- 1 Nowe lokale: wege, sushi i ciekawe koncepty (106 opinii)
- 2 Potrawy na Wielkanoc - skąd zamówić? (59 opinii)
- 3 Cztery restauracje i dawne smaki Gdańska (22 opinie)
- 4 Jemy na mieście: Karczma Polska Zagroda (97 opinii)
- 5 Montownia z niedostępnej perspektywy (44 opinie)
- 6 Doktor Ania: zmiany nie muszą być trudne (104 opinie)
"Masterchef": dwóch szefów kuchni z Trójmiasta w programie
Pierwszą edycję kulinarnego programu "Masterchef" wygrała w 2012 roku związana z Gdańskiem i prowadząca tu restaurację Basia Ritz. Teraz w jej ślady, tym razem gościnne, poszli szefowie kuchni Białego Królika w Orłowie. Marcin Popielarz i Rafał Koziorzemski wzięli udział w trwającej właśnie dziewiątej edycji show. Odcinek, który kręcono m.in. w Gdyni-Orłowie, zostanie wyemitowany w niedzielę, 22 listopada, o godz. 20 na kanale TVN.
Jedzenie na telefon/wynos w Trójmieście
W trwającej właśnie edycji gościnny udział przypadł także dwóm dobrze znanym w Trójmieście szefom kuchni, Marcinowi Popielarzowi (obecnie szefowi restauracji Biôłi Trus w Leśnym Dworze w Sulęczynie, patronuje jednak nadal Białemu Królikowi) oraz Rafałowi Koziorzemskiemu, następcy Popielarza w Białym Króliku.
W najbliższym odcinku uczestnicy udadzą się w podróż po Polsce i dotrą m.in. do Gdyni, gdzie znajduje się Biały Królik, oraz Sulęczyna. Każdy z nich spotka się z jednym lub dwoma wybranymi szefami kuchni. I tak jedna z uczestniczek wraz z Marcinem Popielarzem będzie łowić ryby w Leśnym Dworze, a z Rafałem Koziorzemskim szukać w lesie ziół. Następnie cała trójka przeniesie się do Białego Królika, gdzie wspólnie będzie gotować i testować potrawy.
Zamów jedzenie, piwo i koktajl. Sposoby restauracji na obostrzenia
Na koniec wszyscy uczestnicy będą musieli zaprezentować jury dania inspirowane podróżą i pochwalić się zdobytą wiedzą. Eksperci - Magda Gessler, Anna Starmach, Michel Moran oraz Wojciech Modest Amaro, który jest kolejnym gościem specjalnym - wybiorą najlepszą osobę, a jedną, według nich najsłabszą, odeślą do domu.
Marcin Popielarz o jedzeniu z historią w tle
Najnowszy odcinek wraz z udziałem trójmiejskich szefów kuchni zostanie wyemitowany w niedzielę, 22 listopada, o godz. 20 na kanale TVN.
Przypomnijmy, że z myślą o dzieciach powstał także "Masterchef Junior". W 2016 roku wzięła w nim udział Zuzia Harapkiewicz z Gdańska, która dotarła do pierwszej trójki.
Zuzia Harapkiewicz w kulinarnym wyścigu o tytuł Masterchef Junior
Miejsca
Opinie (46) ponad 10 zablokowanych
-
2020-11-20 11:55
Wspaniałe miejsce ten hotel (8)
- 16 10
-
2020-11-20 12:08
Hotel jak hotel, mowa jest o jedzeniu - a jedzenie jest na prawdę zarąbiste. W obu tych miejscach próbowaliśmy menu degustacyjnego - jedne z najlepszych dań, jakie w życiu jadłam.
- 15 5
-
2020-11-20 12:10
Potwierdzam
Często jestem tam zapraszana
Śniadania też super- 10 4
-
2020-11-20 14:09
jadlem tam (2)
maja najlepsze kaserwy rybne
- 10 5
-
2020-11-20 14:12
(1)
Zwłaszcza wyborny paprykarz szczeciński
- 10 4
-
2020-11-21 08:29
Sałatka pikantna z makreli też niczego sobie
- 0 1
-
2020-11-20 19:07
Mi tez smakuje.
Rysiu z klanu- 4 1
-
2020-11-20 22:13
Wspaniała to byla (1)
tam szkoła.
- 5 1
-
2020-11-22 09:34
No nie wiem
Poziom był dość niski, w dodatku budynek popadał w ruinę. nie spodziewałem się, ze jest tak piękny gdy go wyremontowali
- 0 0
-
2020-11-20 12:19
szefowie kuchni (3)
to chyba lekkie naduzycie slowa w przypadku gastro w PL. szef kuchmi to jest taki facet, ktory stoi na wydawce i kontroluje, i ma podleglych sobie kucharzy. w kraji gdzie nieraz z braku laku gotują kelnerzy, taka terminologia nie ma zastosowania
- 20 49
-
2020-11-20 12:50
minusujcie minusujcie
w tym czasie szef kuchni pojdzie po swieze ryby do zamrazarki
- 14 4
-
2020-11-21 15:35
(1)
Są restauracje i restauracje.
- 0 0
-
2020-11-21 22:57
prawda
szkoda ze u nas akurat brak tych gdzie wszystkiego sie co rano nie rozmraża
- 0 0
-
2020-11-20 14:32
(2)
Najlepsi są Ci eksperci może i kiedyś byli to kucharze później szefowie kuchni itd Ale teraz to zwykli celebryci. A Magda Gessler to wyłączenie celebrytka tylko to zdecydowanie jej najlepiej wychodzi.
- 23 3
-
2020-11-20 15:20
Niestety ale 90% ludzi w tym kraju nie stać na zjedzenie w takim miejscu, więc pozostaje im ślinienie się do telewizora.
- 16 8
-
2020-11-22 13:12
ta gessler to kmiotka co tvn ja wypromował , z ciebie by zrobili celebryte tez...
- 0 0
-
2020-11-20 14:38
(2)
Proponuję zaprosić Panią Agnieszkę Haponiuk do tej rozgrywki, komentarze jej były by na bank w punkt
- 25 1
-
2020-11-20 15:10
A porcje, może że niewielkie to zaskakująco smaczne.
- 11 0
-
2020-11-20 17:40
sernik mozna uznac za poprawny
lecz polewa wydaje sie byc mniej zaskakująca
- 15 0
-
2020-11-20 14:42
hotel Quadrille to piękne miejsce
- 18 5
-
2020-11-20 14:49
błąd (1)
ten odcinek juz był wyemitowany
- 4 7
-
2020-11-20 15:05
Coś się komuś pomyliło, bo nie był wyemitowany...
- 4 0
-
2020-11-20 15:16
Górski do tv już wchodzi
kasa musi się zgadzać w dobie "pandemii"
- 7 2
-
2020-11-20 15:23
RITZ - ciągle pustki jak przechodzę może jedna para siedzi i je coś (7)
no ale jak zrozumiemy że taki gość wyda tam 1000zł to zrozumiemy że wystarczy 6 klientów zeby to hulało. 1000% marży robi swoje :)
- 31 6
-
2020-11-20 16:55
(4)
Nie znasz się na takich restauracjach to spróbuj a wtedy oceń. Jak mówisz nie byłeś a widzisz że mało ludzi bo drogo?
Widać że restauracja to dla Ciebie tanio, dużo, szybko. Ta restauracja jest inna. To restauracja degustacyjna, która Gościa zabiera w podróż po różnorodnych smakach. Tego typu restauracje celowo mają kameralne sale, Goście rezerwują na konkretną godzinę po to by obsługa mogła poświecić czas dla Gościa. Wprowadzić go w podróż, opowiadać o smakach, nieoczywistych zestawieniach. Po to by każde danie było podane z pełną kurtuazją. To rodzaj spektaklu. W takich restauracjach dba się o każdy szczegół, detal. To specjalna kompozycja wspaniałych doznań smakowych i wzrokowych. Zatem nie wypowiadaj się tak "buracznie". Tylko otwórz umysł, że są restauracje i Restsuracje a ilość gości na raz nie świadczy o niczym innym niż o tym, by Goście poczuli komfort na najwyższym z poziomów. Między innymi takie restauracje są dedykowane tylko dla dorosłych. Wiesz nie każdy chce tylko zapchać brzuch.- 10 23
-
2020-11-20 18:39
Zapraszam cie do siebie.
Zaserwuje ci podroz podajac kaszanke,bigos i serdelki.Cena?Promocyjna dla ciebie.Po znizkach bedzie tylko 2500.Podaj termin jaki ci odpowiada.
- 11 7
-
2020-11-20 23:14
Szczerze !.Bardzo fachowo odpisałeś / opisałeś. ( komuś wyżej )
Cóż.. Racja racji nie równa. Fakt (moje skromne zdanie) restauracja a restauracja..Ta o której waści piszesz to jest żeby nie dotknąć nikogo - ...dla ludzi z dużym workiem siana .Tak oni lubią posiedziec ,powydziwiać,poględzić o D**ie maryni i rozsmakowac się w tej jjj jak to nazwałeś podróży.Ok niech sie wiedzie....Jeszcze raz powtÓÓÓÓrze - NIECH się wiedzie . ja jednak wole schabowy kapucha zasmażana z grzybami i kartofelki z patelachy z Marrriankiem :). bo nie przepadam za ffą ffą pierdą. - ale to kwestia i siana i smaku i gustu. ( stary jestem piernik )- ot garkotłuk z malenkim doświadczeniem blisko 40 lat se po kucinie dreptam. pracowałem wiele lat w *****, w 1kat i w pizzeri . i Panie Sz., każdy klient jest inny i każdy kucharrrzyna jest inny - i na litość Boską Szanujmy się wszyscy na wzajem :) . ps w barze nie robiłem ale szanuje pracę i nie powiem nigdy eeeetaki tam garkotłuk z baru u henia...szanujmy !!! się . Pozdro serdeczne ...ę i ą pierdąą ;)
- 6 8
-
2020-11-21 08:53
(1)
Ja idę do restauracji jeść a nie degustować. I chcę wyjść z niej najedzona, a nie z pustym portfelem i głodna bo byłam w podróży i tylko smakowałam a nie najadłam się. Jaki ma sens taka restauracja?
- 9 3
-
2020-11-23 11:27
A co cie to boli jaki ma sens taka restauracja?
Skoro jest, to znaczy, że ktoś rozumie sens jej istnienia i korzysta. Ty się idź nawtykaj tam gdzie lubisz
- 0 0
-
2020-11-20 18:46
Ale widziałem
że u Pani Ritz spadła cena za toaletę bo było 100 zł teraz jest chyba 50. Proponuje zrobić 1000 niech ludzie wiedza ze sikają u prawdziwego szfa.
- 10 3
-
2020-11-21 00:28
nie znasz sie i jestes bęcwał
marża nie moze wynosic wiecej niz 100% :) pomyliło Ci sie z narzutem. normalne u poltuna co mysli ze wszystko wie, a tak naprawde ma zamiast mozgu cebule
- 1 10
-
2020-11-20 17:56
Programy kulinarne (3)
lubię oglądać. Z polskich Okrasa i Makłowicz (chociaż to nie kucharz) . Produkty tefałenu są mierne. Jak cała TVN, ładnie to wszystko wygląda, a na talerzu prawie pusto, ani dla ducha, ani dla ciała, tylko dla oczu. Reszta to programy zagraniczne, autorskie. Jamie Olivier, Ramseya nie cierpię podobne to do Mc. Anthony Bourdain (śp) i był jeszcze jeden kucharz chyba brytyjski, programów już nie ma, jeździł po świecie i urządzał kuchnię w plenerze, jednogarnkową hmm.....
- 12 3
-
2020-11-21 06:53
to był Keith Floyd, przypomniałem sobie. Niestety zmarł w 2009r :/ Do potraw chyba zawsze dodawał wino, połowę butelki do garnka, a połowę.....do żołądka ;D
- 2 0
-
2020-11-21 08:57
I kogo to obchodzi (1)
I kogo na tym forum obchodzi co ty lubisz lub nie, osoba będąca nikim
- 2 3
-
2020-11-21 17:52
Prawdziwa kuchnia polega na tym, że dzięki nie tylko smakuje ale j ładnie się prezentuje. W kuchni nie chodzi by się upychać, tylko by doświadczać przyjemności bez konieczności odpinania guzików. W prawdziwej restauracji jedzenie nie sklada się z zupy i drugiego dania...
- 0 2
-
2020-11-20 18:33
Czemu amaro wstydzi sie swojego pieknego nazwiska Basiura i uzywa pseudonimu? (1)
- 21 0
-
2020-11-21 13:49
pomyśl jak to brzmi :) atelier basiura
- 6 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.