- 1 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (63 opinie)
- 2 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
- 3 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (102 opinie)
- 4 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 5 Restauracja po rewolucji Gessler na sprzedaż (155 opinii)
- 6 Restauracje idealne dla osób dojrzałych (112 opinii)
Na św. Marcina w domu będzie gęsina. Restauracje oferują ją na wynos
Choć Polska jest największym w Europie producentem gęsiny, mięso tego ptactwa gości na naszych stołach głównie w charakterze kulinarnej ciekawostki. Wyjątkiem bywa 11 listopada, które poza świętem Niepodległości jest także dniem świętego Marcina - okazją, która od dawien dawna wiąże się z serwowaniem gęsiny podczas rodzinnych obiadów. W tym roku dania z gęsi przygotowane przez trójmiejskie restauracje możemy zamówić na wynos, a nawet z dostawą do domu.
Jedzenie na wynos/telefon w Trójmieście
Dla podniebienia i zdrowia
Gęsina jest mięsem stosunkowo tłustym i kalorycznym, jednak w porównaniu do pozostałych rodzajów mięsa drobiowego, ma najkorzystniejszy skład tłuszczów, tj. największą zawartość kwasów tłuszczowych nienasyconych. To nie koniec prozdrowotnych właściwości mięsa gęsi: jest ono również źródłem pełnowartościowego białka, witamin A i E, wit. z grupy B, potasu, magnezu i cynku. Jako ciekawostkę można przyjąć fakt, iż tłuszcz gęsi uznaje się za... afrodyzjak.
Chociaż spośród europejskich krajów, to właśnie w Polsce produkuje się najwięcej gęsiny, niemal 100 proc. tejże przeznaczone jest na eksport, zwłaszcza do Niemiec i Francji. Przyrządzenie gęsi nie musi być trudne, a przepisy nie ograniczają się do gęsi pieczonej z jabłkiem. Zamiast eksperymentować, możemy jednak skorzystać z oferty jednej z kilku trójmiejskich restauracji, które przygotowują okolicznościowe menu na bazie mięsa z gęsi. Choć ze względu na obostrzenia w gastronomii, możliwy jest wyłącznie zakup na wynos lub z dowozem do domu, lokale nie idą na kompromis w kwestii oferowanych dań i zapewniają najwyższą jakość serwowanego jedzenia.
Jak listopad, to rogale z białym makiem. Zamówisz je także do domu
Na wynos i z dowozem
Od 5 aż do 26 listopada zamówienia na dania z gęsi można składać w restauracji Tabun w Otominie. Kuchnia wymaga dwudniowego wyprzedzenia w rezerwacjach. Aby odebrać jedzenie w dniu świętego Marcina, czyli w środę 11 listopada, należy zamówić je do 9 listopada do godziny 15. W ofercie są zarówno zupy: czernina i zupa z brukwi na gęsinie, dania główne: pierogi z gęsiną i marynowaną gruszką, długo pieczone gęsie udo i pieczona gęś faszerowana owocami, jak i rozmaite dodatki, w tym także alkohole - wino świętomarcińskie białe oraz Tabun Cydr z Otomina.
O gęsinie na św. Marcina nie zapomina także Osteria Fino, która od poniedziałku 9.11 będzie działać w nowej lokalizacji, tj. na Wielkim Kacku przy ul. Starodworcowej 1. Zamówienia realizowane są na bieżąco; dania można odebrać osobiście w lokalu lub zamówić dostawę do domu.
- W nowo otwartej, bo przeniesionej Osterii Fino będziemy serwować gęsie specjały na wynos i dla gości Baltic Hotelu - mówi Jacek Koprowski, szef kuchni i współwłaściciel. - Przygotujemy gęsi smalec z szarą renetą oraz domowy makaron z szarpaną gęsią, piklowaną czerwoną kapustą i chrupką gryką, a także gęsi żurek z pstrągiem wędzonym.
W restauracji Fino w Gdańsku, gdzie co roku przygotowywano menu degustacyjne z pairingiem win, w tym roku pojawi się krótsze menu na wynos. Set w cenie 119 złotych obejmie:
- gęś na cebulowym creme brule, z konfiturą z cebuli i rokitnika,
- gęsi żurek z wędzoną trocią,
- pierogi z gęsią wątróbką, foie gras i szarą renetą,
- gęś w kapuście z tartą truflą,
- rogal świętomarFiński.
W tym roku, podobnie jak w ubiegłych latach, również Brovarnia Hotelu Gdańsk w listopadzie oferuje swoim gościom liczne dania z gęsiną w roli głównej. W karcie znajdą się takie dania jak pierogi z kaszubską gęsiną, konfitowany udziec czy wątróbka. W okresie zamknięcia restauracji oferowane są dania na wynos, również z dowozem. Uruchomiony został też "bazarek Brovarni", w którym dostępne są przetwory i pasztety, również z gęsi. Ponadto oferowany jest 20-proc. rabat na piwo na wynos. Zamówienia można składać telefonicznie lub na miejscu przed wejściem do Brovarni. Oczekując na przygotowanie zamówienia, można napić się grzanego wina lub kawy.
- Joanna Skutkiewiczj.karjalainen@trojmiasto.pl
Miejsca
Opinie (59) ponad 10 zablokowanych
-
2020-11-08 08:43
Na Sw Marcina dobra jest gęsina tylko nie kaczyna (4)
Ludzie dość szybko wybierają zamienniki w kuchni idąc w kaczkę prosta zwykła i słaba niż gęś która nakrywa ja czapka. Ludzie więcej odwagi już dawno kaczka jest niemodna . Zjesz raz gęś kaczki nigdy nie wybierzesz :)
- 22 23
-
2020-11-08 18:36
Gęsina w zasadzie najbardziej mi smakuje jako farsz do pierogów.
Z boczkiem i czerowną cebulką. Czasami dodaję jej do rosołu.
A z kaczki? Poza rosołem, najfaniej ją wykorzystać w ragu.- 1 3
-
2020-11-08 18:46
Uwielbiam oba ptaki
Z lekkim wskazaniem na kaczkę i pierś pieczoną tak, by pozostała lekko krwista.
A do kaczki czerwona kapusta z rodzynkami, odsmażana na, a jakże, gęsim smalcu.- 2 1
-
2020-11-10 09:20
Jedzenie kaczek jest niepoprawne politycznie.
- 1 1
-
2020-11-10 14:07
"...kaczki nigdy nie wybierzesz :)"
Mam nadzieję!. Ja NIGDY nie wybierałem kaczki.
- 1 1
-
2020-11-08 08:53
Gęsina za rok będzie luksusem i rarytasem.
- 12 7
-
2020-11-08 10:11
Kogo teraz stac na ges (5)
- 32 17
-
2020-11-08 11:44
Mnie. Kupiłem 3 za 4 stówki. (1)
Coś ci nie pasi?
- 5 12
-
2020-11-08 12:31
To zostalo ci pewnie z 1200zl do konca mc
- 12 4
-
2020-11-08 17:09
(1)
Piersi z gęsi w lidlu 19 zł kg
- 9 3
-
2020-11-09 06:13
Z kaczki
- 1 3
-
2020-11-09 06:13
zmień pracę, weź kredyt
- 2 3
-
2020-11-08 10:22
(2)
Trochę to nachalne. Myśle ze do tej pory w 95% polskich domów na 11 listopada nikt nie jadał gęsiny. Dobry marketing i nic więcej. A jak chcecie być tradycyjni to proponuje obone bo to jadali nasi dziadkowie na Kaszubach :)
- 33 16
-
2020-11-08 14:29
Co to jest obona?
- 3 1
-
2020-11-08 21:04
Moja rodzina i przodkowie jadali gęsinę bo zwyczajnie miało się na działce małe stadkonj tak większość prawdziwych kaszubow miała...Póki co mamy jeszcze zielono i wg mnie jeszcze nie najlepszy czas na ges z naturalnej hodowli jk ta sklepowa to na paszach...nie jadam.
- 2 0
-
2020-11-08 10:23
Pierogi z Brovarni są pyszne (2)
Wczoraj jadlam pierogi z gęsiną z Brovarni i wierzcie są naprawde fantastyczne !
- 4 30
-
2020-11-08 16:33
Tercia
Te trzy pierogi nawet 1/10kiszki nie zapełniło.
- 7 1
-
2020-11-08 21:53
Po pracy szef pozwala Wam zjeść w knajpie? Fajnie.
- 6 0
-
2020-11-08 11:18
Co ma dzień św Marcina wspólnego z Trójmiastem? (5)
O ile wiem - to święto obchodzone głównie w Poznaniu, w Wielkopolsce od 1993 roku
- 38 9
-
2020-11-08 18:44
Do 45tego bardzo popularna na pomorzu, tak jak w północnych Niemczech. (3)
Potem przybyli tu ludzie od bigosa. Taka prawda.
- 9 1
-
2020-11-08 19:10
Masz cos do bigosu? (1)
Bigos akurat jest dzennie polska potrawa, jeszcze bardziej tradycyjna niz pierogi.
Wiec nie wyjezdzaj z gesia, ktora od moze 100-150 lat stala sie "polska potrawa"- 5 4
-
2020-11-09 06:59
Samo słowo "bigos" jest z niemieckiego.
- 1 2
-
2020-11-10 09:25
co ty możesz wiedzieć o bigosie
- 1 0
-
2020-11-09 06:15
Tyle samo wspólnego co helołin w Polsce
- 4 0
-
2020-11-08 12:16
(1)
Wolałbym dobrego węgorza. Mmmm uwielbiam.
- 18 9
-
2020-11-09 15:05
Wegorz
Węgorz w galarecie
Węgorz w ręku galareta na poscieli- 1 1
-
2020-11-08 12:48
Rogala zjem. Za gęś podziękuję.
- 12 16
-
2020-11-08 15:39
wspaniała gęsina (3)
Szanowni Państwo
Rocznie moja rodzina zjada 10-12 gęsi. Ale wszystkie są od gospodarzy z Kaszub. Należy gęś piec w całości posypaną solą pieprzem i dużą ilością majeranku,dodać czosnek , a w srodku słodkie jabłka posypane cynamonem.Na dno brytfanny proszę wlać kubek wody. Reszta tłuszczu wytopi się z gęsi.Temperatura pieczenia 180-190 stopni. Czas 3,5 - 4,5 godz. Po ok 3 godzinach proszę podlać gęś szklanką piwa. Drugi sposób to rozbieramy gęś , pieczemy najlepsze części , a na korpusie gotujemy znakomity krupnik na gęsinie. Proszę spróbować i smacznego.Proszę pamiętać , że gęś jest upieczona , kiedy mięso rozpływa się w ustach.- 48 4
-
2020-11-08 16:34
Mięso (1)
Brzydko pachnie i posmak dziczyzny. Fu
- 4 22
-
2020-11-08 18:40
Zmień bieliznę i weź prysznic.
- 13 2
-
2020-11-10 14:23
Dzięki za przepis :) Gęś upieczona w domu jest fantastyczna!
- 1 0
-
2020-11-08 17:24
Barbarzyństwo i ciemnota...biedne gęsi. Ale juz niedługo bo postępu i nowego ladu nic nie zatrzyma! (2)
- 7 44
-
2020-11-08 19:21
Spurek?
- 3 1
-
2020-11-10 12:34
Tysiące lat rozwoju i dobrobytu ludzkości
oparte na ciemnocie i barbarzyństwie? Gratuluję ignorancji.
- 1 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.