• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Małe browary otwierają puby w Trójmieście

Łukasz Stafiej
12 grudnia 2015 (artykuł sprzed 8 lat) 
Multitap lub - po polsku - wielokran to pub, gdzie jest kilka, a nawet kilkadziesiąt nalewaków z piwem rzemieślniczym. W pubie Browaru Spółdzielczego we Wrzeszczu jest ich dwadzieścia. Multitap lub - po polsku - wielokran to pub, gdzie jest kilka, a nawet kilkadziesiąt nalewaków z piwem rzemieślniczym. W pubie Browaru Spółdzielczego we Wrzeszczu jest ich dwadzieścia.

Rośnie moda na tzw. multitapy, czyli puby z barami wyposażonymi w kilka, a nawet kilkadziesiąt nalewaków piwa. Niedawno taki lokal otworzył we Wrzeszczu Browar Spółdzielczy, na początku przyszłego roku w gdyńskim Śródmieściu wystartuje pub sygnowany marką AleBrowaru, jednego z pierwszych w Polsce browarów rzemieślniczych.



Piwna rewolucja ma się świetnie. Polacy coraz częściej wybierają w sklepach piwa z małych rzemieślniczych i regionalnych browarów. Co miesiąc na rynku pojawia się kilkadziesiąt nowości. Produkują je oddani sprawie fascynaci, których piwna wyobraźnia nie zna granic. Za ich eksperymentami z piwnymi stylami, metodami warzenia i sposobami chmielenia są w stanie nadążyć tylko najwięksi miłośnicy złotego trunku. Większość z nich w pubie nie zamówi już "jasnego z kija" od przemysłowego producenta. Więcej - nawet do takiego pubu nie wstąpi. Piwomaniacy wybierają multitapy.

- Multitap zwany też wielokranem to najlepsza forma sprzedaży w lokalu piwa wysokiej jakości. Mnogość piw rzemieślniczych powoduje, że potrzebna jest duża liczba nalewaków. Bardzo ważna jest rotacja piw na kranach. Do niedawna było nie do pomyślenia, że w miejsce jednego piwa podpina się drugie, zupełnie inne - teraz jest normą. Coraz rzadziej zdarza się nawet, aby to samo piwo było lane po raz drugi w tym samym pubie w jednym miesiącu - mówi Tomasz Brzostowski, piwosz i szef trójmiejskiego browaru Brodacz.
Agnieszka Dejna z Browaru Spółdzielczego: - Nasi barmani nalewają porcje degustacyjne, opowiadają o dostępnych piwach, doradzają, a czasem namawiają do spróbowania czegoś nowego. Agnieszka Dejna z Browaru Spółdzielczego: - Nasi barmani nalewają porcje degustacyjne, opowiadają o dostępnych piwach, doradzają, a czasem namawiają do spróbowania czegoś nowego.
Najwięcej w Polsce, bo aż 96 kranów z piwami z całego świata znajdziemy w jednym z lokali w Warszawie. W Trójmieście pierwsza była otwarta kilka lat temu Degustatornia. Więcej niż w przeciętnym barze kranów jest również w Pułapce, Lawendowej, Labeeryncie i Kandelabrach. Teraz do głosu dochodzą puby firmowane przez browary rzemieślnicze.

Pierwsze miejsce pod względem liczby nalewaków w Trójmieście zajmuje pub otwarty we Wrzeszczu przez właściciela Browaru Spółdzielczego z Pucka. Z jednej ze ścian piwnicy lokalu przy ul. Grunwaldzkiej 190 zobacz na mapie Gdańska wystaje aż dwadzieścia kranów - z części z nich nalewane są pozycje firmowane logo browaru, reszta przeznaczona jest na trunek z innych, niewielkich manufaktur piwnych.

- Posiadamy również dwie pompy angielskie, które nie wymagają podłączania mechanizmu do nagazowania piwa. Taki trunek smakuje zupełnie inaczej i też ma swoich zwolenników - mówi Agnieszka Dejna, szefowa Pubu Browaru Spółdzielczego. - Zresztą niezdecydowani zawsze wpierw mogą spróbować. Nasi barmani nalewają porcje degustacyjne, opowiadają o dostępnych piwach, doradzają, a czasem namawiają do spróbowania czegoś nowego. Działamy kilka tygodni, a już mamy klientów, którzy z piwa przemysłowego zrezygnowali i teraz sięgają tylko po rzemieślnicze. Zapłacić muszą więcej, ale mówią, że dzięki nam odkryli nieznane dotąd oblicze piwa.
W krótkim czasie pub stał się ulubionym miejscem trójmiejskich piwomaniaków. Przychodzą tutaj na premiery nowości, degustują trunki, których nie dostaną gdzie indziej, a przede wszystkim mają okazję spotkać równych sobie zapaleńców, z którymi przy barze będą mogli bez końca dyskutować o piwnych stylach, odmianach chmielu czy sposobach warzenia.

Michał Saks, współwłaściciel AleBrowaru na początku przyszłego roku otworzy w Gdyni sygnowany logo firmy pub z trzynastoma kranami na barze. Michał Saks, współwłaściciel AleBrowaru na początku przyszłego roku otworzy w Gdyni sygnowany logo firmy pub z trzynastoma kranami na barze.
- Wokół piwa rzemieślniczego wytworzyła się cała kultura - tłumaczy Michał Saks, współwłaściciel jednego z pierwszych browarów rzemieślniczych w Polsce, AleBrowaru z Lęborka. - Wielbiciele takiego piwa są bardzo świadomymi konsumentami, śledzą nowości, bez problemu rozpoznają style, przy zakupie zwracają uwagę na skład, gatunki chmielu, nie bez znaczenia jest także etykieta czy cała otoczka wizualna związana z danym producentem. Odpowiednio dobrane przez barmana szkło i właściwa temperatura trunku to dla nich oczywistość.
Takich klientów na pewno ucieszy wiadomość, że Saks ze wspólnikami planuje otworzyć w gdyńskim Śródmieściu swój firmowy wyszynk piwny. W lokalu nieopodal skrzyżowania ul. Starowiejskiej i 3 Maja zobacz na mapie Gdyni będzie trzynaście kranów ze sztandarowymi pozycjami AleBrowaru oraz piwami z zaprzyjaźnionych, zagranicznych browarów, z którymi jego właściciele współpracują przy tworzeniu specjalnych, limitowanych piwnych kooperatyw.

Otwarcie pubu AleBrowaru planowane jest na pierwszy kwartał 2016 roku. Jego przestrzeń ma być otwarta na inicjatywy osób związanych z nowoczesnym, kreatywnym rzemiosłem.

Miejsca

Opinie (177) ponad 10 zablokowanych

  • Tyskie (18)

    TYSKIE. Chętnie się go napije

    • 41 378

    • (1)

      Ja mam nadzieję, że będzie czarna kobra... dla nie koneserów to znaczy czarny specjal.

      • 38 13

      • czarny koń, lub ew. czarny heineken

        ale to fakt tyskiego ma podobnego kefta w smaku co specek.

        • 0 0

    • (8)

      Skończcie z tym g*wnem za 3 złote woda plus zabarwione siki ale jak lubicie pić g*wno powodzenia.

      • 40 17

      • Ja proponuję zacząć czytać książki i oglądać dobre filmy - to naprawdę wyrabia umiejętność aby nie odbierać wszystkiego wprost...
        W ciągu ostatnich 10-15 lat społeczeństwo się mocno uwsteczniło.

        • 50 4

      • A za 3 zł nie może być dobrego piwa? A w piwie to nie ma wody? Piwo warzone metodą HGB to odrazu siki? (4)

        • 15 9

        • oceniajac po smaku - tak (2)

          • 15 7

          • A jak często pijasz siki, że możesz dokonać trafnego porównania z piwem? (1)

            • 14 0

            • prosto w dzwonek

              :D

              • 3 0

        • za mniej niż 3 złote JEST dobre piwo !

          dla mnie dobra jest łomża niepasteryzowana w butelce szklanej

          • 4 19

      • mania wyższości (1)

        Jestem lepszy bo : piję drogie dobre piwo, mam taki a nie inny telefon, itd. .. Piwo, które Ty wybierasz jest tanie i g...ane, telefon to szit itd. ..
        Po co to?

        • 12 4

        • Chodzi o postrzeganie własnego członka

          jak suponuję

          • 3 2

    • Piwo Tychy czyści kichy!

      • 25 2

    • Ale którego Tyskiego? Tego rozlewanego w Tychach, Białymstoku czy Poznaniu??? (1)

      Bo wiesz, że z tych 3 miejsc idzie Tyskie do sklepów. Więc możesz mieć 3 różne w smaku piwa.

      • 11 4

      • nie da rady

        są robione z jednego koncentratu

        • 26 2

    • tyskie, lech i żubr to marketowy chłam

      • 22 3

    • ...

      • 1 0

    • mc

      tyskie smakuje jak woda. Totalny shit

      • 0 1

    • Damian kawalarz :))

      • 1 0

  • refleksja (30)

    Ten pan Michał powinien zadbać o własny wizerunek.
    Broda jak leśnego dziadka powoduje, że wygląda on niewiarygodnie.

    • 96 228

    • Nie ocienaj jak nie znasz człowieka. (5)

      A ty co uczeń Jarosława K. który ocenia ludzi po wyglądzie?? Nie znasz człowieka to się nie wypowiadaj .

      • 26 60

      • (1)

        Nawet tu?
        Wszyscy macie równo naje...ne w głowach -i peowcy i pisowcy i inni nawiedzeni.

        • 68 5

        • Nie

          od

          • 9 0

      • ten ktoś nie ocenił człowieka w całości... (1)

        .. myślę, że ten Michał to pewnie "równy" gość, tylko szkoda, że wygląda jak hipster-drwal-donpedro w rurkach :) ale to tylko wygląd... , fakt, pozory mylą. Ważniejsze jest to, że robi coś fajnego i ja akurat to lubię/ Na pewno przyjdę na degustację :)

        pozdrawiam/with kind regards/best regards/

        • 18 8

        • raczej wygląda

          jak bojownik is

          • 8 6

      • Marna prowokacja

        • 1 0

    • (3)

      Akurat w pewnych kręgach jest przez to bardzo wiarygodny.

      • 29 7

      • hipsterskich ;)

        • 18 5

      • Wśród dworcowych bezdomnych.

        • 11 8

      • W kręgach ortodoksyjnych muzułmanów.

        • 13 8

    • A co ma broda do jego pasji?! (1)

      taki z ciebie znawca ludzi jak z koziej d*py trąba.

      • 27 18

      • trzeba zaczekać na nową cześć Hobbita

        "w sprawie brody"

        • 6 1

    • Taki styl. Jeszcze brakuje kucyka na głowie. (1)

      • 20 8

      • raczej granata za pazuchą

        • 4 7

    • polski meski styl... (2)

      wiadomo, ze lepiej by bylo gdyby uzywal maszynki na jedna dlugosc na calej glowie (max 1cm), ale pan Michal niestety postanowil zrobic innym bol d py, a tym amym o siebie zadbac i pieknie wypielegnowac brode oraz starannie zaczesac wlosy. i, niestety, ktos to krytykuje. co za durni ludzie

      • 15 17

      • każdy ma swój styl i to jest wolność

        te krytyki są nie na miejscu i nie mają zbyt wiele wspólnego

        • 13 5

      • Polski? Taka broda to beka, przyszła moda od zydkow z holiwoodu a hipsterka kopiuje bezmyślnie.

        • 10 10

    • Masz rację. Wiarygodny nosi dresy, białe adidasy, jest przypakowany

      i nie ma szyi. Bo po co mu ona?

      • 10 7

    • Patrząc na niego widzę, że to jest człowiek pracy - który na pierdoły nie ma czasu (4)

      Patrząc na wygolonych lalusiów wiem, że to są ludzie ściemy. Jobs chodził, a Zuckerberg chodzi cały czas w takim samym ubraniu - to są ludzie, którzy nie mają czasu na rewie mody.

      • 8 6

      • (2)

        Nie mają czasu na higienę osobistą? To coś z nimi nie tak. A zebów też nie mają czasu umyć?

        • 9 6

        • Szybko wyciągasz wnioski

          Nosi brodę = nie myje się? Z takim podejściem wygrasz internety w kategorii hejtu.

          • 5 0

        • Mogą nawet nie mieć

          Widzę, że nigdy tak naprawdę ciężko nie pracowałaś, nigdy nie musiałaś wstawać o świcie i wracać do domu późnym wieczorem, kiedy człowiek jedyne na co ma siłę to paść na wyro.

          • 0 0

      • Dokładnie tak

        • 1 1

    • On sie ogolić nie pozwoli nosi zarost od przed wojny

      • 4 1

    • (1)

      Takiej brody bym nie zapuścił nawet jakby mi zapłacili, szpeci i siara

      • 7 5

      • Nie zapuściłbyś, bo masz pewnie 12 lat, gimbie?:D

        • 2 2

    • Panie kolego (1)

      Chrystus też nosił brodę i dluuuugie włosy :)

      • 3 0

      • skąd wiesz?

        • 1 1

    • ee spoko

      to nowa moda na kloszarda

      • 1 0

    • ja

      A mi się podoba ten "zimny drań" :)

      • 0 1

  • (1)

    Tak trzymać!!! Wielkie kompanie piwowarskie ścieki nalewają!!!

    • 196 14

    • Szczegolnie jak idziesz np. w Czeskim Cieszynie do Billi

      i kupujesz piwko za 1,7zł juz z kaucja za butelke. I do wyboru jest wiele piw, nie tylko jeden. Pyszne. Do tego knedliki na rynku mmmm :D

      • 4 0

  • Świetne wieści! (3)

    Niech to trwa, niech to trwa!

    • 95 10

    • (2)

      Mój tata zawsze pił Tyskie(bo go stać) i jest to najlepsze piwo. Nikt mi nie powie,że wszystkie nagrody jakie zdobyło to ściema.

      • 3 11

      • A jednak

        Wszystkie nagrody jakie zdobyło to ściema.

        • 9 1

      • Tyskie wysyłane na konkurs,

        a Tyskie sprzedawane w sklepach, to dwa kompletnie różne piwa.

        • 0 1

  • Super (1)

    Bardzo się cieszę że Ale browar jednak pojawi się w Gdyni.

    • 56 12

    • Ja też

      Bo lubię piwo, mężczyzn z zarostem na twarzy i klacie, w normalnych spodniach, czytających książki, takich którzy potrafią naprawić np. gniazdko albo panele położyć, przytulą się, zaopiekują, dziećmi się zajmą i czasami coś ugotują tylko dla mnie :) Np. bigos :D

      Cholera, wzięło mnie na ten bigos...

      • 2 0

  • Pan Saks otwiera knajpę już chyba po raz trzeci, więc poczekajmy z fajerwerkami. (2)

    Życzę im dobrze, żeby nie było.

    • 49 5

    • Browar spółdzielczy raz jest otwarty a raz nie. (1)

      Jak normalnie puby otwierają się po południu i wieczorem, to o 19 nadal u nich ciemno. Nie rozumiem tego krzaka.

      • 6 0

      • Pub Browar Spółdzielczy przecież jest otwarty od czwartku do niedzieli do końca roku.

        FB ci prawdę powie :)

        • 0 0

  • Bardzo dobra wiadomość!!! (5)

    Trzeba pić w mieście Budynia żeby być otumanionym i łykać całą propagandę sukcesu serwowaną przez po. Już w ruskim zaborze rozpijano Polaków żeby byli bardziej ulegli dla władzy.

    • 49 96

    • LOL

      • 9 4

    • Trochę Cię poniosło.
      Raczej sam przestawiasz się jako przykład otumanionego alkoholem.

      • 13 4

    • ...jeszcze lepsza w Gdyni :D

      Zechciej zauważyć, że w Gdyni piszą o dwóch, w Gdańsku o jednym. Przekieruj więc tę swoją propagandę w gdyńskim kierunku... :-P

      • 3 0

    • To na manifach Pisu towarzystwo i narąbane i naćpane musi pewnie jest

      • 5 2

    • Ruski zabór właśnie na nowo nastąpił po 25 października.

      • 2 0

  • wszystko fajnie, ale w Gdyni? (5)

    to jakby otworzyć mezeum sztuki współczesnej na Pustkach

    • 59 62

    • ale że o co chodzi?

      coś się nie podoba?

      • 12 6

    • boli cie że nie w gdańsku co?? (1)

      musisz z tym żyć że nie wszystko kręci się wokół gdańska.

      • 11 4

      • buhahaha

        Gdańsk, wielką literą dziecko!

        • 1 1

    • (1)

      widzę,że ktos ma kompleksy. jak widać są tacy co wola Gdynie niz gdansk

      • 2 4

      • i kto tu ma kompleksy? Gdańsk wielką literą, to twoja stolica.

        • 1 2

  • Browar Ciechan !! (4)

    jego produkty są wyśmienite, ale nie pogardziłbym tym Gdańskim z lat 90-tych .

    • 82 41

    • Nie przepadam za Ciechanem. Lagery nie wiele różniły się od tych co można trafić za 2 zł, a Porter ustępował innym. (2)

      • 12 7

      • AIPA z Ciechana była swego czasu jedną z lepszych w kraju, ale to było 2-3 lata temu, jeszcze pod nazwą Grand Prix.

        Bojanowo od Jakubiaka ma też średnio-dobre lagery, Strażackie, Toporek itp.

        • 10 1

      • ciechan dobry a nawet bardzo

        przestałem kupować żeby nie nabijać kabzy Jakubiakowi homofobowi i rasiście jak się niestety okazuje

        • 4 2

    • Browar Pilsweizer!

      Z kolei ja polecam piwka z browaru Pilsweizer (z Grybowa). Ale Gdańskim z lat 90 też bym nie pogardził, prawda ... :-)

      • 0 0

  • rozwijają ludz (24)

    Szkoda że piwo w tych lokalach jest pięć razy droższe niż w biedrze.

    • 67 43

    • Chłopcze nie pasuje nie chodź (8)

      Cena jest po to aby spróbować a nie wziąć pójść się naje.. g*wnem za 3 złote.

      • 35 21

      • (6)

        Piwo jest po to aby je pić, a nie próbować. Cena w knajpie powinna być dwa razy większa niż w sklepie aby ludzie chodzili do pubów. Czyli 5zł a nie 10 czy 12. Kogo na to stać? Są jeszcze miejsca gdzie można piwo kupić za piątala, ale tam pewnie byś się bał wejść.

        • 34 18

        • To zalezy kto co nazywa piwem. Piwa z malych browarow kosztuja w marketach zwykle 4-6pln, a sa takie co kosztuja w hurcie 7pln, a ty bys chcial w pubie za 5pln. Pij tyskie z puszki pod klatka z ziomalami i zapomnij o tym artykule.

          • 35 16

        • Przecież AleBrowar czy inni rzemeślnicy kosztują właśnie 2 razy drożej w knajpie niż butelka w sklepie. (1)

          Masz pewnie na myśli wciskanie tyskiego albo innego badziewia za 10zł. Ale to inna bajka przecież.

          • 23 2

          • A produkcja samego trunku 0,5l Tyskiego wynosi 20 groszy, które sprzedawane jest w barze po 8-10 zł

            • 15 0

        • widzisz sam piszesz, że piwa w pubach powinny być 2 razy droższe niż w ...

          ...sklepach. I takie właśnie są. Piwa z małych browarów kosztują w marketach ok. 5zł. A często w pubach są różne promocje i piwa kosztują np. 7zł. Zauważ też, że wiele piw z danego browaru jest dostępnych w zaledwie paru specjalistycznych sklepach w całym Gdańsku.

          • 9 2

        • (1)

          Za piątala to kupisz w ostatnim przybytku w Gdyni czyli POD WIATĄ przy hali gdynskiej.,ale towarzystwo co tam pije to lepiej nic nie mówić ,zapach też piękny

          • 4 1

          • A Okorek jeszcze jest?

            • 1 0

      • vip 1.80zł

        • 4 0

    • kciuk w górę za ironię

      • 8 2

    • 5 razy mniej chmielu, to 5 razy mniejsza cena. Twój wybór, co ma dla ciebie znaczenie w piwie. (5)

      • 3 3

      • (1)

        Jakbyś dał o 20% więcej chmielu to byś takiego piwa nie przełkną

        • 11 7

        • Bardzo ciekawe jest to co piszesz.

          Najwyraźniej nie wiesz że jednym z najpopularniejszych stylów piwa jest IPA.Czyli piwo chmielone do oporu aż do granicy wyczuwalności goryczki przez ludzki organizm, wiec to że jak sugerujesz porządnie nachmielone piwo jest niepijalne jest absolutną bzdurą. Jest pijalnie i to bardzo.

          • 6 0

      • Bzdura. Ilość chmielu ma mały wpływ na cenę piwa, a więcej chmielu nie znaczy lepsze piwo czy bardziej szlachetne. (1)

        • 8 2

        • Chmiel jest jednym ze składników, dość istotnym, co zrozumiałe.

          A więcej chmielu oznacza intensywniejszy aromat i goryczkę od chmielu (chmielenie na aromat, chmielenie na goryczkę), więc i lepsze piwo, jeśli dla ciebie te elementy są istotne.

          • 6 3

      • Aleś ty fachowiec

        • 3 2

    • (3)

      zacznijmy od tego, że w biedrze nie ma piw. śa tylko jakoś produkty piwopodobne.

      • 19 3

      • Piłeś bock w sześciopakach 0,3 albo Laffe w butelkach jak od szampana?

        • 8 3

      • VIP jest lepszy jak nie jedno piwo Kompanii P. czy Carls... . Czasami trafiają się w Biedrze świetne pilsy.

        A że AIPA, IPA, STOUTów, Porterów, BOCKów itd raczej w Biedrze nie będzie to zrozumiałe.

        • 14 1

      • Nie gadaj głupot,a mocny okocim w Biedrze to co ,złe piwo.... a jak poniewiera,

        • 5 4

    • czemu 2 razy drożej? w Czechach masz podobną cenę w sklepie i w knajpie i nikt nie pije po klatkach czy na ławce, a knajp jest od ch...

      • 8 0

    • piwo w "Biedrze" (1)

      nie da się wyprodukować 0.5 litra piwa z chmielu za 2 pln-y

      • 3 2

      • Tyle, że piwa z chmielu się nie robi

        • 0 0

    • e tam

      Na szczęście są też 10 razy lepsze, wiec nadal wychodzę na swoje :P

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane