- 1 Trójmiasto w przewodniku Michelin (52 opinie)
- 2 Co Polacy jedzą na śniadanie? (94 opinie)
- 3 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (71 opinii)
- 4 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (106 opinii)
- 5 Restauracje idealne dla osób dojrzałych (112 opinii)
- 6 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
Moda na ramen trwa. W weekend zjesz go taniej
Japońska zupa ramen staje się coraz bardziej popularna w Trójmieście. W weekend będzie można zjeść ją za pół ceny w gdańskim Izakaya Sushi Bar, ale lokali serwujących to danie jest więcej.
Na Zachodzie, a przede wszystkim w amerykańskich metropoliach, długie kolejki do najbardziej uznanych restauracji z tym daniem ustawiają się jeszcze przed otwarciem. W Polsce ramen pojawił się kilka lat temu - na początku jako niszowy trend kulinarny, ekskluzywne danie dla wtajemniczonych, którzy mieli okazję spróbować go podczas azjatyckich wojaży. Co oczywiście nie było niczym więcej jak snobizmem - w swojej ojczyźnie ramen to codzienny posiłek.
- Ramen przywędrował do Japonii z Chin i dopiero po II wojnie światowej stał się hitem japońskich ulic jako relatywnie tanie, pożywne, jednomiskowe danie - mówi Maciej Krawczun, właściciel baru Mesobox na Przymorzu, specjalizującego się w japońskim jedzeniu ulicznym, także ramenie. - Ramen przez wielu uważany jest nie tylko za jedzenie, ale i sposób życia. Zauważam, że od dwóch, trzech lat coraz więcej osób szuka go także w Trójmieście.
Lokali specjalizujących się głównie w ramenie jeszcze u nas nie ma. Działał nieźle oceniany przez znawców tematu barobus Akita, ale właściciele przenieśli się do Warszawy. W kilku miejscach znajdziemy jednak wart uwagi ramen.
- W MeSoBox można zjeść m.in. ramen drobiowy, który doprawiamy japońskim curry, serwujemy również ramen rybny doprawiony pastą miso, jest to nasz firmowy ramen, bogaty w smak umami, delikatny, lekko słony. Bulion gotujemy 6-8 godzin. Do każdego wywaru wybieramy również noodle oraz dodatki. Jako jedyne miejsce w Trójmieście dajemy możliwość samodzielnego skomponowania ramenu - opowiada Krawczun.
Najważniejszy jest bulion, który stanowi kwintesencję smaku całego dania. Można go podzielić ze względu na sposób doprawiania: shio - solą, shoyu - sosem sojowym oraz miso - pastą miso. Są wywary drobiowe, wieprzowe, wołowe, rybne lub mieszane. Ilu kucharzy, tyle przepisów.
Podobnie z dodatkami - tutaj możliwości również są nieograniczone. W misce znajdziemy przede wszystkim przeróżne warzywa: szczypior, kiełki fasoli, grzyby, pak choi czy wodorosty. Popularne jest charakterystyczne biało-różowe ciasto rybne naruto. We wrzeszczańskim Ping Pongu do ramenu dodają wolno pieczoną wołowinę (29 zł), w Haosie ośmiorniczki, kalmary i krewetki (26 zł), a w New Kansai Sushi - roladę z boczku chashu i jajko z półpłynnym żółtkiem (20 zł). To ostatnie to jeden z symboli tej zupy i podawane jest również w ramenach w Mesobox (20 zł).
- Kolejnym ważnym składnikiem świadczącym o dobrym ramenie jest sam makaron, od której potrawa wzięła nazwę - mówi Marcin Konkiel, szef kuchni i współwłaściciel Izakaya Sushi Bar. - W naszym lokalu makaron ramen składa się z trzech podstawowych składników: mąka pszenna, woda i woda alkaliczna kansui. To kansui zawdzięcza on swoją fakturę, kolor, sprężystość i oczywiście smak.
W karcie lokalu na Szafarni znajdziemy cztery warianty ramenu: chilli seafood ramen z owocami morza, limonką i mleczkiem kokosowym, chicken ramen z kurczakiem, beef ramen z wołowiną i chashu ramen z boczkiem (od 27 zł). Dobrą okazją, aby ich spróbować będzie impreza Ramen Weekend, która odbędzie się w sobotę i niedzielę. W ramach promocji przez cały dzień za drugą miskę ramenu zapłacimy połowę ceny.
Krawczun radzi, jak jeść ramen: - Najpierw posmakuj wywaru, ale nie mieszaj, niech tłuszcz rozpłynie się na powierzchni. Potem skosztuj dodatków, a na koniec zanurzonego w bulionie makaronu. Gdy już masz te trzy kroki za sobą, możesz w pełni cieszyć się miską swojego ramenu. Wciągnij kluski i siorb, niech umami rozchodzi się po twoich kubkach smakowych. Kop w misce w poszukiwaniu składników. Smak będzie się zmieniał w zależności od temperatury bulionu. Magia!
Wydarzenia
Miejsca
Opinie (111) ponad 10 zablokowanych
-
2018-08-07 15:51
MeSo
w Mesoboxie ramen jest pa.sku.dny. szczególnie ten ich "spicy" ramen. ostra woda z makaronem.
- 0 0
-
2018-01-21 09:00
Ramen
Ramen + piwo craftowe + szarlotka bezglutenowa = idealne połączenie
- 1 0
-
2018-01-18 17:32
27 pln za zupe ? (3)
Jak gotuje najlepsza pomidorowa w bloku.
- 6 1
-
2018-01-18 17:56
Stanowczo preferuje szcz*wiowa z polowa jajka na twardo w srodku. (2)
Smakuje lepiej od oklepanej pomidorowej.
- 3 0
-
2018-01-18 20:45
Tylko krupniczek (1)
- 0 0
-
2018-01-19 17:09
Jedni maja gusta a inni guściska.
Sam rozumiesz...
- 0 0
-
2018-01-18 06:45
Czy można gdzieś zjeść ramen wegetariański? (7)
Tak pytam o ten wegetariański ramen, bo chciałbym go jakoś dopasować do mojej hipsterskiej pozy...
- 54 19
-
2018-01-18 08:04
Na Wrzeszczu jest sklep z kośćmi z soi (2)
Z reszta sobie poradzisz
- 14 5
-
2018-01-18 08:26
(1)
we wrzeszczu, sloiku :P
- 21 9
-
2018-01-19 12:45
Morąg i Orneta nigdy się nie nauczą. Za trudne.
- 2 1
-
2018-01-18 20:14
w Paryżu (1)
opanowali tę sztukę,
poszukaj w necie- 2 0
-
2018-01-19 09:39
w UK może być dobry bo też wyspa i mają słodką wodę
do sprawdzenia
- 0 0
-
2018-01-18 22:26
A ja poproszę koszerną karkówkę.
- 1 1
-
2018-01-18 08:12
restauracja mandaryn
- 3 1
-
2018-01-19 11:40
ramenoman
Najlepszy w Izakaya Bar. Niby 27 zeta, ale micha taka, że potem 2 dni nie muszę nic szamać. Polecam.
- 0 0
-
2018-01-18 08:51
Przecież ramen znany jest u nas od lat! (2)
Popularna zupka chińska to ramen instant!
Teraz dopiero popularna zupka chińska sięgnęła restauracji - i to jedyna różnica. Tu nie ma żadnej mody, to naturalny rozwój rzeczy,- 28 12
-
2018-01-18 09:41
(1)
Tyś ramen jadł. Nie wiesz - nie pisz.
- 4 3
-
2018-01-19 09:46
on też smoka widział
i wie coś tam coś tam
ale nie powie...
ale wie!- 0 0
-
2018-01-18 08:19
widać janusze maja pojecie co to ramen :D (5)
- 43 15
-
2018-01-18 08:41
(1)
Janusze piszczą od rana, że 20 zł i że rosół xD W sumie jęczą jak pod każdym artykułem o jedzeniu.
- 23 6
-
2018-01-19 09:45
kwik i jęczenie to naturalny odgłos wydawany przez te storzenia
ludzie mówią, krowy muczą,
a ci tutaj kwiczą, jęczą i zawodzą,
takie zwierzę- bezrobotny trol bez szkoły- 1 1
-
2018-01-18 09:21
kit z tym ze nie maja pojecia (1)
problem, jak z zasady czegos nie lubia, bo jest obce i nieznane. Ale to ludzie, ktorzy uwazaja schabowego za polska potrawe :)
- 16 4
-
2018-01-18 16:19
schabowym to sobie twarzy nie wycieraj
- 4 3
-
2018-01-18 08:42
prawdziwy janusz je bułe z maksraka bo zdowa i daje dziecku hepi mil bo to same wytamyny
- 16 3
-
2018-01-18 08:04
Ramen czyli po polsku rosół (9)
A rosołek najlepszy jest polski nie chiński
- 30 28
-
2018-01-18 08:20
Co Wy z tym rosołem? (8)
Gdzie w polskim rosole znajdziesz szczypior, kiełki fasoli, grzyby, pak choi, wodorosty, ośmiorniczki, kalmary czy krewetki? Uwielbiam polski rosół ale to nie jest to samo co ramen. Kto nie jadł niech spróbuje.
- 19 6
-
2018-01-18 10:17
Zgadza się, nigdzie (2)
W końcu to jest rosół, a nie śmietnik.
- 3 7
-
2018-01-18 19:25
(1)
Powiedział pewnie człowiek jedzący rosół z kostki.
- 4 2
-
2018-01-19 09:44
lub z kolanka
- 0 0
-
2018-01-18 08:23
(4)
Jak je wrzucisz do gara, to będziesz miał, jaki problem?
- 8 11
-
2018-01-18 08:40
(3)
Ale to już nie będzie "polski rosół".
- 9 3
-
2018-01-18 11:57
to będzie rosół dobra zmiana (1)
- 4 2
-
2018-01-19 09:43
ogórkowa to też rosół według ciebie?
a makowiec to chleb,
rozumiem twoją logikę
co na to nauczyciele i pielęgniarze?- 1 0
-
2018-01-18 10:19
polski zmodyfikowany ;)
- 3 1
-
2018-01-18 06:54
Co za bzdury (8)
20zł za talerzem rosołu z dodatkami? Polski rosoł z makaronikiem uwielbiam. A żadnych ramenów jeść nie bede
- 45 54
-
2018-01-18 11:10
Super, będzie dla nas (2)
- 4 1
-
2018-01-18 23:05
Motłoch z ex pegeerów, łyka każde g... wierząc, że będą światowcami. (1)
- 0 4
-
2018-01-19 09:42
każdy mierzy swoją miarą
twoją miarę już poznaliśmy
ale mimo to nie powinieneś obrażać swoich rodziców,
PGR to był bardzo dobry pomysł i do dziś funkcjonuje na świecie w krajach rozwiniętych, w UK, Niemczech, Francji, Japonii itd.- 1 0
-
2018-01-18 07:54
(1)
No kogo to obchodzi. Za to hejtować chyba uwielbiasz najbardziej.
- 10 9
-
2018-01-18 22:46
bo do hejtu nic nie trzeba
wystarczy byc nikim z dostępem do internetu,
proste- 3 2
-
2018-01-18 09:18
sluszie, reszte mozna przeznaczyc
na zubra np. A zimnioczki milo napelniaja brzuszek i sa takie tanie.
I tak was biedoto, zarabiajaca 3-4 tysiace, nic nie obchodzi, a nas ludzi, bialych, wasze smutne zycia- 6 8
-
2018-01-18 07:41
Słusznie,nie jedz (1)
- 11 2
-
2018-01-18 07:50
i wreszcie "restauratorzy" zaczną stołować się jeden u drugiego jak dalej będzie hołdować się tej zasadzie
- 6 5
-
2018-01-18 06:50
Mam normalnych znajomych i nikt nie słyszał o tej modzie... (8)
- 40 33
-
2018-01-18 11:09
Boś jest buc (2)
- 1 3
-
2018-01-18 16:22
Bo ty jesteś buc. (1)
- 0 2
-
2018-01-19 09:40
popieram wasze wypowiedzi
- 0 0
-
2018-01-18 09:16
zapewne nie slyszeli o wielu innych rzeczach (3)
jak nie ma czegos w biedrze to nie istnieje i jest hipsterka. Nie ma jak dobry polski 6 paczek ekstra duzego zubra z puchy. Mniam mniam, jestem prawdziwym menszczyznom
- 26 7
-
2018-01-18 09:25
(2)
Przecież pszeniczne jest dla hipsterów, a jarmuż to tylko dla kochających inaczej.
- 10 1
-
2018-01-18 20:17
jarmuż w uk to jak w Polsce kapusta
od wieków jedli
- 1 0
-
2018-01-18 10:04
A od jednego i drugiego sr*czka.
- 6 4
-
2018-01-18 09:23
o zupkach chinskich zapewne slyszeli?
no to polska nazwa ramenu, w taniej wersji instant
- 13 4
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.