• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

"Masterchef": dwóch szefów kuchni z Trójmiasta w programie

Alicja Olkowska
20 listopada 2020 (artykuł sprzed 3 lat) 
Szefowie kuchni na planie programu "Masterchef" (zdjęcia kręcono m.in. w Białym Króliku w Orłowie). Szefowie kuchni na planie programu "Masterchef" (zdjęcia kręcono m.in. w Białym Króliku w Orłowie).

Pierwszą edycję kulinarnego programu "Masterchef" wygrała w 2012 roku związana z Gdańskiem i prowadząca tu restaurację Basia Ritz. Teraz w jej ślady, tym razem gościnne, poszli szefowie kuchni Białego Królika w Orłowie. Marcin Popielarz i Rafał Koziorzemski wzięli udział w trwającej właśnie dziewiątej edycji show. Odcinek, który kręcono m.in. w Gdyni-Orłowie, zostanie wyemitowany w niedzielę, 22 listopada, o godz. 20 na kanale TVN.



Jedzenie na telefon/wynos w Trójmieście


Czy oglądasz programy kulinarne?

"Masterchef" to popularny program kulinarny, w którym amatorzy gotowania pod okiem jurorów w każdym odcinku przygotowują swoje popisowe dania. Zwycięzca, oprócz tytułu Mistrza Kuchni, wygrywa 100 tys. zł oraz kontrakt na wydanie autorskiej książki kucharskiej. Najważniejsza jest rywalizacja uczestników, ale oprócz niej istotni są także goście specjalni, którzy pojawiają się na planie produkcji, m.in. osoby ze świata show-biznesu oraz uznani szefowie kuchni z Polski i zagranicy.

W trwającej właśnie edycji gościnny udział przypadł także dwóm dobrze znanym w Trójmieście szefom kuchni, Marcinowi Popielarzowi (obecnie szefowi restauracji Biôłi Trus w Leśnym Dworze w Sulęczynie, patronuje jednak nadal Białemu Królikowi) oraz Rafałowi Koziorzemskiemu, następcy Popielarza w Białym Króliku.

W najbliższym odcinku uczestnicy udadzą się w podróż po Polsce i dotrą m.in. do Gdyni, gdzie znajduje się Biały Królik, oraz Sulęczyna. Każdy z nich spotka się z jednym lub dwoma wybranymi szefami kuchni. I tak jedna z uczestniczek wraz z Marcinem Popielarzem będzie łowić ryby w Leśnym Dworze, a z Rafałem Koziorzemskim szukać w lesie ziół. Następnie cała trójka przeniesie się do Białego Królika, gdzie wspólnie będzie gotować i testować potrawy.

Zamów jedzenie, piwo i koktajl. Sposoby restauracji na obostrzenia



  • Najnowszy odcinek wraz z udziałem trójmiejskich szefów kuchni zostanie wyemitowany w niedzielę, 22 listopada, o godz. 20 na kanale TVN. W tle: Hotel Quadrille, na terenie którego działa restauracja Biały Królik.
  • Jedna z uczestniczek wraz z Marcinem Popielarzem łowiła ryby w Leśnym Dworze.
  • Jedna z uczestniczek wraz z Marcinem Popielarzem łowiła ryby w Leśnym Dworze w Sulęczynie.
  • Nagranie programu w Sulęczynie.
  • Spacer po lesie z Rafałem Koziorzemskim.
  • Rafał Koziorzemski jest szefem kuchni w Białym Króliku w Orłowie.
  • Szefowie kuchni na planie programu "Masterchef" (zdjęcia kręcono m.in. w Białym Króliku w Orłowie).
  • Marcin Popielarz przez wiele lat prowadził Białego Królika, obecnie szefuje w restauracji Leśnego Dworu. Wciąż jednak wraca do Orłowa i patronuje pierwszej restauracji.
Na koniec wszyscy uczestnicy będą musieli zaprezentować jury dania inspirowane podróżą i pochwalić się zdobytą wiedzą. Eksperci - Magda Gessler, Anna Starmach, Michel Moran oraz Wojciech Modest Amaro, który jest kolejnym gościem specjalnym - wybiorą najlepszą osobę, a jedną, według nich najsłabszą, odeślą do domu.

Marcin Popielarz o jedzeniu z historią w tle



Najnowszy odcinek wraz z udziałem trójmiejskich szefów kuchni zostanie wyemitowany w niedzielę, 22 listopada, o godz. 20 na kanale TVN.

Przypomnijmy, że z myślą o dzieciach powstał także "Masterchef Junior". W 2016 roku wzięła w nim udział Zuzia HarapkiewiczGdańska, która dotarła do pierwszej trójki.

Zuzia Harapkiewicz w kulinarnym wyścigu o tytuł Masterchef Junior

Miejsca

Opinie (46) ponad 10 zablokowanych

  • Wspaniałe miejsce ten hotel (8)

    • 16 10

    • Hotel jak hotel, mowa jest o jedzeniu - a jedzenie jest na prawdę zarąbiste. W obu tych miejscach próbowaliśmy menu degustacyjnego - jedne z najlepszych dań, jakie w życiu jadłam.

      • 15 5

    • Potwierdzam
      Często jestem tam zapraszana
      Śniadania też super

      • 10 4

    • jadlem tam (2)

      maja najlepsze kaserwy rybne

      • 10 5

      • (1)

        Zwłaszcza wyborny paprykarz szczeciński

        • 10 4

        • Sałatka pikantna z makreli też niczego sobie

          • 0 1

    • Mi tez smakuje.

      Rysiu z klanu

      • 4 1

    • Wspaniała to byla (1)

      tam szkoła.

      • 5 1

      • No nie wiem

        Poziom był dość niski, w dodatku budynek popadał w ruinę. nie spodziewałem się, ze jest tak piękny gdy go wyremontowali

        • 0 0

  • szefowie kuchni (3)

    to chyba lekkie naduzycie slowa w przypadku gastro w PL. szef kuchmi to jest taki facet, ktory stoi na wydawce i kontroluje, i ma podleglych sobie kucharzy. w kraji gdzie nieraz z braku laku gotują kelnerzy, taka terminologia nie ma zastosowania

    • 20 50

    • minusujcie minusujcie

      w tym czasie szef kuchni pojdzie po swieze ryby do zamrazarki

      • 14 4

    • (1)

      Są restauracje i restauracje.

      • 0 0

      • prawda

        szkoda ze u nas akurat brak tych gdzie wszystkiego sie co rano nie rozmraża

        • 0 0

  • (2)

    Najlepsi są Ci eksperci może i kiedyś byli to kucharze później szefowie kuchni itd Ale teraz to zwykli celebryci. A Magda Gessler to wyłączenie celebrytka tylko to zdecydowanie jej najlepiej wychodzi.

    • 23 3

    • Niestety ale 90% ludzi w tym kraju nie stać na zjedzenie w takim miejscu, więc pozostaje im ślinienie się do telewizora.

      • 16 8

    • ta gessler to kmiotka co tvn ja wypromował , z ciebie by zrobili celebryte tez...

      • 0 0

  • (2)

    Proponuję zaprosić Panią Agnieszkę Haponiuk do tej rozgrywki, komentarze jej były by na bank w punkt

    • 25 1

    • A porcje, może że niewielkie to zaskakująco smaczne.

      • 11 0

    • sernik mozna uznac za poprawny

      lecz polewa wydaje sie byc mniej zaskakująca

      • 15 0

  • hotel Quadrille to piękne miejsce

    • 18 5

  • błąd (1)

    ten odcinek juz był wyemitowany

    • 4 7

    • Coś się komuś pomyliło, bo nie był wyemitowany...

      • 4 0

  • Górski do tv już wchodzi

    kasa musi się zgadzać w dobie "pandemii"

    • 7 2

  • RITZ - ciągle pustki jak przechodzę może jedna para siedzi i je coś (7)

    no ale jak zrozumiemy że taki gość wyda tam 1000zł to zrozumiemy że wystarczy 6 klientów zeby to hulało. 1000% marży robi swoje :)

    • 31 6

    • (4)

      Nie znasz się na takich restauracjach to spróbuj a wtedy oceń. Jak mówisz nie byłeś a widzisz że mało ludzi bo drogo?
      Widać że restauracja to dla Ciebie tanio, dużo, szybko. Ta restauracja jest inna. To restauracja degustacyjna, która Gościa zabiera w podróż po różnorodnych smakach. Tego typu restauracje celowo mają kameralne sale, Goście rezerwują na konkretną godzinę po to by obsługa mogła poświecić czas dla Gościa. Wprowadzić go w podróż, opowiadać o smakach, nieoczywistych zestawieniach. Po to by każde danie było podane z pełną kurtuazją. To rodzaj spektaklu. W takich restauracjach dba się o każdy szczegół, detal. To specjalna kompozycja wspaniałych doznań smakowych i wzrokowych. Zatem nie wypowiadaj się tak "buracznie". Tylko otwórz umysł, że są restauracje i Restsuracje a ilość gości na raz nie świadczy o niczym innym niż o tym, by Goście poczuli komfort na najwyższym z poziomów. Między innymi takie restauracje są dedykowane tylko dla dorosłych. Wiesz nie każdy chce tylko zapchać brzuch.

      • 10 23

      • Zapraszam cie do siebie.

        Zaserwuje ci podroz podajac kaszanke,bigos i serdelki.Cena?Promocyjna dla ciebie.Po znizkach bedzie tylko 2500.Podaj termin jaki ci odpowiada.

        • 11 7

      • Szczerze !.Bardzo fachowo odpisałeś / opisałeś. ( komuś wyżej )

        Cóż.. Racja racji nie równa. Fakt (moje skromne zdanie) restauracja a restauracja..Ta o której waści piszesz to jest żeby nie dotknąć nikogo - ...dla ludzi z dużym workiem siana .Tak oni lubią posiedziec ,powydziwiać,poględzić o D**ie maryni i rozsmakowac się w tej jjj jak to nazwałeś podróży.Ok niech sie wiedzie....Jeszcze raz powtÓÓÓÓrze - NIECH się wiedzie . ja jednak wole schabowy kapucha zasmażana z grzybami i kartofelki z patelachy z Marrriankiem :). bo nie przepadam za ffą ffą pierdą. - ale to kwestia i siana i smaku i gustu. ( stary jestem piernik )- ot garkotłuk z malenkim doświadczeniem blisko 40 lat se po kucinie dreptam. pracowałem wiele lat w *****, w 1kat i w pizzeri . i Panie Sz., każdy klient jest inny i każdy kucharrrzyna jest inny - i na litość Boską Szanujmy się wszyscy na wzajem :) . ps w barze nie robiłem ale szanuje pracę i nie powiem nigdy eeeetaki tam garkotłuk z baru u henia...szanujmy !!! się . Pozdro serdeczne ...ę i ą pierdąą ;)

        • 6 8

      • (1)

        Ja idę do restauracji jeść a nie degustować. I chcę wyjść z niej najedzona, a nie z pustym portfelem i głodna bo byłam w podróży i tylko smakowałam a nie najadłam się. Jaki ma sens taka restauracja?

        • 9 3

        • A co cie to boli jaki ma sens taka restauracja?

          Skoro jest, to znaczy, że ktoś rozumie sens jej istnienia i korzysta. Ty się idź nawtykaj tam gdzie lubisz

          • 0 0

    • Ale widziałem

      że u Pani Ritz spadła cena za toaletę bo było 100 zł teraz jest chyba 50. Proponuje zrobić 1000 niech ludzie wiedza ze sikają u prawdziwego szfa.

      • 10 3

    • nie znasz sie i jestes bęcwał

      marża nie moze wynosic wiecej niz 100% :) pomyliło Ci sie z narzutem. normalne u poltuna co mysli ze wszystko wie, a tak naprawde ma zamiast mozgu cebule

      • 1 10

  • Programy kulinarne (3)

    lubię oglądać. Z polskich Okrasa i Makłowicz (chociaż to nie kucharz) . Produkty tefałenu są mierne. Jak cała TVN, ładnie to wszystko wygląda, a na talerzu prawie pusto, ani dla ducha, ani dla ciała, tylko dla oczu. Reszta to programy zagraniczne, autorskie. Jamie Olivier, Ramseya nie cierpię podobne to do Mc. Anthony Bourdain (śp) i był jeszcze jeden kucharz chyba brytyjski, programów już nie ma, jeździł po świecie i urządzał kuchnię w plenerze, jednogarnkową hmm.....

    • 12 3

    • to był Keith Floyd, przypomniałem sobie. Niestety zmarł w 2009r :/ Do potraw chyba zawsze dodawał wino, połowę butelki do garnka, a połowę.....do żołądka ;D

      • 2 0

    • I kogo to obchodzi (1)

      I kogo na tym forum obchodzi co ty lubisz lub nie, osoba będąca nikim

      • 2 3

      • Prawdziwa kuchnia polega na tym, że dzięki nie tylko smakuje ale j ładnie się prezentuje. W kuchni nie chodzi by się upychać, tylko by doświadczać przyjemności bez konieczności odpinania guzików. W prawdziwej restauracji jedzenie nie sklada się z zupy i drugiego dania...

        • 0 2

  • Czemu amaro wstydzi sie swojego pieknego nazwiska Basiura i uzywa pseudonimu? (1)

    • 21 0

    • pomyśl jak to brzmi :) atelier basiura

      • 6 1

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane