• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Święto Wegetarianizmu. Dokąd na wege obiad w Trójmieście?

Magda Mielke
1 października 2020 (artykuł sprzed 3 lat) 
Kuchnia wegetariańska ma do zaoferowania całe mnóstwo przepysznych produktów i dań. Jest pyszna, kolorowa i sycąca. Kuchnia wegetariańska ma do zaoferowania całe mnóstwo przepysznych produktów i dań. Jest pyszna, kolorowa i sycąca.

Wegetarianizm - dla jednych to rodzaj diety, dla innych sposób na życie. 1 października obchodzimy Międzynarodowy Dzień Wegetarianizmu. Dla tych, którzy chcieliby uczcić ten dzień wegetariańskim posiłkiem, polecamy kilka trójmiejskich restauracji specjalizujących się w takiej kuchni.



Najlepsze restauracje w Trójmieście


Czy lubisz kuchnię wegetariańską?

Ustanowione 22 listopada 1972 roku święto jest doskonałą okazją, aby odwiedzić restaurację serwującą wegetariańską kuchnię. Z roku na rok powstaje ich w Trójmieście coraz więcej. Coraz więcej też osób decyduje się na dietę wegetariańską. Jedni wprowadzają ją po to, aby odmienić swój sposób żywienia, uważając odstawienie mięsa za korzystne dla organizmu. Inni nie chcą spożywać mięsa ze względów etycznych, a niektórzy po prostu poddają się modzie.

Nie zmienia to faktu, że kuchnia wegetariańska ma do zaoferowania całe mnóstwo przepysznych produktów i dań. Jest smaczna, kolorowa i sycąca. Czasy, gdy znalezienie w sklepie pasty sojowej graniczyło z cudem, minęły - dziś bez problemu znajdziemy zarówno roślinne produkty, jak i restauracje serwujące mniej lub bardziej wymyślne potrawy bezmięsne.

Raport GUS: jemy coraz mniej mięsa



Avocado



Wegańskiej restauracji Avocado nikomu w Trójmieście nie trzeba przedstawiać. Bistro mieszczące się przy ul. Wajdeloty jest przytulnym miejscem, w którym panuje domowa atmosfera. Zjeść tu można roślinne lunche i obiady, a także desery. Wszystkie dania przygotowywane są na miejscu od podstaw. W menu znaleźć można takie klasyki, jak: sojowy schabowy, krokiety z różnymi farszami, przeróżne roślinne kotlety, mielone, gulasze, zapiekanki, pierogi i zupy. Poza stałą kartą codziennie pojawiają się nowe lunche i wypieki. W Avocado wybierać można także z szerokiej gamy kaw, herbat i naparów.

Tu zjesz wegetariańskie dania w Trójmieście - restauracje


  • House of Seitan to lokal ze 100-proc. roślinną kuchnią autorską.
  • House of Seitan to lokal ze 100-proc. roślinną kuchnią autorską.
  • Wegańskie mielone z kaszy gryczanej i kapusty.
  • Makaron ryżowy w sosie TOM KHA.
  • Mielone przygotowane z samych roślin.

House of Seitan



Przy Wajdeloty mieści się też wegańskie bistro House of Seitan. W niedużym lokalu zawsze panuje ruch. Jak sama nazwa skazuje, House of Seitan specjalizuje się w daniach z seitana, czyli w "chińskim mięsie" wytwarzanym z białka pszenicy. Drugim królującym tu produktem jest ziemniak. Większość propozycji to wegańskie wariacje na temat tradycyjnej kuchni polskiej. Ręcznie wypisane menu jest krótkie, ale zmienia się regularnie. Jednak w HOS są dwie niezmienne, flagowe pozycje: pyzuchyschabibi (schabowy).

Faloviec



Faloviec/kuchnia roślinna w swoim menu proponuje klasyczne dania kuchni wegetariańskiej, takie jak: podawane z hummusem falafele, sojowy schabowy czy kotlety jaglano-batatowe. Wśród obiadowych propozycji znajdziemy też pad thai tamaryndowy z makaronem ryżowym na mleku kokosowym i warzywami, curry buraczane czy tagliatelle z bakłażanem. Codziennie przygotowywany jest także inny zestaw dnia: zupa i lunch. W karcie znaleźć można także napary, smoothie, kawy i herbaty.

Hot Doggie



Hot Doggie to pierwszy w Trójmieście bar serwujący w 100 proc. roślinne hot dogi. W mieszczącym się w Gdyni przy ul. Starowiejskiej lokalu znajdziemy kilkanaście rodzajów tego popularnego dania. Od klasycznych hot dogów z wiejską kiełbaską vege, przez mad dogi i extra dogi zawierające hiszpańską kiełbaskę, po propozycje składające się z wegańskiego kurczaka.  

Okiem dietetyka: wegańskie odpowiedniki mięsa



manna 68



Bogatą ofertą dań wegetariańskich może poszczycić się manna 68. W menu znajdziemy zupy, smalec z białej fasoli i śliwek, spring rollsy oraz tatar z buraka i suszonych pomidorów. Zamówić można też sałatki: jesienną czy marokańską. Wśród dań głównych prym wiodą: burger z cieciorki, ramen, burrito z kalafiora, słonecznika i fasoli czy makaron chow mein z woka. Są również dania dla najmłodszych o zabawnych nazwach: "Obojętnie mi" to quesadilla z serem, oregano i pomidorkami, a "Nie lubię tego" to miniburger z frytkami.

Szama'n



W Stacji Food Hall w Galerii Metropolia pojawiło się nowe miejsce oferujące wegańskie i wegetariańskie dania. W Szama'nie zjemy tortille w kilku wariantach, m.in. z ziołowym arancini, szarpanym bakłażanem i batatem w tempurze, krokiety i kopytka. Oferowane dania są zdrowe, ale konkretne - zwłaszcza te inspirowane polskimi tradycjami.

Atelier Smaku



W prowadzonym przez Jolę SłomęMirka Trymbulaka Atelier Smaku z kreatywnością promowana jest bezglutenowa kuchnia wegańska. W bistro-delikatesach można kupić bezglutenowe, wegetariańskie i wegańskie dania obiadowe, przetwory, ciasta oraz pieczywo, a także na miejscu zjeść gorące posiłki i desery, takie jak: pierogi z soczewicą, ciecierzycą, bliny, wegański bigos, naleśniki z nie-kaczką czy sojowy sernik.

  • Codziennie inny lunch roślinny zjemy w Falovcu od poniedziałku do piątku do 16.
  • Wizyta w restauracji manna 68 to podróż przez smaki z różnych stron świata - głównie bliższej i dalszej Azji.
  • W bistro Szama'n można spróbować wegetariańskich i wegańskich dań nie wykorzystujących żadnych półproduktów.
  • W bistro Szama'n spróbujemy tortilli w trzech smakach: z arancini, szarpanym bakłażanem i batatem w tempurze.

Niemięsne propozycje w innych lokalach



W Trójmieście znaleźć można wiele miejsc, które w swoim menu łączą kuchnię mięsną z wieloma propozycjami wegetariańskimi. Ciekawym konceptem jest Nie/mięsny, który proponuje dwa menu - mięsne i niemięsne - zapraszając tym samym wszystkich do wspólnego stołu. Potrawy inspirowane są smakami i aromatami Bliskiego Wschodu. W karcie wege znajdziemy wiele sałatek, hummusów, mis mocy i burgerów np. z serem halloumi czy kotletem z kaszy jaglanej i pokrzywy. Wiele do zaproponowania weganom i wegetarianom ma też gdańska Warzywina.

Twórcy tego miejsca inspirowali się smakami z babcinej kuchni, ale nie tylko - nie brak tu nowoczesnych kulinarnych nowinek. Wśród wegetariańskich propozycji znajdziemy burgery w różnych wersjach, m.in. z kotletem sojowym w złocistej panierce czy batatowy z kimchi, bezglutenowy czy falafel box.

W Sopocie sporo wegetariańskich propozycji oferuje Cały Gaweł. Znajdziemy tu szeroki wybór hummusów, bowl food z boczniakami, wegański udon, steki z czerwonej kapusty, pieczony kalafior, fryty z warzywami czy burgery z plackami buraczanymi. Każdego dnia oferowany jest też wegański lunch dnia. Również w Dwóch Zmianach znajdziemy wiele wegetariańskich opcji, a na wegańskie słodkości warto wpaść do kawiarni Las dolnysopotpółnoc.


W Gdyni warto zajrzeć do niedawno otwartej Naszej Kaszy, która w dużej mierze jest restauracją roślinną. Jak łatwo odkryć, główną rolę gra tu kasza podawana w różnych odsłonach, najczęściej wegetariańskich i wegańskich. Karta jest krótka, ale treściwa. Wśród dań głównych znajdują się m.in. pulpeciki soczewicowe z kaszą kuskus i marynowanymi warzywami, gulasz malijski z kaszą bulgur i warzywami korzeniowymi czy wrap nadziany po wegańsku.

  • Hot Doggie to kilkanaście rodzajów roślinnych hot dogów.
  • Hot Doggie to kilkanaście rodzajów roślinnych hot dogów.
  • Atelier Smaku oferuje bezglutenową kuchnię wegańską.
  • Chociaż nazwa tego lokalu sugeruje brak dań z mięsem - wcale tak nie jest. Nie/mięsny serwuje zarówno dania mięsne, jak i wegetariańskie.

Miejsca

Opinie (69) ponad 10 zablokowanych

  • Popierwsze niema kuchni wegańskiej ,a dieta wegańska jest wyjatkowo szkodliwa dla zdrowia dlatego muszą sie suplementowac (2)

    pigułami na potęgę. Przyswajalność produktów roślinnych które ,maja zastąpić mięso jest wyjątkowo niska. Soja na której opiera się ta szkodliwa dieta jest wyjątkowo szkodliwa dla mężczyzn! To próba kolejnej mody na dietę szkodliwą jak wcześniej dieta białkowa ,lekarz który ją wymyślił został zdegradowany jest bez prawa wykonywania zawodu. Weganizm to przede wszystkim sekta z ideologią .Sa wyjątkowo agresywni ,dlatego tez wymyślili bzdury o zatruciu klimatu o trosce zwierząt itp. bzdury. Dlatego tez wymyślone potrawy nazywają kotletami ,schabowym wegańskim czy mlekiem sojowym ,kotletami z soi .oraz wszystkie inne nazwy które maja zastąpić potrawy mięsne. Jednocześnie przypisali sobie sałatki oraz inne dania które sa w Polskiej kuchni od x lat jako swoje wegańskie. Wszystkie badania naukowe potwierdzają ze weganizm jest szkodliwy dla zdrowia. A ta sekta wywodzi się jak większość z Indii unas na początku promowała ją sekta hary kryszna ,ale im się nie udało dopiero wiele lat później wpadli na pomysł by wprowadzić mode na głupotę.

    • 14 33

    • Takiego natezenia bzdur i klamstw w jednym miejscu dawno nie widzialam.

      • 8 0

    • chciało ci się pisać tyle głupot? a naczynia niepozmywane... kibelek nie umyty... weź się za coś produktywnego

      • 6 2

  • Ale w czym widzicie problem? Każdy je to, na co ma ochotę. Dla mnie wegetarianie nie stanowią problemu, (8)

    dopóki nie próbują zmuszać innych do nie jedzenia mięsa. Ja mięso jadłem, jem i jeść będę, bo jestem mięsożernym drapieżcą, do tego mam kły. Lubię mięcho, wszelkie i zawsze, uwielbiam zatapiać kły w krwistym steku, z którego cieknie mi po brodzie ciepła jucha, po prostu to lubię. Nie lubię surowych warzyw, sałatek z jarmużem i wszelkich miejsc pisanych przez v zamiast w. Ale nikomu nie zabraniam nosić bio-odzieży, chodzić boso, zachwalać wege jedzenia i burgerów z trawy. W sumie to muszę sprawdzić te knajpki, może coś mi przypadnie do gustu.

    • 14 6

    • Powiem Ci w czym widzę problem. (7)

      Otóż produkcja mięsa zużywa 3/4 produkcji rolnej roślinnej a we współczesnym modelu przemysłowego rolnictwa odbywa się to wielkim kosztem środowiskowym w postaci emisji gazów cieplarnianych (kosmiczne wręcz koszty katastrofy klimatycznej), niszczenia bioróżnorodności i degradacji gleb, a te koszty nie są wliczone w cenę mięsa tylko przerzucane na zewnątrz, na społeczeństwo, na przyszłe pokolenia itd.

      Możesz oczywiście uznać, że Cię to nie obchodzi i chcesz dziś tanio jeść mięso a potem niech wali się świat.
      Osobiście mnie to obchodzi i dla mnie jest to problem, który odpowiedzialna polityka powinna rozwiązać.

      • 11 5

      • Tak i nie (3)

        Sporo racji w tym, co mówisz. Ale produkcja mięsa odpowiada tylko za 8-15% CO2 produkowanego przez człowieka (według różnych szacunków). Dla porównania sam przemysł modowy generuje 10%.

        Źródła:
        Our World in Data
        EPA

        • 4 1

        • 8-15 to niemało. (1)

          Zwłaszcza, że ewentualnie uwolnione tereny mogłyby służyć odbudowie lasów a to dodatkowe kilka procent w postaci 'carbon sink'.

          • 5 1

          • Sugestywna opinia

            A jak tam, gdzie rolnictwo degraduje naturę, postawi się szwalnie bądź inny przemysł?
            Jak wycięto lasy pod rolnictwo a rolnictwo się zniweluje, to będzie gotowy teren pod coś innego, ale lasy w tym wszystkim nie będą opcja wypełniającą to w 100%.
            Wycięto pod biznes, więc i biznes zadycyduje.
            A ekomrzonki pozostają wciąż mrzonkami. Tylko pożyteczni idioci wierzą, że ratują faktycznie ziemię, nawet jeśli są sterowani przez czyjś konkretny interes.

            • 1 2

        • produkcja zwierzeca odpowiada za 18% a caly transport za 14%. To sa prawdziwe proporcje.

          • 1 0

      • (1)

        Ty na prawde, na trzezwo , wierzysz w to co piszesz? Problem co2 jest wymyslony, zeby na tym zarabiac, zarabiac, zarabiac...Tylko trzeba przekonac jak najwiecej karboglupkow, zeby uwierzyli, ze maja wplyw na co2 i pomagali zarabiac:-) Brutalne? Ale tak juz jest, sorry

        • 2 11

        • Jeżeli kwestie elementarnej fizyki sprowadzasz do kategorii wiary to znaczy, że masz braki w wiedzy.

          • 8 1

      • Czy hipsterka obczaiła już problem karczowania lasów pierwotnych pod plantacje awokado?

        • 0 1

  • Trochę pominięto... (1)

    A gdzie Falla i Syto?

    • 5 1

    • Fodd Art Company z Oliwy, Vegan Port i Krowarzywa z Wrzeszcza też pominięte. A Warzywina jest chyba w 100% roślinna, a nie tylko z opcjami roślinnymi...

      • 2 0

  • A w Gdyni jest wiecej

    Tego typu lokali, ale ostatnini czasy wydaje mi się, że te przewodniki kulinarne sa robione na zasadzie google maps

    • 2 1

  • Mnie w lokalach wegetarianskich (2)

    irytuje robienie wręcz na siłę imitacji potraw mięsnych. Po co to właściwie się robi?
    Jak ma być bez mięsa to niech będzie bez mięsa i już.
    Raz jadlem pizze z takiej restauracji weganskiej z ul jesionowej z Wrzeszcza i do sytości było jej bardzo daleko....

    • 10 11

    • (1)

      bo sporo wegetarian w zasadzie lubi mięso, tylko go nie jedzą z powodów ideologicznych? Jak bezboleśnie mogą sobie zastąpić schabowego zamiennikiem, to czemu nie? na tej samej zasadzie możesz powiedzieć człowiekowi z celiakią, że po co żre chleb bezglutenowy skoro może go nie jeść w ogóle., albo komuś z nietolerancją na laktozę że po co je zamienniki sera.

      • 11 2

      • Ale chleb bezglutenowy

        dalej jest przecież chlebem! A te pseudo imitacje mięsne z mięsem maja tylko wspólna nazwę. Po co się tak robi?

        • 0 5

  • Krowa Cała (1)

    na Dworcowej. Ale nigdy tam nie jadłem

    • 0 2

    • I nie zjesz, bo od dawna nie istnieje. Teraz jest tam (albo tuż obok?) wegańska knajpa Wat Kam Chu.

      • 1 0

  • Od klasycznych hot dogów z wiejską kiełbaską vege, przez mad dogi i extra dogi zawierające hiszpańską kiełbaskę, po propozycje składające się z wegańskiego kurczaka.

    tzn ze kurczak je po wegańsku? tylko trawka, zboże, żadnych robaczków?

    • 2 2

  • Bylem na Starówce i w Gdyni

    bo mam córkę na diecie. Wyszedłem bzdety jak balon a wszystkom smak papieru toaletowego.

    • 2 8

  • Wege to stan umysłu

    wskutek niedoboru witaminy B12

    • 2 4

  • A gdzie Falla?

    I proszę, nie stosujecie zamiennie pojęć wegetariański / wegański.

    • 2 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane