• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Marcin Popielarz ugotuje dla ciebie kaszubską zupę rakową

Jakub Jakubowski
14 kwietnia 2021 (artykuł sprzed 3 lat) 
PROT zaprasza na wspólne gotowanie z Marcinem Popielarzem, które odbędzie się 18 kwietnia. PROT zaprasza na wspólne gotowanie z Marcinem Popielarzem, które odbędzie się 18 kwietnia.

Wirtualne gotowanie z Marcinem Popielarzem i koszyk pełen regionalnych, pomorskich pyszności, który będzie można zakupić lub wygrać w konkursie - to najważniejsze atrakcje Światowego Dnia Turystyki Kulinarnej (World Food Travel Day), który przypada na 18 kwietnia. Obywa się on równolegle w kilkudziesięciu krajach, a w Trójmieście i na Pomorzu za jego organizację odpowiada Pomorska Regionalna Organizacja Turystyczna.



Polecane imprezy kulinarne



Tradycje kulinarne Pomorza są dla mnie:

Kulinaria to ważny obszar działań Pomorskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej oraz projektu Pomorskie Prestige, który ma na celu prezentację jakościowej oferty regionu. Jednym z wiodących czynników motywujących turystów do odwiedzin danego kraju czy miasta jest jakościowa oferta kulinarna, oparta na tradycji i regionalnych produktach.

Taką tradycję ma kuchnia pomorska, a szefowie kuchni lokalnych restauracji chętnie z niej korzystają, dodając do receptur odrobinę fantazji i nowoczesności. Poprzez tradycyjną kuchnię poznajemy historię regionu, jego potencjał, a także zwyczaje mieszkańców.

Nic dziwnego, że turystyka kulinarna doczekała się swojego święta pod hasłem World Food Travel Day. Najważniejszym punktem programu tegorocznego Dnia Turystyki Kulinarnej w województwie pomorskim jest wspólne gotowanie z Marcinem Popielarzem, szefem kuchni restauracji Biały Królik z Gdyni. Na filmie, którego premiera odbędzie się 18 kwietnia w social mediach World Travel Association oraz na Facebooku pomorskie-prestige.eu, Marcin Popielarz zaprezentuje dania z wykorzystaniem lokalnych produktów województwa pomorskiego.

  • Marcin Popielarz przygotuje m.in. tradycyjną kaszubską zupę rakową.
  • Rabarbar z lodami rozmarynowymi i sosem waniliowym.
Gotowanie będzie oparte na takich składnikach, jak: raki, zioła oraz regionalne warzywa. Finalnie widzowie na całym świecie dowiedzą się, jak przygotować kaszubską zupę rakową, inspirowaną recepturą wybitnego francuskiego szefa kuchni Paula Bocuse, oraz deser z rabarbaru.

Czytaj także: Smacznie, zdrowo, kolorowo. Ekorynki w Trójmieście

Co więcej, aby promować region, Pomorska Regionalna Organizacja Turystyczna stworzyła koszyk pełen pomorskich pyszności od partnerów projektu pomorskie-prestige.eu. Znajdą się w nim: konfitura z truskawek, sok z czarnej porzeczki, olej z wędzonej papryki oraz konfitura z rokitnika. Koszyki będzie można zakupić na stronie sklepu PROT albo wygrać w konkursie.

  • Jednym z wiodących czynników motywujących turystów do odwiedzin danego kraju czy miasta jest jakościowa oferta kulinarna, oparta na tradycji i regionalnych produktach.
  • Jednym z wiodących czynników motywujących turystów do odwiedzin danego kraju czy miasta jest jakościowa oferta kulinarna, oparta na tradycji i regionalnych produktach.
  • Jednym z wiodących czynników motywujących turystów do odwiedzin danego kraju czy miasta jest jakościowa oferta kulinarna, oparta na tradycji i regionalnych produktach.
  • Jednym z wiodących czynników motywujących turystów do odwiedzin danego kraju czy miasta jest jakościowa oferta kulinarna, oparta na tradycji i regionalnych produktach.
  • Jednym z wiodących czynników motywujących turystów do odwiedzin danego kraju czy miasta jest jakościowa oferta kulinarna, oparta na tradycji i regionalnych produktach.
  • Jednym z wiodących czynników motywujących turystów do odwiedzin danego kraju czy miasta jest jakościowa oferta kulinarna, oparta na tradycji i regionalnych produktach.
Święto jest w 100 proc. wirtualne i dostępne dla każdego. W promocję regionu mogą zaangażować się wszyscy miłośnicy dobrego jedzenia: dziennikarze, blogerzy kulinarni, restauratorzy, hotelarze, rolnicy, producenci żywności, firmy gastronomiczne, winiarnie, browary czy gorzelnie. To również świetna okazja dla polskich, regionalnych i lokalnych organizacji turystycznych oraz miast, gmin, powiatów czy województw do promocji regionu.

Forma jest dowolna - można przygotować np. live cooking w formie wideo, udostępnić zdjęcia lub przepisy, zaprezentować regionalnych wytwórców czy zachęcić swoją społeczność do dzielenia się zdjęciami regionalnych potraw. Organizatorzy zachęcają do korzystania z hasztagów: #WorldFoodTravelDayPoland, #WorldFoodTravelDay, #pomorskieprestige, #pomorskietravel.

Miejsca

Opinie (65)

  • Zupa rakowa brzmi słabo (3)

    • 20 18

    • To zależy, jak z trzustki to słabo ale z płuc to jeszcze przejdzie (2)

      Zupa z prostaty mógł nazwe dać...

      • 1 1

      • To byłaby nowotworowa a nie rakowa. (1)

        • 3 0

        • A moze Rakowa Częstochowa???

          • 1 1

  • Super pomysł!

    • 6 12

  • Czy podczas przygotowywania zupy rakowej dalej stosuje sie barbarzynskie metody polegające na (12)

    wrzuceniu żywych zwierząt wprost do wrzątku ?

    • 26 16

    • nowoczesny kuchcik (2)

      Nie, teraz namawiamy je do samobója. Same skaczą, mówimy im że i tak nic nie ma sensu.

      • 25 3

      • Zamiast namawiania można też czytać im na głos niektóre komentarze na portalu (1)

        • 4 0

        • Albo pokazywać zdjęcie Suskiego i Pawłowicz

          • 0 1

    • raki nie czują bólu (3)

      tak samo żaby. możesz je żywe powoli gotować a one będą się uśmiechać

      • 8 13

      • Czy to powod zeby je zabijac ?

        • 5 6

      • Otoz nie. Np w Szwajcarii zabronione jest wrzucanie zywych skorupiakow do wrzatku.

        • 10 1

      • to nie jest rozstrzygnięte

        • 3 0

    • widać że barbarzyńskie nauczanie w szkole nic u ciebie nie dało, po prostu wygrałeś i nie dałeś się wyedukować - super że jesteś sobą i piszesz o tym!

      • 1 9

    • Stary, raki to jeszcze nic. (1)

      Ty wiesz, że tysiące robaków i pająków ginie codziennie? Mało tego, mięso które jemy jest też ze zwierzątek, które trzeba uśmiercic

      • 5 5

      • Nie wszyscy jedza, jak ty, mieso. Nie trzeba usmiercac zwierząt.

        • 7 3

    • Albo nakładamy na nie głodowe sankcje albo skaczą do wrzątku.

      • 1 3

    • podobnie jak przy mulach - też wrzuca się na ogień

      • 2 2

  • syn Mariusza Popielarza? (3)

    • 2 1

    • Jesli tak to ja tam nie pojde i wszystkim bede odradzał

      • 2 2

    • Nie.

      • 1 1

    • Nie. Adama

      • 0 0

  • wpisujemt w termolidla

    zupa rakowa i jazda.....

    • 3 2

  • Ja dzisiaj robię kanapki z serem i pomidorem (4)

    Wspólnie mogę zrobić ;)

    • 12 0

    • Kiepski wybór bo brak sezonowości w Twojej kanapce... (1)

      pomidory są teraz smakowo nie do zaakceptowania więc Twoja propozycja jest skazana na porażkę

      • 0 4

      • Dzięki za radę

        • 2 0

    • To barbarzyństwo tak kroić chlep (1)

      Przecie to bul jak hui

      • 3 1

      • Bede ostrożny

        • 0 0

  • Hmmm... Paul Bocuse opracował faktycznie zupę z czarnymi truflami w kopczyku z ciasta kruchego... (5)

    ...tzw. ciasta "blitz" (podobne do ciasta francuskiego) ale nie rozumiem po co wrzucać to pod ideę tradycyjnej zupy kaszubskiej? (tak podpisano zdjęcie). Albo coś jest inspirowane zupą Bocuse'a ze zmianą głównego składnika (i wtedy nie mówmy już o "tradycyjnej" zupie) albo robi się rzeczywiście zupę tradycyjną z raków, taką jaką przygotowywali Kaszubi, ewentualnie w nieco nowoczesnej odsłonie. Z naciskiem na "nieco" bo bardzo łatwo przegiąć. Oczywiście zawsze może pojawić się pytanie czemu ma służyć nowoczesna odsłona, skoro taka uczciwie ugotowana zupa rakowa broni się sama...

    • 18 0

    • Coś czuję (3)

      że Twoja bankowo...

      • 2 0

      • :)

        :)

        • 1 0

      • no staram się jak mogę, czasami coś schrzanię ;) (1)

        ;)

        • 0 0

        • dlaczego

          anonimowo w takim razie? :)

          • 2 0

    • Bardzo jestem ciekawa czy Szef Popielarz przeczytał ten rzeczowy wpis

      ... i co o tym sądzi

      • 0 0

  • Gotujcie żegnam i nie wracam do gastro skończona branża.

    • 9 0

  • (1)

    czy raki z motławy sie nadaja?

    • 9 1

    • Magnesem

      Wyciągnij metale ciężkie przed spożyciem

      • 1 0

  • Czy to jakaś rodzina Tego Popielarza? (2)

    Co to miał na pieńku z Kibicami Arki za glupoty które wymyślał w Gazecie Gdańskiej? Aż stał sie bohaterem flagi na Derbach w Gdańsku?

    • 9 3

    • Nie

      Nie

      • 2 2

    • Nie,

      To nie ten sam Popielarz.

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane