• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Modne jedzenie: masło z alg i lody z awokado

Katarzyna Lepianka-Głuszkiewicz
7 marca 2019 (artykuł sprzed 5 lat) 
Lista produktów spożywczych, które będą modne w 2019 roku została ogłoszona. Lista produktów spożywczych, które będą modne w 2019 roku została ogłoszona.

Co roku pojawia się lista modnych produktów spożywczych, które mają zdominować kuchnie i restauracje. Podobno będziemy jeść lody z awokado, a zdrową przekąską będzie lilia wodna. Sprawdźcie, jakie kulinarne rarytasy pojawią się jeszcze w tym roku.



Wydarzenia kulinarne w Trójmieście


Którego z modnych produktów chciał(a)byś spróbować?

Superfoods, czyli superżywność, to produkty, które odznaczają się wysoką wartością odżywczą, są bogate w substancje, które mają działać antynowotworowo, przeciwutleniająco, wzmacniać naczynia krwionośne i odporność. Znanymi superproduktami są: nasiona goji, acai, jarmuż, czosnek, jagody, a także: sok z brzozy, czarnuszka, pokrzywa, mniszek lekarski, zielona pietruszka.

Amerykańska firma Whole Foods Market opublikowała listę produktów spożywczych, które ich zdaniem zdobędą miano "superfoods 2019" roku. Produkty pojawiać się będą także w serwisach społecznościowych, na zdjęciach internetowych gwiazd i zapewne zagoszczą, w mniejszym lub większym stopniu, w kartach dań szefów kuchni.

- Super żywność czy tzw. superfoods to trend wciąż raczkujący, choć zdobywający coraz większą popularność. Konta w mediach społecznościowe fit blogerów i świadomych blogerów piszących na tematy rodzinne, a w szczególności nastawiony na doznania wizualne Instagram, obfitują w zdjęcia bogatych w witaminy, związki bioaktywne i składniki odżywcze potraw. Mając takich ambasadorów jak Anna Lewandowska, Zosia Zborowska czy Monika Brodka możemy z dużą dozą prawdopodobieństwa założyć, że superfood przestaną być tylko przelotnym trendem w social mediach, a staną się świadomym i przemyślanym elementem naszych decyzji i motywacji zakupowych - komentuje Kamila Kotowska, account manager w Personal PR.
Super produkty trafiają zarówno do naszych kuchni, jak i na talerze w najlepszych restauracjach. Super produkty trafiają zarówno do naszych kuchni, jak i na talerze w najlepszych restauracjach.
Wielbiciele słodyczy mogą być zaskoczeni najnowszymi smakami lodów. W tym sezonie mają być przygotowywane z popularnego awokado i hummusu. Pewnie nie będą słodkie, ale na pewno zdrowsze od lodów, do których przywykliśmy.

Od teraz algi nie będą nam się kojarzyć już tylko z zabiegami kosmetycznymi i kremami. Przeżywają swoje pięć minut i w tegorocznym zestawieniu znalazły się w maśle. Inspiracje smakami z oceanu widać również w przekąskach: te z nasion lilii wodnej mają zagościć na naszych talerzach. Warto dodać, że na aktualnej liście super produktów znajdują się przenośne pakiety przekąsek zarówno słonych jak i deserów, wszystko w formie fit oraz ładnie zapakowane. Nietuzinkowo brzmią też kluski z krasnorostów morskich.


Dla smakoszy kawy pojawiły się chociażby "charcoal latte", czyli czarna kawa z aktywnym węglem lub "moon milk", czyli mleko ze zdrowymi dodatkami roślinnymi, np. z adaptogenenem, czyli bogatym w składniki odżywcze suplementem.

Twórcy listy twierdzą również, że w naszych kuchniach pojawi się mnóstwo smaków Azji, a to za sprawą zarówno rosnącej popularności tego rodzaju kuchni na świecie, jak i właściwościom tych produktów. Jagody goji, to modny produkt z zeszłego roku. Kolorowe owoce, w tym: guawa, pitaja i marakuja mają je zastąpić, choć bardziej prawdopodobne, że owoce i nasiona będą funkcjonować jednocześnie w naszych dietach.

Olej CBD pozyskiwany jest najczęściej z konopi przemysłowych, zwanych też siewnymi. CBD to skrót od kannabidiolu, który można znaleźć w roślinach konopi, ale nie ma właściwości psychoaktywnych. Olej ten podobno pomaga walczyć naszemu organizmowi ze stresem i ułatwia zasypianie.

Po modne produkty sięgają również najlepsi szefowie kuchni, traktując je jednak w autorski sposób.

- Przeglądając listę natknąłem się na dwa "modne produkty" w bieżącym roku: suszoną skórę z łososia i lody z hummusu. Odzwierciedlają one to, co robiliśmy jakiś czas temu w Białym Króliku, ale i nadal kontynuujemy: suszoną skórę z ryb, smażoną w tłuszczu na prażynkę i lody, które w ubiegłe lato zrobiliśmy z tradycyjnej mizerii.

Myślę, że słowo "modne" zastąpiłbym "kreatywne", ponieważ to kucharz, szef kuchni kreuje taką listę poprzez przetworzenie produktu i nadanie mu nowego smaku, wyglądu czy też nowe zastosowanie. Te listy właśnie pokazują, że z hummusu-pasty można zrobić lody, czy z różnych odmian owoców zaskoczyć na przykład niespotykaną konfiturą, którą możemy serwować z serami. Wszystko zależy od naszej wyobraźni, kreatywności i wysokiej jakości produktu - najlepiej regionalnego - opowiada Rafał Koziorzemski, szef kuchni restauracji Biały Królik.

Co prawda nie znalazło się na liście super produktów, ale z pewnością stanie się popularne w ciągu najbliższych miesięcy - różowe wino z... łez "jednorożca".

Różowe wina istnieją i można przypuszczać, że najchętniej sięgają po nie kobiety. Z myślą o nich powstało wino Lágrimas de Unicornio (co oznacza łzy jednorożca) hiszpańskiej marki Gik. Producenta możemy znać przede wszystkim za sprawą niebieskiego wina, które obiegło cały internet.

Nowe, niebieskie wino - jakie naprawdę jest?

Wino, o którym mowa, ma owocowo-cukierkowy smak i aromat. Producent opisuje je jako: "oryginalne różowe wino, które doda szczyptę magii każdemu przyjęciu". Z myślą o panach stworzono też GikLive, czyli kobaltowe (dzięki barwnikom antocyjanom i indygo) wino tego samego producenta.

  • Różowe wino z "łzami jednorożca"
  • Kolorystyka dań jest ważna, zwłaszcza kiedy staramy się ja sfotografować.
  • Modne produkty często pojawiają się w mediach społecznościowych, dlatego ważnym ich elementem jest estetyczny wygląd.
  • Kobaltowe wino GiLive

Miejsca

Zobacz także

Opinie (35) ponad 10 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • A kiedy kiełbasa z piwonii i musztarda ze śliwek? (7)

    Czekam czekam bo chcę fotę na insta wrzucić i nie mogę...;(

    • 60 6

    • najzabawniejsze, że te wszystkie modne "frykasy" to kiedyś wynikły z nędzy i głodu (5)

      np. ślimaki i algi morskie ... zbierała 18w. biedota francuska ze straszliwego głodu... podobnie jak to japońskie Sushi - jedzenie dla najpodlejszej biedoty

      • 9 4

      • (2)

        Uwielbiam ten ponadczasowy, Januszowy tekst. "Te wszystkie frykasy zza zagranicy to z biedy, ślimoki i łośmiornice jedzo bo na mięso nie majo". Klasyk.

        • 5 6

        • a tera majom bo 500+ dostajom

          :))))))))))

          • 4 2

        • A sprawdź.

          Większość "superfoodów" to zwykłe chwasty tam gdzie rosną.
          Toć nawet superhiperniewiadomoco jarmuż to był chwast którzy chłopi jedli w ostateczności jak nic innego nie było...

          • 4 1

      • to akurat w sumie żadna wada (1)

        co z tego, że dla biedoty? masz kompleksy? a, że mody są głupie, to zgoda

        • 4 0

        • a żeby to chociaż tu w Polsce ... to swój orginał przypominało

          a to jak z MEMÓW ... 'sushi po polsku' / śledź z ziemniakami puree zawinięty w kromkę chleba :))))))))))))

          • 3 2

    • Opinia wyróżniona

      aleś zacofany

      musztarda ze śliwek już dawno przemineła Fermentowana musztarda to kolejny, occie śliwkowym, przepis Mary. Do przygotowania musztardy potrzebujemy gorczycy oraz w naszym przypadku: pulpy śliwkowej i odrobiny czegoś, co rozpocznie fermentację (będzie takim “zaczynem”). Nada się ku temu np. woda z kiszonej kapusty czy odrobina serwatki z kefiru. Będziemy też potrzebować aktywnego octu: ja używam octu herbacianego, może być także najzwyklejszy ocet jabłkowy lub po prostu kupiony w sklepie ocet z naturalnej fermentacji. ps pożyczone z blogu klaudyna

      • 0 0

  • Jak ktoś ma algi zamiast mózgu to zaśmieca sobie głowę superfood i tym co mówią jakieś pożal się Boże ambasadorki... (1)

    ...ciekawe która z nich potrafi samodzielnie ugotować rosół, albo przynajmniej makaron domowy...

    • 39 10

    • To jest be, bo nie można kupić składników za ćwierć dolara na drugim końcu świata

      Po czym sprzedać u nas za 100pln

      • 8 2

  • Czy po kawie z aktywnym węglem nie pogoni mnie do WC??? (1)

    • 20 7

    • Aktywny wegiel dziala wrecz odwrotnie.

      • 13 0

  • Warto (9)

    Ja zmieniłam swoje nawyki żywieniowe i czuję się zdecydowanie lepiej.Jedyny minus to pieniążki ,które na to przeznaczam.Mimo ,że mnie stać to uważam że to sporo ale zdrowie kosztuje.Dla przykładu podam dzienny koszt to średnio 170 zł na jedną osobę.Wszystko
    z najwyższej półki.

    • 4 25

    • (2)

      Najwyższa półka za 170 zł?! Jakieś żarty. Za tyle to nawet produktów ze środka stawki nie kupisz.

      • 7 1

      • fakt bezsporny

        bo nawet sławne 'ośmiorniczki sikorskiego' były droższe :)))

        • 4 0

      • Dzienny koszt 170 zł. Nie wydaje mi się to wyssane z palca, zresztą nie znasz dziewczyny i nie wiesz ile razy je posiłki i w jakich ilościach.

        • 1 0

    • (3)

      Ja patrzę na to w inny sposób. Teraz wydaję więcej ale nie zaśmiecam organizmu przetworzonym jedzeniem. W rezultacie (z założenia) w starszym wieku będę w lepszym zdrowiu cieszyć się życiem na emeryturze zamiast wydawać pieniądze na lekarza i lekarstwa. Szkoda tylko że żyjemy w czasach gdzie naturalne i zdrowe jedzenie do niedawna będące dostępne dla wszystkich, teraz stało się czymś ekskluzywnym. Są ludzie, którzy jedzą źle nie z wyboru, lecz z braku finansów.

      • 6 0

      • A skąd wiesz ile pestycydów było użytych do wyhodowania tego nieprzetworzonego jedzenia? (2)

        Marketing robi ludziom wodę z mózgu. Ważne że kurka biegała poza klatką, a że jaja mają antybiotyków nawalone, nikogo nie obchodzi...

        • 4 2

        • Skąd wiem? Bo kupuje od sprawdzonych osób a nie ze sklepu mądralo. Dbaj o swój mózg i nie martw się o innych

          • 1 3

        • Nieprzetworzone to co innego niż organiczne jedzenie, chyba mylą ci się pojęcia. Można sobie kupić organiczne składniki np do sosu i zrobić swój w domu zamiast kupować w słoiku. Rozumiesz w czym rzecz?

          • 1 0

    • Co to są pieniążki??? (1)

      • 1 0

      • Wynagrodzonko za prackę ;)

        • 0 0

  • Żadnych nowych trendów dla mięsożerców? (2)

    W sumie co można zaproponować komuś kto w temacie odżywiania ciągle siedzi w jaskini...

    • 6 17

    • są "Lody Anchois" (1)

      w polskiej wersji nawalą w nie solonego śledzia... :))))))))

      • 7 1

      • Nudnyś z tą "polską wersją" i memami.

        • 0 1

  • Opis wina brzmi zupełnie jakby to była wersja Piccolo (1)

    czy jakiejś oranżady.

    To żałosne...

    • 19 1

    • Łzy " jednorożca" podejrzane...zupełnie jak ten w filmie co dodawał od siebie coś do frytek...

      • 5 2

  • Wlazłem tu tylko dla komentarzy januszerii. (1)

    Nie zawiedli, jak zwykle.

    • 22 6

    • Ja zawsze wchodzę tu dla komentarzy i "dziennikarstwa" ;D

      • 1 0

  • a jednak

    głupich tu chętnie sieją!

    • 10 1

  • pora umierać

    • 2 1

  • Najlepiej gdybyśmy jedli

    Piasek z płazy i popijali woda morska. Woda i piasek to wszystko co nam do życia potrzeba

    • 7 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Rodzinne Niedziele - Brunch Mera Brasserie

170 zł
degustacja

Niedzielny brunch z muzyką na żywo

190 zł
muzyka na żywo, degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane