• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Mocna, jak nigdy, Craft Beer Fiesta w Gdańsku

To najmocniejsza z dotychczasowych edycji Craft Beer Fiesta, za sprawą sporej reprezentacji piw wymrażanych. Kremówka, której premiera odbędzie się w piątek o godz. 21:37, ma w sobie aż 21,37 proc. alkoholu.
To najmocniejsza z dotychczasowych edycji Craft Beer Fiesta, za sprawą sporej reprezentacji piw wymrażanych. Kremówka, której premiera odbędzie się w piątek o godz. 21:37, ma w sobie aż 21,37 proc. alkoholu. fot. Jacek Koślicki/Trojmiasto.pl

Rozpoczęła się kolejna, zimowa, mocna jak nigdy wcześniej edycja festiwalu piwa rzemieślniczego Craft Beer Fiesta. Od piątku do soboty w specjalnym, ogrzewanym namiocie przy ul. Straganiarskiej spróbujemy mocnych piw wymrażanych, a w pubach Lawendowa 8, Cafe LamusPułapka skosztujemy propozycji o mniejszym woltażu. Udział w imprezie jest bezpłatny.



3
miejsce: Puby
w rankingu Puby
AleBrowar Gdynia
Gdynia, Starowiejska 40B
7


Festiwali browarniczych jest wiele. Kameralna Craft Beer Fiesta jest jednak wydarzeniem szczególnym - udział jest bezpłatny, oferta bogata, a atmosfera luźna i wesoła. Organizatorzy przykładają dużą wagę do jakości i różnorodności prezentowanych piw, dlatego w czasie trwania imprezy na ul. Lawendowej i w jej okolicach można spotkać nie tylko imprezujących poszukiwaczy nowych smaków, ale i wytrawnych koneserów złotych trunków.

Nie wszystkich piw spróbujemy w tym samy czasie - premiery odbywają się według rozpiski, która umieszczona jest nad barem.
Nie wszystkich piw spróbujemy w tym samy czasie - premiery odbywają się według rozpiski, która umieszczona jest nad barem. fot. Jacek Koślicki/Trojmiasto.pl

10 browarów na ponad 40 kranach



Czy lubisz mocne piwa?

Zobacz wyniki (280)
Podczas tegorocznej, zimowej edycji, swoje propozycje na przeszło 40 kranach zaprezentowali:
  • Browar Absztyfikant
  • Browar Artezan
  • Brokreacja
  • Browar FUNKY FLUID
  • Browar Kazimierz
  • Browar Monsters
  • Browar Podgórz
  • Browar Trzech Kumpli
  • Browar Zakładowy
  • Browar Ziemia Obiecana


Piwa wymrażane, wędzone i ze śledziem - niecodzienna odsłona piwowarstwa



Główną atrakcją są piwa wymrażane, serwowane w namiocie. Ze względu na dużo wyższy niż zazwyczaj woltaż, piwa można degustować w mniejszych niż latem pojemnościach - 0,3 i 0,15 litra, choć organizatorzy jeszcze przed imprezą zapewnili, że są to jedynie pojemności umowne.

- Chętnym polejemy i pół litrową szklankę, a co tam! - zapewniono na facebookowej stronie wydarzenia.
Organizatorzy zachęcają do degustowania piwa w duchu zero waste. Na terenie imprezy można kupić szklanki - 0,5 - litrowy shaker za 15 zł lub degustacyjne "harmony" 0,3/0,15 l za 20 zł, które każde z miejsc biorących udział w fieście, w dowolnym momencie, wymieni na świeże i wyparzone. Można też szkło wypożyczyć, zostawiając kaucję w gotówce, a po zakończeniu degustacji je zwrócić i odzyskać pieniądze, czy też przyjść z własnym szkłem (byle miało cechę - "miarkę"). Opcją stanowczo odradzaną jest korzystanie z opakowań jednorazowych.

Kochamy polską wódkę, ale która jest najlepsza?



Ważne: nie spróbujemy wszystkich propozycji w tym samym czasie. Beczki z piwami są podłączane do kranów rotacyjne, według harmonogramu. Może się jednak zdarzyć, że te trunki, które miały premierę w piątek o określonej godzinie, zostaną zaserwowane również w sobotę.

Wymrażanie piwa, czyli co?



Jak tłumaczy portal Birofilia, wymrażanie piwa to tak naprawdę proces zatężania - po usunięciu części stałej z przechłodzonego trunku otrzymujemy piwo gęstsze, przypominające konsystencją likier, słodsze, bardziej stężone, intensywniejsze w smaku i aromacie oraz zawierające procentowo więcej alkoholu.

- Ponoć wymrażanie pojawiło się w historii piwowarstwa tak, jak to często bywa z odkryciami, czyli przez przypadek! - czytamy na portalu Birofilia. - Wśród piwnych znawców i piwowarów krąży legenda o Eisbocku, czyli wymrażanym niemieckim koźlaku. Pewnej mroźnej zimy, mnisi przypadkiem zostawili na zewnątrz beczkę z piwem. Właśnie skończyli dopijać swojego ukochanego koźlaka, więc postanowili wtoczyć do izby nową beczkę, ale po odszpuntowaniu okazało się, że część trunku zamarzła, jednak wspaniały aromat, który rozszedł się po całej izbie, skusił mnichów do spróbowania niezamarzniętej cieczy. Oddzielili piwo od lodu, spróbowali i ze zdziwieniem stwierdzili, że koźlak jest jeszcze lepszy niż wcześniej - niezwykle aromatyczny, gęsty i mocny. Tak podobno powstał pierwszy Eisbock, tradycyjny specjał bawarskiego browaru z Kulmbach.
Przyjmuje się, że w ten sposób z piwa o zawartości 8 proc. alk. obj. można uzyskać około 10-11 proc. trunek. Istnieją jednak piwa z rzemieślniczych browarów, które dzięki zastosowaniu tej technologii osiąganą niewyobrażalną wręcz moc, niektóre nawet ponad 60 proc. alk. obj. Portal Birofilia jednak podkreśla, że są to ekstrema piwnego świata.

Imprezy kulinarne i degustacje w Trójmieście - kalendarz imprez



Craft Beer Fiesta stawia na ekologię - rekomendowane jest kupowanie szklanek bądź wypożyczanie ich za kaucją (płatną wyłącznie gotówką). Szklanki w każdej chwili można wymienić na czyste i wyparzone, zarówno w namiocie, jak i w lokalach biorących udział w wydarzeniu.
Craft Beer Fiesta stawia na ekologię - rekomendowane jest kupowanie szklanek bądź wypożyczanie ich za kaucją (płatną wyłącznie gotówką). Szklanki w każdej chwili można wymienić na czyste i wyparzone, zarówno w namiocie, jak i w lokalach biorących udział w wydarzeniu. fot. Jacek Koślicki/Trojmiasto.pl

Edycja mocna jak nigdy



Jak wspomniałam, podczas zimowej edycji Craft Beer Fiesta piwa wymrażane, o mocy nawet powyżej 20 proc., serwowane są w ogrzewanym namiocie. Wystawcy przygotowali wiele ciekawych i naprawdę mocnych propozycji. Znajdziemy wśród nich m.in. "dziką wymrażankę z owocowym twistem" od Browaru Kazimierz (fermentowana brettami baza wzbogacona o marakuję) o mocy aż 18 proc., czy kremówkowego, wymrażanego imperialnego portera bałtyckiego od Browaru Funky Fluid o zawartości alkoholu aż 21,37 (premiera w piątek o godzinie 21:37).

Na kranach w namiocie znajdziemy też wymrażanego Samca Alfa 2021 (alk. 15,5 proc.), wymrażane Chcesz Ciasteczko (alk. 13,5 proc. - obie propozycje od Browaru Artezan) oraz wiele innych. Cena od ok. 15 zł wzwyż, w zależności od pojemności.

- Uwielbiam piwa wymrażane, ale przeszkodą w ich degustacji zawsze była cena - opowiadał Jacek. - W pubach niejednokrotnie za takie piwo trzeba zapłacić ok. 60 zł, a mniejszych pojemności nie serwują. Tu w tej cenie mogę spróbować aż czterech różnych piw. I chyba na tylu poprzestanę, bo woltaż jest potężny i mocno wchodzą w głowę.
- Po piwie wymrażanym wzięłam jakąś IPĘ, która choć miała przeszło 7 proc. alkoholu, smakowała niesamowicie lekko. Wyraźnie było czuć cytrusową nutę - opowiadała jedna z fiestowiczek. - Nie ukrywam, że liczyłam na to, że pełna oferta będzie dostępna przez cały czas trwania imprezy. Okazało się jednak, że pozycje, które interesują mnie najbardziej, trafią do kranów dopiero wieczorem. No nic, albo trzeba będzie tu spędzić kilka godzin, albo zrobić sobie przerwę i przyjść wieczorem.

Raj dla poszukiwaczy nowych i ciekawych smaków



Łącznie kranów jest przeszło 40. Tradycyjnie, browary przywiozły sporo nowości i wersji limitowanych. Spojlera jednak robić nie będę, żeby nie psuć zabawy tym, którzy wybierają się na piwną fiestę jeszcze dziś i jutro. Jeśli jednak ktoś nastawia się na próbowanie konkretnych trunków, powinien wcześniej sprawdzić harmonogram premier, bo - jak wspomniałam powyżej - piwa podłączane są do kranów według godzinowej rozpiski. Nie ma możliwości skosztowania wszystkich w tym samym czasie.

Co więcej, od godz. 20, w Pułapce, zarówno w piątek, jak i w sobotę, będzie można spróbować prawdziwych unikatów.

- Rozlejemy pięć ultralimitowanych sztosów, które Browar Funky Fluid rozlewa tylko i wyłącznie na festiwalach, a raz po raz, niewielkie ilości butelek trafiają do ich Funky Shop - Craft Beer Online - informują organizatorzy imprezy. - Każdej butelki są zaledwie cztery sztuki, więc podążając za sprawdzonym festiwalowym wzorcem, rozlejemy je na kieliszki. Każda porcja to 100 ml. Można odbyć ciekawy panel degustacyjny!

Opinie wybrane


wszystkie opinie (64)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najnowsze

więcej artykułów »

Wydarzenia

Bufet włoski - Pasta e vino
degustacja
g. 18:00 - 22:30
Sopot, Sheraton
Niedzielne Rodzinne obiady w My Place Gdynia
degustacja
g. 13:00 - 17:00
Gdynia, My Place bar & restaurant
79 zł
Niedzielny bufet
degustacja
g. 13:00 - 16:30
Sopot, Rezydent Sopot MGallery
119 zł
ulgowy 59 zł

Nowe Lokale

Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane