• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Na św. Marcina w domu będzie gęsina. Restauracje oferują ją na wynos

Joanna Skutkiewicz
8 listopada 2020 (artykuł sprzed 3 lat) 
Gęsina podawana na wiele sposobów to tradycyjne danie przyrządzane na dzień św. Marcina. Gęsina podawana na wiele sposobów to tradycyjne danie przyrządzane na dzień św. Marcina.

Choć Polska jest największym w Europie producentem gęsiny, mięso tego ptactwa gości na naszych stołach głównie w charakterze kulinarnej ciekawostki. Wyjątkiem bywa 11 listopada, które poza świętem Niepodległości jest także dniem świętego Marcina - okazją, która od dawien dawna wiąże się z serwowaniem gęsiny podczas rodzinnych obiadów. W tym roku dania z gęsi przygotowane przez trójmiejskie restauracje możemy zamówić na wynos, a nawet z dostawą do domu.



Jedzenie na wynos/telefon w Trójmieście


Czy potrafisz samodzielnie przyrządzać gęsinę?

Już w XVI wieku polskie książki kucharskie zachęcały do podawania gęsi w sosie z czerwonego wina. Jako że produkcja gęsiny związana jest z sezonowością, to właśnie w listopadzie mięso jest najtłustsze i najsmaczniejsze. W dzień świętego Marcina, który zazębia się z dniem odzyskania przez Polskę niepodległości, zgodnie ze zwyczajem jadło się więc gęsinę, popijając winem z pierwszych otwieranych w bieżącym roku butelek. Choć tej jesieni, naznaczonej pandemią koronawirusa, nie pójdziemy do restauracji na wykwintny obiad, wciąż będziemy w stanie zamówić dania na wynos lub nawet z dowozem do domu.

Dla podniebienia i zdrowia



Gęsina jest mięsem stosunkowo tłustym i kalorycznym, jednak w porównaniu do pozostałych rodzajów mięsa drobiowego, ma najkorzystniejszy skład tłuszczów, tj. największą zawartość kwasów tłuszczowych nienasyconych. To nie koniec prozdrowotnych właściwości mięsa gęsi: jest ono również źródłem pełnowartościowego białka, witamin A i E, wit. z grupy B, potasu, magnezu i cynku. Jako ciekawostkę można przyjąć fakt, iż tłuszcz gęsi uznaje się za... afrodyzjak.

Chociaż spośród europejskich krajów, to właśnie w Polsce produkuje się najwięcej gęsiny, niemal 100 proc. tejże przeznaczone jest na eksport, zwłaszcza do Niemiec i Francji. Przyrządzenie gęsi nie musi być trudne, a przepisy nie ograniczają się do gęsi pieczonej z jabłkiem. Zamiast eksperymentować, możemy jednak skorzystać z oferty jednej z kilku trójmiejskich restauracji, które przygotowują okolicznościowe menu na bazie mięsa z gęsi. Choć ze względu na obostrzenia w gastronomii, możliwy jest wyłącznie zakup na wynos lub z dowozem do domu, lokale nie idą na kompromis w kwestii oferowanych dań i zapewniają najwyższą jakość serwowanego jedzenia.

Jak listopad, to rogale z białym makiem. Zamówisz je także do domu



  • Restauracja Tabun w Otominie przygotowuje menu na wynos, możliwe do odbioru także 11 listopada.
  • Restauracja Tabun w Otominie przygotowuje menu na wynos, możliwe do odbioru także 11 listopada.

Na wynos i z dowozem



Od 5 aż do 26 listopada zamówienia na dania z gęsi można składać w restauracji Tabun w Otominie. Kuchnia wymaga dwudniowego wyprzedzenia w rezerwacjach. Aby odebrać jedzenie w dniu świętego Marcina, czyli w środę 11 listopada, należy zamówić je do 9 listopada do godziny 15. W ofercie są zarówno zupy: czernina i zupa z brukwi na gęsinie, dania główne: pierogi z gęsiną i marynowaną gruszką, długo pieczone gęsie udo i pieczona gęś faszerowana owocami, jak i rozmaite dodatki, w tym także alkohole - wino świętomarcińskie białe oraz Tabun Cydr z Otomina.

O gęsinie na św. Marcina nie zapomina także Osteria Fino, która od poniedziałku 9.11 będzie działać w nowej lokalizacji, tj. na Wielkim Kacku przy ul. Starodworcowej 1Mapka. Zamówienia realizowane są na bieżąco; dania można odebrać osobiście w lokalu lub zamówić dostawę do domu.

- W nowo otwartej, bo przeniesionej Osterii Fino będziemy serwować gęsie specjały na wynos i dla gości Baltic Hotelu - mówi Jacek Koprowski, szef kuchni i współwłaściciel. - Przygotujemy gęsi smalec z szarą renetą oraz domowy makaron z szarpaną gęsią, piklowaną czerwoną kapustą i chrupką gryką, a także gęsi żurek z pstrągiem wędzonym.
W restauracji Fino w Gdańsku, gdzie co roku przygotowywano menu degustacyjne z pairingiem win, w tym roku pojawi się krótsze menu na wynos. Set w cenie 119 złotych obejmie:
- gęś na cebulowym creme brule, z konfiturą z cebuli i rokitnika,
- gęsi żurek z wędzoną trocią,
- pierogi z gęsią wątróbką, foie gras i szarą renetą,
- gęś w kapuście z tartą truflą,
- rogal świętomarFiński.

Domowy makaron z szarpaną gęsią, piklowaną czerwoną kapustą i chrupką gryką to jedna z propozycji na tegoroczne obchody dnia św. Marcina. Domowy makaron z szarpaną gęsią, piklowaną czerwoną kapustą i chrupką gryką to jedna z propozycji na tegoroczne obchody dnia św. Marcina.
W tym roku, podobnie jak w ubiegłych latach, również Brovarnia Hotelu Gdańsk w listopadzie oferuje swoim gościom liczne dania z gęsiną w roli głównej. W karcie znajdą się takie dania jak pierogi z kaszubską gęsiną, konfitowany udziec czy wątróbka. W okresie zamknięcia restauracji oferowane są dania na wynos, również z dowozem. Uruchomiony został też "bazarek Brovarni", w którym dostępne są przetwory i pasztety, również z gęsi. Ponadto oferowany jest 20-proc. rabat na piwo na wynos. Zamówienia można składać telefonicznie lub na miejscu przed wejściem do Brovarni. Oczekując na przygotowanie zamówienia, można napić się grzanego wina lub kawy.

  • Brovarnia nie zapomina o gęsinie na listopad. Dania można odebrać osobiście lub zamówić dowóz.
  • Brovarnia nie zapomina o gęsinie na listopad. Dania można odebrać osobiście lub zamówić dowóz.

Miejsca

Opinie (59) ponad 10 zablokowanych

  • Na Sw Marcina dobra jest gęsina tylko nie kaczyna (4)

    Ludzie dość szybko wybierają zamienniki w kuchni idąc w kaczkę prosta zwykła i słaba niż gęś która nakrywa ja czapka. Ludzie więcej odwagi już dawno kaczka jest niemodna . Zjesz raz gęś kaczki nigdy nie wybierzesz :)

    • 22 23

    • Gęsina w zasadzie najbardziej mi smakuje jako farsz do pierogów.

      Z boczkiem i czerowną cebulką. Czasami dodaję jej do rosołu.

      A z kaczki? Poza rosołem, najfaniej ją wykorzystać w ragu.

      • 1 3

    • Uwielbiam oba ptaki

      Z lekkim wskazaniem na kaczkę i pierś pieczoną tak, by pozostała lekko krwista.

      A do kaczki czerwona kapusta z rodzynkami, odsmażana na, a jakże, gęsim smalcu.

      • 2 1

    • Jedzenie kaczek jest niepoprawne politycznie.

      • 1 1

    • "...kaczki nigdy nie wybierzesz :)"

      Mam nadzieję!. Ja NIGDY nie wybierałem kaczki.

      • 1 1

  • Gęsina za rok będzie luksusem i rarytasem.

    • 12 7

  • Kogo teraz stac na ges (5)

    • 32 17

    • Mnie. Kupiłem 3 za 4 stówki. (1)

      Coś ci nie pasi?

      • 5 12

      • To zostalo ci pewnie z 1200zl do konca mc

        • 12 4

    • (1)

      Piersi z gęsi w lidlu 19 zł kg

      • 9 3

      • Z kaczki

        • 1 3

    • zmień pracę, weź kredyt

      • 2 3

  • (2)

    Trochę to nachalne. Myśle ze do tej pory w 95% polskich domów na 11 listopada nikt nie jadał gęsiny. Dobry marketing i nic więcej. A jak chcecie być tradycyjni to proponuje obone bo to jadali nasi dziadkowie na Kaszubach :)

    • 33 16

    • Co to jest obona?

      • 3 1

    • Moja rodzina i przodkowie jadali gęsinę bo zwyczajnie miało się na działce małe stadkonj tak większość prawdziwych kaszubow miała...Póki co mamy jeszcze zielono i wg mnie jeszcze nie najlepszy czas na ges z naturalnej hodowli jk ta sklepowa to na paszach...nie jadam.

      • 2 0

  • Pierogi z Brovarni są pyszne (2)

    Wczoraj jadlam pierogi z gęsiną z Brovarni i wierzcie są naprawde fantastyczne !

    • 4 30

    • Tercia

      Te trzy pierogi nawet 1/10kiszki nie zapełniło.

      • 7 1

    • Po pracy szef pozwala Wam zjeść w knajpie? Fajnie.

      • 6 0

  • Co ma dzień św Marcina wspólnego z Trójmiastem? (5)

    O ile wiem - to święto obchodzone głównie w Poznaniu, w Wielkopolsce od 1993 roku

    • 38 9

    • Do 45tego bardzo popularna na pomorzu, tak jak w północnych Niemczech. (3)

      Potem przybyli tu ludzie od bigosa. Taka prawda.

      • 9 1

      • Masz cos do bigosu? (1)

        Bigos akurat jest dzennie polska potrawa, jeszcze bardziej tradycyjna niz pierogi.
        Wiec nie wyjezdzaj z gesia, ktora od moze 100-150 lat stala sie "polska potrawa"

        • 5 4

        • Samo słowo "bigos" jest z niemieckiego.

          • 1 2

      • co ty możesz wiedzieć o bigosie

        • 1 0

    • Tyle samo wspólnego co helołin w Polsce

      • 4 0

  • (1)

    Wolałbym dobrego węgorza. Mmmm uwielbiam.

    • 18 9

    • Wegorz

      Węgorz w galarecie
      Węgorz w ręku galareta na poscieli

      • 1 1

  • Rogala zjem. Za gęś podziękuję.

    • 12 16

  • wspaniała gęsina (3)

    Szanowni Państwo
    Rocznie moja rodzina zjada 10-12 gęsi. Ale wszystkie są od gospodarzy z Kaszub. Należy gęś piec w całości posypaną solą pieprzem i dużą ilością majeranku,dodać czosnek , a w srodku słodkie jabłka posypane cynamonem.Na dno brytfanny proszę wlać kubek wody. Reszta tłuszczu wytopi się z gęsi.Temperatura pieczenia 180-190 stopni. Czas 3,5 - 4,5 godz. Po ok 3 godzinach proszę podlać gęś szklanką piwa. Drugi sposób to rozbieramy gęś , pieczemy najlepsze części , a na korpusie gotujemy znakomity krupnik na gęsinie. Proszę spróbować i smacznego.Proszę pamiętać , że gęś jest upieczona , kiedy mięso rozpływa się w ustach.

    • 48 4

    • Mięso (1)

      Brzydko pachnie i posmak dziczyzny. Fu

      • 4 22

      • Zmień bieliznę i weź prysznic.

        • 13 2

    • Dzięki za przepis :) Gęś upieczona w domu jest fantastyczna!

      • 1 0

  • Barbarzyństwo i ciemnota...biedne gęsi. Ale juz niedługo bo postępu i nowego ladu nic nie zatrzyma! (2)

    • 7 44

    • Spurek?

      • 3 1

    • Tysiące lat rozwoju i dobrobytu ludzkości

      oparte na ciemnocie i barbarzyństwie? Gratuluję ignorancji.

      • 1 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane