Bożonarodzeniowy stół to nie tylko barszcz z uszkami, karp, śledź czy bigos, ale też słodkie wypieki. Makowce, serniki, pierniki i świąteczne torty - wszystkie te ciasta znajdziecie w świątecznej ofercie trójmiejskich kawiarni i cukierni. Warto się pospieszyć, gdyż czasu na złożenie zamówienia zostało coraz mniej.
Cukiernie i piekarnie - lista najlepszych w Trójmieście
piekę sam(a), to tradycja
53%
piecze ktoś inny w rodzinie
10%
część piekę, część zamawiam
16%
zamawiam w cukierni, piekarni itp.
14%
Wyjątkowe wyroby cukiernicze na święta przygotowała cukiernia Umam. W bożonarodzeniowej ofercie znalazł się klasyczny, długo dojrzewający i mocno aromatyczny
piernik z dodatkiem fig, moreli, orzechów oraz czekoladowo-śliwkowych powideł, oblany polewą z mlecznej czekolady i masła (79 zł/800 g). Zamówić można także
puszysty, klasyczny sernik w wersji wiedeńskiej, stworzony wyłącznie z puszystej masy serowej z dodatkiem świeżo tartej skórki pomarańczy (69 zł/800 g) oraz
struclę makową - maślane ciasto drożdżowe przeplatane aromatycznym makiem z dodatkiem bakalii i kremowej śmietanki, udekorowane lukrem i posypane bakaliami (39 zł/600 g). Jednak crème de la crème stanowi
tort makowo-bezowy z czekoladowym musem i sporą dawką bourbona. Całość pokrywa błyszcząca, czekoladowa glazura i kawałki czekolady (159 zł/kg).
Zamówienia składać można online i odebrać z cukierni 22, 23 lub 24 grudnia. Oprócz tego na miejscu do kupienia są czekolady z orzechami i malinami, praliny, pektyny i makaroniki, które mogą stanowić słodkie uzupełnienie świątecznego prezentu.
W świątecznej ofercie cukierni Baccate znajdziemy
piernikowy tort Pani Mikołajowej z cynamonowym kremem mascarpone i powidłami śliwkowymi oraz
makowy tort Świętego Mikołaja przełożony kremem waniliowym z mascarpone i czarną porzeczką (70 zł/kg, średnica 20 lub 24 cm). Zamówimy tu również
pierniki: Rudolfa - wilgotny, przełożony powidłami śliwkowymi i oblany belgijską czekoladą (15 zł/250 g) oraz Leśnych Skrzatów - staropolski, dojrzewający (12 zł/250 g). Na Boże Narodzenie cukiernia przygotowuje także: makową babkę Elfa Benjamina (30 zł/szt.), tartę "Świąteczna przygoda w Laponii" na kruchym, ciemnym, maślanym spodzie z truskawkami i musem różanym (90 zł/śr. 28 cm) oraz "Świąteczne ciasto Grażyny i Janusza", czyli wilgotne ciasto marchewkowe przełożone musem migdałowym (50 zł/śr. 18 cm).
Zamówienia świąteczne można składać do 12 grudnia.
W sopockiej kawiarni Capuccino Cafe grudzień nie mógł się obejść bez zapachu piernika, rozgrzewającego grzańca i świątecznych spotkań. I bez ciasta. Aby umilić czas smakowania świąt, cukiernia przygotowała ofertę "Słodkie Święta z Cappucino Cafe". Znajdziecie w niej szeroki wybór tortów i serników, tradycyjne makowce, strudle, baby oraz wyjątkowe ciasta pralinowe. Szczególną uwagę zwracają
torty:
bezowy w odświętnym wydaniu - z powidłami śliwkowymi i śliwkami w czekoladzie deserowej (100 zł/1200 g),
piernikowy z delikatnym musem na bazie czekolady gold, dodatkiem orzecha laskowego i powideł śliwkowych zanurzonych w grzanym piwie (80 zł/800 g),
Bayleys - z musem na bazie czekolady gold, z ziarnami kakaowca, na delikatnym spodzie bananowo-daktylowym (120 zł/1000 g) oraz
makowy z konfiturą pomarańczową i deserową czekoladą z bakaliami (120 zł/1200 g).
Wszystkie wypieki przygotowywane są z najwyższej jakości naturalnych, aromatycznych składników, z dbałością o smak i prezencję. Mistrzowie cukiernictwa dokładają wszelkich starań, by każdy kęs był nie tylko deserem, ale w tym wyjątkowym czasie także prezentem płynącym prosto z serca.
Zamówienia można składać online, osobiście lub telefonicznie do 18 grudnia.
Prace nad świątecznymi wypiekami wrą też w Le Delice. W słodkiej ofercie na bożonarodzeniowy stół znalazły się:
- torcik świąteczny - kruchy spód oraz biszkopt na bazie orzecha laskowego, konfitura z czarnej porzeczki, malin i imbiru, mus z mlecznej czekolady (120 zł/1300 g, śr. 18 cm),
- sernik baskijski/spalony - słodko-słony, waniliowy, delikatny i bardzo mazisty (67 zł/1000 g, śr. 18 cm),
- stollen z marcepanem (38 zł/550 g),
- Buche de Noel - biszkopt bezglutenowy z orzecha włoskiego, krem karmelowy ze śliwką suszoną, mus śmietankowo-miodowy (85 zł/1000 g),
- kouglof - luksusowa drożdżowa babka o wilgotnej strukturze, wypełniona rodzynkami, skórką z pomarańczy i cytryn macerowaną w rumie. Po wypieczeniu w całości jest wykąpana w syropie migdałowo-pomarańczowym (40 zł/500 g),
- tarta żurawinowa z herbatą zieloną matcha - migdałowe ciasto kruche z cynamonem, konfitura z żurawin, kremowa namelaka z białej czekolady i herbaty matcha (53 zł/600 g, śr. 20 cm),
- makowiec z bakaliami i orzechami (48 zł/800 g),
- pandoro - wysoka drożdżowa babka, charakteryzująca się mocno maślanym smakiem. Tradycyjne pandoro ma kształt ośmioramiennej gwiazdy, szerokiej u podstaw i lekko zwężającej się ku górze. Ciasto jest zwarte, nienadziewane bakaliami, a z góry posypane cukrem pudrem, przywodzącym na myśl śnieg (45 zł/750 g).
Zamówienia można składać do 20.12 w sklepie internetowym lub w cukierniach. Wszystkie zamówienia można odebrać: 23.12 od godz. 12 do 19 lub 24.12 od godz. 9 do 12. Dostawy będą realizowane 23.12 (15-19) i 24.12 (9-13).
Fit Cake, gdyńska "niecukiernia", przygotowuje
ciasta i torty bez cukru, glutenu i laktozy, a także wiele wegańskich i keto propozycji. W ofercie znajdziemy m.in.:
- wegański piernik marchewkowy (60 zł/mała foremka),
- jabłecznik z makiem i rodzynkami (14 zł/porcja lub 140 zł/foremka o śr. 24 cm),
- czekośliwkę (14 zł/porcja lub 140 zł/foremka o śr. 24 cm),
- cynamonek (14 zł/porcja lub 140 zł/foremka o śr. 24 cm),
- wegańską struclę makową (60 zł/mała foremka),
- wegańską struclę serową (60 zł/mała foremka),
- orzechowiec (15 zł/porcja lub 150 zł/foremka o śr. 24 cm),
- ciastko gruszkowe z kajmakiem (15 zł/porcja lub 150 zł/foremka o śr. 24 cm),
- keto piernik królewski (14 zł/porcja lub 140 zł/foremka o śr. 24 cm),
- keto makowiec (13 zł/porcja lub 130 zł/foremka o śr. 24 cm),
- ciasto piernikowe z kremem cappuccino i karmelem (14 zł/porcja lub 140 zł/foremka o śr. 24 cm),
- torcik z lemon curd i bezą (14 zł/porcja lub 140 zł/foremka o śr. 24 cm),
- ciasto kokosowo-makowe z truskawkami (14 zł/porcja lub 140 zł/foremka o śr. 24 cm).
Takie desery można jeść w święta bez wyrzutów sumienia i bez przybierania na wadze.
Zamówienia są przyjmowane do 15 grudnia - osobiście w lokalu przy ul. Świętojańskiej lub telefonicznie. Odbiór 23 grudnia. Zamawiać można także spośród klasycznej oferty ciast.
Gdyńska cukiernia Więcej! wśród specjalnych, świątecznych propozycji ma coś zarówno dla tradycjonalistów, jak i poszukujących nowości. Zamówimy tu m.in.:
ciasto bakaliowe (1,7 kg - 159 zł, 1 kg - 89 zł, 0,5 kg - 49 zł). W jednym takim cieście znajduje się ponad kilogram rodzynek sułtanek, suszonej żurawiny, fig, daktyli oraz śliwek, które macerują się w alkoholu przez noc. Smak wzbogacają także orzechy włoskie, laskowe oraz ziemne. Ciasto po upieczeniu nasączone jest alkoholem, następnie leżakuje i dojrzewa. W ofercie także bardzo
obfita w orzechy tarta (0,7 kg - 59 zł), składająca się z orzechów ziemnych, włoskich, laskowych oraz migdałów. Orzechy gotowane są w miękkim, miodowym karmelu, a następnie zapiekane na kruchym piaskowym spodzie. Szczególną uwagę zwraca
keks piernikowy z gruszkami (0,8 kg - 49 zł), który w pełni składa się z niebieskiego maku. Nie zawiera mąki. Wśród składników: świeże jabłka, żurawina i odrobina kaszy manny. Całość pokryta jest czekoladową glazurą z czekolady deserowej.
Ponadto w świątecznej ofercie także: wyjątkowy, aksamitny
sernik, wykończony blanszowanymi migdałami i skórką z pomarańczy (0,7 kg - 59 zł),
keks makowy (0,7 kg - 59 zł),
tradycyjna makowa rolada (1 kg - 59 zł, 2 kg - 99 zł) i
keks z kandyzowanymi owocami (0,8 kg - 49 zł). Kupimy tu także słodkości świetnie nadające się na prezent:
szwedzkie pierniki, ręcznie zdobione (1 szt. 10 cm - 7 zł, opakowanie prezentowe 10 szt. - 59 zł) i
makaroniki (4 szt. - 16 zł, 7 szt. - 26 zł). W ofercie także
świąteczne torty (1,5 kg - 165 zł): nowy marchewkowy z orzechami pekan i śliwką oraz oscarowy produkt cukierni - kanadyjski tort Red Velvet.
Cała oferta podawana jest w świątecznym opakowaniu.
Zamówienie można wysyłać mailowo lub składać telefonicznie do 20.12 do godz. 12. Odbiór zamówień odbędzie się 22 lub 23 grudnia w godz. 10-15.
Do 19 grudnia zamówienia przyjmuje też lokalna piekarnio-cukiernia w Brzeźnie - Mamy Wypieki. Składać można je na miejscu, telefonicznie, internetowo, a także w lokalu
Marmolada Chleb i Kawa na Garnizonie we Wrzeszczu. Wśród słodkich propozycji:
mokry makowiec (140 zł/szt.),
sernik z czekoladą (150 zł/szt.),
tort Czarny Las (200 zł/szt.),
beza z kremem czekoladowym i wiśniami (160 zł/szt.) oraz
mus czekoladowo-truflowy (160 zł/szt.).
Połączone siły Manufaktury Mojej Mamy i
Manufaktury Mojego Taty stworzyły bogatą ofertę świątecznych wypieków. Znajdziemy w niej słodkie wypieki, m.in.:
- piernik długo dojrzewający z powidłami śliwkowymi (59 zł/kg),
- piernik przełożony nadzieniem pomarańczowym (53 zł/kg),
- krajankę piernikową (59 zł/kg),
- piernikową tartę ze śliwkami (29 zł/kg),
- sernik na piernikowym spodzie (69 zł/kg),
- keks (49 zł/kg),
- makowiec świąteczny (57 zł/kg),
- babkę piaskową (19 zł/szt.),
- tort bożonarodzeniowy (70 zł/szt.),
- struclę z makiem (47 zł/kg).
Zamówimy tu także inne słodkości, które świetnie sprawdzą się na świątecznym stole: serniki, jabłecznik, ciasto miodowe, czekoladowo-pomarańczowe, malinową chmurkę, tartę cytrynową, kruche ze śliwką czy marchewkowe z orzechami włoskimi. Ceny od 23 zł/szt. lub 52 zł/kg. W ofercie także słone wypieki, potrawy wigilijne, obiadowe, ryby i pieczenie.
Czytaj także: Catering świąteczny - tradycyjny, wege i deluxeMiejsc, w których zamówimy smaczne ciasta na wynos, jest w Trójmieście znacznie więcej. Wszystkie cukiernie i piekarnie znajdziesz w naszym katalogu.