• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Moda na ramen trwa. W weekend zjesz go taniej

Łukasz Stafiej
18 stycznia 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 
Podstawą ramenu jest odpowiednio przyrządzony wywar oraz makaron, który powinien składać się z mąki pszennej i wody z dodatkiem wody alkalicznej kansui. Na zdjęciu ramen z baru Mesobox. Podstawą ramenu jest odpowiednio przyrządzony wywar oraz makaron, który powinien składać się z mąki pszennej i wody z dodatkiem wody alkalicznej kansui. Na zdjęciu ramen z baru Mesobox.

Japońska zupa ramen staje się coraz bardziej popularna w Trójmieście. W weekend będzie można zjeść ją za pół ceny w gdańskim Izakaya Sushi Bar, ale lokali serwujących to danie jest więcej.



Ramen

Rosół z makaronem i różnymi azjatyckimi dodatkami - tak najprościej można opisać ramen. Ktoś powie: nic specjalnego. W rzeczywistości jednak to kulinarny towar eksportowy Japonii, który od lat robi furorę na całym świecie. W Kraju Kwitnącej Wiśni "ramen shopów" - jak nazywa się lokale specjalizujące się w tej potrawie - są dziesiątki tysięcy, w samym Tokio podobno dziesięć tysięcy. Wyspecjalizowała się nawet grupa wpływowych krytyków kulinarnych, którzy zajmują się profesjonalnym ocenianiem poszczególnych lokali.

Na Zachodzie, a przede wszystkim w amerykańskich metropoliach, długie kolejki do najbardziej uznanych restauracji z tym daniem ustawiają się jeszcze przed otwarciem. W Polsce ramen pojawił się kilka lat temu - na początku jako niszowy trend kulinarny, ekskluzywne danie dla wtajemniczonych, którzy mieli okazję spróbować go podczas azjatyckich wojaży. Co oczywiście nie było niczym więcej jak snobizmem - w swojej ojczyźnie ramen to codzienny posiłek.

- Ramen przywędrował do Japonii z Chin i dopiero po II wojnie światowej stał się hitem japońskich ulic jako relatywnie tanie, pożywne, jednomiskowe danie - mówi Maciej Krawczun, właściciel baru Mesobox na Przymorzu, specjalizującego się w japońskim jedzeniu ulicznym, także ramenie. - Ramen przez wielu uważany jest nie tylko za jedzenie, ale i sposób życia. Zauważam, że od dwóch, trzech lat coraz więcej osób szuka go także w Trójmieście.
Lokali specjalizujących się głównie w ramenie jeszcze u nas nie ma. Działał nieźle oceniany przez znawców tematu barobus Akita, ale właściciele przenieśli się do Warszawy. W kilku miejscach znajdziemy jednak wart uwagi ramen.

- W MeSoBox można zjeść m.in. ramen drobiowy, który doprawiamy japońskim curry, serwujemy również ramen rybny doprawiony pastą miso, jest to nasz firmowy ramen, bogaty w smak umami, delikatny, lekko słony. Bulion gotujemy 6-8 godzin. Do każdego wywaru wybieramy również noodle oraz dodatki. Jako jedyne miejsce w Trójmieście dajemy możliwość samodzielnego skomponowania ramenu - opowiada Krawczun.
Najważniejszy jest bulion, który stanowi kwintesencję smaku całego dania. Można go podzielić ze względu na sposób doprawiania: shio - solą, shoyu - sosem sojowym oraz miso - pastą miso. Są wywary drobiowe, wieprzowe, wołowe, rybne lub mieszane. Ilu kucharzy, tyle przepisów.

Ramen w Izakaya Sushi Bar. W najbliższy weekend w lokalu drugą porcję zamówimy za pół ceny. Ramen w Izakaya Sushi Bar. W najbliższy weekend w lokalu drugą porcję zamówimy za pół ceny.
Podobnie z dodatkami - tutaj możliwości również są nieograniczone. W misce znajdziemy przede wszystkim przeróżne warzywa: szczypior, kiełki fasoli, grzyby, pak choi czy wodorosty. Popularne jest charakterystyczne biało-różowe ciasto rybne naruto. We wrzeszczańskim Ping Pongu do ramenu dodają wolno pieczoną wołowinę (29 zł), w Haosie ośmiorniczki, kalmary i krewetki (26 zł), a w New Kansai Sushi - roladę z boczku chashu i jajko z półpłynnym żółtkiem (20 zł). To ostatnie to jeden z symboli tej zupy i podawane jest również w ramenach w Mesobox (20 zł).

- Kolejnym ważnym składnikiem świadczącym o dobrym ramenie jest sam makaron, od której potrawa wzięła nazwę - mówi Marcin Konkiel, szef kuchni i współwłaściciel Izakaya Sushi Bar. - W naszym lokalu makaron ramen składa się z trzech podstawowych składników: mąka pszenna, woda i woda alkaliczna kansui. To kansui zawdzięcza on swoją fakturę, kolor, sprężystość i oczywiście smak.
W karcie lokalu na Szafarni znajdziemy cztery warianty ramenu: chilli seafood ramen z owocami morza, limonką i mleczkiem kokosowym, chicken ramen z kurczakiem, beef ramen z wołowiną i chashu ramen z boczkiem (od 27 zł). Dobrą okazją, aby ich spróbować będzie impreza Ramen Weekend, która odbędzie się w sobotę i niedzielę. W ramach promocji przez cały dzień za drugą miskę ramenu zapłacimy połowę ceny.

Krawczun radzi, jak jeść ramen: - Najpierw posmakuj wywaru, ale nie mieszaj, niech tłuszcz rozpłynie się na powierzchni. Potem skosztuj dodatków, a na koniec zanurzonego w bulionie makaronu. Gdy już masz te trzy kroki za sobą, możesz w pełni cieszyć się miską swojego ramenu. Wciągnij kluski i siorb, niech umami rozchodzi się po twoich kubkach smakowych. Kop w misce w poszukiwaniu składników. Smak będzie się zmieniał w zależności od temperatury bulionu. Magia!

Wydarzenia

Ramen Weekend 3

Miejsca

Opinie (111) ponad 10 zablokowanych

  • MeSo

    w Mesoboxie ramen jest pa.sku.dny. szczególnie ten ich "spicy" ramen. ostra woda z makaronem.

    • 0 0

  • Ramen

    Ramen + piwo craftowe + szarlotka bezglutenowa = idealne połączenie

    • 1 0

  • 27 pln za zupe ? (3)

    Jak gotuje najlepsza pomidorowa w bloku.

    • 6 1

    • Stanowczo preferuje szcz*wiowa z polowa jajka na twardo w srodku. (2)

      Smakuje lepiej od oklepanej pomidorowej.

      • 3 0

      • Tylko krupniczek (1)

        • 0 0

        • Jedni maja gusta a inni guściska.

          Sam rozumiesz...

          • 0 0

  • Czy można gdzieś zjeść ramen wegetariański? (7)

    Tak pytam o ten wegetariański ramen, bo chciałbym go jakoś dopasować do mojej hipsterskiej pozy...

    • 54 19

    • Na Wrzeszczu jest sklep z kośćmi z soi (2)

      Z reszta sobie poradzisz

      • 14 5

      • (1)

        we wrzeszczu, sloiku :P

        • 21 9

        • Morąg i Orneta nigdy się nie nauczą. Za trudne.

          • 2 1

    • w Paryżu (1)

      opanowali tę sztukę,
      poszukaj w necie

      • 2 0

      • w UK może być dobry bo też wyspa i mają słodką wodę

        do sprawdzenia

        • 0 0

    • A ja poproszę koszerną karkówkę.

      • 1 1

    • restauracja mandaryn

      • 3 1

  • ramenoman

    Najlepszy w Izakaya Bar. Niby 27 zeta, ale micha taka, że potem 2 dni nie muszę nic szamać. Polecam.

    • 0 0

  • Przecież ramen znany jest u nas od lat! (2)

    Popularna zupka chińska to ramen instant!
    Teraz dopiero popularna zupka chińska sięgnęła restauracji - i to jedyna różnica. Tu nie ma żadnej mody, to naturalny rozwój rzeczy,

    • 28 12

    • (1)

      Tyś ramen jadł. Nie wiesz - nie pisz.

      • 4 3

      • on też smoka widział

        i wie coś tam coś tam
        ale nie powie...
        ale wie!

        • 0 0

  • widać janusze maja pojecie co to ramen :D (5)

    • 43 15

    • (1)

      Janusze piszczą od rana, że 20 zł i że rosół xD W sumie jęczą jak pod każdym artykułem o jedzeniu.

      • 23 6

      • kwik i jęczenie to naturalny odgłos wydawany przez te storzenia

        ludzie mówią, krowy muczą,
        a ci tutaj kwiczą, jęczą i zawodzą,
        takie zwierzę- bezrobotny trol bez szkoły

        • 1 1

    • kit z tym ze nie maja pojecia (1)

      problem, jak z zasady czegos nie lubia, bo jest obce i nieznane. Ale to ludzie, ktorzy uwazaja schabowego za polska potrawe :)

      • 16 4

      • schabowym to sobie twarzy nie wycieraj

        • 4 3

    • prawdziwy janusz je bułe z maksraka bo zdowa i daje dziecku hepi mil bo to same wytamyny

      • 16 3

  • Ramen czyli po polsku rosół (9)

    A rosołek najlepszy jest polski nie chiński

    • 30 28

    • Co Wy z tym rosołem? (8)

      Gdzie w polskim rosole znajdziesz szczypior, kiełki fasoli, grzyby, pak choi, wodorosty, ośmiorniczki, kalmary czy krewetki? Uwielbiam polski rosół ale to nie jest to samo co ramen. Kto nie jadł niech spróbuje.

      • 19 6

      • Zgadza się, nigdzie (2)

        W końcu to jest rosół, a nie śmietnik.

        • 3 7

        • (1)

          Powiedział pewnie człowiek jedzący rosół z kostki.

          • 4 2

          • lub z kolanka

            • 0 0

      • (4)

        Jak je wrzucisz do gara, to będziesz miał, jaki problem?

        • 8 11

        • (3)

          Ale to już nie będzie "polski rosół".

          • 9 3

          • to będzie rosół dobra zmiana (1)

            • 4 2

            • ogórkowa to też rosół według ciebie?

              a makowiec to chleb,
              rozumiem twoją logikę
              co na to nauczyciele i pielęgniarze?

              • 1 0

          • polski zmodyfikowany ;)

            • 3 1

  • Co za bzdury (8)

    20zł za talerzem rosołu z dodatkami? Polski rosoł z makaronikiem uwielbiam. A żadnych ramenów jeść nie bede

    • 45 54

    • Super, będzie dla nas (2)

      • 4 1

      • Motłoch z ex pegeerów, łyka każde g... wierząc, że będą światowcami. (1)

        • 0 4

        • każdy mierzy swoją miarą

          twoją miarę już poznaliśmy
          ale mimo to nie powinieneś obrażać swoich rodziców,

          PGR to był bardzo dobry pomysł i do dziś funkcjonuje na świecie w krajach rozwiniętych, w UK, Niemczech, Francji, Japonii itd.

          • 1 0

    • (1)

      No kogo to obchodzi. Za to hejtować chyba uwielbiasz najbardziej.

      • 10 9

      • bo do hejtu nic nie trzeba

        wystarczy byc nikim z dostępem do internetu,
        proste

        • 3 2

    • sluszie, reszte mozna przeznaczyc

      na zubra np. A zimnioczki milo napelniaja brzuszek i sa takie tanie.

      I tak was biedoto, zarabiajaca 3-4 tysiace, nic nie obchodzi, a nas ludzi, bialych, wasze smutne zycia

      • 6 8

    • Słusznie,nie jedz (1)

      • 11 2

      • i wreszcie "restauratorzy" zaczną stołować się jeden u drugiego jak dalej będzie hołdować się tej zasadzie

        • 6 5

  • Mam normalnych znajomych i nikt nie słyszał o tej modzie... (8)

    • 40 33

    • Boś jest buc (2)

      • 1 3

      • Bo ty jesteś buc. (1)

        • 0 2

        • popieram wasze wypowiedzi

          • 0 0

    • zapewne nie slyszeli o wielu innych rzeczach (3)

      jak nie ma czegos w biedrze to nie istnieje i jest hipsterka. Nie ma jak dobry polski 6 paczek ekstra duzego zubra z puchy. Mniam mniam, jestem prawdziwym menszczyznom

      • 26 7

      • (2)

        Przecież pszeniczne jest dla hipsterów, a jarmuż to tylko dla kochających inaczej.

        • 10 1

        • jarmuż w uk to jak w Polsce kapusta

          od wieków jedli

          • 1 0

        • A od jednego i drugiego sr*czka.

          • 6 4

    • o zupkach chinskich zapewne slyszeli?

      no to polska nazwa ramenu, w taniej wersji instant

      • 13 4

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane