! tam to dopiero jest wyżerka!
- 0 0
-
2019-06-10 10:54
No dobra, a czy gdzieś można zjeść kiełbasę albo szaszłyka? a nie tylko południowoamerykańskie cuda?
- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.