- 1 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (63 opinie)
- 2 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
- 3 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (101 opinii)
- 4 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 5 Restauracja po rewolucji Gessler na sprzedaż (155 opinii)
- 6 "Zamawia espresso i siedzi 3 godziny" (219 opinii)
Dokąd na dania z grilla w Trójmieście?
Oliwskie Ludovisko zmieniło profil działalności i stało się grill barem z daniami kuchni południowoamerykańskiej. Podobnych restauracji z daniami z grilla z prawdziwego zdarzenia nie ma w Trójmieście wiele.
- Nie oznacza to wcale, że zrezygnowaliśmy z dań roślinnych - wciąż stanowią prawie połowę karty - mówi właściciel, Krzysztof Kordelewski. - Skupiliśmy się jednak na tym, aby każde z naszych dań miało grillowy szlif. Na talerzu jest kolorowo, aromatycznie i momentami dość nietypowo.
Ciekawostki odkryją przede wszystkim mięsożercy, dla których przygotowano w menu m.in. brzuch z dzika czy żebro wołowe. Jest też sałatka z grillowaną ośmiornicą, szaszłyki z krewetek, burger wołowy, a dla wegan m.in. burger z soczewicy, szaszłyki z tofu czy boczniaki BBQ. Ceny od 24 zł za danie główne.
- Nie chcieliśmy serwować wszechobecnej karkówki czy kiełbasy - mówi Anna Czermińska, szefowa kuchni. - Postawiliśmy na smaki południowoamerykańskie i tex-mex, bo podobają nam się tamtejsze składniki, rozwinięta kultura grillowania i spędzanie w ten sposób czasu.
Aby oddać klimat i smak, w Ludovisku zamówimy do dań smażone plantany, wszechobecny jest robiony sos chimichurri czy papryczki chipotle.
- Zaczęliśmy używać mielonej kawy do marynat - mówi Czermińska. - Drobiazg, ale taka sucha wcierka z przyprawami mocno potrafi zmienić smak i strukturę mięsa. Krewetki marynujemy w chilli, limonce i soli i potem je tylko przez moment grillujemy. Dzięki temu są soczyste i jędrne.
Grill barów z ciekawszą niż kiełbasa z grilla ofertą w Trójmieście nie znajdziemy wiele. We Wrzeszczu funkcjonuje Meat Shack - całkowicie unikatowy w Trójmieście lokal z mięsami przygotowanymi w smokerach według amerykańskich metod BBQ. Na miejscu zamówimy m.in. pieczoną przez wiele godzin w niskiej temperaturze szarpaną łopatkę wieprzową, karkówkę wołową, wieprzowe czy wołowe żebra.
Okiem dietetyka: pomysły na lekkie dania z grilla
Dania z grilla - choć już bardziej klasyczne - popularne są też wśród gości Browaru Miejskiego Sopot - zjemy tam m.in. grillowaną łatę wołową, żeberka czy stek z tuńczyka. Z kolei burgerownia My Burger na Przymorzu może pochwalić się grillem lawowym (a nie powszechnym w większości miejsc elektrycznym). Dzięki temu serwowane tutaj wołowe kotlety mają wyjątkowy, "dymny" posmak. W menu znajdziemy kilka kompozycji mięsnych i bezmięsnych - z serem halloumi zamiast wołowiny oraz kotletem dyniowym z suszonymi pomidorami.
Miłośnicy steków powinni z kolei bezapelacyjnie wybrać się do Piromana w Sopocie - to jedna z najciekawszych stekowni w Trójmieście. Na miejscu samodzielnie wybierzemy rodzaj sezonowanego mięsa oraz będziemy mogli obserwować jego przygotowanie w otwartej kuchni.
Miejsca
Opinie (48) ponad 20 zablokowanych
-
2019-06-16 12:08
Ja uwielbiam na działeczce pogrillować, ale dopiero ostatnio zainwestowałem w taki duży grill zamykany z wasserman.eu. To inna jakoś grillowania, a teraz ciepło to cały czas ktoś nas odwiedza na tego grilla i fajnie możemy sobie kiełbaski posmażyć.
- 0 0
-
2019-06-23 16:46
najlepiej u siebie
Ja dopiero teraz rozpoczynam sezon grillowy. Kupiliśmy z żoną grilla z wasserman.eu i bardzo jesteśmy zadowoleni. Najlepiej u siebie, przychodzą znajomi i przyjemnie się siedzi. Teraz tylko karkóweczka i kiełbaska i miły wieczór gwarantowany.
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.