- 1 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (63 opinie)
- 2 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
- 3 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (102 opinie)
- 4 Restauracja po rewolucji Gessler na sprzedaż (155 opinii)
- 5 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 6 Restauracje idealne dla osób dojrzałych (112 opinii)
Udane kuchenne rewolucje w Trójmieście. Te biznesy Magda Gessler postawiła na nogi
Magda Gessler od 12 lat stara się ratować gastronomiczne biznesy. Nie zawsze z pozytywnym skutkiem, o czym przypomnieliśmy przed kilkoma tygodniami , wspominając lokale, które mimo przeprowadzenia kuchennych rewolucji zniknęły z mapy kulinarnej Trójmiasta. Dziś wracamy pamięcią do pięciu najbardziej spektakularnych i udanych rewolucji.
Restauracja Panorama, ul. Wały Piastowskie 1, Gdańsk
Odcinek ukazujący rewolucję kulinarną w gdańskiej Panoramie, znajdującej się na ostatnim piętrze Zieleniaka, został wyemitowany 13 marca 2010 r., jako drugi w pierwszej serii programu. Poznaliśmy wówczas młodych narzeczonych, którzy w pocie czoła starali się zapanować nad upadającym biznesem. Łatwo nie było, bo emocje po obu stronach sięgały zenitu. Magda Gessler nie była jeszcze wtedy telewizyjną ikoną i jej temperament mógł wprawić w osłupienie.
Udane kuchenne rewolucje były pierwszym z wielkich sukcesów właścicieli restauracji Panorama. Pół roku po emisji programu stanęli na ślubnym kobiercu, obecnie wychowują dwoje dzieci. Panorama, z lokalu przypominającego stołówkę, zmieniła się w elegancką restaurację, a jej właściciele dorobili się kolejnego lokalu.
Marcin Kuziński, właściciel Panoramy, powiedział w jednym z późniejszych wywiadów, że udział w programie dał całemu zespołowi poczucie, że nie ma rzeczy niemożliwych, że nikt za nikogo nic nie zrobi i na sukces trzeba ciężko pracować. Dodał też, że Kuchenne rewolucje pchnęły go w zupełnie inny świat gastronomii. I że w tym świecie zamierza pozostać i nieustannie się rozwijać dopóki starczy mu sił.
Magda Gessler nie pomogła. Te restauracje nie przeżyły kuchennych rewolucji
Tawerna Dominikańska, Targ Rybny 9, Gdańsk
Odcinek pokazujący rewolucję w Tawernie Dominikańskiej został wyemitowany 11 grudnia 2010 r., jako ostatni w drugim sezonie. Właściciele zwrócili się po pomoc do Magdy Gessler, bo nie za dobrze radzili sobie z przekształceniem słynącego z dancingów lokalu w restaurację. Nie pomagał też fakt, że szef kuchni był niezbyt dobrze zorganizowany, przez co nie panował nad właściwym wydawaniem potraw.
Lokal po kuchennych rewolucjach wyraźnie ożył. W menu pozostała pamiątka po Magdzie Gessler, w postaci specjalnych, rewolucyjnych propozycji, jak tatar z łososia bałtyckiego, pikantna zupa rybna, bałtycki dorsz w porach i pomidorach, chrusty śledziowe smażone na smalcu, bałtycki łosoś zapiekany w porach w brytfance czy polędwica z jelenia w sosie borowikowym.
Tapas Rybka, al. gen. Józefa Hallera 273, Gdańsk
Wydawać by się mogło, że gdy się prowadzi lokal w tak korzystnej lokalizacji, jak bezpośrednie sąsiedztwo brzeźnieńskiego mola, gdzie nieustannie przewijają się tłumy głodnych turystów, to można serwować cokolwiek, a interes i tak będzie się kręcił. Nic bardziej mylnego, o czym przekonali się właściciele restauracji Rybka, którzy zwrócili się po pomoc do Magdy Gessler przed dziewięcioma laty - odcinek pokazujący tę interwencję został wyemitowany 14 marca 2013 r.
Rybkę, która była typową smażalnią, zastąpiła restauracja Tapas Rybka, serwująca wyłącznie rybne przekąski i dania. Format okazał się hitem i dziś w lokalu chętnie stołują się nie tylko turyści, ale i mieszkańcy Trójmiasta.
Czardasz, ul. Śląska 66 b, Gdańsk
Na gdańskim Przymorzu mieści się węgierska restauracja "Czardasz". Choć istnieje już od 50 lat i w PRL-u była słynna na cały Gdańsk, w 2015 r., kiedy jej właściciele poprosili Magdę Gessler o pomoc, sytuacja była dramatyczna. Zastępowanie w karcie potraw węgierskich polskimi klasykami przynosiło skutek odwrotny od zamierzonego - lokal coraz bardziej podupadał, a zainteresowanie jego ofertą malało.
Magda Gessler do ratowania Czardasza podeszła z właściwą dla siebie werwą, a proponowane przez nią zmiany zostały entuzjastycznie przyjęte przez członków załogi. W menu znalazły się takie dania, jak ziemniaczany placek węgierski z gulaszem cielęco-wieprzowym, grillowana złocista karkówka w węgierskiej marynacie, bogracz - gęsta węgierska zupa cielęco-wieprzowa, pierś kacza z marmoladą z czerwonej papryki i duszonymi w tokaju morelami czy wątróbka cielęca z plastrami wędzonej słoniny i karmelizowaną cebulą. Węgierska uczta, którą przygotowano w ramach finałowej kolacji, okazała się hitem, a lokal cieszy się niesłabnącą popularnością do dziś.
Kultowe miejsca, legendarne smaki. Najstarsze restauracje i kawiarnie w Gdyni
Niezłe Kino (przed rewolucją Bistro Neptun)al. Zwycięstwa 238, Gdynia
Właściciele restauracji Neptun, a konkretniej bistro Neptun, zwrócili się po pomoc do Magdy Gessler przed około rokiem - odcinek Kuchennych rewolucji z ich udziałem wyemitowano w maju 2021 r. (odcinek 13 w sezonie 22). Słynnej restauratorce zwierzyli się, że ich biznes nie przynosi zysków, a wyłącznie straty - właścicielka każdego miesiąca musiała do lokalu dokładać. Pieniądze, które właścicielom udało się uzbierać, kiedy pracowali za granicą, systematycznie malały. Sytuację jeszcze pogorszyła pandemia.
Kiedy Magda Gessler weszła do lokalu i zobaczyła menu - od razu zwróciła uwagę na fakt, że "Neptun" nie oferuje świeżej, morskiej ryby. Jak to się miało do nazwy lokalu i faktu, że znajduje się on w nadmorskiej Gdyni?
Wskutek rewolucji nazwę lokalu zmieniono na "Niezłe kino". W menu znalazły się m.in. ulubione dania aktorów filmowych - w końcu w Gdyni odbywa się jeden z ważniejszych festiwali filmowych w Europie! Goście mogą zjeść np.: sałatkę Kaliny Jędrusik, tatara z polędwicy wołowej Zbigniewa Cybulskiego, bakłażany Franka Sinatry, dewolaja z masłem Gustawa Holoubka czy gulasz cielęcy Bogusława Kobieli. Rewolucyjne dania, zaproponowane przez Magdę Gessler, stanowią jednak zdecydowaną mniejszość w karcie. Cała reszta to fast food: burgery, pizze czy klasyczne dania obiadowe: kotlet schabowy i panierowana pierś z kurczaka z ziemniakami/frytkami/ryżem i surówką. Jest też pstrąg z pieca. Coś dla tych, którzy nie wyobrażają sobie nie zjeść rybki nad morzem.
Miejsca
Opinie (157) ponad 10 zablokowanych
-
2022-06-13 10:41
Opinia wyróżniona
Ja ją lubię oglądać (13)
Pokazuje że aby prowadzić knajpę to trzeba mieć wiedzę oraz kompetencje oraz trochę wyczucia stylu. A przede wszystkim nie być syfiarzam
- 212 79
-
2022-06-13 18:57
Tak jak ona bez czapeczki i liże łyżki
- 5 0
-
2022-06-13 18:55
Trawerna i ryby mrożone
- 0 1
-
2022-06-13 13:18
Tą tłuścochę a gdzie jaśkowa dolina (2)
- 2 11
-
2022-06-13 16:37
Jaśkowa (1)
Jaskowa nie stosowała rad i padła
- 9 5
-
2022-06-13 18:58
Rady to ona ma w sadle i ciągle żre
- 5 5
-
2022-06-13 13:13
Ona ma wiedze? (3)
Ona ma taką wiedzę jaką jej powie tabun doradców itp. Gdyby miała choc podstawową wiedzę to by wiedziala ze w kudlqch sie nie wchodzi na kuchnie.. ale tak to jest ze ktoś patrzy w pudełko bezmyślnie i mysli że tam eksperci
- 24 21
-
2022-06-14 00:18
00:18 wo
Nie ma wiedzy ona takiej Y
- 0 0
-
2022-06-13 17:29
Idz sobie na te kuchnie, nie do rozwoju.
- 1 2
-
2022-06-13 13:24
W Warszawie trzy placki w jej spelunie kosztują 63 złote...
- 19 5
-
2022-06-13 13:04
W dwóch knajpach reaktywowanych za olbrzymie honorarium są kluby GoGo...
Kolejny autorytet TVNu rosyjskiego
- 9 31
-
2022-06-13 12:04
(2)
Obecnie knajpa jest po to by modnie posiedzieć, spędzić czas. Większość z nich nie ma pojęcia o podawaniu smacznego jedzenia.
- 28 3
-
2022-06-13 13:05
Kupiłem kilogram mięsa za 21 złotych zarobię 1200... (1)
- 10 4
-
2022-06-13 18:58
Grupa magda da ci 5 tys
- 3 1
-
2022-06-13 13:14
Opinia wyróżniona
,"Rewolucje" (11)
Nie wiem co ta kobieta ma wspolnego z gastronomia, ale jej niezabezpieczone wlosy i probowanie potraw prosto z garnka lub lyzki wazowej ,to juz przegiecie!
- 155 60
-
2023-06-28 13:02
francuz
A jak francuza zonie robisz to włos tez się trafi
- 0 0
-
2022-06-14 09:59
(1)
Pani Magda powinna dostać nagrodę za to co robi dla gastronomii a szacunek za wiedzę jaką posiada należy się bez zbędnej dyskusji.Ale niestety jest inaczej.Pani Magdo ,ja dziękuję że Pani jest w Polsce .
- 5 7
-
2023-06-28 13:28
Niby...
...jaką wiedzę posiada Pani Magda? Amatorzy podziwiają, zawodowi profesjonalni szefowie kuchni (nie kucharzyny od siedmiu boleści) wyśmiewają.
Pani Magda jest produktem marketingowym wyślizganym na nazwisku męża, z którym się rozstała. Nagroda? Szacunek? Za co? :D- 0 0
-
2022-06-13 19:18
A jeśli jest chora?
To zakazi łyżką wazową całą zupę. Obrzydliwe!
- 7 1
-
2022-06-13 16:19
Każdy dobry kucharz próbuje łyżką prosto z gara i twój bełkot tego nie zmieni. Potrawa w garze ma ok.130 stopni, więc wszystko (2)
jest sterylnie zdezynfekowane.
- 13 16
-
2022-06-13 16:48
(1)
Dobry kucharz powinien mieć odruch, by tego nie robić, bo inaczej potem odruchowo spróbuje sałatki i zamiesza ją tą samą łyżką. I tak, M.G. się to zdarza, niestety.
- 11 2
-
2022-06-13 17:32
Niektorzy to nawet na talerze prosto z garnka nakladaja, nieudaczniki jedne.
- 2 0
-
2022-06-13 16:00
Powiedzcie gdzie w Gdańsku jest naprawdę dobra knajpa? (1)
Aby zjeść coś innego niż schabowego i żeberka? Chce zaprosić bliska mi osobę na coś dobrego a nie smażone frytki i schabowego, dzik i inne wynalazki też odpadaja
- 0 6
-
2022-06-13 17:31
Nie schabowy, nie zeberka, nie dzik, nie wynalazki? To, czego szukasz, znajdziesz wszedzie.
- 5 1
-
2022-06-13 14:44
Może próbować dań, ale nie może już tej samej łyżki zanurzyć drugi raz w daniu.
- 19 1
-
2022-06-13 14:09
Jej wlosy
nie dość, ze w połowie doczepki to mają jeszcze na sobie tonę lakieru. Nic tam się nie odklei.
Ale lubię jej programy i uważam, ze dobrą robotę robi dla poprawienia naszej gastronomii.- 19 8
-
2022-06-13 10:35
Opinia wyróżniona
Nie będę wymieniał nazwy lokalu (12)
Żeby nie było że konkurencja dokonuje wpisu ,ale w jednym z lokali jakość oraz wykonanie spadło o połowę w porównaniu z tym pod czym podpisała się Gessler podczas rewolucji,bywalcy na pewno się domyślają .
- 88 11
-
2022-06-13 13:06
Kolejna gwiazda i celebrytka (1)
- 12 4
-
2022-06-13 18:59
Do tańca z ciu lami
- 2 0
-
2022-06-13 11:57
Tyle że ten lokal jest w Straszynie. (5)
- 18 4
-
2022-06-13 17:14
w straszynie odjechali ,jak ci od surfburgera
kiedys -extra ,teraz -bez komentarza
- 14 1
-
2022-06-13 13:12
(2)
Marylin bar? maja pyszne burgery
- 4 10
-
2022-06-14 08:38
Kiedyś mieli pyszne burgery.
- 2 0
-
2022-06-13 13:41
Te ich burgery to 3/4 buły.Chała na resorach.
- 19 2
-
2022-06-13 12:41
i biedny nigdy nie był :)
- 2 3
-
2022-06-13 11:48
Moim zdaniem to jednak (1)
Niezłe kino - byliśmy mocno zawiedzeni
- 41 0
-
2022-06-13 19:44
Już po miesiącu czy dwóch w niezłym kinie mieliśmy straszny przypał z zamówieniem i obsługa, więcej tam nie pójdziemy, bardzo słabo
- 5 0
-
2022-06-13 11:29
Tapas Rybka (1)
- 35 5
-
2022-06-13 13:34
Zgadzm się!
Kiedyś to była całkiem dobra smażalnia, teraz więcej ciasta niż ryby.
- 31 2
Wszystkie opinie
-
2022-06-13 10:35
Opinia wyróżniona
Nie będę wymieniał nazwy lokalu (12)
Żeby nie było że konkurencja dokonuje wpisu ,ale w jednym z lokali jakość oraz wykonanie spadło o połowę w porównaniu z tym pod czym podpisała się Gessler podczas rewolucji,bywalcy na pewno się domyślają .
- 88 11
-
2022-06-13 11:29
Tapas Rybka (1)
- 35 5
-
2022-06-13 13:34
Zgadzm się!
Kiedyś to była całkiem dobra smażalnia, teraz więcej ciasta niż ryby.
- 31 2
-
2022-06-13 11:48
Moim zdaniem to jednak (1)
Niezłe kino - byliśmy mocno zawiedzeni
- 41 0
-
2022-06-13 19:44
Już po miesiącu czy dwóch w niezłym kinie mieliśmy straszny przypał z zamówieniem i obsługa, więcej tam nie pójdziemy, bardzo słabo
- 5 0
-
2022-06-13 11:57
Tyle że ten lokal jest w Straszynie. (5)
- 18 4
-
2022-06-13 12:41
i biedny nigdy nie był :)
- 2 3
-
2022-06-13 13:12
(2)
Marylin bar? maja pyszne burgery
- 4 10
-
2022-06-13 13:41
Te ich burgery to 3/4 buły.Chała na resorach.
- 19 2
-
2022-06-14 08:38
Kiedyś mieli pyszne burgery.
- 2 0
-
2022-06-13 17:14
w straszynie odjechali ,jak ci od surfburgera
kiedys -extra ,teraz -bez komentarza
- 14 1
-
2022-06-13 13:06
Kolejna gwiazda i celebrytka (1)
- 12 4
-
2022-06-13 18:59
Do tańca z ciu lami
- 2 0
-
2022-06-13 10:36
Szkoda, że swojego "Santo Porto" nie postawiła ;) (2)
- 54 4
-
2022-06-13 10:44
Porażka Santo Porto
No niestety, wentylacja w tej restauracji i serwowane potrawy to była porażka
- 19 0
-
2022-06-13 18:48
Była tylko twarzą lokalu
Właściciele spoza Trojmiasta. Często bywaliśmy. Jedzenie było swietne. Turbot na desce palce lizać. Ucha rewelacja. Sznycel cielęcy mistrzowski. Najlepsze domowe frytki w całym 3miescie. Wystroj oryginalny w naszym smutnym, szarym kraju. Obsługa fatalna. Wentylacja fatalna, wysiedzieć dało się tylko przy samym wejsciu. W głębi sauna. Jedna toaleta na półpiętrze z wieczna kolejka. Wiec w końcu jakość tez spadła. Szkoda.
- 0 0
-
2022-06-13 10:41
Opinia wyróżniona
Ja ją lubię oglądać (13)
Pokazuje że aby prowadzić knajpę to trzeba mieć wiedzę oraz kompetencje oraz trochę wyczucia stylu. A przede wszystkim nie być syfiarzam
- 212 79
-
2022-06-13 12:04
(2)
Obecnie knajpa jest po to by modnie posiedzieć, spędzić czas. Większość z nich nie ma pojęcia o podawaniu smacznego jedzenia.
- 28 3
-
2022-06-13 13:05
Kupiłem kilogram mięsa za 21 złotych zarobię 1200... (1)
- 10 4
-
2022-06-13 18:58
Grupa magda da ci 5 tys
- 3 1
-
2022-06-13 13:04
W dwóch knajpach reaktywowanych za olbrzymie honorarium są kluby GoGo...
Kolejny autorytet TVNu rosyjskiego
- 9 31
-
2022-06-13 13:13
Ona ma wiedze? (3)
Ona ma taką wiedzę jaką jej powie tabun doradców itp. Gdyby miała choc podstawową wiedzę to by wiedziala ze w kudlqch sie nie wchodzi na kuchnie.. ale tak to jest ze ktoś patrzy w pudełko bezmyślnie i mysli że tam eksperci
- 24 21
-
2022-06-13 13:24
W Warszawie trzy placki w jej spelunie kosztują 63 złote...
- 19 5
-
2022-06-13 17:29
Idz sobie na te kuchnie, nie do rozwoju.
- 1 2
-
2022-06-14 00:18
00:18 wo
Nie ma wiedzy ona takiej Y
- 0 0
-
2022-06-13 13:18
Tą tłuścochę a gdzie jaśkowa dolina (2)
- 2 11
-
2022-06-13 16:37
Jaśkowa (1)
Jaskowa nie stosowała rad i padła
- 9 5
-
2022-06-13 18:58
Rady to ona ma w sadle i ciągle żre
- 5 5
-
2022-06-13 18:55
Trawerna i ryby mrożone
- 0 1
-
2022-06-13 18:57
Tak jak ona bez czapeczki i liże łyżki
- 5 0
-
2022-06-13 10:42
Ona naprawdę jest dla niektórych autorytetem? Ciężko w to uwierzyć. (2)
- 64 22
-
2022-06-13 12:27
ona autorytetem , Zenek artystą, Jarosław mężem stanu, Morawiecki nie kłamie (1)
- 26 2
-
2022-06-13 13:42
Jarosław nie jest moim mężem
Stan
- 12 3
-
2022-06-13 10:43
pamietam jak po zieleniakiem zurki lecialy obsludze z rąk
tak sie zestresowali
- 15 5
-
2022-06-13 10:45
Dzieki naj ludzie w całej Polsce poznali jak marny poziom jest tych wszystkich restauracji i ze prowadza je ludzie co gotowac (1)
ze prowadza je ludzie co gotowac nie potrafią.Ale im sie wydawało ze to łatwa kasa i ludzie kupią byle co i to zaplaca wiele , te co upadły upadły tylko z powodu własnej głupoty i to wszystko i wdać na koncu kazdego odcinaka!!
- 57 5
-
2022-06-13 15:23
W jednorożce tez wierzysz ? To program jest dla naiwnych ;)
- 6 3
-
2022-06-13 10:53
(1)
A propos trojmiejskiej gastronomii, poszedłbym najchetniej do jakiejś restauracji, żeby zobaczyć krzywe miny kelnerów, gdy orientuja się że nie jestem Norwegiem, no i zjeść trochę frytek za 15, albo napić się szklanki wody za 7zl lub koncerniaka za 15:)
- 24 10
-
2022-06-13 11:54
Bo kelner ustawia ceny...
A w Norwegii to chyba wypowiadający się robi krzywe miny, gdy widzi ceny w menu.
- 6 2
-
2022-06-13 10:55
Jeszcze jest "Lis i Kura" (7)
Co prawda w Baninie, a nie w trójmieście.
Ale tam jest rzeczywiście fajny klimat i bardzo dobre jedzenie.- 13 7
-
2022-06-13 11:06
No i "Marylin" w Straszynie... (2)
- 5 3
-
2022-06-13 11:56
Tam, niestety, jakość obsługi spadła mocno (1)
I w sezonie czeka się długo, bardzo długo, zbyt długo na dania, już z tolerancją , że to sezon
- 10 0
-
2022-06-13 21:21
Czeka się...
Bo przychodzą tam tłumy i zwyczajnie nie wyrabiają. Choć, jak na taki ruch, to i tak hest dobrze.
- 0 2
-
2022-06-13 14:39
Jeszcze Tabun... (3)
...w Otominie
- 0 3
-
2022-06-13 15:00
Otomin to nie Trójmiasto (1)
- 4 2
-
2022-06-13 21:23
No co ty nie powiesz?
A buda z kebsem pod twoim falowcem, to już Trójmiasto?
- 0 2
-
2022-06-13 18:51
Tabun to pomyłka, odradzam.
- 1 0
-
2022-06-13 10:55
fajnie, wiem gdzie nie isc :)
- 22 10
-
2022-06-13 11:08
Niezłe Kino... (2)
Niezłe Kino było niezłe ... ale tylko przez chwilę. Obecnie jedzenie nie jest już tak dobre. Kopytka, które były znakiem rozpoznawczym lokalu teraz są okropne. W sumie z 3 dań zjadliwa była tylko pizza. Najbardziej chyba jednak zasmucił nas ogólny bałagan w lokalu i brudne stoły oraz dość długie oczekiwanie na zamówienie.
Może jeszcze kiedyś damy szansę lokalowi :(- 26 3
-
2022-06-13 11:19
pizza pyszna, jako rodzic dziękuję Pani K. za przygotowanie poczęstuknu na zakonczenie 8 klas
- 3 2
-
2022-06-13 12:47
Serio?
Aż musze sprawdzić, bo też bardzo mi smakowały kopyta.
- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.