Wiadomości

Makłowicz, Popielarz i Dymek uczą gotować w Trójmieście

Znani szefowie kuchni i kulinarni celebryci wykładają sztukę gotowania w Trójmieście. Kuchni roślinnej nauczymy się pod okiem Marty Dymek, autorki popularnej "Jadłonomii", w tajniki nowoczesnego gotowania wprowadzi nas Marcin Popielarz, a Robert Makłowicz opowie o swoich kulinarnych doświadczeniach z całego świata.



Wigilie firmowe w Trójmieście


Jan Kilański



Jan Kilański łączy polskie i azjatyckie smaki.
Jan Kilański łączy polskie i azjatyckie smaki. fot. Łukasz Unterschuetz/Trojmiasto.pl
Szef kuchni w azjatyckim bistro Neon w Gdyni i pomysłodawca baru Fryta w Batory Food Hall. Oferta obu tych lokali, choć pozornie zwyczajna, pokazuje kulinarną otwartość, odwagę i kreatywność młodego szefa kuchni. Jan Kilański lubuje się w nieoczywistych zestawieniach smakowych, poszukiwaniu produktów i łączeniu kuchni z końców świata - np. polskiej i azjatyckiej. Szlify zdobywał w hiszpańskich gwiazdkowych lokalach, a talentem mógł się pochwalić m.in. w ubiegłorocznym programie "Top Chef", gdzie doszedł do finału. Związany ze studiem The Kitchen w Stacji Food Hall.


Marta Dymek



Marta Dymek, guru kuchni roślinnej.
Marta Dymek, guru kuchni roślinnej. fot. K5
Kilka lat temu przepisy z jej blogu o kuchni roślinnej "Jadłonomia" były wiedzą tajemną przekazywaną miedzy sobą pokątnie przez wegan, obecnie to świetnie znana w całej Polsce marka, pod którą Marta Dymek wydaje książki, prowadzi programy kulinarne i udziela się publicznie.

Jest najbardziej znaną w kraju promotorką diety opartej na produktach roślinnych, jej receptury rewolucjonizują tradycyjne gotowanie w zwykłych polskich rodzinach, a weganie traktują niczym encyklopedię gotowania.

Martę Dymek można spotkać na warsztatach w gdyńskiej akademii kulinarnej K5. W tym samym miejscu dzielą się doświadczeniem także inni szefowie kuchni, m.in. Kamil Sadkowski, autor popularnego cyklu "Gastrobanda".


Sławek Gutowski



Sławek Gutowski z meksykańskiego Suavemente prowadzi zajęcia w Skomie.
Sławek Gutowski z meksykańskiego Suavemente prowadzi zajęcia w Skomie. fot. Łukasz Unterschuetz/Trojmiasto.pl
Mniej znany od swoich poprzedników, ale równie zdolny, szef kuchni, który specjalizuje się przede wszystkim w smakach meksykańskich. Po latach terminowania w zachodnich, także gwiazdkowych, restauracjach wrócił kilka lat temu do Gdańska, aby założyć restauracyjkę Suavemente na Zaspie. Niepozorny lokalik w mało zachęcającym pawilonie wśród trójmiejskich smakoszy szybko stał się jednym z ulubionych miejsc, bo Gutowski nie tylko serwował tutaj niezły meksykański street-food, ale przede wszystkim realizował się jako szef kuchni w autorskich, kreatywnych, ale nieprzekombinowanych daniach.

Sauvemente przeszło kilka zawirowań, ale Gutowski znów w nim gotuje - szykują się zmiany i powrót do dawnej świetności. Kucharza spotkamy na zajęciach w studiu kulinarnym Skōma w Brzeźnie.


Marcin Popielarz



Marcin Popielarz - prawdopodobnie najbardziej zdolny trójmiejski szef kuchni.
Marcin Popielarz - prawdopodobnie najbardziej zdolny trójmiejski szef kuchni. fot. Edyta Steć/Trojmiasto.pl
Prawdopodobnie najbardziej utalentowany szef kuchni młodego pokolenia (a może i w ogóle) w Trójmieście. Marcin Popielarz kilka lat temu uruchamiał kuchnię w jednej z najbardziej ekskluzywnych i wykwintnych lokalnych restauracji - Białym Króliku. Nadal jest tam kulinarnym patronem, choć obecnie spotkać go można przede wszystkim w kuchni jego drugiego, siostrzanego konceptu - Biôłi Trus w Sulęczynie. W obu restauracjach Popielarz z pasją opowiada o smakach dzieciństwa ze swoich rodzinnych Żuław, ale także z Kociewia i Kaszub.

Kuchnia regionalna w nowoczesnym, pełnym najwyższej jakości produktów wydaniu (także uprawianych specjalnie na jego potrzeby) to wizytówka Popielarza i dziedzina, w której osiągnął mistrzostwo. Nic dziwnego, że dostał się do finału konkursu San Pellegrino Young Chef 2018 jako jeden z trójki najlepszych młodych kucharzy na świecie. Zajęcia z nim można czasem znaleźć w grafiku wspomnianego wcześniej K5.


Robert Makłowicz



Robert Makłowicz pojawia się na warsztatach w K5, ale rzadko.
Robert Makłowicz pojawia się na warsztatach w K5, ale rzadko. fot. Joanna Ogórek
Kulinarny obieżyświat, sabaryta i erudyta. Robert Makłowicz był w polskiej telewizji kulinarnym celebrytą, zanim to pojęcie w ogóle wymyślono. Pokazywał smaki świata, odrobinę nieudolnie, ale z wielkim urokiem gotował i przede wszystkim - opowiadał przy kieliszku wina albo nalewki ciekawostki, fakty i anegdoty z drugiego końca świata. Opowiadał tak, że chciało się go słuchać i słuchać.

Warsztaty z nim to z jednej strony spotkanie z kucharzem, ale z drugiej - z interesującym i niezwykle charyzmatycznym człowiekiem, który zwiedził pół świata i z niejednego garnka jadł. Spotkań z Makłowiczem szukać należy w programie akademii K5, choć przyjeżdża do Trójmiasta rzadko.


Piotr Ślusarz



Piotra Ślusarza, który zderza smaki kaszub ze street foodem (i nie tylko), spotkamy w studiu The Kitchen.
Piotra Ślusarza, który zderza smaki kaszub ze street foodem (i nie tylko), spotkamy w studiu The Kitchen. fot. Edyta Steć/Trojmiasto.pl
Młody, bardzo kreatywny i odrobinę gniewny uczestnik pierwszej edycji polsatowskiego "Top Chefa" sprzed kilku lat, który już na antenie przeszedł ogromną metamorfozę i - koniec końców - otrzymał ogromne wyróżnienie w postaci stażu w jednej z najlepszych restauracji na świecie - hiszpańskiej El Celler de Can Roca. Potem Piotr Ślusarz współpracował m.in. z Modestem Amaro, szlifował umiejętności w Londynie, a ostatecznie osiedlił się w Trójmieście.

Obecnie odpowiada za kuchnię w gdyńskiej Muszli oraz prowadzi autorski koncept Bôłt we wrzeszczańskiej Stacji Food Hall, gdzie łączy nowoczesny street-food z kuchnią kaszubską. Ślusarz prowadzi indywidualne warsztaty w studiu The Kitchen w Stacji Food Hall.


Jola Słoma i Mirek Trymbulak



Jola Słoma i Mirek Trymbulak to eksperci od kuchni bezglutenowej i wegańskiej.
Jola Słoma i Mirek Trymbulak to eksperci od kuchni bezglutenowej i wegańskiej. fot. Agnieszka Potocka/Trojmiasto.pl
Para w życiu i para przy garach. Jola SłomaMirek Trymbulak od lat niestrudzenie propagują zdrowe odżywianie oparte na diecie bezglutenowej i roślinnej. Są w swoich przekonaniach bardzo konsekwentni, ale zupełnie nieradykalni. Dlatego ich przepisy nie są hipsterskimi wynalazkami kulinarnymi, a wręcz przeciwnie - trafią do każdego i zaskoczą nawet największego kuchennego tradycjonalistę.

Pierogi, kaczka, bigos, pasztety, kluski i inne klasyki polskiej kuchni komponują ze zdrowych produktów i w całkowicie wegańskich i bezglutenowych wersjach. Na co dzień ich jedzenia można spróbować w orłowskim bistro Atelier Smaku, a na warsztatach w K5 (albo czasami także w ich bistro) nauczyć się je samodzielnie przygotowywać.

Opinie (34) 8 zablokowanych

  • Z całym szacunkiem dla Pana Makłowicza ale ja widzę jak On trzyma nóż to boję się o jego palce (3)

    • 21 7

    • (2)

      prawda jest taka, ze R.M. jest żadnym kucharzem. Ok - poględzi, przygotowane składniki pokroi itp. ale te wszystkie potrawy to nie jest jego wymysł. Kto zna temat wie, kto tam naprawdę pichci

      • 6 3

      • Dla mnie umiejętności kulinarne (1)

        Makłowicza nie są istotne. Liczy się sposób opowiadania, tematy które wybiera i to jak pokazuje kulturę kulinarną danego miejsca. Mi się podoba, a że pewnie restauracji by nie ogarnął pan Robert to inna sprawa

        • 5 0

        • dokładnie, zawsze ma jakieś ciekawostki do opowiedzenia

          to mi się podoba, poza tym kulturalny jest co też jest miłe do oglądania

          • 2 0

  • (4)

    Makłowicz człowiek z klasą wśród całej masy celebrytów, pięknie mówi o historii, i przedstawia pyszne potrawy nie tylko ze świata pseudoelit

    • 36 10

    • No nie wiem (2)

      Makłowicz często powtarzał będąc gościem na południu Europy ( Chorwacja, Włochy, Cypr, Hiszpania, Armenia itd.,) jakie to wspaniałe smaki mają tam owoce, warzywa, mięso i ryby, nie to co nasze polskie produkty. Jakoś mi smakują polskie produkty, a te z południa Europy też bardzo są dobre. Cudze chwali swojego nie zna....

      • 4 11

      • Bo szprycowane, dla wagi, wodą i chemią polskie produkty smakują g*wnianie i twoje teoretyczne brednie o "kupujcie, bo nasze" nic w tej mierze nie zmieniają.

        • 4 0

      • w Polsce żywność od 20 lat jest poniżej krytyki

        aż brak słów, więc może ty się przejedź i poznaj

        • 3 0

    • mówi, mówi, i mówi

      • 0 0

  • (3)

    To Makłowiczowi znudził się już cudowny kraj Bułgaria? :D Przecież twierdził , że tutejszy klimat jemu nie odpowiada...

    • 11 20

    • Coś dzwoni, ale jednak nie. Bułgaria czy Bałkany, dla Pisiora wszystko jedno. (1)

      • 13 5

      • oooo, a to informacja ze szklanej kuli? :D

        • 1 1

    • książe Bułgarii Stephen Batory był królem Polski

      i sprowadził słynną, serbską husarię (niektórzy myślą, że husaria jest polska)

      • 1 0

  • E tam uczyć to ja ich moge

    Uzywaja drogich rzeczy a i tak nie wiem czy to ma smak. Ja z byle czegoś zrobię coś..dobrego i gitara.

    • 13 2

  • Prawdziwy szef kuchni

    tylko na zdjęciu nr 3. Poznaję po przepisowych dziarach i brodzie. Na pozostałych zdjęciach podróbki.

    • 18 6

  • Nie ma sensu robic promocji kucharzy i artystow, bo oni nie tworza skalowalnych biznesow

    To nie skalowalne uslugi.
    Nalezalo by promowac inzynierow, bo ci tworza skalowalne uslugi i towary ktore mozna exportowac.
    Aby rosla gospodarka.
    na wewnetrznych uslugach i to luksusowych nie mamy szans na wzrosty.

    • 9 9

  • Głodny jestem (1)

    Zjadlbym coś

    • 7 3

    • Janusz

      Kebsa?

      • 1 0

  • Koloryzowanie zawodu . Ja jako zawodowy kucharz akurat wiem jak wygląda praca na kuchni i nie ma to nic wspólnego z tym co jest obecnie promowane.

    • 34 2

  • Spadające gwiazdy

    Sypiące złotem

    • 7 2

  • Kucharz (1)

    Kuchnia to ciężka i stresująca praca w godzinach niepozwalających na prowadzenie normalnego towarzyskiego życia, często prowadząca do nałogów i degeneracji. Czasem zdarzają się bardziej cywilizowane kuchnie, ale raczej za mniejsze pieniążki. Po 20 latach kucharzenia w Polsce i na świecie nie polecam nikomu uprawiania tego zawodu.

    • 22 2

    • cook

      ja po 10 latach kucharzenia na statku tez nikomu nie polecam tego zawodu

      • 1 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Rozrywka

Filmowe Trójmiasto: z wizytą u "Lokatorów"
Wspominamy: z wizytą u "Lokatorów"
Szukali sławy w telewizji. Uczestnicy "The Voice" z Trójmiasta
Uczestnicy "The Voice" z Trójmiasta

Kultura

"Sołdek" w pełnej krasie podczas remontu w doku w stoczni
"Sołdek" podczas remontu w stoczni
Szekstream rozpoczęty. Trwa Festiwal Szekspirowski online
Trwa Festiwal Szekspirowski online

Nowe lokale

Mleczna Krówka

Restauracje
Gdynia
Świętojańska 82

Morze Yoko Sushi

Sushi
Gdańsk
Kołobrzeska 63B

Husak Pizza

Pizzerie
Gdańsk
al. Grunwaldzka 28/2