5 trójmiejskich pierogarni na Międzynarodowy Dzień Pieroga

Pierogi to jedno z najpopularniejszych polskich dań.
Pierogi to jedno z najpopularniejszych polskich dań. mat. pras.

Są przysmakiem nie tylko na polskich stołach. Gotowane, smażone, zapiekane zachwycają bogactwem smaków. Pierogi, bo o nich mowa, cieszą się niesłabnącą popularnością, a na trójmiejskiej mapie gastronomicznej pojawia się coraz więcej lokali specjalizujących się w ich serwowaniu. Niektóre z nich serwują tradycyjne, polskie smaki, inne zaś obficie czerpią z przepisów kuchni świata i fantazji kucharzy, oferując najróżniejsze warianty smakowe i odmiany zarówno mięsne, jak i wegańskie czy bezglutenowe. Jako że 8 października obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Pieroga, postanowiliśmy polecić wam pięć trójmiejskich pierogarni, w których zjecie pysznie i z fantazją.



4
miejsce: Pierogarnie
w rankingu Pierogarnie
Stara Pierogarnia
Gdańsk, al. Rzeczypospolitej 33B
8.7/10
+ Oceń

Jaki farsz pierogów jest twoim zdaniem najlepszy?

kapusta i grzyby 24%
mięsny 29%
na słodko z truskawkami, malinami albo jagodami 6%
ruskie 31%
szpinak 3%
wegetariański 3%
inny 4%
zakończona Łącznie głosów: 1324
Na gorąco, z wody, podsmażane, zapiekane, z sosem, cebulką podsmażaną, a może z musem owocowym? Pierogi podawane są w najróżniejszy sposób. Warto wiedzieć, że choć danie to uważane jest za typowo polskie, to jest również wiele innych kuchni słynących z pierogów. W Chinach zjemy pierożki wonton i jiaozi z nadzieniem zazwyczaj mięsnym, Gruzja słynie z pierogów chinkali wypełnionych mięsem i bulionem, na Białorusi popularne są kołduny z wołowiną, na Litwie zaś kołduny z nadzieniem z surowej baraniny.

Tureckie manti to pierogi smażone lub gotowane, faszerowane jagnięciną, wołowiną, ziemniakami lub dynią, libański sambousek wypełniany jest farszem z mielonego mięsa jagnięcego lub wołowego i smażony na głębokim tłuszczu, a koreańskie mandu serwowane są zazwyczaj z mięsem, tofu, czosnkiem i imbirem. W Afryce pierogi to fataya - smażone są na głębokim tłuszczu z przyprawionym farszem wołowym lub rybnym. Wiele z tych egzotycznych smaków znajdziemy w Trójmieście.

Czytaj też: Śniadaniowe promocje w trójmiejskich restauracjach

Pierogarnia Mandu



Jedną z bardziej rozpoznawalnych pierogarni jest Mandu. Sieć ma w Trójmieście trzy lokale - w Oliwie przy ulicy Kaprów 19DMapka, w Gdańsku przy ulicy Elżbietańskiej 6Mapka, a od niedawna także przy ulicy Starowiejskiej 1 w GdyniMapka. Pierogarnia jest dobrze znana wśród miłośników pierogów. Lokal, mimo poszanowania dla tradycji i staropolskich smaków, ceni również rozwój, eksperymenty kulinarne i wariacje "pierogowe". W bogatym menu znajdziemy pierogi z przeróżnymi farszami, inspirowane dalekimi zakątkami świata oraz edycje sezonowe.

Pierogarnia oferuje między innymi: pierogi bezglutenowe, wegetariańskie, zapiekane, gotowane i wiele różnych form. Obecnie restauracja proponuje sezonowe pierogi z kaszanką. Zestawy pierogowe zawierają od 5 do 15 sztuk. Dostępne są również tzw. pierogi mistrzów - przepisy na nie pochodzą od znanych polskich kucharzy, tj. Mateusza Zielonki (smażone w głębokim oleju pierogi z tofu, kolendrą, papryczkami chilli, orzechami laskowymi, sosem sojowym, syropem z agawy oraz sokiem z limonki podawane z pikantnym sosem na bazie mango) czy Darii Ładochy (gotowane w cieście z czarnuszką pierogi z ciecierzycą, suszonymi pomidorami, orzechami laskowymi, natką pietruszki oraz cebulą podawane z sosem na bazie jogurtu greckiego, miodu i mięty lub z wegańską okrasą).

Warto też zwrócić uwagę na pierogi według przepisu 11-letniej zwyciężczyni programu "MasterChef Junior" Julki Cymbaluk (gotowane pierogi z szyjkami rakowymi, boczkiem, śmietaną, cebulą, białym winem oraz koprem i kaszą jęczmienną, podawane z jogurtowym sosem chrzanowym).

Pierogarnia u Dzika



Pierogarnia u DzikaMapka to jeden z najstarszych gdańskich lokali oferujących pierogi. Zjemy tutaj ręcznie robione pierogi w tradycyjnym stylu. W menu znajdziemy ponad dwadzieścia rodzajów pierogów, w tym pierogi z pieca, tzw. piecuchy, oraz tradycyjne. U Dzika zjemy zarówno wersje z mięsem, ruskie, ale również inne wariacje. Restauracja ma swoich wiernych fanów, którzy cenią ją za niezmieniony od lat smak pierogów. Jest to zasługa receptur i ściśle przestrzeganych proporcji. Ręcznie ugniatane i formowane ciasto, którego przepis i sposób wytwarzania sięga czasów pradziadów właścicieli, sprawia, że pierogi są naprawdę wyjątkowe.

Pierogarnia Stary Młyn



Stary MłynMapka jest marką, którą znajdziemy w wielu miastach w Polsce. Ilość dostępnych smaków w karcie potrafi zaskoczyć, a prawdziwi miłośnicy pierogów mogą się nagłowić, zanim wybiorą swój wymarzony zestaw. W daniach wyczuwalne są smaki z Kresów. Pierogi są bardzo różnorodne i wykonywane z regionalnych i sezonowych składników. Zjemy tu pierogi pieczone, gotowane, smażone, z mięsem czy z warzywami, a wszystko na bazie "babcinej" receptury. Największe z dostępnych pierogów, zwane kruchymi, przyrządzane są w piecu. Dostępne są w ponad dwudziestu wariantach smakowych (zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich), w dwóch wielkościach - małej (3 sztuki) i dużej (5 sztuk).

W Starym Młynie zjemy też pierogi tradycyjne w wielu smakach, np. z pieczonym mięsem wieprzowym, suszoną śliwką i miodem, z delikatnym, pieczonym kurczakiem, żółtym serem i pieczarkami, z czerwoną soczewicą, serem, szpinakiem i pieczarkami, a także z bobowiną z duszonymi pieczarkami i majerankiem oraz pierogi na słodko. Pierogi tradycyjne dostępne są również w dwóch opcjach wielkościowych: małej (5 sztuk) i dużej (9 sztuk).

Stara Pierogarnia



Historia pierogarni wywodzi się z Lublina od prababci Mieci, którą nad morze przywiozła jej córka Halinka. Zaś ich trójmiejska historia sięga roku 2015, kiedy to przy al. Rzeczypospolitej 33B, obok Galerii ZaspaMapka, powstał gdański lokal tej pierogowej marki. Pierogarnia oferuje dania w dwóch wielkościach: małej (zawierającej 8 sztuk) i większej (zawierającej 12 sztuk). Dostępne są pierogi: wytrawne - z mięsem wieprzowo-drobiowym, pieczoną kaszanką, wołowiną i prawdziwkami, wegetariańskie - z soczewicą i prażonym słonecznikiem, z kaszą orkiszową i pieczarkami, kapustą i grzybami oraz wiele innych, na słodko - z oreo i brzoskwiniami czy z owocami sezonowymi. Wszystkie dania dostępne są w cenie od 15 zł do 28 zł, w zależności od porcji i pozycji z menu.

One lepią



Na koniec zaglądamy do Galerii Madison, gdzie mieści się pierogarnia One LepiąMapka oferująca pierogi według żuławskich receptur. Lokal stworzony został na bazie tradycji rodzinnych przekazywanych przez pokolenia. Pierogi dostępne są w kilku tradycyjnych wariantach, takich jak: ruskie, chłopskie z kaszą gryczaną i twarogiem, wiejskie z kapustą, pieczarkami, cebulą, masłem i znane wszystkim z kapustą i grzybami, z mięsem oraz z twarogiem na słodko. W lokalu zjemy również rosół i barszcz z kołdunami. Smaczne dania są dostępne w dwóch wariantach wielkościowych - małej, składającej się z 6 sztuk i większej z 10 sztuk.

- Sam kapitał nie wystarczy, by powstał dobry produkt - potrzebny jest smak i serce. Pierogi, którymi od dziecka karmiła nas mama, popchnęły nas do miejsca, w którym jesteśmy. Pomyśleliśmy: dlaczego nie podzielić się nimi z szerszym gronem osób? Lepiąc pierogi na oczach klientów, serwujemy nasze smaki dzieciństwa, do których każdy zawsze chętnie wraca - opowiada współwłaścicielka Monika Uzdowska, która wraz z Adamem Spirewskim prowadzi pierogarnię One lepią.
A wy jakie polecacie pierogarnie w Trójmieście? Podzielcie się z czytelnikami swoją wiedzą, gdzie zjemy naprawdę dobre pierogi.

Opinie wybrane


wszystkie opinie (120)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najnowsze

więcej artykułów »

Wydarzenia

BUFET WŁOSKI Pasta e Vino
BUFET WŁOSKI Pasta e Vino
degustacja
g. 18:00 - 22:30
Sopot, Sheraton
Brunch z Merą
Brunch z Merą
degustacja
g. 13:00
Sopot, Sopot Marriott Resort & Spa
Muzyka na żywo
Muzyka na żywo
muzyka na żywo, degustacja
g. 18:30
Gdańsk, Oranżeria

Rozrywka

Kultura

Nowe Lokale

Wkrótce otwarcie