Wiadomości

Makłowicz, Popielarz i Dymek uczą gotować w Trójmieście

Znani szefowie kuchni i kulinarni celebryci wykładają sztukę gotowania w Trójmieście. Kuchni roślinnej nauczymy się pod okiem Marty Dymek, autorki popularnej "Jadłonomii", w tajniki nowoczesnego gotowania wprowadzi nas Marcin Popielarz, a Robert Makłowicz opowie o swoich kulinarnych doświadczeniach z całego świata.



Wigilie firmowe w Trójmieście


Jan Kilański



Jan Kilański łączy polskie i azjatyckie smaki.
Jan Kilański łączy polskie i azjatyckie smaki. fot. Łukasz Unterschuetz/Trojmiasto.pl
Szef kuchni w azjatyckim bistro Neon w Gdyni i pomysłodawca baru Fryta w Batory Food Hall. Oferta obu tych lokali, choć pozornie zwyczajna, pokazuje kulinarną otwartość, odwagę i kreatywność młodego szefa kuchni. Jan Kilański lubuje się w nieoczywistych zestawieniach smakowych, poszukiwaniu produktów i łączeniu kuchni z końców świata - np. polskiej i azjatyckiej. Szlify zdobywał w hiszpańskich gwiazdkowych lokalach, a talentem mógł się pochwalić m.in. w ubiegłorocznym programie "Top Chef", gdzie doszedł do finału. Związany ze studiem The Kitchen w Stacji Food Hall.


Marta Dymek



Marta Dymek, guru kuchni roślinnej.
Marta Dymek, guru kuchni roślinnej. fot. K5
Kilka lat temu przepisy z jej blogu o kuchni roślinnej "Jadłonomia" były wiedzą tajemną przekazywaną miedzy sobą pokątnie przez wegan, obecnie to świetnie znana w całej Polsce marka, pod którą Marta Dymek wydaje książki, prowadzi programy kulinarne i udziela się publicznie.

Jest najbardziej znaną w kraju promotorką diety opartej na produktach roślinnych, jej receptury rewolucjonizują tradycyjne gotowanie w zwykłych polskich rodzinach, a weganie traktują niczym encyklopedię gotowania.

Martę Dymek można spotkać na warsztatach w gdyńskiej akademii kulinarnej K5. W tym samym miejscu dzielą się doświadczeniem także inni szefowie kuchni, m.in. Kamil Sadkowski, autor popularnego cyklu "Gastrobanda".


Sławek Gutowski



Sławek Gutowski z meksykańskiego Suavemente prowadzi zajęcia w Skomie.
Sławek Gutowski z meksykańskiego Suavemente prowadzi zajęcia w Skomie. fot. Łukasz Unterschuetz/Trojmiasto.pl
Mniej znany od swoich poprzedników, ale równie zdolny, szef kuchni, który specjalizuje się przede wszystkim w smakach meksykańskich. Po latach terminowania w zachodnich, także gwiazdkowych, restauracjach wrócił kilka lat temu do Gdańska, aby założyć restauracyjkę Suavemente na Zaspie. Niepozorny lokalik w mało zachęcającym pawilonie wśród trójmiejskich smakoszy szybko stał się jednym z ulubionych miejsc, bo Gutowski nie tylko serwował tutaj niezły meksykański street-food, ale przede wszystkim realizował się jako szef kuchni w autorskich, kreatywnych, ale nieprzekombinowanych daniach.

Sauvemente przeszło kilka zawirowań, ale Gutowski znów w nim gotuje - szykują się zmiany i powrót do dawnej świetności. Kucharza spotkamy na zajęciach w studiu kulinarnym Skōma w Brzeźnie.


Marcin Popielarz



Marcin Popielarz - prawdopodobnie najbardziej zdolny trójmiejski szef kuchni.
Marcin Popielarz - prawdopodobnie najbardziej zdolny trójmiejski szef kuchni. fot. Edyta Steć/Trojmiasto.pl
Prawdopodobnie najbardziej utalentowany szef kuchni młodego pokolenia (a może i w ogóle) w Trójmieście. Marcin Popielarz kilka lat temu uruchamiał kuchnię w jednej z najbardziej ekskluzywnych i wykwintnych lokalnych restauracji - Białym Króliku. Nadal jest tam kulinarnym patronem, choć obecnie spotkać go można przede wszystkim w kuchni jego drugiego, siostrzanego konceptu - Biôłi Trus w Sulęczynie. W obu restauracjach Popielarz z pasją opowiada o smakach dzieciństwa ze swoich rodzinnych Żuław, ale także z Kociewia i Kaszub.

Kuchnia regionalna w nowoczesnym, pełnym najwyższej jakości produktów wydaniu (także uprawianych specjalnie na jego potrzeby) to wizytówka Popielarza i dziedzina, w której osiągnął mistrzostwo. Nic dziwnego, że dostał się do finału konkursu San Pellegrino Young Chef 2018 jako jeden z trójki najlepszych młodych kucharzy na świecie. Zajęcia z nim można czasem znaleźć w grafiku wspomnianego wcześniej K5.


Robert Makłowicz



Robert Makłowicz pojawia się na warsztatach w K5, ale rzadko.
Robert Makłowicz pojawia się na warsztatach w K5, ale rzadko. fot. Joanna Ogórek
Kulinarny obieżyświat, sabaryta i erudyta. Robert Makłowicz był w polskiej telewizji kulinarnym celebrytą, zanim to pojęcie w ogóle wymyślono. Pokazywał smaki świata, odrobinę nieudolnie, ale z wielkim urokiem gotował i przede wszystkim - opowiadał przy kieliszku wina albo nalewki ciekawostki, fakty i anegdoty z drugiego końca świata. Opowiadał tak, że chciało się go słuchać i słuchać.

Warsztaty z nim to z jednej strony spotkanie z kucharzem, ale z drugiej - z interesującym i niezwykle charyzmatycznym człowiekiem, który zwiedził pół świata i z niejednego garnka jadł. Spotkań z Makłowiczem szukać należy w programie akademii K5, choć przyjeżdża do Trójmiasta rzadko.


Piotr Ślusarz



Piotra Ślusarza, który zderza smaki kaszub ze street foodem (i nie tylko), spotkamy w studiu The Kitchen.
Piotra Ślusarza, który zderza smaki kaszub ze street foodem (i nie tylko), spotkamy w studiu The Kitchen. fot. Edyta Steć/Trojmiasto.pl
Młody, bardzo kreatywny i odrobinę gniewny uczestnik pierwszej edycji polsatowskiego "Top Chefa" sprzed kilku lat, który już na antenie przeszedł ogromną metamorfozę i - koniec końców - otrzymał ogromne wyróżnienie w postaci stażu w jednej z najlepszych restauracji na świecie - hiszpańskiej El Celler de Can Roca. Potem Piotr Ślusarz współpracował m.in. z Modestem Amaro, szlifował umiejętności w Londynie, a ostatecznie osiedlił się w Trójmieście.

Obecnie odpowiada za kuchnię w gdyńskiej Muszli oraz prowadzi autorski koncept Bôłt we wrzeszczańskiej Stacji Food Hall, gdzie łączy nowoczesny street-food z kuchnią kaszubską. Ślusarz prowadzi indywidualne warsztaty w studiu The Kitchen w Stacji Food Hall.


Jola Słoma i Mirek Trymbulak



Jola Słoma i Mirek Trymbulak to eksperci od kuchni bezglutenowej i wegańskiej.
Jola Słoma i Mirek Trymbulak to eksperci od kuchni bezglutenowej i wegańskiej. fot. Agnieszka Potocka/Trojmiasto.pl
Para w życiu i para przy garach. Jola SłomaMirek Trymbulak od lat niestrudzenie propagują zdrowe odżywianie oparte na diecie bezglutenowej i roślinnej. Są w swoich przekonaniach bardzo konsekwentni, ale zupełnie nieradykalni. Dlatego ich przepisy nie są hipsterskimi wynalazkami kulinarnymi, a wręcz przeciwnie - trafią do każdego i zaskoczą nawet największego kuchennego tradycjonalistę.

Pierogi, kaczka, bigos, pasztety, kluski i inne klasyki polskiej kuchni komponują ze zdrowych produktów i w całkowicie wegańskich i bezglutenowych wersjach. Na co dzień ich jedzenia można spróbować w orłowskim bistro Atelier Smaku, a na warsztatach w K5 (albo czasami także w ich bistro) nauczyć się je samodzielnie przygotowywać.

Opinie (34) 8 zablokowanych

  • Z całym szacunkiem dla Pana Makłowicza ale ja widzę jak On trzyma nóż to boję się o jego palce (3)

    • 21 7

    • (2)

      prawda jest taka, ze R.M. jest żadnym kucharzem. Ok - poględzi, przygotowane składniki pokroi itp. ale te wszystkie potrawy to nie jest jego wymysł. Kto zna temat wie, kto tam naprawdę pichci

      • 6 3

      • Dla mnie umiejętności kulinarne (1)

        Makłowicza nie są istotne. Liczy się sposób opowiadania, tematy które wybiera i to jak pokazuje kulturę kulinarną danego miejsca. Mi się podoba, a że pewnie restauracji by nie ogarnął pan Robert to inna sprawa

        • 5 0

        • dokładnie, zawsze ma jakieś ciekawostki do opowiedzenia

          to mi się podoba, poza tym kulturalny jest co też jest miłe do oglądania

          • 2 0

  • (4)

    Makłowicz człowiek z klasą wśród całej masy celebrytów, pięknie mówi o historii, i przedstawia pyszne potrawy nie tylko ze świata pseudoelit

    • 36 10

    • No nie wiem (2)

      Makłowicz często powtarzał będąc gościem na południu Europy ( Chorwacja, Włochy, Cypr, Hiszpania, Armenia itd.,) jakie to wspaniałe smaki mają tam owoce, warzywa, mięso i ryby, nie to co nasze polskie produkty. Jakoś mi smakują polskie produkty, a te z południa Europy też bardzo są dobre. Cudze chwali swojego nie zna....

      • 4 11

      • Bo szprycowane, dla wagi, wodą i chemią polskie produkty smakują g*wnianie i twoje teoretyczne brednie o "kupujcie, bo nasze" nic w tej mierze nie zmieniają.

        • 4 0

      • w Polsce żywność od 20 lat jest poniżej krytyki

        aż brak słów, więc może ty się przejedź i poznaj

        • 3 0

    • mówi, mówi, i mówi

      • 0 0

  • (3)

    To Makłowiczowi znudził się już cudowny kraj Bułgaria? :D Przecież twierdził , że tutejszy klimat jemu nie odpowiada...

    • 11 20

    • Coś dzwoni, ale jednak nie. Bułgaria czy Bałkany, dla Pisiora wszystko jedno. (1)

      • 13 5

      • oooo, a to informacja ze szklanej kuli? :D

        • 1 1

    • książe Bułgarii Stephen Batory był królem Polski

      i sprowadził słynną, serbską husarię (niektórzy myślą, że husaria jest polska)

      • 1 0

  • E tam uczyć to ja ich moge

    Uzywaja drogich rzeczy a i tak nie wiem czy to ma smak. Ja z byle czegoś zrobię coś..dobrego i gitara.

    • 13 2

  • Prawdziwy szef kuchni

    tylko na zdjęciu nr 3. Poznaję po przepisowych dziarach i brodzie. Na pozostałych zdjęciach podróbki.

    • 18 6

  • Nie ma sensu robic promocji kucharzy i artystow, bo oni nie tworza skalowalnych biznesow

    To nie skalowalne uslugi.
    Nalezalo by promowac inzynierow, bo ci tworza skalowalne uslugi i towary ktore mozna exportowac.
    Aby rosla gospodarka.
    na wewnetrznych uslugach i to luksusowych nie mamy szans na wzrosty.

    • 9 9

  • Głodny jestem (1)

    Zjadlbym coś

    • 7 3

    • Janusz

      Kebsa?

      • 1 0

  • Koloryzowanie zawodu . Ja jako zawodowy kucharz akurat wiem jak wygląda praca na kuchni i nie ma to nic wspólnego z tym co jest obecnie promowane.

    • 34 2

  • Spadające gwiazdy

    Sypiące złotem

    • 7 2

  • Kucharz (1)

    Kuchnia to ciężka i stresująca praca w godzinach niepozwalających na prowadzenie normalnego towarzyskiego życia, często prowadząca do nałogów i degeneracji. Czasem zdarzają się bardziej cywilizowane kuchnie, ale raczej za mniejsze pieniążki. Po 20 latach kucharzenia w Polsce i na świecie nie polecam nikomu uprawiania tego zawodu.

    • 22 2

    • cook

      ja po 10 latach kucharzenia na statku tez nikomu nie polecam tego zawodu

      • 1 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

25

września

27

września

Bakalie Jesienne Gdańsk, Plenum

Rozrywka

Największy salon Sinsay otwarto w Gdańsku
Największy salon Sinsay w Polsce
Przypadek Tomasza Komendy. Recenzja filmu "25 lat niewinności"
Recenzja filmu "25 lat niewinności"

Kultura

Stąpając po gwiazdach - o muralach na chodniku przy Operze Leśnej
Stąpając po gwiazdach w Sopocie
Przeboje Dire Straits w Parku Kolibki
Wieczór przebojów Dire Straits