• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Moda na ramen trwa. W weekend zjesz go taniej

Łukasz Stafiej
18 stycznia 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 
Podstawą ramenu jest odpowiednio przyrządzony wywar oraz makaron, który powinien składać się z mąki pszennej i wody z dodatkiem wody alkalicznej kansui. Na zdjęciu ramen z baru Mesobox. Podstawą ramenu jest odpowiednio przyrządzony wywar oraz makaron, który powinien składać się z mąki pszennej i wody z dodatkiem wody alkalicznej kansui. Na zdjęciu ramen z baru Mesobox.

Japońska zupa ramen staje się coraz bardziej popularna w Trójmieście. W weekend będzie można zjeść ją za pół ceny w gdańskim Izakaya Sushi Bar, ale lokali serwujących to danie jest więcej.



Ramen

Rosół z makaronem i różnymi azjatyckimi dodatkami - tak najprościej można opisać ramen. Ktoś powie: nic specjalnego. W rzeczywistości jednak to kulinarny towar eksportowy Japonii, który od lat robi furorę na całym świecie. W Kraju Kwitnącej Wiśni "ramen shopów" - jak nazywa się lokale specjalizujące się w tej potrawie - są dziesiątki tysięcy, w samym Tokio podobno dziesięć tysięcy. Wyspecjalizowała się nawet grupa wpływowych krytyków kulinarnych, którzy zajmują się profesjonalnym ocenianiem poszczególnych lokali.

Na Zachodzie, a przede wszystkim w amerykańskich metropoliach, długie kolejki do najbardziej uznanych restauracji z tym daniem ustawiają się jeszcze przed otwarciem. W Polsce ramen pojawił się kilka lat temu - na początku jako niszowy trend kulinarny, ekskluzywne danie dla wtajemniczonych, którzy mieli okazję spróbować go podczas azjatyckich wojaży. Co oczywiście nie było niczym więcej jak snobizmem - w swojej ojczyźnie ramen to codzienny posiłek.

- Ramen przywędrował do Japonii z Chin i dopiero po II wojnie światowej stał się hitem japońskich ulic jako relatywnie tanie, pożywne, jednomiskowe danie - mówi Maciej Krawczun, właściciel baru Mesobox na Przymorzu, specjalizującego się w japońskim jedzeniu ulicznym, także ramenie. - Ramen przez wielu uważany jest nie tylko za jedzenie, ale i sposób życia. Zauważam, że od dwóch, trzech lat coraz więcej osób szuka go także w Trójmieście.
Lokali specjalizujących się głównie w ramenie jeszcze u nas nie ma. Działał nieźle oceniany przez znawców tematu barobus Akita, ale właściciele przenieśli się do Warszawy. W kilku miejscach znajdziemy jednak wart uwagi ramen.

- W MeSoBox można zjeść m.in. ramen drobiowy, który doprawiamy japońskim curry, serwujemy również ramen rybny doprawiony pastą miso, jest to nasz firmowy ramen, bogaty w smak umami, delikatny, lekko słony. Bulion gotujemy 6-8 godzin. Do każdego wywaru wybieramy również noodle oraz dodatki. Jako jedyne miejsce w Trójmieście dajemy możliwość samodzielnego skomponowania ramenu - opowiada Krawczun.
Najważniejszy jest bulion, który stanowi kwintesencję smaku całego dania. Można go podzielić ze względu na sposób doprawiania: shio - solą, shoyu - sosem sojowym oraz miso - pastą miso. Są wywary drobiowe, wieprzowe, wołowe, rybne lub mieszane. Ilu kucharzy, tyle przepisów.

Ramen w Izakaya Sushi Bar. W najbliższy weekend w lokalu drugą porcję zamówimy za pół ceny. Ramen w Izakaya Sushi Bar. W najbliższy weekend w lokalu drugą porcję zamówimy za pół ceny.
Podobnie z dodatkami - tutaj możliwości również są nieograniczone. W misce znajdziemy przede wszystkim przeróżne warzywa: szczypior, kiełki fasoli, grzyby, pak choi czy wodorosty. Popularne jest charakterystyczne biało-różowe ciasto rybne naruto. We wrzeszczańskim Ping Pongu do ramenu dodają wolno pieczoną wołowinę (29 zł), w Haosie ośmiorniczki, kalmary i krewetki (26 zł), a w New Kansai Sushi - roladę z boczku chashu i jajko z półpłynnym żółtkiem (20 zł). To ostatnie to jeden z symboli tej zupy i podawane jest również w ramenach w Mesobox (20 zł).

- Kolejnym ważnym składnikiem świadczącym o dobrym ramenie jest sam makaron, od której potrawa wzięła nazwę - mówi Marcin Konkiel, szef kuchni i współwłaściciel Izakaya Sushi Bar. - W naszym lokalu makaron ramen składa się z trzech podstawowych składników: mąka pszenna, woda i woda alkaliczna kansui. To kansui zawdzięcza on swoją fakturę, kolor, sprężystość i oczywiście smak.
W karcie lokalu na Szafarni znajdziemy cztery warianty ramenu: chilli seafood ramen z owocami morza, limonką i mleczkiem kokosowym, chicken ramen z kurczakiem, beef ramen z wołowiną i chashu ramen z boczkiem (od 27 zł). Dobrą okazją, aby ich spróbować będzie impreza Ramen Weekend, która odbędzie się w sobotę i niedzielę. W ramach promocji przez cały dzień za drugą miskę ramenu zapłacimy połowę ceny.

Krawczun radzi, jak jeść ramen: - Najpierw posmakuj wywaru, ale nie mieszaj, niech tłuszcz rozpłynie się na powierzchni. Potem skosztuj dodatków, a na koniec zanurzonego w bulionie makaronu. Gdy już masz te trzy kroki za sobą, możesz w pełni cieszyć się miską swojego ramenu. Wciągnij kluski i siorb, niech umami rozchodzi się po twoich kubkach smakowych. Kop w misce w poszukiwaniu składników. Smak będzie się zmieniał w zależności od temperatury bulionu. Magia!

Wydarzenia

Ramen Weekend 3

Miejsca

Opinie (111) ponad 10 zablokowanych

  • Dobry artykół (1)

    Skikłem do biedry,nakupiłem składników,zrobiłem ramena cały gar.wydałem 30 złotków,w tym na trzy karbole bo śwagier przyjdzie.

    • 7 1

    • Ale żeś wtopił kasy, wiesz ile zupek chińskich za 30 zł możesz kupić i będziesz miał to samo.

      • 2 1

  • Moshi Moshi Sushi

    A co z Ramenem w Moshi Moshi Sushi - najlepszy z żaberkami w 3 city!

    • 1 3

  • Hipster,hipster. (1)

    Co to jest hipster?

    • 3 0

    • Broda i rurki

      W menu: ramen
      Amen.

      • 2 0

  • Bardzo smaczne ale nie zbyt zdrowe...

    • 3 2

  • 27 pln za zupe ? (3)

    Jak gotuje najlepsza pomidorowa w bloku.

    • 6 1

    • Stanowczo preferuje szcz*wiowa z polowa jajka na twardo w srodku. (2)

      Smakuje lepiej od oklepanej pomidorowej.

      • 3 0

      • Tylko krupniczek (1)

        • 0 0

        • Jedni maja gusta a inni guściska.

          Sam rozumiesz...

          • 0 0

  • W imię ojca i syna i ducha ...... ramen !

    • 4 0

  • Mesobox!

    Fantastyczna obsługa i super jedzonko :):):) Stali klienci pozdrawiają wprost z Oliwy :):):)

    • 2 2

  • Izakaya vs PingPong

    Izakaya polecam! przepyszne sushi, uważam że najlepsze w całym 3city. Zawsze smakuje wyśmienicie, warto spróbować żeby się przekonać. Jeśli chodzi o ramen w PingPongu to nie polecam, przesolony bulion z dodatkami, całość smakowo nijaka niestety. Braliśmy też łososia w PP i to samo potrawa przesolona i za ponad 30 zł dostaje się kawałeczek łososia zalany słonym bulionem... bardzo kiepskie jedzenie.

    • 0 0

  • ramenoman

    Najlepszy w Izakaya Bar. Niby 27 zeta, ale micha taka, że potem 2 dni nie muszę nic szamać. Polecam.

    • 0 0

  • Ramen

    Ramen + piwo craftowe + szarlotka bezglutenowa = idealne połączenie

    • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane