- 1 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (8 opinii)
- 2 Restauracja po rewolucji Gessler na sprzedaż (149 opinii)
- 3 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 4 Restauracje idealne dla osób dojrzałych (112 opinii)
- 5 Jemy na mieście: Marisco w Sopocie (54 opinie)
- 6 Koktajle na dzień trzeźwości? Czemu nie! (32 opinie)
Pomysł na majówkę: zamów kosz piknikowy z restauracji
Wiosenna aura i zbliżająca się majówka mobilizują nas do wyjścia z domu i spędzenia czasu na łonie natury. Choć na prawdziwie upalne dni musimy jeszcze poczekać, to już teraz wiele osób planuje pikniki na plaży lub w parku. Z myślą o nich trójmiejskie restauracje przygotowały ofertę wypełnionych jedzeniem koszy piknikowych na majówkę i nie tylko. Gdzie je zamówimy i za ile?
Jedzenie na telefon w Trójmieście
Restauracja Serwus
Pakiet Molo (65 zł) to tarta z grillowanymi warzywami; bajgiel z wędzonym łososiem, szpinakiem i jajkiem; winogrona i truskawki oraz dwie kawy do wyboru. Pakiet Wydma (75 zł) to fritatta ze szpinakiem i pomidorami; hummus z granatem i warzywami; sałatka owocowa z miętą plus dwie kawy do wyboru. Natomiast w Pakiecie Plaża (95 zł) znajdziemy sałatkę z serem halloumi; panini z kurczakiem i świeżymi warzywami; pastę z suszonych pomidorów; truskawki w gorzkiej czekoladzie; dwie kawy do wyboru oraz prosecco.
Rezerwacje na kosze przyjmowane są z dwudniowym wyprzedzeniem. Kaucja zwrotna za kosz wynosi 50 zł.
Kulinaria: wszystko o gotowaniu i jedzeniu na naszym forum
Restauracja Tabun
Restauracja Tabun w Otominie proponuje majówkowe menu zamknięte w piknikowym koszu. Warto się pospieszyć, bo zamówienia są przyjmowane do 29 kwietnia do godz. 17.
- W związku ze zbliżającym się długim weekendem majowym, coraz ładniejszą pogodą oraz faktem, że znowu możemy korzystać z parków, lasów i plaż, oprócz stałego menu przygotowaliśmy dla Państwa specjalną ofertę majówkową w postaci koszy piknikowych - pisze do nas zespół Restauracji Tabun.
Do wyboru mamy dwie opcje koszy: dla dwóch osób w cenie 100 zł oraz dla czterech w cenie 160 zł. Doliczyć trzeba jeszcze kaucję zwrotną za kosz o wartości 50 zł. Co znajdziemy w środku? M.in. tartę ze szpinakiem i kozim serem domowej roboty, pieczoną białą kiełbasę z cebulą, sałatkę ze szparagami, ciasto z rabarbarem i kruszonką oraz smalec z fasoli z suszoną śliwką. Do tego kompot z rabarbaru, a dla chętnych dodatkowo butelkę schłodzonego cydru w cenie od 25 do 45 zł, osobiście produkowanego przez szefa restauracji Tabun.
Czytaj też: W Otominie powstała pierwsza na Pomorzu rzemieślnicza cydrownia
Zamówienia składać można e-mailowo pod adresem: tabun@kuznia.net do środy do godz. 17. Odbiór zamówień: osobiście w Restauracji Tabun w piątek, 1 maja, w godz. 9-11. Dowozy realizowane są również w piątek w godz. 11-13.
Bistro Jak się masz?
Oliwskie Jak się masz? stawia na dowolność: owszem, klient może poprosić o przygotowanie kosza według uznania obsługi bistro (do wyboru cztery pakiety w cenie od 45 do 85 zł), ale też równie dobrze może wypełnić go swoimi pomysłami.
- Można u nas wybrać to, na co akurat mamy ochotę. Są pakiety do 85 zł, ale też można zaszaleć i stworzyć zestaw droższy. Najczęściej takie kosze "personalizowanie" kosztują od 100 do 200 zł - mówi właściciel, Arkadiusz Stolarski. - Obecnie nie ma w lokalu tłoku, więc realizacja takiego kosza zajmie nam do godziny. Oczywiście, jeśli jest takie życzenie, do dań dołączamy schłodzony alkohol.
Bistro pobiera 50 zł kaucji w gotówce za kosz i koc piknikowy. Z racji tego, że bistro położone jest tuż obok parku Oliwskiego, wiele osób zabiera kosz wypełniony smakołykami i delektuje się nimi, siedząc na trawie w otoczeniu zadbanej zieleni.
Czytaj także: Czas na piknik. Anna Włodarczyk o kulinarnych inspiracjach
Vinegre
Restauracja Vinegre w Gdyni zachęca do piknikowania w stylu azjatyckim, bo w swoim menu na wynos proponuje kaczkę po pekińsku, chińskie placuszki, sos hoisin i seczuański w cenie 120 zł lub opcja z prosecco Mionetto w cenie 150 zł. To opcja na większy apetyt, nawet dla kilku osób. Majówkowe zamówienia przyjmowane są do środy do godz. 20. Możliwy jest odbiór osobisty lub dostawa do domu.
Jesz Lokalnie
Jesz Lokalnie to firma cateringowa działająca przy Bistro Wczasy w Brzeźnie. Zamówimy stąd do domu produkty i wyroby od lokalnych rolników, masarzy, piekarzy i pszczelarzy, najlepiej korzystając z tej strony. Oprócz tego w ofercie są kosze, które idealnie nadają się na piknik lub grilla.
- Od trzech lat podróżujemy po lokalnych bazarach, poznajemy, próbujemy i wybieramy najlepsze smaki od lokalnych małych producentów. Przyszedł czas, by podzielić się naszymi znaleziskami, a przy okazji wspomóc lokalnych małych producentów - mówi Marta Różańska, współwłaścicielka.
W ofercie "misz-masz grillowy" za 149 zł, a w nim zestaw kiełbas (m.in. biała z chili, cebulką i w miodowej marynacie), marynowanych mięs (karkówka, skrzydełka), warzywnych dodatków, pieczywa i sosów, które zapewnią prawdziwą ucztę grillową. To dobra opcja na ostatnią chwilę, gdy nie mamy czasu lub ochoty na zakupy. Oprócz tego "zestaw piknikowy" w cenie 89 zł, gdy nie mamy możliwości zrobienia jedzenia na ciepło lub chcemy go potraktować jako uzupełnienie grillowej uczty. Tutaj Marta Różańska przygotowała pâte z kurzych wątróbek z żurawiną, swojskie wędzonki i kiełbasy z sosem chrzanowym, wiejski twarożek ze szczypiorkiem i koperkiem, warzywa z dipem czosnkowym, sałatkę w słoiku, owoce, kompot, miód z polskiej pasieki, bułeczki maślane i bajgle.
Trzecią opcją jest "BBQ party burger" dla czterech osób w cenie 84 zł, a w nim zestaw czterech gotowych do grillowania/smażenia/pieczenia burgerów nadziewanych cheddarem (każdy burger to ok 225 g) oraz dodatków: bułki, sałaty, ogórka kiszonego, pomidora, prażonej cebulki, sosu musztardowego i bbq.
Klatka B i Neon
A skoro już przy grillu jesteśmy, to w taką opcję "poszły" też dwa trójmiejskie lokale: gdańska Klatka B oraz gdyński Neon. Z myślą o majówce wspólnie przygotowały dwa zestawy: mały (70 zł) i duży (150 zł), które sprawdzą się podczas grillowania na działce czy w ogrodzie. Wystarczy położyć na ruszt.
Szefowie kuchni proponują m.in. wędzone kiełbasy pastrami z serem, tajskie kiełbaski, piernikowy kurczak jerk z kiszonym habanero i pastą z jabłek i miso, pastę z papryki i trawy cytrynowej i lawasz gruziński. Więcej informacji tutaj.
Deliweki
Na koniec zachęcamy was do zapoznania się z ciekawą akcją, która zaczęła się w Gdyni, a powoli rozrasta się na całe Trójmiasto. Deliweki, czyli delikatesy lokalnych restauracji z dostawą do domu. Zakupimy tu nie tylko gotowe dania, półprodukty i przetwory, które nadają się na obiad czy kolację, ale także również dobrze można je zabrać na piknik.
Wspólne menu tworzy na ten moment kilka gdyńskich restauracji (Mora Bistro, Fino, Honolulu, Mąka i Kawa, Pueblo), ale już niebawem dojdą kolejne z innych miast.
- Zestaw składa się z produktów różnych lokali i dobranych wedle preferencji kupującego. Produkty są dostarczane w skrzynkach, więc można je od razu zabrać na piknik. Nie sugerujemy gotowych zestawów dań, ponieważ mając produkty różne i z kilku lokali, taki zestaw przyjemniej kompletuje się samemu - mówi pracownik Mora Bistro.
Całą ofertę Deliweki znajdziecie tutaj.
Miejsca
Opinie (100) ponad 10 zablokowanych
-
2020-04-28 16:02
Prędzej ludzie wyjadą do lasu na taki piknik. A CI co mogą to zrobią sobie w ogrodzie lub na działce grila. Niestety w majówkę będzie deszczowo. Choć deszcz jest potrzebny. A majówka i tak będzie inna niż zwykle bo wiele rzeczy nie można robić.
- 1 0
-
2020-04-28 16:06
Uważajcie na kleszcze w czasie majówki i nie tylko. Nie było zimy to się ich robi dużo. Teraz mówi się że susza i aby były kwietne łąki. Tak więc pewnie nie będą w mieście kosić trawy. A to właśnie w niekoszonej trawie na łąkach, parkach, lasach, nawet na osiedlach jest dużo kleszczy.
- 3 0
-
2020-04-28 16:11
Chyba nikt nie ma złudzeń że majówka i wakacje będą inne niż poprzednie. W Polsce ale także w innych krajach są różne pomysły na to jak pogodzić turystykę i wirusa. Są kraje co chcą nakazać zainstalowania aplikacji śledzącej. Mogą być kontrole na granicach i inne nakazy czy zakazy w danym kraju. Słyszałam że nawet są pomysły aby były zaświadczenia że nie jesteś chory. A do tego może być kwarantanna i to nie polskiej stronie...Ponadto co za przyjemność chodzenie w maseczce na powietrzu.
- 4 0
-
2020-04-28 16:27
Na majówkę lepiej zostać w domu....
Zimno i wietrznie ma być:-(
- 2 0
-
2020-04-29 07:33
Warto przygotować swoja wizytówkę dla Straży Miejskiej. Przyspieszy to spisywanie danych i mandatu. W międzyczasie można skończyć konsumpcję.
- 2 1
-
2020-04-29 08:32
Około 14 stopni , wietrznie , pochmurno i przelotne opady . I majówka w plenerze na trawie ?
Aha ..... super.
- 4 0
-
2020-04-29 16:47
Piknik w Parku Oliwskim z winem ?
Za spożywanie alkoholu w miejscu publicznym jest mandat!
Nie wiadomo mi jak na razie o wydzielonych miejscach gdzieby to było dozwolone.- 0 0
-
2020-05-03 15:06
Ja robię piknik na tarasie . Spokojnie i bezpiecznie. Co do posiłku moze z restauracji ładniejszy i smaczniejszy , jednak wolę domowe jedzenie. Mam multicooker philipiaka , podsmażę karkówkę ,kiełbasę i kaszankę.
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.